Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Berichtdoor Shaggattack » ma nov 19, 2012 10:35 pm

DEN HAAG - Gemeenten mogen zelf hun beleid rond coffeeshops en drugsoverlast gaan bepalen. Dat schrijft minister Ivo Opstelten maandag in een brief aan de Tweede Kamer.


Voor het hele land gaat gelden dat bezoekers van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen, maar gemeenten mogen zelf bepalen wanneer ze dat beleid gaan handhaven.
Opstelten vertrouwt erop dat gemeenten samen met politie en justitie goede plannen maken om de overlast tegen te gaan.

''Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn", aldus Opstelten.

Prioriteiten


Gemeenten mogen van de minister zelf prioriteiten stellen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eerst coffeeshops sluiten of coffeeshops uit de buurt van scholen plaatsen, voordat ze gaan controleren of coffeeshops enkel mensen bedienen die in Nederland wonen.
Dat biedt grote steden met veel toeristen, zoals Amsterdam, nog wat ruimte. De hoofdstad zou bijvoorbeeld andere prioriteiten kunnen stellen, zodat toeristen nog even in de coffeeshops welkom zijn. Opstelten heeft geen datum genoemd waarop de gemeenten uiterlijk de regels moeten gaan handhaven.

Wietpas


Bezoekers van coffeeshops kunnen met hun identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, in combinatie met een uittreksel uit de gemeentelijk basisadministratie aantonen dat ze in Nederland wonen.
Overigens staat het gemeenten ook vrij om door te gaan met de 'wietpas', die vanaf maandag niet meer verplicht is in het zuiden van het land.

Registreren


De registratie van klanten van coffeeshops is volgens Opstelten niet meer nodig omdat de overlast is verminderd. Tegelijkertijd wil hij Nederlanders die moeite hadden met de registratie en dus op straat hun drugs kochten, weer naar de coffeeshop lokken.
Opstelten adviseert gemeenten om voor het nieuwe jaar een plan te maken, omdat dan de nieuwe regels gaan gelden. Hij benadrukt dat zijn beleid geen vrijkaartje is om niets te doen. ''Ik moet zien dat er serieus wordt aangepakt'', zegt Opstelten.

http://www.nu.nl/politiek/2962495/gemee ... ullen.html
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Berichtdoor Verf » ma nov 19, 2012 10:44 pm

Sukkels, goed voor ons maar dit geeft toch echt een signaal van "oh oeps foute beslissing wietpas is toch geen goed idee, jaaaa jongens zoek het nu maar zelf uit". Maar hopelijk komen ze er helemaal op terug, maar dat zie ik nog wel gebeuren :).

Verstuurd van mijn HTC One V met Tapatalk
"Spijt is wat de koe schijt"
-Herman Brood
Avatar gebruiker
Verf
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 409
Geregistreerd: di maart 22, 2011 6:30 pm

Re: Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Berichtdoor bonghit » ma nov 19, 2012 11:13 pm

Er verandert niks nu,je moet nog steeds een uitreksel hebben,
van het bevolkingsregister.
Dat maar 3 maanden geldig is :roll2: :puke:
Ik ben wel benieuwt of koffie shops je er straks ook na gaan vragen :roll2: :grin:
Wie ben jij: bonghit
Wat zijn we: samen
Wat gaan we: Naar de klote
Avatar gebruiker
bonghit
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3810
Geregistreerd: zo maart 13, 2011 9:39 pm
Woonplaats: in de coffeeshop

Re: Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Berichtdoor Einstein » di nov 20, 2012 1:22 am

Shaggy schreef:De registratie van klanten van coffeeshops is volgens Opstelten niet meer nodig omdat de overlast is verminderd.

?????? :P

Lekker zweverig plan weer. Het kabinet weet het niet meer dus laten we het maar halfslachtig lokaal uitbesteden. Begint een soort Happinezz yogameeting te worden daar in Den Haag :rock2:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Berichtdoor Shaggattack » wo nov 21, 2012 12:27 am

Amsterdam omarmt nieuw wietbeleid

AMSTERDAM - Toeristen blijven welkom in Amsterdam nu de wietpas wordt afgeschaft en de gemeenten zelf kunnen beslissen om de identiteit van coffeeshopbezoekers al dan niet te controleren.


De gemeente kan uit de voeten met het nieuwe wietbeleid van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan dinsdag weten.
Van der Laan is blij dat het afstandscriterium voor coffeeshops van de baan is, want 177 van de 223 Amsterdamse coffeeshops bevinden zich binnen een straal van 350 meter rondom basisscholen en middelbare scholen en werden daardoor met sluiting bedreigd.

''Behalve de lusten, omarmen we ook de andere kant van de medaille. Dat betekent dat we met het nieuwe kabinet zij aan zij zullen optrekken bij het aanpakken van de problemen rond coffeeshops en softdrugsgebruik'', zegt de gemeentewoordvoerder.

Utrecht


Het Utrechtse stadsbestuur is heel blij dat de wietpas per direct is afgeschaft. ''Het is goed dat we nu onze eigen maatregelen en handhaving kunnen voeren als het gaat om het coffeeshopbeleid'', liet een woordvoerster van het college van B en W dinsdag weten.
Utrecht verzette zich hevig tegen de invoering van de wietpas. De gemeente werkt aan de oprichting van zogenoemde wietclubs in de stad. Gebruikers kunnen lid worden van zo'n besloten club en daar legaal gekweekte wiet kopen. Een club mag maximaal 100 leden hebben.
Utrecht verwacht voor het eind van het jaar een uitgewerkt plan voor de opening van de eerste club klaar te hebben.

CDA


Het CDA-Tweede-Kamerlid Peter Oskam is ongerust geworden doordat gemeenten zelf hun beleid voor coffeeshops en drugsoverlast kunnen gaan bepalen.
Dat liet hij dinsdag weten. Oskam is bang voor een 'chaos'.
''Alles wat CDA en VVD hebben gedaan om drugs zo veel mogelijk uit het straatbeeld te krijgen, wordt weer teruggedraaid'', aldus Oskam.
''Een coffeeshop naast een school is voor het CDA ondenkbaar. Voor de VVD kennelijk niet meer. Wat ons betreft moet er minimaal 350 meter tussen zitten, zoals minister Opstelten ook altijd heeft gevonden. Coffeeshops die daar niet aan voldoen, moeten dicht''.

http://www.nu.nl/politiek/2962826/amste ... eleid.html
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Gemeente mag aanpak coffeeshop zelf invullen

Berichtdoor Shaggattack » do nov 29, 2012 7:14 pm

ROTTERDAM - Klanten van coffeeshops in Rotterdam hoeven niet bang te zijn dat ze worden gecontroleerd of ze Nederlander zijn of toerist uit het buitenland.


Rotterdam gaat niet actief handhaven op het zogeheten ingezetenencriterium omdat maar nauwelijks toeristen komen naar de shops in de stad.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft dat laten weten aan de gemeenteraad.

Gemeenten mogen volgens het nieuwe regeerakkoord zelf beslissen over hoe ze omgaan met coffeeshopbeleid. Daarin staat dat de wietpas verdwijnt en dat gemeenten een belangrijke rol gaan spelen in het naleven van de regels.

Amsterdam


Amsterdam liet onlangs weten ook niet te gaan controleren. In de hoofdstad komen wel veel toeristen naar de coffeeshops, maar volgens burgemeester Eberhard van der Laan biedt de formulering in het akkoord ruimte wel toeristen toe te laten.
Aboutaleb zegt wel te gaan controleren zodra blijkt dat er toch veel toeristen komen naar de shops of dat daar overlast door ontstaat.

http://www.nu.nl/binnenland/2969231/rot ... eshop.html
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Royal Queen Seeds banner