Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Cannabis van 4200 jaar oud in graf Hanzelijn

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Cannabis van 4200 jaar oud in graf Hanzelijn

Berichtdoor Shaggattack » di apr 10, 2012 9:41 pm

HATTEMERBROEK - In een graf uit de steentijd dat in de buurt van het Gelderse Hattemerbroek is aangetroffen, is hoogstwaarschijnlijk cannabis van ruim 4200 jaar oud aangetroffen.

De nederwiet is waarschijnlijk medicinaal gebruikt wegens de pijnstillende werking, net zoals dat tegenwoordig ook wel weer gebeurt.

''Het is vrijwel zeker dat het om cannabispollen gaat. Die zouden dan voor het eerst in Nederland in een archeologisch graf zijn gevonden.''

Dat heeft een woordvoerder van Prorail dinsdag gezegd aan de vooravond van de presentatie van een boek over het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Hanzelijn, de spoorverbinding die de Randstad met het noordoosten van Nederland verbindt.

Koortsverlagend

Het graf werd al 5 jaar geleden gevonden, maar het duurde jaren voor wetenschappelijk was vastgesteld van welke planten de grote hoeveelheden pollen in de kuil waren.

Dat bleek behalve cannabis ook moerasspirea te zijn, een plant met een koortsverlagende werking. De archeologen denken om die reden dat de destijds begraven persoon misschien ziek was.

Klokbekercultuur

Het graf heeft kenmerken van de Klokbekercultuur en dateert uit de periode 2459 - 2203 voor Christus. In de buurt werd ook een kindergraf gevonden uit 2800 - 2400 voor Christus. In de graven zijn verder drinkbekers, barnstenen kralen en sieraden aangetroffen. Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft deze vondsten in depot.

De aanleg van de Hanzelijn heeft veel nieuw materiaal voor archeologen opgeleverd, omdat de spoorlijn door een deel van Nederland loopt waar nog maar zelden is gegraven.

Zo zijn zowel in Flevoland als in Gelderland lijmproductieplaatsen uit de steentijd aangetroffen. Daar werd pek of teer uit dennenhout gewonnen om gereedschappen in elkaar te kunnen lijmen.

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/2784173/can ... elijn.html
:stoned:
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Cannabis van 4200 jaar oud in graf Hanzelijn

Berichtdoor Einstein » wo apr 11, 2012 12:05 am

Haha, stoer :stoned: Wist niet dat we hier ook wilde cannabis hadden, aan de andere kant schijnt C. ruderalis wel overal in het wild te groeien in Oost-Europa :rock2:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Cannabis van 4200 jaar oud in graf Hanzelijn

Berichtdoor Gonzo » wo apr 11, 2012 12:51 am

Vet!!

Dat is dan dus nu de duurste wiet ter wereld.. :kleuter:

Ik denk alleen niet dat het nog te roken is ..
I want you to understand that this man at the wheel is my attorney. He's not just some dingbat I found on the strip, man. He's a foreigner. I think he's probably Dutch. But that doesn't matter, though, does it? Are you prejudiced?Avatar gebruiker
Gonzo
Adult Film Aficionado
Wijs Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 1681
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:08 pm
Woonplaats: Bij jou om de hoek...

Re: Cannabis van 4200 jaar oud in graf Hanzelijn

Berichtdoor Jelly » wo apr 11, 2012 1:32 am

Als t wetenschappers vijf jaar kost om erachter te komen dat het wiet is zal het indd niet meer van topkwaliteit zijn.
Jelly
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 194
Geregistreerd: wo jul 06, 2011 11:29 pm

Re: Cannabis van 4200 jaar oud in graf Hanzelijn

Berichtdoor FranX » wo apr 11, 2012 6:30 pm

Pater historiae Herodotos trok zo'n 500 jaar voor Christus door de toenmalige bekende wereld. Hij maakte reisverslagen en tekende de vele gebruiken van de volkeren die hij tegenkwam op. Hij liet ons zijn kennis na op schrift en zo weten we bijvoorbeeld het volgende over de Scythen:

"Wanneer nu de Scythen het zaad van die hennep genomen hebben, kruipen ze onder hun vilten tenten en werpen vervolgens dat zaad op de door het vuur gloeiend hete stenen; dat erop geworpen zaad gaat roken en verspreidt zo'n damp, dat geen enkel Grieks dampbad er tegenop kan. De Scythen jubelen van verrukking over die damp en dat neemt bij hen de plaats van een bad in, want ze wassen hun lichaam helemaal niet met water." Bron Herodotos, Historiën, boek IV:75.

Hoewel de observaties van Herodotos overeenkomen met de archeologische vondsten is zijn interpretatie niet helemaal correct. We weten nu dat de Scythen een sjamanistisch ritueel kenden waarbij ze inderdaad een rookhut van een vilten tent maakten en daarin, op dezelfde wijze als wij nu vaporizers gebruiken, cannabis verdampten. Een gebruik dat in Herodotos zijn tijd en ruim daarvoor wijd en breed gebezigd werd. Door het inhaleren van de geestverruimende rook, het chanten (niet jubelen) en dansen kon men in contact komen met 'het hogere'.

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=4353
I have approximate answers and possible beliefs in different degrees of certainty about different things, but I’m not absolutely sure of anything
Avatar gebruiker
FranX
In Memoriam
Offline
 
Posts: 1051
Geregistreerd: wo maart 02, 2011 9:34 am
Woonplaats: Randstad


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Royal Queen Seeds banner