Pagina 1 van 1

Invloed van drugs op neurofeedback-therapie

BerichtGeplaatst: di apr 03, 2012 3:32 pm
door Huggybear²³
Goedemiddag luitjes!
Ik ben net naar een neurofeedback-psychologe geweest voor een eerste gesprek. De reden waarom ik daar ben geweest zal ik niet op ingaan in dit topic. Even kort uitgelegd wat neurofeedback inhoudt voor de mensen die het niet kennen:

Neurofeedback (NFB), ook wel neurotherapie, neurobiofeedback of EEG-biofeedback (EEGBF) genoemd, is een therapie waarbij de hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met behulp van deze “feedback” ([terugkoppeling]) zou men via operante conditionering de eigen hersenactiviteit kunnen beïnvloeden. Bepaalde soorten hersengolven hangen namelijk rechtstreeks samen met bepaalde hersenactiviteiten. De bedoeling van neurofeedback is om de golven die met een bepaalde klacht verband houden te onderdrukken en de golven die de klacht verminderen juist te versterken.

bron: wikipedia

Ik kreeg van de psychologe te horen dat drugs een negatieve werking hebben op de effectiviteit van de therapie. In mijn geval vooral stimulerende middelen. Ik vroeg haar naar het effect van psychedelica op de therapie en hier kon ze me geen duidelijk antwoord op geven. Ze heeft zelf wel wat geëxperimenteerd, maar het woord psychedelica klonk haar bijvoorbeeld helemaal niet bekend in de oren. Keiharde gegevens hierover heeft ze bijvoorbeeld niet. Hierbij begon ik me af te vragen in hoeverre drugs een slechte invloed hebben op deze therapie.

Ik heb nu kort gezocht op internet en zal nog even verder zoeken naar verbanden tussen effectiviteit van de therapie en drugsgebruik, maar tot nu toe heb ik alleen maar kunnen vinden "dat drugs een optimaal behandelingsresultaat slecht beïnvloeden/in de weg staan."

Ik ben bereid te stoppen met drugsgebruik als dit nodig is voor mijn geestelijk welzijn, maar als ik toch nog eens in de zoveel tijd uit m'n bol zou kunnen gaan zal ik dit graag blijven doen. Ik vraag me nu dus af:

-Als ik 1x in de 4-6 maanden mdma gebruik, hoe grote invloed dit zal hebben op de therapieresultaten?
-Als ik rond de 3 à 4x in het jaar psychedelica gebruik, hoe groot zal de invloed daarvan zijn op de therapieresultaten?

Ik ben natuurlijk van plan om in de periode dat ik in therapie zit niets te gebruiken, maar ik wil weten of het echt zoveel kwaad kan om eens in de zoveel tijd (,dus na de therapieperiode,) wat te nemen.

Laat me horen wat je denkt/weet. Het liefst met een zo goed mogelijke (wetenschappelijk? 8-) ) onderbouwing. Alvast bedankt.

Re: Invloed van drugs op neurofeedback-therapie

BerichtGeplaatst: do apr 05, 2012 3:02 pm
door herejezus
Je hebt keihard je concentratie en concreet denken nodig, als je dit gaat doen. Zowel psychedelica als MDMA kan dit negatief beïnvloeden is mijn ervaring. Dus gewoon niet doen.