Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Ivo » wo apr 17, 2013 11:27 am

WOERDEN - De gemeente Woerden gaat samen met het Openbaar Ministerie en de lokale politie harddrugsgebruikers registreren. Hier gaat een preventieve werking vanuit, volgens de betrokkenen. Ook kan er hulpverlening aangeboden worden en door een betere registratie hoopt de politie een verband tussen criminaliteit en harddrugsgebruik te kunnen leggen.

Het zogenaamde project Achilles gaat zich richten op de klanten van drugsdealers. Er zullen dossiers worden aangemaakt van klanten rond drugsdealers en deze kunnen worden ingezet in een eventuele strafzaak tegen de dealer. Minderjarige harddrugsgebruikers en ouders met minderjarige kinderen kunnen een bezoek van Bureau Jeugdzorg verwachten. Inmiddels heeft de gemeente 360 brieven gestuurd naar mensen die zich op een bestellijst (lijst telefoonnummers in het bezit van groep drugsdealers, veel van deze nummers worden ook wekelijks bestookt met sms'jes).

Een gemeentewoordvoerder licht de plannen toe aan de redactie:

"Het accent in dit drugsbeleid tussen gemeente, politie en Openbaar Ministerie verlegt zich van de drugsdealer naar de drugsgebruiker. Zonder gebruikers geen dealers en vice versa. Harddrugs zijn illegaal en het is strafbaar om te gebruiken."

De eerste acties hebben al plaats gevonden in Woerden. Van een zogenaamde 'bestellijst' van een drugsdealer zijn alle telefoonnummers nagetrokken en hebben deze mensen (en bedrijven) een brief gehad. "Dat is een heftige maatregel maar ook een hele effectieve", vervolgt de woordvoerder. "Op de 360 brieven die zijn verstuurd, kregen we al 60 reacties. Natuurlijk van mensen die verontwaardigd waren op deze lijst voor te komen, maar ook van ouders en bedrijven. Dat bedrijf gaat het nu bespreekbaar maken op de werkvloer."

Uit de brief die is verstuurd naar 360 adressen:

"Tijdens een politieonderzoek is een op uw naam geregistreerd telefoonnummer in een drugsbestellijn van een drugsdealer aangetroffen. Wij hebben geconstateerd dat er meerdere malen contact is geweest met de drugsdealer."

Op het einde van de brief: "Mocht u van mening zijn deze brief onterecht te hebben ontvangen, verzoeken wij u een afspraak te maken met de politie om een verklaring af te leggen."

In een convenant dat eind najaar is gesloten tussen deze drie partijen is afgesproken hoe er met deze gegevens om zal worden gegaan. "Het primaire doel is bewustwording en preventie, niet het criminaliseren van de gebruiker. Maar die kans bestaat natuurlijk altijd. Harddrugs zijn illegaal."


Uit het persbericht van de gemeente:

Drugsbestrijding staat landelijk en lokaal op de agenda van de overheid. Waar de landelijke overheid zich vooral richt op de georganiseerde criminaliteit en preventieve voorlichting, biedt project Achilles in Woerden een werkwijze voor lokaal beleid. Achilles richt zich met name op de drugsgebruiker en spreekt deze direct aan.

Aanvulling op landelijk beleid
Het kabinet voert een actief drugsbeleid dat zich richt op het bestrijden van grotere georganiseerde drugscriminaliteit en het voorkomen van drugsgebruik via preventieve voorlichting. Een aanpak van de kleinere, lokale drugsdealer vraagt om een aanvullend lokaal beleid.

Ook in Woerden staat de bestrijding van drugs hoog op de agenda. De negatieve effecten van drugsgebruik worden immers op lokaal niveau gevoeld: Drugsgebruik is schadelijk voor de gezondheid, heeft een verslavende werking en kan lokaal overlast en criminaliteit veroorzaken. Verbanden tussen het gebruik van drugs en de (lokale) criminaliteitscijfers zijn echter moeilijk te leggen, omdat drugsgebruikers in Nederland minder goed geregistreerd worden dan in andere Europese landen. Het project Achilles, een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de Politie en de gemeente Woerden zoekt wegen die lokaal effectief zijn.

AanpakAchilles
In de aanpak van Achilles worden drugsgebruikers gezien als onderdeel van de handel in verdovende middelen. Tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar de handel in verdovende middelen van een lokale drugsdealer, gaan de Politie en het OM zich dan ook richten op de "klanten" van die drugsdealer. Er zullen verschillende maatregelen worden genomen om drugsgebruikers uit de anonimiteit te halen waarna aan hen de juiste hulpverlening kan worden aangeboden. Vervolgacties verstoren de handel in drugs en rond de betreffende drugsdealer wordt een dossier opgebouwd om vervolging via het OM mogelijk te maken.

Maatregelen
Achilles bevat enkele maatregelen die uiteindelijk de vraag naar drugs kunnen terugdringen. Indien Achilles slaagt is het mogelijk de negatieve gevolgen van drugsgebruik voor gezondheid en maatschappij in te perken. Achilles zet onder meer de volgende instrumenten in:

De drugsgebruiker wordt uit de anonimiteit gehaald: de gebruiker ontvangt een persoonlijke waarschuwingsbrief als hij/zij op een bestellijn voorkomt.


Strengere gerichte verkeerscontroles en het ontnemen rijbevoegdheid wanneer structureel drugsgebruik geconstateerd wordt.


Betere registratie drugsgebruiker en drugsgerelateerde criminaliteit; om verbanden tussen drugsgebruikers en criminaliteit zichtbaar te maken.


Zo snel mogelijk inschakelen van verslavingszorg en hulpverlening; Hoe vaker gebruikers op jonge leeftijd gewezen wordt op de gevaren, des te groter de kans op onthouding van de drugs. Bij een gezinssituatie met minderjarige kinderen en aantoonbaar drugsgebruik van ouders en/of kinderen zal Bureau Jeugdzorg worden ingeschakeld.


Bezit van drugs tijdens het uitgaan kan leiden tot een collectieve horecaontzegging en administratie in de ontzeggingendatabase.


Drugsgebruikers kunnen in het kader van een drugsonderzoek worden aangehouden en verhoord met mogelijke strafrechtelijke gevolgen.


Update: Uit de notulen van de Commissie Middelen waarin politiechef Ruijs de politiecijfers toelicht:

"Wat de politie betreft is er een aanwijsbaar verband tussen het excessief gebruik van alcohol en/of drugs en geweld. Het beleid binnen justitie is om te proberen drugsdealers aan te pakken. Al jaren wordt daar onderzoek naar gedaan. Het kan zijn dat de politie een bestellijn onder de tap heeft. Daar gebeurt het meer dan eens dat een klant voor harddrugs verzoekt de bestelling na 22.00 uur te brengen omdat dan de kinderen naar bed zijn. Dat is schokkend."

Update: Een Woerdenaar die een brief ontvangen heeft reageert in de comments:

"Er is een groep cocaine aanbieders in Woerden die gezamenlijk een klantenlijst gebruikt. Deze wordt door hun leverancier ter beschikking gesteld en behelst iedereen die ooit bij een van deze koeriers "iets" heeft besteld... Als er iemand gepakt wordt blijft de lijst dus in gebruik bij de overige koeriers. Uit ervaring weet ik dat er enkele andere aanbieders op de Woerdense markt actief zijn, zij het minder georganiseerd en aggressief. Dat een brief naar mijn telefoonnummer uitging bevestigt voor mij de onwetenheid van de betrokken overheids/opsporingsdiensten. Vier jaar na mijn laatste bestelling kreeg ik afgelopen vrijdag nog steeds een smsje " Yo, dit is mijn nieuwe nummer.... groetjes..."

Update: Fractie-assistent van het CDA Job van Meijeren is bij het beleid betrokken en reageert op Twitter:

"Tuurlijk gaat een pilot met fouten. Daarom is het een pilot. (...) Dit is een jaar lang overwogen en besproken met een juridische expert. Ik wil het niet bij de eerste hobbels opgeven, we zien het wel."

Update: Politiewoordvoerder Peter Keijzer laat aan NU.nl weten dat de lijst het resultaat is van een ''grootschalig onderzoek'' dat vorig jaar is gestart. De mensen die een brief hebben gekregen, hebben recentelijk - en meer dan eens - contact gehad met de dealer, laat Keijzer weten.

http://www.dichtbij.nl/woerden/112/arti ... drugs.aspx


Gaat de goede kant op... :conf: :conf:

Dus als je drugs gebruikt, ga je niet meer mogen en rijden en mag je geen kinderen hebben :s
No sympathy for the devil; keep that in mind. Buy the ticket, take the ride...and if it occasionally gets a little heavier than what you had in mind, well...maybe chalk it up to forced consciousness expansion: Tune in, freak out, get beaten.
Avatar gebruiker
Ivo
Midnight Toker
Site Admin
Offline
 
Posts: 7871
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 12:34 pm

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Гника » wo apr 17, 2013 12:54 pm

Fakking zieke shit dit!
Is Lief, Braaf, Onschuldig en nog Maagd
Avatar gebruiker
Гника
Viking
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 793
Geregistreerd: vr feb 25, 2011 12:21 pm
Woonplaats: Gasselternijveenschemond

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Einstein » wo apr 17, 2013 1:14 pm

Sterk staaltje irrationeel en overdreven beleid weer :hulde:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Vinnie » wo apr 17, 2013 5:48 pm

wtf joh

in Utrecht gaat het daar in tegen goed op het drugs gebied

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Bin ... club.dhtml
Miss E schreef:Gaat liever als een dronken tokkie de boel op stelten zetten dan vogels spotten.
Avatar gebruiker
Vinnie
DF Addict
Offline
 
Posts: 5025
Geregistreerd: zo feb 26, 2012 1:26 am
Woonplaats: †G-Town †

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Claviceps » wo apr 17, 2013 5:53 pm

"We zien het wel", mooie opsommingen van de Nederlandse politiek. Kunnen ze straks ook meteen al die opgepakte cannabis gebruikers die een hoog percentage THC cannabis prefereren registreren op de lijst... Als in Amerika mensen nog steeds bereid zijn om gevangenisstraf te riskeren met het roken van cannabis dan betwijfel ik ten zeerste de effectiviteit van deze aanpak. Daarnaast zijn er makkelijke manieren om anoniem te blijven.

Misschien dus bijvoorbeeld beter om in de toekomst gebruik te gaan van maken van een aparte burner phone en simcard die niet aan persoonsinfo gekoppeld zijn als je veel telefonisch contact hebt met dealers. Politiek NL zou misschien eens The Wire moeten kijken :D
Laatst bijgewerkt door Claviceps op wo apr 17, 2013 6:05 pm, in totaal 6 keer bewerkt.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor verneukeratief » wo apr 17, 2013 5:56 pm

Wil je niet fokken met de meest gemiddelde gemeente van Nederland vriend. Ik heb 15 jaar in "de Staats (Woerden-Oost)" doorgebracht.
Avatar gebruiker
verneukeratief
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2981
Geregistreerd: di maart 08, 2011 5:09 pm
Woonplaats: Geel(B)

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » wo apr 17, 2013 7:00 pm

Is dit wel de taak van de politie?
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Hamukun » wo apr 17, 2013 7:41 pm

Goed hoor, dat de politie haar opsporingscapaciteiten inzet voor dit soort belangrijke zaken en zo ons brave burgers beschermt...
Avatar gebruiker
Hamukun
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 401
Geregistreerd: vr feb 08, 2013 7:34 pm

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor Maanvos » wo apr 17, 2013 9:38 pmDe bovenstaande lapzans zal het allemaal wel ok vinden.....

We leveren steeds meer vrijheden in, en op een dag word je wakker en besef je dat je in een politiestaat woont.
:#: *KWAAK MOTHERFOCKERS*
WAS GETEKEND FROG.

Novocaine, Novocaine! Shoot the muscle, not the vein!


カエルが死んでいます
Avatar gebruiker
Maanvos
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 972
Geregistreerd: za mei 14, 2011 4:41 pm

Re: Heftige maatregelen in lokale 'war on drugs'

Berichtdoor braindamage » do apr 18, 2013 11:50 am

je zal daar maar wonen
Avatar gebruiker
braindamage
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 171
Geregistreerd: za jan 14, 2012 6:28 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner