Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Vanaf 1 maart 2015 treed de "growshopwet" in werking

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Vanaf 1 maart 2015 treed de "growshopwet" in werking

Berichtdoor FranX » vr feb 20, 2015 4:46 pm

Tekst overgenomen van http://www.wapwinkel.com/

Vanaf 1 maart 2015 treedt in Nederland een nieuwe wet in. De wet staat bekend als de "growshopwet". Het betreft het aangepaste artikel 11a van de Opiumwet.

Wat gaat er nou precies veranderen?

De nieuwe wet stelt het strafbaar wanneer een bedrijf professionele, georganiseerde hennepteelt faciliteert. Denk daarbij aan elektromonteurs die bedradingen aanleggen voor de groeilampen, maar ook de verhuurder van een loods of de verkoper van groeilampen of afzuiginstallaties. Als het vermoeden bestaat dat de verkoper kan weten dat de door hem verkochte producten gebruikt zullen gaan worden bij professionele kweek, dan is dat vanaf 1 maart strafbaar.

Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer heeft de minister 4 november jl. een vragenvuur van Kamerleden moeten beantwoorden en is enigszins (maar lang niet helemaal) duidelijk geworden wat de wetgever precies bedoelt met de zinsnede dat iemand ‘ernstige reden heeft om te vermoeden’ dat materialen zijn bestemd om te worden gebruikt in de grootschalige hennepteelt.

De minister heeft benadrukt dat de nieuwe bepaling geen onderzoeksplicht voor een verkoper van de GAMMA of een tuincentrum wordt geïntroduceerd. Een verkoper hoeft dus geen argwaan te hebben als hij goederen verkoopt die ook voor de professionele hennepteelt kunnen worden gebruikt. Datzelfde geldt voor een leverancier van koel- en vriestechniek of aircosystemen als hij deze apparatuur verkoopt aan een klant. Winkeliers en dienstverleners hebben geen algemeen geldende onderzoeksplicht, zo benadrukte de minister meermalen. Als zij echter worden geconfronteerd met verdachte omstandigheden die wijzen op een gebruik in professionele hennepplantages dan mogen zij niet meewerken.

Neem bijvoorbeeld de verhuur van loodsen. Ook daar ontbreekt de onderzoeksplicht. Pas als er signalen zijn dat de loods zal worden gebruikt als hennepplantage dan mag de verhuurder niet verhuren. Op dit punt verandert er weinig aan de bestaande jurisprudentie van onderverhuur aan henneptelers. De officier van justitie moet dus met concrete bewijzen komen dat de verhuurder er minimaal van heeft geweten. Dat is nu ook al zo.

Er worden wel degelijk eisen gesteld aan de bewijslast voor de officier van justitie. Het gaat om meer dan onachtzaamheid of onoplettendheid. Deze twee vallen uitdrukkelijk niet onder de wetsbepaling.

Ongetwijfeld gaan er nog veel rechtszaken volgen over dit onderwerp.

Wapwinkel neemt echter geen enkel risico, dus zullen er een paar dingen veranderen op onze website.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je je niet bezighoudt met professionele paddo- of wietkeek: de wet is bedoeld om grootschalige, bedrijfsmatige cannabiskweek aan te pakken, niet de hobbyist die een of twee of misschien zelfs wel vijf planten op zijn zolderkamer- of in de tuin kweekt.

In Nederland wordt het bezit van vijf planten voor persoonlijk gebruik gedoogd en dit zal niet veranderen! Daarom zal Wapwinkel dus gewoon een groot assortiment cannabiszaden blijven aanbieden.

Wat verandert er dan wel? De bulk verpakkingen komen geheel te vervallen. Als je besluit om samen met je vrienden in één koop zaden te kopen dan is er nog steeds een mogelijkheid want wij kennen op veel zaden een staffelkorting. Maar de bulkverpakkingen verdwijnen uit ons assortiment.

Een thuiskweker zal ook geen behoefte hebben aan jerrycans met groeimiddel, dus ook deze verdwijnen uit ons assortiment. De kleinere verpakkingen (literflessen) blijven gewoon beschikbaar.

Wapwinkel zal niet stoppen met het verkopen van growshopproducten, omdat we alleen producten voor persoonlijk gebruik aanbieden.

Grootschalig en beroeps- of bedrijfsmatig?
Grootschalige kweek wordt in het Opiumwetbesluit gedefinieerd als het in bezit hebben van meer dan 200 planten of meer dan 500 gram hennep. Helaas is het niet duidelijk wat wordt verstaan onder ‘bedrijfs- of beroepsmatige’ cannabiskweek.

Advocaten hebben de volgende indicatoren genoemd die zouden kunnen duiden op bedrijfs- of beroepsmatige kweek: het aantal planten, de opbrengst per jaar, het gebruik van technische hulpmiddelen, het aangaan van financiële risico’s en investeringen en de groeicondities van de planten. Toekomstige jurisprudentie moet uitwijzen waar rechters de lijn trekken.


http://www.growshopwet.nl
I have approximate answers and possible beliefs in different degrees of certainty about different things, but I’m not absolutely sure of anything
Avatar gebruiker
FranX
In Memoriam
Offline
 
Posts: 1051
Geregistreerd: wo maart 02, 2011 9:34 am
Woonplaats: Randstad

Re: Vanaf 1 maart 2015 treed de "growshopwet" in werking

Berichtdoor Vinnie » wo feb 25, 2015 2:35 pm

boeie dit is weer zo iets, de meeste growshops gaan nu gewoon lampen en kassen verkopen om aardbeien in te kweken, gewoon een kwestie van de naam veranderen en duidelijk op het product zetten: dit is niet bestemt om hennep mee te kweken
Miss E schreef:Gaat liever als een dronken tokkie de boel op stelten zetten dan vogels spotten.
Avatar gebruiker
Vinnie
DF Addict
Offline
 
Posts: 5025
Geregistreerd: zo feb 26, 2012 1:26 am
Woonplaats: †G-Town †


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner