Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

'Amsterdam kan wietpas negeren'

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

'Amsterdam kan wietpas negeren'

Berichtdoor Lau » vr feb 25, 2011 10:50 am

Volgens de Groningse hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer kunnen steden zoals Amsterdam de wietpas, die het kabinet verplicht wil stellen, negeren. Bijvoorbeeld met een beroep op openbare orde, zou bezoek aan coffeeshops door toeristen via de plaatselijke verordening toegestaan kunnen blijven.

Volgens Brouwer komt in Amsterdam een heel ander soort toeristen dan in de grensstreek, waar de problematiek rondom over de grens pendelende buitenlanders aanleiding was voor het debat over de invoering van de pas. Hiermee mogen straks alleen meerderjarige ingezetenen van Nederland een beperkte hoeveelheid softdrugs per dag aanschaffen. "De basis voor een verkoopverbod aan buitenlanders zal in een plaatselijke verordening moeten worden vastgelegd", stelt de hoogleraar. "Als de gemeenteraad het niet wil, kan het rijk hoog en laag springen, maar dan gebeurt het niet."

In Amsterdam komen toeristen niet alleen voor drugs, zegt Brouwer. Daarom is er een groot economisch belang met softdrugs-handel gediend, een van de redenen dat de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en de gemeenteraad het uitsluiten van toeristen uit coffeeshops niet zien zitten. Maar bovendien leidt het tot het ondergronds gaan van drugshandel en daarmee tot een toename van criminaliteit en overlast. Ook daarom is Amsterdam tegen invoering van de wietpas, en de meeste criminologen zijn het volgens Brouwer met de stad eens.

Brouwer twijfelt overigens ook aan de juridische haalbaarheid van de pas op grond van het gelijkheidsbeginsel. Het Europees Hof van Justitie acht de wietpas weliswaar niet strijdig met het EU-recht omdat softdrugs in de rest van Europa verboden zijn, maar volgens Brouwer betekent dat niet dat het weren van toeristen uit coffeeshops niet tegen de Nederlandse grondwet indruist. "Allen die zich in Nederland bevinden, moeten gelijk behandeld worden", aldus de hoogleraar. Hij stelt dat er geen redelijke rechtsgrond is voor een onderscheid tussen Nederlandse ingezetenen en buitenlandse bezoekers: het zou niet hard te maken zijn dat laatstgenoemden specifiek voor problemen rond coffeeshops zorgen.
Ik ben al naar de tyfus nu de kanker nog.
Avatar gebruiker
Lau
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 317
Geregistreerd: di feb 22, 2011 2:58 pm

Re: 'Amsterdam kan wietpas negeren'

Berichtdoor Cream » vr feb 25, 2011 6:09 pm

Dat is heel positief :)
Cream
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 27
Geregistreerd: do feb 24, 2011 1:00 am

Re: 'Amsterdam kan wietpas negeren'

Berichtdoor Lau » vr feb 25, 2011 10:11 pm

D66 A'dam dient voorstel tegen wietpas in

D66 gaat een voorstel in de Amsterdamse gemeenteraad indienen dat de stad de wietpas niet gaat invoeren. Dat heeft fractievoorzitter Gerolf Bouwmeester gezegd naar aanleiding van uitspraken van de Groningse hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer.

Volgens Brouwer, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, kunnen steden de wietpas negeren. Een verbod op de verkoop van softdrugs aan toeristen, stelt hij, moet worden vastgelegd in de plaatselijke verordening. "Als de gemeenteraad het niet wil, kan het rijk hoog en laag springen, maar dan gebeurt het niet", aldus de hoogleraar.

Bouwmeester zegt dat Brouwer, met wie hij over de kwestie contact heeft gehad, een 'ijzersterk' punt heeft. Met uitzondering van het CDA zijn alle Amsterdamse gemeenteraadsfracties - dus ook de VVD - tegenstander van de pas. Ze vrezen dat de maatregel - waarmee alleen meerderjarige ingezetenen van Nederland een beperkte hoeveelheid softdrugs kunnen kopen - zal leiden tot straathandel.

"Het probleem is dat er nauwelijks politiecapaciteit is om dat tegen de gaan", aldus Bouwmeester tegen Het Parool. "De politie staat nu al onder druk en de dierenpolitie die er volgens het regeerakkoord komt, moet uit de huidige capaciteit komen. Dus het wordt er niet beter op."
Ik ben al naar de tyfus nu de kanker nog.
Avatar gebruiker
Lau
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 317
Geregistreerd: di feb 22, 2011 2:58 pm

Re: 'Amsterdam kan wietpas negeren'

Berichtdoor SjaakT » za feb 26, 2011 12:48 am

Mooi! Die wietpas is waardeloos, het helpt het drugstoerisme toch niet bestrijden... Criminele activiteiten nemen alleen maar toe door de invoer van de pas..
Avatar gebruiker
SjaakT
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1139
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 4:53 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner