Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Benzodiazepines e.a. verhogen risico dementie en overlijden

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Benzodiazepines e.a. verhogen risico dementie en overlijden

Berichtdoor FranX » za sep 29, 2012 9:49 am

Het nemen van slaappillen verhoogt het risico op dementie, zo waarschuwen Harvard-wetenschappers vandaag. Senioren die een beroep doen op slaapverwekkende middelen zouden zelfs 50 procent meer kans hebben om het slachtoffer te worden van de ziekte.

Nochtans gebruiken steeds meer 65-plussers deze slaapmiddelen of benzodiazepines om hun slapeloosheid of angsten aan te pakken. De medicijnen kunnen enkel op voorschrift van een arts verkregen worden.

Steeds meer onderzoeken wijzen echter op de schadelijke neveneffecten ervan. Zo werden slaapmiddelen al gelinkt aan een verhoogd risico op valpartijen, geheugenproblemen, paniekaanvallen en een vroege dood.

Dementie
Het recente onderzoek van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van Bordeaux toont bovendien aan dat er 50 procent meer risico is op dementie bij 65-plussers. Dat was hun conclusie na een onderzoek bij 1.063 Franse mannen en vrouwen. Bij aanvang van de studie had niemand last van dementie en gebruikte niemand benzodiazepines.

De proefpersonen werden gedurende 15 jaar gevolgd. In die periode ontwikkelde dementie zich bij 253 mensen. De wetenschappers stelden vast dat er op 100 mensen die géén slaappillen namen, 3,2 mensen de ziekte kregen. Op 100 mensen die wél slaappillen namen, was dat een stuk meer: 4,8 mensen kregen dementie. Zij namen minstens één keer de pillen op een bepaald moment in de voorbije 15 jaar.

De benzodiazepines veranderen de manier waarop signalen naar het brein worden gestuurd, wat een kalmerend effect veroorzaakt. De wetenschappers vrezen echter dat ze tegelijkertijd een invloed hebben op de chemicaliën in ons brein, beter bekend als neurotransmitters. Dat kan leiden tot dementie.

Professor Tobias Kurth reageert: "Het is mogelijk dat de benzodiazepines erg schadelijk zijn. Als ze echt dementie veroorzaken, dan moeten we dringend stappen ondernemen. Maar één studie kan nooit alles blootleggen, dus er is nog geen reden tot paniek. We mogen niet vergeten dat deze medicijnen ook hun voordelen hebben."

Toch waarschuwt dr. Kurth dat ze op de juiste manier voorgeschreven moeten worden door de artsen. Er wordt namelijk gevreesd dat veel mensen ze te lang blijven gebruiken. Andere academici menen zelfs dat dokters het voorschrijven moeten vermijden, omdat het lijstje met neveneffecten steeds groter wordt.

Eerder onderzoek
Het is overigens niet de eerste keer dat onderzoek aantoont dat slaapmiddelen een negatieve invloed hebben op de cognitie. Vorig jaar toonde een studie van de Cardiff University aan dat de gebruikers van slaappillen 60 procent meer kans hadden op dementie. Zij volgden 1.160 mannen tussen 45 en 85 jaar gedurende 20 jaar en stelden vast dat 9 procent de pillen gebruikten.

Een Amerikaans onderzoek eerder dit jaar stelde dan weer vast dat de pillen het risico op een vroege dood verhogen. Zelfs patiënten die slechts 4 à 18 pillen per jaar namen, hadden 3,6 keer meer kans om vroeger te sterven. Bij degene die meer dan 132 pillen per jaar namen, was dat zelfs 5,3 keer meer.

bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/ ... cent.dhtml

----
Slaapverwekkende geneesmiddelen verviervoudigen risico op overlijden


Vaak voorgeschreven slaapverwekkende geneesmiddelen zorgen voor een vier keer groter risico op overlijden. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waarover het medische blad BMJ Open maandag bericht.


De slaapverwekkende geneesmiddelen zorgen bij mensen die ze vaak gebruiken ook voor een duidelijk hoger risico (35 pct) op kanker. De middelen in kwestie zijn de benzodiazepinen, zoals temazepam, de non-benzodiazepinen, zoals zolpidem, de barbituraten en antihistaminica.
De studie werd uitgevoerd bij 10.529 volwassenen van gemiddeld 54 jaar oud, die slaapverwekkende geneesmiddelen voorgeschreven kregen tussen januari 2002 en januari 2007. Hun gegevens werden daarna vergeleken met een groep van 23.676 mensen die geen slaapmiddelen gebruikten.


bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/ ... jden.dhtml
I have approximate answers and possible beliefs in different degrees of certainty about different things, but I’m not absolutely sure of anything
Avatar gebruiker
FranX
In Memoriam
Offline
 
Posts: 1051
Geregistreerd: wo maart 02, 2011 9:34 am
Woonplaats: Randstad

Re: Benzodiazepines e.a. verhogen risico dementie en overlij

Berichtdoor frozentoast » za sep 29, 2012 1:22 pm

FranX schreef:Slaapverwekkende geneesmiddelen verviervoudigen risico op overlijden

:hulde:
Avatar gebruiker
frozentoast
fa2 ouwe
Donateur
Offline
 
Posts: 2270
Geregistreerd: ma jul 16, 2012 11:45 pm
Woonplaats: zesde dimensie linksaf


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Royal Queen Seeds banner