E621
Geplaatst: za maart 15, 2014 12:03 pm
Wat is E621?
E621 is een synthetische smaakversterker die aanwezig is in vrijwel alle zoute en hartige voorverpakte levensmiddelen. Het heeft een onmiskenbaar hartige smaak die ook wel bekend staat als ‘unami’, en naast zoet, zout, zuur en bitter de vijfde smaak is. Andere namen voor E621 zijn ‘Vetsin’ en ‘mononatriumglutaminaat’ (MSG), en tegenwoordig wordt steeds vaker de term ‘gistextract’ gebruikt om aan te geven dat een product E621 bevat.
Ondanks dat E621 een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof is, is het niet onomstreden. Vetsin werkt eetlustopwekkend, en is daarom een indrediënt in vrijwel alle hartige snacks. E621 wordt in verband gebracht met kwalen als obesitas en diabetes, omdat het aan lijkt te zetten tot overmatige consumptie van calorierijk voedsel.
Overmatige consumptie van E621 zorgt bij veel mensen voor migraineaanvallen, hartkloppingen en opgezwollen ledematen en lippen. Ondanks de grote overeenkomsten in de klachten die mensen ervaren, blijft grootschalig onderzoek naar de schadelijke effecten van E621 blijft tot op heden uit. Dit is met name te wijten aan sponsoring vanuit het bedrijfsleven, die voor dergelijk onderzoek gebruikelijk is. De levensmiddelenindustrie wijst claims over de gezondheidsrisico’s van smaakversterkers ondertussen van de hand door te wijzen op de tijfelachtige kwaliteit van het bestaande onderzoek en onbetrouwbare onderzoeksresultaten.
Alle gezondheidsclaims ten spijt, blijven E621 en overige smaakversterkers een geliefd ingrediënt in de levensmiddelenindustrie.
Het is vrijwel onmogelijk om hartige snacks, sauzen of magnetronmaaltijden te kopen zonder kunstmatig toegevoegde smaakversterkers. En dat is vreemd, want wanneer voegde u voor het laatst gistextract toe aan uw zelfgemaakte stampot boerenkool?
E621 is een synthetische smaakversterker die aanwezig is in vrijwel alle zoute en hartige voorverpakte levensmiddelen. Het heeft een onmiskenbaar hartige smaak die ook wel bekend staat als ‘unami’, en naast zoet, zout, zuur en bitter de vijfde smaak is. Andere namen voor E621 zijn ‘Vetsin’ en ‘mononatriumglutaminaat’ (MSG), en tegenwoordig wordt steeds vaker de term ‘gistextract’ gebruikt om aan te geven dat een product E621 bevat.
Ondanks dat E621 een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof is, is het niet onomstreden. Vetsin werkt eetlustopwekkend, en is daarom een indrediënt in vrijwel alle hartige snacks. E621 wordt in verband gebracht met kwalen als obesitas en diabetes, omdat het aan lijkt te zetten tot overmatige consumptie van calorierijk voedsel.
Overmatige consumptie van E621 zorgt bij veel mensen voor migraineaanvallen, hartkloppingen en opgezwollen ledematen en lippen. Ondanks de grote overeenkomsten in de klachten die mensen ervaren, blijft grootschalig onderzoek naar de schadelijke effecten van E621 blijft tot op heden uit. Dit is met name te wijten aan sponsoring vanuit het bedrijfsleven, die voor dergelijk onderzoek gebruikelijk is. De levensmiddelenindustrie wijst claims over de gezondheidsrisico’s van smaakversterkers ondertussen van de hand door te wijzen op de tijfelachtige kwaliteit van het bestaande onderzoek en onbetrouwbare onderzoeksresultaten.
Alle gezondheidsclaims ten spijt, blijven E621 en overige smaakversterkers een geliefd ingrediënt in de levensmiddelenindustrie.
Het is vrijwel onmogelijk om hartige snacks, sauzen of magnetronmaaltijden te kopen zonder kunstmatig toegevoegde smaakversterkers. En dat is vreemd, want wanneer voegde u voor het laatst gistextract toe aan uw zelfgemaakte stampot boerenkool?