Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Cannabis voor het eerst grootste drug in verslaafdenzorg

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Cannabis voor het eerst grootste drug in verslaafdenzorg

Berichtdoor Kockar » ma apr 14, 2014 8:27 pm

Bron; http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland ... zorg.dhtml


Bij de nieuw opgestarte behandelingen in de verslaafdenzorg daalt het aantal heroïneverslaafden, terwijl het aantal cannabisverslaafden toeneemt. Amfetamines en cocaïne kennen een lichte stijging. Dat blijkt uit het rapport over 2011-2012 van de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV), dat vandaag werd bekendgemaakt. Het rapport meldt ook dat de bestaande hulpcentra vol zitten en dat extra capaciteit nodig is.
De VVBV is de koepelorganisatie van alle Vlaamse revalidatiecentra voor drugverslaafden en telt 11 verschillende organisaties.

Eerste belangrijke conclusie uit het rapport is dat cannabis voor het eerst het belangrijkste product is waarvoor verslaafden aankloppen bij de Vlaamse medisch-sociale opvangcentra, dagcentra of residentiële ontwenningscentra. Andere conclusie is dat het aantal problematische gebruikers stagneert.

Wachtlijsten
"Voorheen kwamen er elk jaar zo'n 300 nieuw cliënten bij. Dat komt niet omdat er zich minder drugverslaafden aanmelden", stelt de VVBV, "maar wel omdat er geen uitbreidingen zijn goedgekeurd, of nieuwe centra zijn opgestart. De bestaande behandelplaatsen zitten allemaal vol. Veel centra werken met wachtlijsten."

De centra verenigd in de VVBV behoren tot de bevoegdheden die worden overgeheveld van de federale overheid (RIZIV) naar de gewesten. Eind 2009 is de laatste uitbreiding goedgekeurd door het RIZIV.

De Vlaamse overheid zal moeten beslissen over het verdere groeipad voor deze sector. Het is volgens de VVBV "overduidelijk dat er nood is aan een verdere regionalisering van voornamelijk ambulante zorg en dat er extra crisisbedden nodig zijn".

Gemiddeld 29 jaar oud
Het aantal nieuwe behandelperiodes in de VVBV-centra bereikte in 2011-2012 een "plafond" van ongeveer 4.600 eenheden. De gemiddelde leeftijd stijgt langzaam elk jaar, van 28,7 naar 29.

In 2011 was de groep cannabisgebruikers als voornaamste aanmeldingsproduct even groot als de opiaatgroep. In 2012 werd de opiaatgroep voorbijgestoken. Bij de vrouwen is de opiaatgebruikstersgroep nog steeds de grootste, al neemt die ook af. Cannabisgebruiksters nemen af, maar amfetaminegebruiksters nemen sterk toe.

Bij de mannen vormen sinds 2012 de cannabisgebruikers de grootste groep die groeit van jaar tot jaar en ook cocaïne neemt toe, zij het traag.

Justitie is de grootste verwijzer naar de drugshulpverlening, groter dan gezondheidszorg en welzijn samen. Bij de leefsituatie is er weinig evolutie, de grootste groep woont nog bij de ouders (35 procent).
Avatar gebruiker
Kockar
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2328
Geregistreerd: vr aug 02, 2013 10:58 am

Re: Cannabis voor het eerst grootste drug in verslaafdenzorg

Berichtdoor Vinnie » di apr 15, 2014 7:09 am

Cannabis takes over 8-)
Miss E schreef:Gaat liever als een dronken tokkie de boel op stelten zetten dan vogels spotten.
Avatar gebruiker
Vinnie
DF Addict
Offline
 
Posts: 5025
Geregistreerd: zo feb 26, 2012 1:26 am
Woonplaats: †G-Town †


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner