Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Tekort aan bedden voor GHB-verslaafden

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Tekort aan bedden voor GHB-verslaafden

Berichtdoor Shaggattack » ma jul 30, 2012 5:33 pm

ZWOLLE - De verslavingszorg heeft te kampen met een tekort aan bedden voor de behandeling van mensen die afhankelijk zijn geworden van het gebruik van partydrug GHB (boterzuur).

Bij instellingen als Tactus Verslavingszorg (Flevoland, Overijssel en deel Gelderland) en Novadic Kentron in Noord-Brabant bestaan wachtlijsten voor mensen die willen afkicken van de populaire en goedkope drug.

''Het is een relatief nieuwe verslaving en we hebben veel te weinig plaatsen om alle verslaafden te helpen. Daarom werken we met wachtlijsten en is het een kwestie van passen en meten’’, zegt Anne-Levien Thijs van Tactus.

Cijfers ontbreken, maar meerdere verslavingsklinieken hebben er volgens Thijs mee te maken.

Behandelmethoden

De verslavingszorg is nog aan het zoeken naar de beste behandelmethoden. Er lopen onderzoeken naar hoe het beste af te kicken van GHB en hoe daarna clean te blijven.
''Het is een betrekkelijk nieuw middel en daardoor loop je in de behandeling altijd achter de feiten aan’’, zegt Thijs. ''Je ziet ook grote onbekendheid bij gebruikers, bij de politiek en het grote publiek."

De afhankelijkheid van GHB, een snel in populariteit toenemende geestelijke gangmaker op feesten en festivals, neemt verontrustende vormen aan. GHB is goedkoop (€2-4 per dosis) en geeft snel een ontremmende kick die nog het meest lijkt op de werking van alcohol, maar onvoorspelbaarder is in effect en uitwerking. Bovendien is het op seksueel gebied lustopwekkend.

Overdosis
De risico’s op een overdosering zijn groot. Gebruikers gaan snel ‘out’ en lopen door hun bewusteloosheid de kans op het stokken van de ademhaling. Andere effecten van GHB zijn misselijkheid, incontinentie en angstaanvallen.

Het Trimbos-instituut constateerde deze maand dat gamma-hydroxyboterzuur (kortweg GHB) in 2011 de veroorzaker was van 20 procent van alle acute gezondheidsincidenten die door drugs veroorzaakt werden.

Die cijfers zijn des te ernstiger, aangezien het GHB-gebruik te verwaarlozen is in verhouding tot alcohol, cocaïne, XTC, cannabis en speed. In 2011 werd bij 740 van de geregistreerde 3652 drugsincidenten GHB-gebruik vermeld (20,3procent), soms in combinatie met andere middelen.

''We zien een opvallend heftig afhankelijkheid ontstaan met sterke ontwenningsverschijnselen’’, zegt Nathalie Dekker van het Trimbos-instituut. Volgens Dekker is de behandeling van de gevolgen vaak lastig.

De een is na een paar uur bewusteloos zijn weer gewoon wakker, anderen krijgen ademhalingsproblemen en hebben dringend medische hulp nodig. ''We adviseren omstanders dus altijd naar de EHBO te gaan."

Opsluiten
De risico’s van het afbouwen van verslaving zijn eveneens groot. Zonder medisch toezicht bestaat de kans op een psychose of op epileptische aanvallen.

Daarom heeft de politie enkele cellen in gebruik genomen voor het opsluiten van arrestanten met een GHB-verslaving. In Breda, Scheveningen en Zwolle worden deze verslaafden bij wijze van proef met camera’s geobserveerd.

Combinatie
Volgens Charles Dorpmans van verslavingsinstelling Novadic Kentron in Vught gaat het bij de gezondheidsincidenten op festivals vaak om gecombineerd gebruik van middelen.

''Maar we zijn meer bevreesd voor de hoge concentraties werkzame middelen in XTC-pillen dan voor GHB. Voor XTC waarschuwen we ook", aldus Dorpmans.

Relativeren
Event Medical Services, een mobiele medische hulpdienst die jaarlijks actief is op 141 dancefeesten en festivals, relativeert het gebruik van GHB tijdens grote evenementen.

Volgens directeur Ronald van Litsenburg noteert hij jaarlijks op 1,2 miljoen festivalgangers 5500 drugsgerelateerde gezondheidsincidenten. ''En daarbij ging het vorig jaar om 205 GHB-gebruikers. We moeten het dus niet overdrijven."

http://www.nu.nl/binnenland/2870967/tek ... afden.html
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Tekort aan bedden voor GHB-verslaafden

Berichtdoor Vode » ma jul 30, 2012 9:50 pm

Het nieuws heeft weer een nieuw drugs boeman gevonden.


"You're entirely bonkers. But I'll tell you a secret. All the best people are."
Avatar gebruiker
Vode
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 891
Geregistreerd: di feb 22, 2011 12:42 am
Woonplaats: Limburg

Re: Tekort aan bedden voor GHB-verslaafden

Berichtdoor Dreuge » ma jul 30, 2012 10:27 pm

Vode schreef:Het nieuws heeft weer een nieuw drugs boeman gevonden.valt toch wel mee?? zie niet in wat er mis is met dit artikel
~*Hardcore Is A Way Of Life And If You Are Against It Than FUCK YOU!!*~

~*Take Me The Way I Am And Than We Could Be Friends*~


~~~~~FREE GONZO~~~~~
Avatar gebruiker
Dreuge
Einsteins koffiebitch
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4615
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:22 pm

Re: Tekort aan bedden voor GHB-verslaafden

Berichtdoor knolselderij » di jul 31, 2012 2:25 pm

vindt het ook nogal mild door het slot
Avatar gebruiker
knolselderij
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2279
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 11:32 pm
Woonplaats: groentenla


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner