za aug 13, 2011 1:45 pm
Er is ook een aparte grapefruit drug interaction wiki pagina maar op deze staat ketamine niet vermeld maar wel DXM: http://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit ... teractionsGrapefruit juice, and grapefruit in general, is a potent inhibitor of the cytochrome P450 CYP3A4 enzyme, which can impact the metabolism of a variety of drugs, increasing their bioavailability.
...
Drugs that may be affected include oxycodone, diazepam, alprazolam, lorazepam, midazolam, carbamazepine (Tegretol), ciclosporin, lovastatin, methadone, dextromethorphan, simvastatin, pravastatin, felodipine, ketamine, sildenafil, (Viagra) and caffeine, as well as a number of antihistamines including astemizole and terfenadine.
za aug 13, 2011 2:15 pm
za aug 13, 2011 7:39 pm
za aug 13, 2011 10:14 pm
Einstein schreef:Bij DXM is het een bekend verschijnsel, bij keta had ik er nog niet van gehoord. Er bestaat wel een soort overgevoeligheid voor DXM die met hetzelfde enzym samenhangt, dat is voor zover ik weet ook niet het geval bij ketamine, maar misschien zit ik ernaast.
DXM is also metabolized by CYP3A4. N-demethylation is primarily accomplished by CYP3A4, contributing to at least 90% of the MEM formed as a primary metabolite of DXM. A number of other CYP enzymes are implicated as minor pathways of DXM metabolism. CYP2B6 is actually more effective than CYP3A4 at N-demethylation of DXM, but, since the average individual has a much lower CYP2B6 content in his/her liver relative to CYP3A4, most N-demethylation of DXM is catalyzed by CYP3A4.
...
CYP3A4 enzyme is involved in the metabolism of approximately half the drugs that are used today, including acetaminophen, codeine, ciclosporin, diazepam, and erythromycin. The enzyme also metabolizes some steroids and carcinogens.[3] Most drugs undergo deactivation by CYP3A4, either directly or by facilitated excretion from the body. Also, many substances are bioactivated by CYP3A4 to form their active compounds, and many protoxins being toxicated into their toxic forms
Ook niet mijn ding maar als wat sap atten de ervaring verlengd en intensiveert dan vind ik het wel de moeite waard om eens mee te stoeien. Ik heb wel ergere dingen naar binnen gewerktPetrovic schreef:Grapefruit is niet echt mijn ding. Dan neem ik wel wat meer. Verder wel interessant.
ma aug 15, 2011 11:29 pm
ma aug 15, 2011 11:58 pm
Intoxication schreef:vruchtensap tijdens keta?![]()
![]()
ma aug 15, 2011 11:59 pm
Dopamientje schreef:Spa&Fruit Limoen Cactus
di aug 16, 2011 12:17 am
Dopamientje schreef:Spa&Fruit Limoen Cactus
di aug 16, 2011 2:06 am
di aug 16, 2011 2:21 am
Intoxication schreef:vruchtensap tijdens keta?![]()
![]()
di aug 16, 2011 6:43 pm
Azgaza schreef:De concrete informatie is al door iemand anders gepost
Jelly schreef:Intoxication schreef:vruchtensap tijdens keta?![]()
![]()
Is dat zo raar? Zelfs als ik best ver weg ben neem ik meestal de moeite om die smerige nadrip weg te spoelen.
wo aug 17, 2011 11:54 pm
do aug 18, 2011 7:43 pm
vr aug 19, 2011 1:46 am
vr aug 19, 2011 1:52 am
vr aug 19, 2011 5:28 pm
lemon schreef:maar ik dacht dat het aan de vitamine-C lag?
za aug 20, 2011 2:03 am
za okt 22, 2011 5:22 pm
za okt 22, 2011 6:46 pm
Pino schreef:Ik heb nooit gehoord dat het ketamine zou versterken, en als het dat zou doen, zou ik verwachten dat het alleen geld als je het oraal neemt. De zuren hebben namelijk als ik me niet vergis invloed op de maagwand of het maagzuur ofzo, niets in de hersenen, dus het lijkt me stug dat het zou versterken als je het snuift...
za okt 22, 2011 7:33 pm
Pino schreef:Ik heb nooit gehoord dat het ketamine zou versterken, en als het dat zou doen, zou ik verwachten dat het alleen geld als je het oraal neemt. De zuren hebben namelijk als ik me niet vergis invloed op de maagwand of het maagzuur ofzo, niets in de hersenen, dus het lijkt me stug dat het zou versterken als je het snuift...
zo okt 23, 2011 4:33 am
zo okt 23, 2011 3:10 pm
ma okt 24, 2011 12:41 am
ma okt 24, 2011 12:46 am
Pino schreef:Eigenlijk wel, vind het erg interessant !
Heb je misschien een linkje van de site waar die info vanaf komt ? Ik vind dit namelijk een interessant onderwerp en ik heb me er duidelijk niet goed genoeg in verdiept
do jun 21, 2012 2:13 pm
zo aug 19, 2012 12:17 am
do aug 30, 2012 1:59 am
Sunseed schreef:Dus het is wel degelijk zo en geen placebo? Straks maar eens grapefruit halen dan
do aug 30, 2012 11:12 am
Drefbon schreef:Ik heb dit toevallig vorig weekend nog gedaan, ik had nog wat keta liggen en nog wat andere drugs die door hetzelfde enzym worden gemetaboliseerd. De hoeveelheden waren echter te klein om er echt van te kunnen genieten dus ik ben grapefruitsap gaan kopen. Ik had een paar uur van tevoren een liter gedronken, ik had het al eens eerder gedaan icm DXM maar toen, en helaas ook vorig weekend kon ik niet echt een versterking en / of verlenging van het effect merken. Misschien dat ik het binnenkort nog een keer probeer met een veel hogere dosering keta.
za dec 01, 2012 10:28 pm
Purpose: As the importance of CYP3A in the metabolism of S-ketamine remains unclear, we wanted to study the effects of grapefruit juice, the intestinal inhibitor of CYP3A, on oral S-ketamine in healthy volunteers.
Discussion: Our study demonstrates that grapefruit juice significantly increased the exposure to oral S-ketamine. Ketamine AUC0–∞ was increased in all subjects and the greatest individual increase was 6.5-fold. This interaction is probably due principally to an inhibition of CYP3A- and/or CYP2B6- dependent formation of norketamine in the intestinal wall.
Unexpectedly, there was no decrease in the AUC0–∞ of norketamine while AUC0–∞ of ketamine was greatly increased. The explanation for this phenomenon could be decreased secondary metabolism of norketamine or unknown interactions with different influx and efflux poly- peptides and esterases.
Grapefruit juice appeared to even enhance some of the behavioral effects of ketamine, but these changes remained moderate in this low-dose ketamine interaction study and were purely coincidental.
Considering these results, the role of CYP3A in the metabolism of ketamine remains unclear. It may also be possible that the present results are due to an additional inhibitory effect of grapefruit juice on CYP2B6.
At the moment clinical evidence for significant grapefruit juice-drug interac- tions exists only for CYP3A and OATPs. Significant grapefruit juice–drug interactions have mainly occurred with orally given drugs, which have an extensive first-pass metabolism by enteric CYP3A. As ketamine is metabolized by CYP3A4 and its oral bioavailability is only 17–24%, it seems to be prone to interactions with grapefruit juice as was shown in this study.
A slight (24%) but statistically significant prolongation of the elimination half-life of ketamine was observed during the grapefruit juice phase.
Ingestion of grapefruit causes an irreversible loss of enteric CYP3A protein and recovery of activity requires resynthesis of this enzyme. The half-life for this process is 23 h. In contrast to CYP3A, OATP inhibition by grapefruit juice is short-lived (2–4 h) and can occur with a single normal amount of grapefruit juice. We decided to use 4 days pretreatment with grapefruit juice to ensure the activation of the CYP3A-mediated effect on the metabolism of ketamine. In addition, during the grapefruit phase subjects ingested ketamine with GFJ and continued GFJ until the end of the test day and to ensure the possible intestinal OATP inhibition.
In conclusion, grapefruit juice strongly increases the ex- posure to oral S-ketamine by decreasing its N-demethylation in the intestine.
Conclusion: Grapefruit juice significantly increased the plasma concentrations of oral ketamine in healthy volunteers. Dose reductions of ketamine should be considered when using oral ketamine concomitantly with grapefruit juice.
za dec 01, 2012 10:59 pm