Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Keert xtc terug naar het medicijnkastje?

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Keert xtc terug naar het medicijnkastje?

Berichtdoor FranX » wo jan 23, 2013 11:32 am

Studie in Israel gaat na of drug helpt bij posttraumatische stress

BRUSSEL - Ecstasy of xtc, bekend als illegale drug, heeft misschien een toekomst als psychiatrisch medicijn. Bijvoorbeeld om posttraumatische stress te behandelen.

Mdma, het werkzame bestanddeel in de populaire uitgaansdrug xtc of ecstasy, heeft een verleden in de psychotherapie. In de jaren zeventig werd het al gebruikt om angstgevoelens te behandelen. Tot het middel in de jaren tachtig populair werd in het uitgaansleven en op de illegale lijst terechtkwam.

Maar misschien maakt mdma (kort voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine) eerstdaags een comeback in het psychiatrische medicijnkastje. Recent onderzoek lijkt erop te wijzen dat de stof potentieel heeft bij het behandelen van posttraumatische stress. Een nieuwe studie in Israël moet daarover nu meer klaarheid scheppen.

Momenteel werkt een team psychotherapeuten aan de laatste screening van tien proefpersonen die aan de studie zullen deelnemen. Allemaal lijden ze aan een hardnekkige vorm van posttraumatisch stress-syndroom. De tien zullen als alles volgens plan verloopt in februari therapeutische sessies ondergaan onder invloed van mdma.

De helft krijgt een volledig werkzame dosis van 125 milligram, de andere vijf een actieve placebo van 25 milligram, waarbij de patiënt wel iets voelt, maar niet voldoende om van een echt effect te kunnen spreken.

Het posttraumatisch stress-syndroom (ptss) is een angststoornis die ontstaat na gewelddadige, levensbedreigende situaties. Veel oorlogsveteranen lijden aan ptss, maar ook misbruik kan ptss veroorzaken. Mensen met ptss herbeleven hun trauma's telkens opnieuw en gaan gebukt onder angstaanvallen en depressie. Het is een aandoening die zich erg moeilijk laat behandelen.

Knuffelhormoon

Onderzoek naar therapeutische toepassingen van mdma ligt gevoelig. Het spul staat nu eenmaal op de internationale lijst van verboden middelen. Daarom dat onderzoeksprojecten erg kleinschalig blijven en het lang duurt eer dergelijke onderzoeksprojecten toestemming krijgen. Het is dan ook te vroeg om duidelijke conclusies te trekken. Toch zijn resultaten uit eerdere studies veelbelovend.

Bij een vergelijkbaar onderzoek in Zwitserland in 2010 ondergingen twaalf vrouwen met ptss therapeutische sessies onder invloed van mdma. Enkelen onder hen kregen een actieve placebo. Bij de groep die een werkende dosis mdma had gekregen waren de symptomen van ptss duidelijk verminderd, terwijl er bij de placebogroep geen vooruitgang te merken viel. Of het om een langdurig effect gaat, is niet duidelijk. Maar wat doet mdma dan wel in ons hoofd?

Discotheekgangers die wel eens ‘bollen' slikken, kunnen het weten. Mdma veroorzaakt een gevoel van euforie en een gevoel van verbondenheid met anderen. Dat komt doordat de chemische verbinding op verschillende manieren op de hersenen inwerkt.

De drug verhoogt de afgifte van serotonine, een neurohormoon dat onze stemming bepaalt. Ook vermeerdert mdma het oxytocine-niveau in de hersenen. Oxytocine, een ander neurohormoon, speelt een belangrijke rol bij sociale interactie en wordt wel eens het ‘knuffelhormoon' genoemd. Daarnaast vermindert mdma de werking van de amygdala, een deel van de hersenen dat actief is wanneer we angst voelen. Vaak is net dit deel van het brein overactief bij mensen met ptss.

De combinatie van effecten creëert een diepere ontvankelijkheid voor therapie en maakt het voor patiënten makkelijker trauma's opnieuw naar boven te brengen .

http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 2_00442648
I have approximate answers and possible beliefs in different degrees of certainty about different things, but I’m not absolutely sure of anything
Avatar gebruiker
FranX
In Memoriam
Offline
 
Posts: 1051
Geregistreerd: wo maart 02, 2011 9:34 am
Woonplaats: Randstad

Re: Keert xtc terug naar het medicijnkastje?

Berichtdoor Afca_Remy » vr jan 25, 2013 3:07 am

In de serie drugs inc. Van national geographic (onderwerp xtc) kwam dit therapeutische gebruik van mdma ook naar voren en werkte erg goed voor de mensen!!
Liever te dik in de kist, dan een feestje gemist :D :cheers:
Avatar gebruiker
Afca_Remy
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 790
Geregistreerd: wo jul 11, 2012 6:52 pm
Woonplaats: Noord Holland

Re: Keert xtc terug naar het medicijnkastje?

Berichtdoor NiandraLades » vr jan 25, 2013 7:59 pm

Kijk, dit zijn de betere berichten. Ik denk dat het echt goed kan helpen tegen PTSS. Erg benieuwd naar wat de resultaten zullen zijn.
Don't you want sunshine
Instead of photolight?
Avatar gebruiker
NiandraLades
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 259
Geregistreerd: do feb 16, 2012 3:47 pm

Re: Keert xtc terug naar het medicijnkastje?

Berichtdoor Fortune » do jan 31, 2013 6:43 am

Is al zoveel onderzocht naar gedaan, het kan therapeutisch werken als je het goed voorbereid. Maar zal niet snel terugkeren hoor haha.
We zullen de 'resultaten' wel zien ;)
Addicted to a Healthy Life!
Avatar gebruiker
Fortune
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 53
Geregistreerd: do jan 31, 2013 5:46 am


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Royal Queen Seeds banner