Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

N-VA & CD&V begraven verstrekken van heroïne onder med toez

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

N-VA & CD&V begraven verstrekken van heroïne onder med toez

Berichtdoor Eko » di maart 31, 2015 5:47 pm

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2289249

N-VA en CD&V begraven verstrekken van heroïne onder medisch toezicht

De nieuwe federale meerderheid ziet niets in het Luikse project waarbij zwaar verslaafde heroïnegebruikers onder medisch toezicht en bij wijze van behandeling heroïne voorgeschreven krijgen. De Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS) botste met zijn voorstel tot wettelijk kader op een njet van N-VA en CD&V.
De stad Luik is al langer op zoek naar alternatieve oplossingen voor de problematiek van heroïnegebruik. Van 2011 tot 2013 liep met federale steun een pilootproject waarbij de mogelijkheid bestond om - in laatste instantie - medicinale heroïne te verstrekken. De Universiteit van Luik pleit voor een voortzetting van het project, maar de gerechtelijke autoriteiten vragen eerst een duidelijk wettelijk kader om voor de nodige juridische zekerheid te zorgen.

De Luikse burgemeester en Kamerlid Willy Demeyer werkte daarom twee wetsvoorstellen uit. Het ene beoogt de erkenning van gecontroleerde verbruiksruimtes waar illegaal gekochte drugs in veilige en hygiënische omstandigheden gebruikt kunnen worden. Het andere biedt de mogelijkheid om onder medisch toezicht en voor medische doeleinden zwaar verslaafde heroïnegebruikers bij wijze van geneesmiddel heroïne voor te schrijven en af te leveren.

Maar dat ziet de meerderheid niet zitten. N-VA-Kamerlid Sophie De Wit en haar CD&V-collega Raf Terwingen verwezen naar het zero tolerance-beleid uit het regeerakkoord en verstopten hun bezwaren tegen het voorstel niet. Volgens hen komt het neer op een "liberalisering" van drugs. Ook de vertegenwoordiger van Justitieminister Koen Geens (CD&V) argumenteerde in die zin. Samen met Open VLD'er Egbert Lachaert stelden Terwingen en De Wit zich ook vragen bij de kostenefficiëntie van het pilootproject.

De vraag om hoorzittingen met de mensen achter TADAM - dat al twee jaar "on hold" staat - wees de meerderheid af. Enige toegift aan Demeyer was groen licht voor het formuleren van een advies over de kwestie door de Kamercommissie Volksgezondheid.

------------------------------------------------------

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2289412

"Zelden zo'n afwijzing van het debat gezien"

In Luik wordt ontgoocheld gereageerd op de afwijzing van twee wetsvoorstellen om de problematiek van heroïnegebruik aan te pakken. "We zijn al twintig jaar bezig met deze problematiek, en zelden hebben we zo'n afwijzing van het debat gezien", zegt het kabinet van burgemeester Willy Demeyer (PS).

Zoals meer grote steden kampt ook Luik met een een problematiek van heroïnegebruik. De stad telt zo'n 4.000 heroïneverslaafden.

Van 2011 tot 2013 liep er met de steun van de federale overheid een wetenschappelijk onderzoek waarbij verslaafden onder medisch toezicht heroïne kregen.

De resultaten waren positief, klinkt het op het kabinet van burgemeester en Kamerlid Willy Demeyer. De proefpersonen hervonden regelmaat in hun leven, doordat ze twee keer per dag in het centrum hun heroïne moesten halen. Hun straatgebruik nam af en er werd tijdens hun behandeling ook niet één geval van diefstal geregistreerd.

"Het is een aanpak die veel kost", geeft woordvoerster Laurence Comminette van de Luikse burgemeester toe. "Er worden psychiaters ingeschakeld, straathoekwerkers,... Maar daartegenover staan ziekenhuisopnames, criminaliteit: ook dat kost geld. Het hangt er maar van af waar je het accent wilt leggen."

"Zero tolerance is een utopie"

Het project heeft drie jaar geduurd, de proefpersonen waren ieder een jaar in behandeling. Dat is te kort om conclusies te trekken. De Universiteit van Luik zou het project graag voortzetten, maar heeft daarvoor een duidelijk wettelijk kader nodig.

De wetsvoorstellen die Willy Demeyer vanmorgen op tafel legde, zijn echter afgeketst door de meerderheid. "In al de tijd dat we met deze problematiek bezig zijn, heb ik zelden zo'n afwijzing van het debat gezien", zegt Comminette.

"Het debat is er in twintig jaar nauwelijks op vooruitgegaan. Open VLD vindt het onderwerp te gevoelig, N-VA houdt vast aan het zerotolerancebeleid. Maar dat is een utopie: verslaafden bestáán, ze gebruiken, ook in de openbare ruimte."
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: N-VA & CD&V begraven verstrekken van heroïne onder med t

Berichtdoor jonathanvdplas » wo aug 19, 2015 12:35 pm

wauw ik wist niet van dit proefproject, wat een geweldig concept! maar bah N-VA met zijn populistische kutvisie. zero-tollerance werkt niet, is al miljoen keer aangetoond. Maar ja als we doen of het er niet is, is het er niet he. doe maar verder met criminaliseren van druggebruikers N-VA, dat levert geld en stemmen op he.
jonathanvdplas
Newbie
Offline
 
Posts: 3
Geregistreerd: ma aug 10, 2015 6:22 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner