Pagina 1 van 2

Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 7:11 pm
door Aaltje
Paardenhachee met spruitjes

Paardenvlees is lekker! Vanavond eet ik paard en ik ga het recept met jullie delen, zodat jullie ook een keer lekker paardenhachee kunnen maken. Ik serveer vanavond mijn paardenhachee met spruitjes en gekookte aardappelen in schil, maar ik ga jullie alleen uitleggen hoe ik de hachee klaarmaak.
Hachee is altijd lekker bij een stamppotje of winterkost. Vooral paardenhachee is door zijn zoetere smaak een echte winterse verwenner. Probeer ook eens hachee bij de friet te serveren of met rijst.
Paardenhacheevlees is ook uitermate geschikt om goulash mee te maken.



Ingrediënten:
500 gram paardenhachee (paardenstoofvlees mag ook, in blokjes, als het maar paard is)
3 teentjes knoflook
2 rode uien
een paar snufjes piment
laurierblad
ongeveer 100 gram echte boter

Snij eerst de rode ui in stukjes en schil de knoflookteentjes. Zet een stoofpan op het vuur en smelt hierin de boter. Wanneer de boter gesmolten is kan je hierin de ui en de knoflook fruiten. Zorg dat de knoflook geperst is. Als je geen knoflookpers hebt, snijd dan de knoflook in kleine schijfjes.
Je kan ook normale ui gebruiken, maar ik gebruik graag rode ui omdat de smaak hiervan sterker is.



Voeg vervolgens de paardenhachee toe en bak dit rondom bruin. Bestrooi het vlees ondertussen met piment. Doe dit naar smaak. Piment is een mengeling van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Dit kan je vinden in het kruidenrek bij je supermarkt.



Wanneer het vlees rondom bruin is kan je het afblussen met water. Gebruik bij voorkeur warm water. Voeg het laurierblad toe en zet het deksel op de pan. Je mag dit nu ongeveer drie uur laten stoven. Controleer wel geregeld of er niet wat water bij moet en proef af en toe een stukje. Een kok mag dat. En het is lekker!



Drie uur later kan je beginnen met de spruitjes een aardappelen koken. Kook de spruitjes niet te lang, want dan gaan ze stinken. Tien minuten is meer dan genoeg.
De aardappelen laat ik graag in de schil voor ik ze kook. Met een bouillionblokje erbij worden ze extra lekker!
Ik bak ook wat spekreepjes uit voor door de spruitjes.

Dien het allemaal gezamelijk op, eet smakelijk!



Ik heb ook een filmpje gemaakt ter impressie:

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 7:18 pm
door Frog
De liefde van Shizzel gaat door de maag.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 7:28 pm
door Lµs. D
Lijkt me wel lekker, alleen ik zou de ui weglaten. Misschien wat prei erbij.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 7:43 pm
door Petrovic
Binnenkort eens proberen. Ouders gaan op vakantie, dus ik moet wat verzinnen. :P

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 7:56 pm
door verneukeratief

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 8:11 pm
door Dissendium
Lµs. D schreef:Lijkt me wel lekker, alleen ik zou de ui weglaten. Misschien wat prei erbij.


Hachee zonder ui, vind ik geen hachee :|

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 8:12 pm
door Maanvos
Toeters! :rock:

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 9:13 pm
door Lµs. D
Ja, maar ik eet geen ui. Of tonijn uit blik. Verder ben ik niet kieskeurig. Oh en, roomboter met een lepel eten met suiker erop ga ik ook niet doen. Sowieso, roomboter word je dik van.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 9:28 pm
door Aaltje
Een prei is ook een soort ui.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 9:36 pm
door verneukeratief
Slager blijf bij je vlees.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 10:26 pm
door fushizzle
ik gaa niet zegge wat ik wil zeggen om aaltje weet wel wat ik wil zeggen.

EDIT: wat n vage zin eigelijk :#:

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 10:27 pm
door Lµs. D
Ik weet dat prei ook een soort ui is; Ik vind de smaak van ui wel lekker, maar ik krijg ui gewoon niet door m'n keel. Daarom is prei een goed alternatief.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 10:36 pm
door Aaltje
Lµs. D schreef:Ik weet dat prei ook een soort ui is; Ik vind de smaak van ui wel lekker, maar ik krijg ui gewoon niet door m'n keel. Daarom is prei een goed alternatief.

Oké.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 10:40 pm
door Vinz
BAM!

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: wo sep 07, 2011 10:51 pm
door Tripper
Is dat wel scharrelvlees? Al die paardjes op elkaar gepakt, dat is zielig.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 12:07 am
door Dreuge
Beginnersvraag: hoe hoog staat het vuur tijdens het "stoven"? Ik heb dit nog nooit gedaan en begrijp niet precies hoe warm het water moet zijn.

Op die foto van je volle bord zie ik helemaal geen hachee sappen tussen je vlees? Geen jus en ui.. En gebruik je altijd zulke grote stukken vlees? Zelf vind ik kleinere stukjes veel lekkerder.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 12:17 am
door Lµs. D
Scharrelvlees is lekkerder, dat het zielig is is geen argument.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 12:18 am
door Dreuge
Lµs. D schreef:Scharrelvlees is lekkerder, dat het zielig is is geen argument.


gassie hoe lang ga je dit toneelstuk nog volhouden :lol:

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 12:58 am
door Elfquest
Ziet er goed uit.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 12:58 am
door Lµs. D
Dreuge schreef:
Lµs. D schreef:Scharrelvlees is lekkerder, dat het zielig is is geen argument.


gassie hoe lang ga je dit toneelstuk nog volhouden :lol:


Gassie hoe lang ga je nog volhouden dat het een toneelstuk is :lol:

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 9:10 am
door Aaltje
Dreuge schreef:Beginnersvraag: hoe hoog staat het vuur tijdens het "stoven"? Ik heb dit nog nooit gedaan en begrijp niet precies hoe warm het water moet zijn.

Op die foto van je volle bord zie ik helemaal geen hachee sappen tussen je vlees? Geen jus en ui.. En gebruik je altijd zulke grote stukken vlees? Zelf vind ik kleinere stukjes veel lekkerder.

Kleinste pitje, laagste stand.

Dit was helaas voorgesneden en waarschijnlijk borstvlees, als je bijvoorbeeld riblappen zou hebben heb je veel meer sappen doordat het vet in het sap gaat zitten. Als je riblappen stooft valt het ook helemaal uit elkaar en dit vlees blijft wel wat stugger.

De just heb ik grotendeels over de aardapellen en spruitjes heen gegoten, minder over het vlees. Door het stugge magere vlees is de jus ook vrij dun gebleven. Maar ach, het is paard en daar gaat het voornamelijk om.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 9:57 am
door Dreuge
Lµs. D schreef:
Dreuge schreef:
Lµs. D schreef:Scharrelvlees is lekkerder, dat het zielig is is geen argument.


gassie hoe lang ga je dit toneelstuk nog volhouden :lol:


Gassie hoe lang ga je nog volhouden dat het een toneelstuk is :lol:



Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do sep 08, 2011 10:04 am
door Aaltje
AUW! En mensen dit is geen onzintopic he!

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: ma sep 12, 2011 3:08 pm
door Poseidon
Denk dat zelfs de Guantanamo Bay-gedetineerden in hongerstaking weer gaan eten als ze dit voorgeschoteld krijgen. :wink:

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: ma sep 12, 2011 11:09 pm
door Vinz
Mooi topic wel.

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: di sep 13, 2011 11:11 pm
door Nonah
Rust zacht..

Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: vr sep 16, 2011 12:59 am
door MDMC
Leuk aal! Ik zeg dat je vaker van dit soort topics moet gaan posten :) Ik heb ook ontzettend genoten van je soep bij Pascal!! Deze slager bezit uitstekende kookkwaliteiten :mrgreen:

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: za okt 20, 2012 6:40 pm
door Aaltje
Nog steeds een gezonde keuze!

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: za okt 20, 2012 11:08 pm
door Vinz
hi hi hi hi hi

Re: Koken met Aaltje: Paardenhachee met spruitjes

BerichtGeplaatst: do okt 25, 2012 4:40 pm
door Poseidon
Komt er nog eens een nieuw recept Aal? Koken met Aaltje suggereert dat er meer watertanders in het verschiet liggen 8-)

Heb maar ff iets van het web geplukt dat ik wel eens bij die Vlamingen met hun fenomenale cuilinaire kwaliteiten gegeten heb :grin:

http://www.vrouwonline.nl/koken/recept/2528/bloemkoolstoemp-met-gekarameliseerde-paling

Gekarameliseerde paling, ziet er goed uit toch :beer: