Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Azy » vr nov 09, 2012 3:43 pm

Toeristen kunnen de 220 coffeeshops in Amsterdam gewoon blijven bezoeken, ook al zijn zij geen Nederlandse ingezetenen. Dit bevestigt burgemeester Van der Laan tegen de Volkskrant op basis van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet.
Hij is al ruim een jaar in gesprek met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over de gevolgen van het nieuwe softdrugsbeleid voor Amsterdam. De hoofdstad herbergt eenderde van het totaal aantal coffeeshops in Nederland. Van de naar schatting 7 miljoen toeristen die Amsterdam jaarlijks aandoen, bezoeken er anderhalf miljoen een coffeeshop.

Van der Laan: 'Die anderhalf miljoen toeristen gaan niet zeggen: dan maar geen wiet. Die zwermen uit over de stad op zoek naar drugs. Meer straatroof, ruzies over nepdrugs, geen controle op de kwaliteit van de drugs - alles wat we hadden aan ellende komt weer terug.' Hij heeft de minister beloofd dat hij de criminaliteit en overlast rond coffeeshops streng zal aanpakken en wietgebruik onder jongeren verder zal tegengaan.

Het demissionaire kabinet wilde alleen Nederlandse leden toelaten in coffeeshops. Zij moesten zich inschrijven om een wietpas te kunnen krijgen. De wietpas, al ingevoerd in Zuid-Nederland, is nu van tafel. Maar de toegang blijft voorbehouden aan 'ingezetenen'.

De controle daarop geschiedt volgens het nieuwe regeerakkoord 'in overleg met de betrokken gemeenten', 'zonodig gefaseerd' en 'waarbij wordt aangesloten bij het lokale coffeeshop- en veiligheidsbeleid'. Het is die clausule die Amsterdam, als eerste grote stad, aangrijpt om coffeeshops open te houden voor toeristen.

Opstelten wil de overlast van drugstoerisme bestrijden. Vooral de grensstreek in het zuiden kampt daarmee. Daar wippen Fransen, Duitsers en Belgen even de grens over om softdrugs te kopen, omdat de verkoop in eigen land is verboden.

Toeristen
In Amsterdam gaat dat niet op; daar is het kopen van softdrugs een van de activiteiten van toeristen. 'Met het weren van toeristen zouden alle voordelen van het coffeeshopstelsel teniet worden gedaan', zegt Van der Laan. Die voordelen zijn minder overlast, controle op de kwaliteit van de softdrugs en de leeftijd van kopers en geen criminele straathandel. 'We doen wat gedaan moet worden.'

De Zeedijk stond symbool voor die ellende. Daar regeerde in de jaren tachtig de straathandel. 'Dat was verschrikkelijk. Het stadsbestuur, de politie en de bewoners zijn 20 jaar bezig geweest om dat gebied te heroveren.'

Van der Laan en Opstelten hebben afspraken gemaakt over een harde aanpak van coffeeshops die de regels overtreden. Amsterdam bouwt zijn horeca-interventieteam om tot coffeeshop-interventieteam. 'Verkoop aan minderjarigen, te zware wiet, te grote hoeveelheden in voorraad, geen reclame maken of overlast - we kruipen er nog dichter op. We gaan het rücksichtslos aanpakken.'

In het regeerakkoord wordt het gehalte van de werkzame stoffen in softdrugs aan een nog te bepalen maximum gebonden. Vooral wiet is in de loop der jaren veel sterker geworden. Van der Laan: 'De gezondheid staat voorop. Ik zie om me heen dat het gevaarlijk kan zijn.'

En: 'Begrijp me goed: je praat hier niet met een loopjongen van coffeeshophouders. Ik vind het stelsel goed, maar er zijn mij te veel coffeeshophouders die de gevaren voor de gezondheid bagatelliseren. 'Burgemeester, je snapt toch ook wel dat het net een bacardi-cola is en dat het ervan afhangt hoeveel bacardi je erin doet.' Die vlieger gaat niet op, bij bacardi-cola kan ik dat zelf bepalen, bij wiet niet.'

Hot item
In het buitenland blijken de coffeeshops een hot item. Amsterdam wordt dagelijks bestookt door media zoals CNN, BBC, CBS en veel Europese zenders - allemaal willen ze Van der Laan voor de camera om te horen wat er met de beroemde Amsterdamse coffeeshops gaat gebeuren. Ook de schrijvende pers overstelpt de afdeling voorlichting van de gemeente met vragen over de dope pass en het Haschisch-ausweis.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland ... rist.dhtml
-----------------

Nu natuurlijk hopen dat ze niet weeral van mening veranderen.
Avatar gebruiker
Azy
Donateur
Offline
 
Posts: 1950
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:56 pm

Re: Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Shaggattack » vr nov 09, 2012 3:56 pm

Waar is je bron? 8-)
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Azy » vr nov 09, 2012 4:04 pm

Even erbij gezet. Het is nu niet de beste krant uit de hoop :roll2: Dus hopelijk is dit gewoon finaal en goed.
Avatar gebruiker
Azy
Donateur
Offline
 
Posts: 1950
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:56 pm

Re: Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Azy » zo nov 11, 2012 1:44 pm

op azarius zegt men hetzelfde: http://azarius.nl/news/510/Toeristen_bl ... ffeeshops/

Lijkt dus wel te kloppen. Volgende zomer dus weer richting Amsterdam :kleuter:
Avatar gebruiker
Azy
Donateur
Offline
 
Posts: 1950
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:56 pm

Re: Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Ivo » zo nov 11, 2012 2:05 pm

Eerst las ik dat het (tot nu toe) enkel over 2013 zou gaan, en even later een artikel waarin een minister zei dat er nog helemaal niks beslist is...

Amsterdam zal waarschijnlijk wel zo blijven, maar ik weet niet of dat al 100% zeker is.
No sympathy for the devil; keep that in mind. Buy the ticket, take the ride...and if it occasionally gets a little heavier than what you had in mind, well...maybe chalk it up to forced consciousness expansion: Tune in, freak out, get beaten.
Avatar gebruiker
Ivo
Midnight Toker
Site Admin
Offline
 
Posts: 7871
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 12:34 pm

Re: Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Azy » zo nov 11, 2012 2:16 pm

Met deze onduidelijkheid verliezen ze natuurlijk al een hoop toeristen, idioten toch.
Avatar gebruiker
Azy
Donateur
Offline
 
Posts: 1950
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:56 pm

Re: Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Bal0en » zo nov 11, 2012 6:51 pm

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft geen toestemming van minister Opstelten om toeristen toe te laten in coffeeshops. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in reactie op Van der Laans stelling dat het regeerakkoord daarvoor ruimte biedt.
Volgens de woordvoerder zal maatwerk worden toegepast, maar moet nog worden uitgewerkt hoe dat uitpakt. Het ministerie zal overleggen met gemeenten die behoefte hebben aan maatwerk.
Van der Laan zei vandaag dat de coffeeshops in de hoofdstad open blijven voor toeristen, nu de wietpas van tafel is. Volgens het regeerakkoord krijgen alleen inwoners van Nederland toegang tot coffeeshops, maar de controle daarop geschiedt "gefaseerd" en "in overleg met de betrokken gemeenten".

Overlast en criminaliteit


Van der Laan is al geruime tijd met Opstelten in gesprek. In Amsterdam zijn 220 coffeeshops, eenderde van het totaal in Nederland. Jaarlijks bezoeken anderhalf miljoen toeristen er een coffeeshop.
Van der Laan zei in de Volkskrant dat hij de overlast en criminaliteit rond coffeeshops streng zal aanpakken. Weren van toeristen leidt volgens hem tot meer overlast en meer straatverkoop. "Die anderhalf miljoen toeristen gaan niet zeggen: dan maar geen wiet. Die zwermen uit over de stad op zoek naar drugs. Meer straatroof, ruzies over nepdrugs, geen controle op de kwaliteit van de drugs - alles wat we hadden aan ellende komt weer terug".
NOS
Avatar gebruiker
Bal0en
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 212
Geregistreerd: di apr 12, 2011 7:54 pm

Re: Amsterdamse shops blijven open voor toeristen

Berichtdoor Vinnie » ma nov 12, 2012 6:51 pm

kanker opstelten :mad:
Miss E schreef:Gaat liever als een dronken tokkie de boel op stelten zetten dan vogels spotten.
Avatar gebruiker
Vinnie
DF Addict
Online
 
Posts: 5025
Geregistreerd: zo feb 26, 2012 1:26 am
Woonplaats: †G-Town †


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner