Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Shaggattack » zo jul 08, 2012 9:57 pm

DEN HAAG - De Tweede Kamer gaat de leeftijd voor het gebruik en bezit van alcohol verhogen van 16 naar 18.

Een wetsvoorstel, op initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, wordt maandag ingediend door ChristenUnie, PvdA, CDA, SGP en PvdD en kan rekenen op een meerderheid in de Kamer door de steun van de SP en GroenLinks.
Nog geen jaar geleden slaagden de partijen er niet in te komen tot een meerderheid voor verhoging van de leeftijd voor verkoop en het gebruik van alcoholische dranken

De PvdA wilde eerst de handhaving op orde brengen, het CDA wilde gemeenten zelf laten beslissen of zij de alcoholleeftijd willen verhogen.
Wel werden toen al handhavingsmaatregelen genomen. Zo worden winkels gesloten als zij drie keer de leeftijdsregels overtreden.

Congres
Het CDA-congres stemde eind juni in met een algehele leeftijdsverhoging naar 18 jaar, dit geldt ook voor GroenLinks. De VVD en PVV willen over drie jaar evalueren hoe het is gesteld met de handhaving. Pas daarna willen ze nadenken over een verhoging van de alcoholleeftijd.
Minister Schippers (Volksgezondheid) zei eerder geen principiële bezwaren te hebben tegen verhoging van de alcoholleeftijd, maar wil net als VVD, PVV, D66 en GroenLinks vooral inzetten op handhaving. Ze wacht het voorstel vanuit de Kamer af.

Interview Joël Voordewind

Vorig jaar werd er ook al over de alcoholleeftijd gesproken. Waarom is er nu ineens wel een meerderheid?
"Blijkbaar is er een nieuwe realiteit. Congressen en politiek leiders hebben zich uitgesproken. CDA-leider Sybrand Buma vindt de verhoging belangrijk en bij PvdA en GroenLinks bleek op de congressen een meerderheid voorstander."

Waarom is het zo belangrijk dat de alcoholleeftijd verhoogd wordt?
"De grootste drinkers zitten rond de 16. Inmiddels is de kennis over hersenschade wijd bekend. Het drong echter lang niet door tot de Tweede Kamer om daar actie op te ondernemen."
"Jongeren en ouders zullen zich aanpassen aan de nieuwe norm van 18 jaar. Dat zorgt voor twee jaar gezondheidswinst en dat heeft ook een positieve uitwerking op leerprestaties."

Hoe is dat te handhaven? Dat wordt stiekem drinken, toch?
"Dat kun je nooit uitsluiten, maar het is onderdeel van een groot pakket van bewustwording, voorlichting en handhaving. In het Lenteakkoord is ook afgesproken dat drank duurder wordt, dat zal ook helpen. Ook zijn de mogelijkheden voor alcoholreclame beperkt. De verhoging en de handhaving van de alcoholleeftijd is het sluitstuk."

Welke middelen heeft de gemeente om het verbod te handhaven?
"Gemeentes moeten een actief handhavingsbeleid gaan voeren. Zij zullen controles moeten gaan uitvoeren bij de horeca en de supermarkt. Vooral in de supermarkt gaat het nog vaak mis. Zo'n 70 procent van de jongeren onder de 16 kan gewoon alcohol kopen."

Hoe kunnen de gemeentes die intensieve controles betalen?
"Ze krijgen dit jaar al meer geld voor handhaving. Nu willen we ze er op aan kunnen spreken dat ze ook echt gaan handhaven."

http://www.nu.nl/politiek/2853931/kamer ... jd-18.html
:beer:
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » zo jul 08, 2012 10:12 pm

Jammer James. Dit worden geen studentenparties voor jou 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Stefaan » ma jul 09, 2012 4:59 pm

Haat aan het lenteakkoord :@
Stefaan
Ja en nu?
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2410
Geregistreerd: ma jun 06, 2011 2:14 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor DamnFine69 » ma jul 09, 2012 5:09 pm

Kunnen ze gerust doen, alsof iedereen onder de 18 dan ineens geen alcohol meer drinkt. :/

Hashja - Mijn tel maatje :love:
Seth - "telt alsof hij op pep zit?"
Petrovic - "Niemand is sneller als hem."
Avatar gebruiker
DamnFine69
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 808
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:58 pm
Woonplaats: >9000

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Koekwaus » ma jul 09, 2012 5:40 pm

Ja of ze gaan sneller aan de G.

Allemaal van die lekkere contraproductieve shit die uit het kontn34k-akkoord voortkomt en iedere coalitie waar het cda deel van uit maakt for that matter. Eerst een paddoverbod, dan de prostitutie legaliseren en die vrouwen financieel uitkleden, dan gaat amsterdam het tippelen en illegale prosti's in de hand werken door ramen op te heffen, dan komen er van die rare wetgevingen mbt de afstand coffeeshop - dichtstbijzijnde school, dan een wietpas wat nou al de spuigaten uit dreigt te lopen en het is nog niet eens overal ingevoerd, nou alcohol naar 18, straks de energiedrankjes.. Problemen verschuiven alleen maar en het werkt aan alle kanten criminaliteit in de hand en straks dus ook ernstige drugsverslavingen.
Did: Alcohol, wiet, hasj, boter, olie, lachgas, pammetjes, slaapmiddelen, ritalin, cocaine, pep, dexamfetamine, 4-ma, 4-fa, 6-apb, 3-mmc, 2c-i, lsd, paddo's, mdma kristallen, xtc.

Todo: 5-apb, mxe, 4-mmc, cactus, dmt, keta, ghb, poppers en aantal kruiden/planten.
Avatar gebruiker
Koekwaus
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 393
Geregistreerd: za jun 23, 2012 12:23 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor herejezus » ma jul 09, 2012 11:39 pm

Ze moeten het leeftijd verlagen naar 8 jaar, gezien meisjes rond dat leeftijd al puberen. Kan niet wachten totdat mijn dochter met vriendinnetjes thuis komt later<3
Verslaving is niet voor iedereen weggelegd. Voor mij wel. Dus ik vermijd alles wat met drugs te maken heeft. Logisch.
herejezus
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2053
Geregistreerd: za maart 12, 2011 9:13 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Poseidon » di jul 10, 2012 12:28 am

Gelukkig ben ik al 38. Of was het 48. Weet het niet meer, drank maakt meer kapot dan me lief is.
Wij willen onze blauwe luchten terug.
Avatar gebruiker
Poseidon
JeVader
In Memoriam
Offline
 
Posts: 10486
Geregistreerd: do maart 17, 2011 4:34 pm
Woonplaats: Liquid Universe

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Dione » di jul 10, 2012 3:38 pm

Ik vind het niet verkeerd. Je hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en een minder schadelijke drugs als cannabis mag ook pas vanaf je 18e.

Het enige wat me tegenstaat is dat het weer zo'n betuttelingsregel is en het vrij zinloos is omdat mensen er toch wel aan komen als ze het willen.
Flameon schreef:Mercie Boekoe!
Avatar gebruiker
Dione
Original DF Queen
Donateur
Offline
 
Posts: 1734
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:11 am

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Koekwaus » di jul 10, 2012 4:50 pm

Dione schreef:Ik vind het niet verkeerd. Je hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en een minder schadelijke drugs als cannabis mag ook pas vanaf je 18e.

Het enige wat me tegenstaat is dat het weer zo'n betuttelingsregel is en het vrij zinloos is omdat mensen er toch wel aan komen als ze het willen.Dan spreek je jezelf tegen. Het is niet verkeerd maar het heeft geen functie. Of vind je wat het symboliseert zo speciaal?

Waarom het stelsel dat we nu hebben goed is, omdat kinderen van 16+ drank kunnen kopen die =< 5%, om je daar comateus aan te zuipen is een stuk moeilijker dan met een fles wodka. Maak je het illegaal dan loont het halen van een fles wodka/rum/jenever/viex veel meer dan een krat bier. (Meneer wilt u even een fles wodka voor mij kopen?) Dus komen ze gelijk met veel sterker in aanraking, waar het vrij eenvoudig mee is om jezelf helemaal *%* te drinken.

Dingen als ghb komen kinderen dan ook makkelijker aan dan aan een biertje want dat is volop te koop overal.

Kinderen hebben in de regel vanaf die leeftijd ook meer geld te besteden, dat maakt het aantrekkelijk voor iemand die net 18/19 is om drank te gaan halen voor iets jongere lui tegen een vergoeding, zoals nu ook al vaak met wiet bij coffeeshops gebeurt.

Verantwoording ligt bij de ouders als ouders toestaan dat kinderen zich laveloos drinken.. Maar zoals bij heel veel overlast in de samenleving geven ouders niet thuis. Simpelweg 'ik weet niet wat mijn zoon/dochter uitspookt, maar ik hoor hem wel om 4 uur thuis komen steeds', die mentaliteit is wat dit soort problemen veroorzaakt.

Dat verbod lost niks op. Ik denk eerder aan taakstraffen voor openbaar dronkenschap e.d. Zoals in het ziekenhuis opgenomen? Mooi --> 2 weken schoffelen en dan lekker exponentieel laten oplopen bij recidive. Zo creëer je ook niet de barrière om helemaal 112 niet meer te bellen maar wel een beetje een barrière om in de ambulance terecht te komen (Laat ik het niet zo bont maken als laatst). Ouders en kinderen een brief thuis en een verplichte voorlichtingsavond (eigen kosten).

Fok bijna iedere maatregel die je verder kunt bedenken lijkt me productiever dan deze.. Ach we gaan het zien ik lach me ook nog steeds helemaal suf om de wietpas. :mrgreen:
Did: Alcohol, wiet, hasj, boter, olie, lachgas, pammetjes, slaapmiddelen, ritalin, cocaine, pep, dexamfetamine, 4-ma, 4-fa, 6-apb, 3-mmc, 2c-i, lsd, paddo's, mdma kristallen, xtc.

Todo: 5-apb, mxe, 4-mmc, cactus, dmt, keta, ghb, poppers en aantal kruiden/planten.
Avatar gebruiker
Koekwaus
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 393
Geregistreerd: za jun 23, 2012 12:23 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Dione » di jul 10, 2012 5:52 pm

Ik snap dat het tegenstrijdig overkomt. Wat ik bedoelde te zeggen is dat ik het niet slecht vind dat ze dit willen doen gezien de gevolgen die alcohol heeft op onvolgroeide puber hersenen. En zeker aangezien cannabis wel als leeftijdsgrens 18 heeft en alcohol schadelijker is.

Maar ik denk niet dat het zinnig is voor deze generatie omdat je er toch wel vrij makkelijk aan kunt komen als je echt wilt. Voor kinderen die echt opgroeien met deze 18+ regel zal het wel beter zijn. Die zijn immers niet anders gewend dan dat je op je 18e pas mag kopen. Natuurlijk hou je dan nog steeds dat ze jonger dan 18 zijn als ze drank drinken, maar waarschijnlijk een stuk minder dan nu met 16 jaar. Overigens zou de leeftijd waarop sterke drank verkocht wordt dan dus ook 2 jaar verschoven moeten worden, anders haal je de grens tussen licht en sterk alcoholische drankjes weg.
Flameon schreef:Mercie Boekoe!
Avatar gebruiker
Dione
Original DF Queen
Donateur
Offline
 
Posts: 1734
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:11 am

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Shaggattack » di jul 10, 2012 6:20 pm

Voor 15 jarige zal het wel een stuk moeilijker worden om aan drank te komen.
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » di jul 10, 2012 7:07 pm

Dione schreef:Ik snap dat het tegenstrijdig overkomt. Wat ik bedoelde te zeggen is dat ik het niet slecht vind dat ze dit willen doen gezien de gevolgen die alcohol heeft op onvolgroeide puber hersenen. En zeker aangezien cannabis wel als leeftijdsgrens 18 heeft en alcohol schadelijker is.

Maar ik denk niet dat het zinnig is voor deze generatie omdat je er toch wel vrij makkelijk aan kunt komen als je echt wilt. Voor kinderen die echt opgroeien met deze 18+ regel zal het wel beter zijn. Die zijn immers niet anders gewend dan dat je op je 18e pas mag kopen. Natuurlijk hou je dan nog steeds dat ze jonger dan 18 zijn als ze drank drinken, maar waarschijnlijk een stuk minder dan nu met 16 jaar. Overigens zou de leeftijd waarop sterke drank verkocht wordt dan dus ook 2 jaar verschoven moeten worden, anders haal je de grens tussen licht en sterk alcoholische drankjes weg.Dit, plus dat de grens van zwakke en sterke alcohol wegvalt. Als tieners de moeite doen om aan alcohol kunnen komen, dan is er geen verschil meer tussen wijn en vodka omdat ze iemand moeten vragen die ze allebei kan halen en niet hun 17-jarige vriend die alleen zwak alcohol kan halen. Dus er kunnen meer ongelukken ontstaan. :p
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Doc » di jul 10, 2012 7:10 pm

dikke prima, ben sinds mijn 14e aan het drinken omdat ik altijd vrienden had die 2 a 3 jaar ouder waren

en ik heb toch geen last van die regel :kleuter:
Huilen met de ket op....
Avatar gebruiker
Doc
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 700
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 10:36 pm
Woonplaats: Ergens bij de rijn

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Ketalar » di jul 10, 2012 7:32 pm

:conf:
whats happening, nederland?
Miss PsYchedelic
you rush through my system...You are what you take
Avatar gebruiker
Ketalar
Professionele tamzakkerij
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 795
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:15 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Stefaan » di jul 10, 2012 7:42 pm

Er moet gewoon meer geinvesteerd worden in voorlichting. Bij pubers is dat wel lastiger natuurlijk dan een volwassene, maar ik denk dat de moeite het wel waard is, omdat zo'n kind meer een algemene levensles leert dat alleen "alcohol is slecht". Dan gaan ze misschien bewuster nadenken over de vele aspecten van hun leven.
Stefaan
Ja en nu?
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2410
Geregistreerd: ma jun 06, 2011 2:14 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Dione » di jul 10, 2012 7:50 pm

Voorlichting mag inderdaad wel beter en objectiever. Juist op puber leeftijd heeft dat veel nut. Maar dan op de unity manier. Open minded en door middel van peer to peer voorlichting. Dus niet iemand van middelbare leeftijd die met zn vinger wijst en vertelt hoe slecht alles is. Maar juist door te vertellen over zowel positieve als negatieve aspecten van gebruik en hoe dit zo veilig mogelijk kan.
Flameon schreef:Mercie Boekoe!
Avatar gebruiker
Dione
Original DF Queen
Donateur
Offline
 
Posts: 1734
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:11 am

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Stefaan » di jul 10, 2012 7:52 pm

Dione schreef:Voorlichting mag inderdaad wel beter en objectiever. Juist op puber leeftijd heeft dat veel nut. Maar dan op de unity manier. Open minded en door middel van peer to peer voorlichting. Dus niet iemand van middelbare leeftijd die met zn vinger wijst en vertelt hoe slecht alles is. Maar juist door te vertellen over zowel positieve als negatieve aspecten van gebruik en hoe dit zo veilig mogelijk kan.Dione for president :stoned:
Stefaan
Ja en nu?
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2410
Geregistreerd: ma jun 06, 2011 2:14 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Ivo » di jul 10, 2012 8:13 pm

De mensen die ik ken die tot hun 18e gewacht hebben, konden er helemaal niet mee omgaan. Als je iets vroeger (en rustiger) aan begint, ken je perfect je eigen grenzen voor je ooit een fles vodka aanraakt...
No sympathy for the devil; keep that in mind. Buy the ticket, take the ride...and if it occasionally gets a little heavier than what you had in mind, well...maybe chalk it up to forced consciousness expansion: Tune in, freak out, get beaten.
Avatar gebruiker
Ivo
Midnight Toker
Site Admin
Offline
 
Posts: 7871
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 12:34 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Dreuge » di jul 10, 2012 8:20 pm

Ivo schreef:De mensen die ik ken die tot hun 18e gewacht hebben, konden er helemaal niet mee omgaan.
dit herken ik wel ja :lol:
~*Hardcore Is A Way Of Life And If You Are Against It Than FUCK YOU!!*~

~*Take Me The Way I Am And Than We Could Be Friends*~


~~~~~FREE GONZO~~~~~
Avatar gebruiker
Dreuge
Einsteins koffiebitch
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4615
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:22 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Tripkip » vr jul 13, 2012 6:13 pm

Dat is echt zo, mensen die pas laat beginnen met uitgaan en drinken zijn meestal diegene die bij wijze van spreken niet meer thuis graken. :D
Avatar gebruiker
Tripkip
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 359
Geregistreerd: wo apr 25, 2012 8:38 pm
Woonplaats: België

Re: Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor Jelly » vr jul 13, 2012 6:24 pm

Tripkip schreef:Dat is echt zo, mensen die pas laat beginnen met uitgaan en drinken zijn meestal diegene die bij wijze van spreken niet meer thuis graken. :D

Ja klopt omdat wij die fase al gehad hebben toen we 15/16 waren. Of dat nou zo fijn is...
Jelly
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 194
Geregistreerd: wo jul 06, 2011 11:29 pm

Re: Kamer wil alcoholleeftijd naar 18

Berichtdoor herejezus » vr jul 13, 2012 7:49 pm

Gewoon alles verbieden. Tering rotzooi dat het is. Ik hou niet van dope. Jullie zijn dikke mongolen.
Verslaving is niet voor iedereen weggelegd. Voor mij wel. Dus ik vermijd alles wat met drugs te maken heeft. Logisch.
herejezus
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2053
Geregistreerd: za maart 12, 2011 9:13 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner