Heb je een cake gebakken of zelf een bong in elkaar geknutseld? Hier kun je al je creatieve creaties laten zien en je kennis delen.
Plaats een reactie

paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 9:58 pm

ik zat nog op het oude forum blijkbaar heb ik het 1 en ander gemist dit was mijn oud bericht.
Ik ben 4 weken geleden gestart met het proberen van het kweken van paddo's met sporen van freesporering op agar (KDA methode) ik heb 0 ervaring met kweken van paddo's maar heb mij wel geïnformeerd. 3 van mijn 4 confituur poten zijn volledig bedekt met mycelium langs de bovenkant. Maar alle 3 zijn ze gecontamineerd, kleine groene puntjes 1of andere schimmel het is bijna verwaarloosbaar een speldenkop groot op 1plaats in de potten maar toch.
Ik denk dat ik ga weg branden met een warme naald en een stuk mycelium ga overplaatsen naar een nieuwe pot.
Ik vraag mij af of het mycelium ook in het agar dringt zoals in andere kweek bodems of alleen op de bovenkant blijft?
Kan ik de paddo's ook laten uitgroeien op deze agar bodem of moet ik ze overzetten naar een vb rijstmeelcake?

Ik had een site maar die is uit plots verdwenen van het net.
ander site's over het kweken van paddo's op agar zijn altijd welkom
op deze na die heb al,
http://fsre.nl/?page_id=156

groet,

Re: paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 10:06 pm

Zelf heb ik geen ervaring met het kweken van paddo's, maar ik denk dat ze je op shroomery.org goed kunnen helpen. ;)

Re: paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 10:26 pm

Ook tot hier geraakt zie ik. Welkom! :grin:

Hier de beloofde video:



Het gedeelte over agar begint op 53:50.

Dan was er nog een, maar ik denk dat je die al gevonden hebt. Ik zie namelijk ook dat die site een server error heeft..

Arthur King schreef:maar ik denk dat ze je op shroomery.org goed kunnen helpen


Op shroomery zal ook wel het vanalles te vinden zijn over dit onderwerp.

Re: paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 10:39 pm

Blijkbaar was er geen sprake van schimmel maar was het het mycelium zelf dat blauw en niet groen kleurde (psilocybine). (5min na dat ik het weg gebrand had was mijn volledige pot blauw). Ik heb ook stuken overgeplaatst naar nieuwe potten. De originele potten herstellen goed het blauwe trekt langzaam weg en nieuw mycelium groeit erover idem voor de nieuwe potten.
Nu heb ik 3 originele potten met elk 1 kopie, 6 potten in totaal. 2 potten bevatten B+ en 4 potten bevatten Dutch king. De B+ groeit opmerkelijk beter dan de Dutch king.
Ik weet nu ook dat het niet mogelijk is om de paddo's te laten groeien op de agar zelf en dat het mycelium er niet indringt.
De potten staan in een koelbox temperatuur +-27°.
Ik ga wachten tot alles mooi hersteld/volgroeid is en ga het dan in mijn koelkast stockeren.
Bedoeling is om het later over te plaatsen op een rijstmeelcake.
Nu ben ik op zoek naar vermiculiet kweet wel dat het via azarius te koop is maar dat is plan B. Ik ga eerst nog eens proberen bij een tomaten kweker.
(Ik ben eigenlijk al 2 jaar niet actief op zoek naar vermiculiet nooit iets gevonden dat was de reden waarom ik niet vroeger begonnen ben).
Wel heb ik perliet gevonden en soms lees je dat je dat ook kan gebruiken ipv vermiculiet iemand ervaring?

Groet,

Re: paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 11:09 pm

handig filmke kben nu aan het twijfelen welke techniek ik zou gaan gebruiken rijstmeelcake of op rijstkorrels zelf?

Re: paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 11:21 pm

haaitand schreef:handig filmke kben nu aan het twijfelen welke techniek ik zou gaan gebruiken rijstmeelcake of op rijstkorrels zelf?


Huh, die ken ik precies niet? Bedoel je niet bruin rijstmeel en vermiculiet cakes of roggegranen? Mij lijkt de rogge het handigst. Aangezien je een stukje mycelium uit je agar moet snijden en dit toevoegen aan je substraat.

Met rogge kan je goed schudden zodat het mycelium zich snel verspreidt. Ook is de rogge methode beter qua opbrengst, aangezien je minder ruimte moet laten tussen de bakjes en de paddo's over het hele oppervlak kunnen groeien.

haaitand schreef:(Ik ben eigenlijk al 2 jaar niet actief op zoek naar vermiculiet nooit iets gevonden dat was de reden waarom ik niet vroeger begonnen ben).


Ik heb vermiculiet gevonden in een terrarium winkel. Als je wil stuur ik je wel een PM met de gegevens van de winkel? Moet het dan wel even vragen aan mn vriendin.

haaitand schreef:Ik heb ook stuken overgeplaatst naar nieuwe potten. De originele potten herstellen goed het blauwe trekt langzaam weg en nieuw mycelium groeit erover idem voor de nieuwe potten.


Bedoel je hiermee agar-bodems? En inderdaad, als je mycelium of paddo's worden gekneusd, dan krijgen ze blauwe plekken. Dit is de oxidatie van psilocybine aan de lucht. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als je je paddo's plukt.

Re: paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 11:43 pm

Met rijstkorrels bedoel ik roggegranen ziet er handiger uit dan heb ik geen vermiculiet nodig.
Bedoel je hiermee agar-bodems? En inderdaad, als je mycelium of paddo's worden gekneusd, dan krijgen ze blauwe plekken. Dit is de oxidatie van psilocybine aan de lucht. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als je je paddo's plukt.
inderdaad agar bodems.

Re: paddo's kweken op agar

ma maart 28, 2011 11:54 pm

haaitand schreef:Met rijstkorrels bedoel ik roggegranen ziet er handiger uit dan heb ik geen vermiculiet nodig.


Je moet ook denken aan de casing layer. Vermiculiet is hier geschikt voor, maar je kan hier vanalles voor gebruiken. Eens je rogge gekoloniseerd is, moet je hem in een bakje overkappen en hierover komt de casing layer, die het mycelium bescherming geeft.

Re: paddo's kweken op agar

di apr 05, 2011 7:09 am

Rijstmeelcakes zou ik afraden t.o.v. casings van hele granen. Dat laatste is makkelijker om te doen en geeft een hogere opbrengst. Je moet dan wel zorgen voor een casinglaag. Daar zijn allerlei recepten voor en iedereen gebruikt zeg maar een eigen 'recept'. Ik gebruik altijd een mengsel van turf en kalk.

Re: paddo's kweken op agar

di apr 05, 2011 8:06 am

Bij rijstmeel gebruik je toch ook een casingslaag?

Zou ik op bijna elk medium doen hoor!

Re: paddo's kweken op agar

di apr 05, 2011 12:44 pm

Peptalk schreef:Bij rijstmeel gebruik je toch ook een casingslaag?

Zou ik op bijna elk medium doen hoor!


Ja inderdaad, ze rollen hun cakes gewoon in vermiculiet dacht ik. Dit is dan maar een heel dun laagje. Bij rogge kan de casing laag enkele cm hoog zijn, zodat het mycelium deze laag ook nog moet overbruggen eer er paddo's beginnen te verschijnen. Dit kan nog een weekje duren, en in die tijd moet je het mycelium best in het donker houden.

Re: paddo's kweken op agar

zo mei 15, 2011 8:21 pm

kheb nu 2 potten met rogge die volgroeid zijn tijd voor een casinglaag dus. Kheb wat receptjes zitten zoeken en ik dacht eigenlijk gewoon aan een mengsel van orchideeën grond = mengsel van turf, veen, schors ... + stek potgrond = mengsel van aarde, perliet, turf... en eventueel katten zand =kalkachtig.
zou dit werken?

Re: paddo's kweken op agar

zo mei 15, 2011 8:31 pm

Hmm ik zou toch een bekend recept volgen voor een casing laag te maken. Deze laag moet voldoende vocht kunnen opnemen en redelijk luchtig zijn. Ik kan je een 50/50 turf-vermiculiet mengsel aanraden, met ongeveer 5% kalk steentjes.

Re: paddo's kweken op agar

wo mei 18, 2011 12:49 pm

is perliet ook goed ipv vermiculiet?
Het mengsel dat ik voorstel is ook luchtig en vocht vast houdend

Re: paddo's kweken op agar

wo mei 18, 2011 4:06 pm

haaitand schreef:Het mengsel dat ik voorstel is ook luchtig en vocht vast houdend


Dat kan inderdaad goed zijn, maar ik heb altijd begrepen dat een casing laag niet voedzaam mag zijn. Ik denk dat jou voorgestelde mengsel niet geschikt is hiervoor. Al kan ik dit niet met zekerheid zeggen aangezien ik ook geen expert ben in paddo's kweken. Ik kan je doorverwijzen naar de "Casing Procedures" pagina op shroomery: http://www.shroomery.org/11334/Casing-Procedures :)

haaitand schreef:is perliet ook goed ipv vermiculiet?


Ik lees zo goed als altijd dat men vermiculiet gebruikt voor de casing layer (of andere waterabsorberende dingen). Vermiculiet neemt water op en geeft dit rustig terug af aan de buitenwereld. Perliet zorgt eerder voor luchtigheid van de grond, maar neemt niet veel water op hoorde ik.

Vermiculiet kan je vinden in sommige terrariumwinkels en kost eigenlijk zo goed als niets. Ook even vermelden dat je je potten best nog een weekje kunt laten staan eens je denkt dat ze volledig gekoloniseerd zijn.

Het kán natuurlijk zijn dat je mengeling voor de casing layer wel lukt, maar ik zou er niet op gokken. Nu je eindelijk een paar volledig gekoloniseerde potten hebt zou ik het risico niet nemen, en een ideale casing layer maken is twee keer niks. Hopelijk ben je hier iets mee! :grin:

Re: paddo's kweken op agar

vr jun 10, 2011 12:05 pm

perliet, turf, en heel klein beetje katenzand dit mengsel werkt prima ik schat nog max 1week.
Totale kostprijs van het project nog geen 20€ wetende dat ik 0 ervaring heb en dat ik alles eigenlijk in gewone winkels gekocht heb of gewoon gerecycleerd heb van normaal keuken materiaal, op de sporen na dan ==> fsre. En dan nu verder blokken.
Plaats een reactie