Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

XTC goed of slecht voor brein ?

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

XTC goed of slecht voor brein ?

Berichtdoor Taxi. » di dec 06, 2011 5:32 pm

Vandaag in het nieuws stond dit :

XTC schadelijk op lange termijn
Laatste update: 6 december 2011 15:41 info

AMSTERDAM - Langdurig gebruik van de populaire uitgaansdrug XTC leidt tot gebrek aan het gelukshormoon serotonine in de hersenen.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Vanderbilt Universiteit in Nashville deze week in Archives of General Psychiatry.
Het gebruik van XTC zorgt ervoor dat de hersenen extra serotonine uitscheiden. Dat leidt tot een gevoel van euforie en verbondenheid waar het de feestgangers om te doen is. In het normale leven is serotonine betrokken bij het reguleren van humeur, eetlust, slaap en leren.

Om het langetermijneffect van MDMA, het hoofdbestanddeel van XTC, te onderzoeken, legden de wetenschappers personen die de drug al jaren gebruikten onder de PET-scan en vergeleken de resultaten met een zelfde soort scan van niet-gebruikers.
De onderzoekers focusten hun onderzoek op het aantal serotoninereceptoren, de aangrijppunten van het hormoon in de hersenen.

Schade
Het bleek dat recreationele gebruikers meer van die receptoren hadden dan niet-gebruikers. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat pilslikkers minder serotonine produceerden en dat hun hersenen daarvoor compenseerden door meer aangrijpingspunten aan te maken.
Hoe goed die compensatie werkt is niet bekend, maar volgens de onderzoekers is een gebrek aan serotonine sowieso slecht nieuws, gezien zijn belangrijke functie in de hersenen.
De resultaten zijn niet alleen slecht nieuws voor feestgangers: uit recent onderzoek blijkt dat MDMA behulpzaam kan zijn bij het verwerken van trauma’s bij mensen met een posttraumatische stresssyndroom (PTSS). Het is belangrijk dat voordat de drug daadwerkelijk wordt ingezet als medicijn, de toxische effecten bekend zijn.
In Nederland heeft 6,2 procent van de mensen tussen de 15 en 64 ooit in zijn leven XTC gebruikt.


Bron: http://www.nu.nl/man/2686525/xtc-schadelijk-lange-termijn.html

Maar iets minder dan een jaar geleden stond het volgende bericht op nu.nl :

'Xtc heeft geen negatieve invloed op brein'
Laatste update: 15 februari 2011 10:57 info
AMSTERDAM – Het gebruik van xtc leidt niet tot cognitieve schade. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld na een grootschalig onderzoek onder gebruikers van de drug.

Mensen die regelmatig xtc-pillen slikken, presteren mentaal gezien even goed als personen die de drug nooit gebruiken. De schadelijke invloed van de pillen op het menselijk brein is in eerdere onderzoeken waarschijnlijk sterk overschat.
Onderzoekers van het National Institute on Drug Abuse in de Verenigde Staten komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Addiction.

Hersenonderzoek
Bij hun studie volgden de wetenschappers meer dan 1500 gebruikers van xtc. Uiteindelijk werden 52 personen intensief getest om de invloed van de drug op hun brein te meten. De werking van hun hersenen werd vergeleken met de cognitieve functie van 59 mensen die nooit xtc gebruikt hadden.
Uit het onderzoek bleek dat er geen verschil was in de mentale prestaties van de twee groepen proefpersonen.

Dansfeesten
De Amerikaanse wetenschappers vermoeden dat eerder beschreven negatieve effecten van xtc op het menselijk brein vooral zijn gemeten door verkeerde onderzoeksmethoden.
Veel gebruikers van xtc zijn vaste bezoekers van dansfeesten, waarop overmatig alcohol en andere soorten drugs worden gebruikt. Volgens de onderzoekers waren vooral slaapgebrek en de effecten van de andere genotsmiddelen verantwoordelijk voor de negatieve invloed op het brein die eerder werd toegeschreven aan xtc.
De proefpersonen in het recente onderzoek werden zorgvuldig geselecteerd om andere oorzaken van eventuele hersenschade uit te sluiten.

Risico's
Hoofdonderzoeker John Halpern benadrukt wel wel dat er aan het gebruik van xtc andere risico’s zijn verbonden.
“Illegaal gemaakte pillen kunnen schadelijke ingrediënten bevatten”, verklaart hij in de Britse krant The Guardian. “Verder bevatten de pillen geen bijsluiters en is er geen medische supervisie. In sommige gevallen kunnen mensen fysieke schade oplopen, of zelfs overlijden door een overdosis xtc.”


Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/2447254/xtc-heeft-geen-negatieve-invloed-brein.html

Gewoon gekeken naar verschillende factoren of iets anders ?
Avatar gebruiker
Taxi.
I got some bad ideas in my head.
Donateur
Offline
 
Posts: 995
Geregistreerd: di sep 20, 2011 3:53 pm

Re: XTC goed of slecht voor brein ?

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » di dec 06, 2011 10:57 pm

Als je leest zie je dat het ene onderzoek betrekking heeft op het cognitieve vermogen en het andere op de serotonine. Maar het is algemeen bekend dat XTC serotonine verspilt. Oud nieuws dus. Mooi dat het wordt gecompenseerd door meer opnamepunten. Misschien dat het humeur dan nog beter wordt als het serotonineniveau na een aantal maanden weer is zoals het hoort. 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: XTC goed of slecht voor brein ?

Berichtdoor verneukeratief » di dec 06, 2011 11:03 pm

Komop Tomzeur. Beperk je tot het een of het ander. Jij hangt hier vaak genoeg de cl0wn uit en daarom zal niemand jou ooit nog serieus nemen.
Avatar gebruiker
verneukeratief
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2981
Geregistreerd: di maart 08, 2011 5:09 pm
Woonplaats: Geel(B)

Re: XTC goed of slecht voor brein ?

Berichtdoor Karhu » wo dec 07, 2011 1:44 am

Ik durf niet eens te zeggen wat we van jou moeten denken Gele...

Ik vind tomzeurs punt leuk bedacht en plausibel...


ik ben te stoned...
Avatar gebruiker
Karhu
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2032
Geregistreerd: vr feb 25, 2011 3:50 pm
Woonplaats: Groningen

Re: XTC goed of slecht voor brein ?

Berichtdoor Partypipo » ma feb 27, 2012 6:57 am

Ik lees nooit in deze topics, dus late reactie. Maar uhm, dan is sporten ook slecht voor je hersenen aangezien je daarmee meer receptoren voor dopamine kweekt?
Het is toch een rare conclusie? "Oh, er komen meer serotonine receptoren, dan zal er wel minder serotonine gemaakt worden". Of misschien lost het wel gewoon depressies op omdat je méér receptoren aanmaakt én binnen 6 weken weer volop serotonine reserves hebt opgebouwd...
Klinkt echt als een gedegen onderzoek :S
Ted Bundy schreef:Mochten quotes van mede df'ers in je onderschrift plaatsen weer 'in' worden. Dan is deze de mijne.
Avatar gebruiker
Partypipo
Doneer-meneer
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4138
Geregistreerd: di sep 06, 2011 1:36 am

Re: XTC goed of slecht voor brein ?

Berichtdoor Pff » ma feb 27, 2012 6:54 pm

Ik stopte met lezen bij Amerikaanse onderzoekers...
Reality is for people who can't handle drugs
Avatar gebruiker
Pff
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 216
Geregistreerd: vr maart 11, 2011 4:18 pm

Re: XTC goed of slecht voor brein ?

Berichtdoor Claviceps » wo feb 29, 2012 2:17 am

MushRockker schreef:Gewoon gekeken naar verschillende factoren of iets anders ?

Simpel weg de wetenschappelijke methode die zijn werk doet. Ook al zijn er 500 studies die hetzelfde zeggen, niemand weerhoud onderzoekers ervan om opnieuw onderzoek te verrichten die misschien deze visie kunnen veranderen. Binnen de wetenschap is er dan ook geen 100% zekerheid, wat we wel kunnen bereiken is een hoge mate van zekerheid.

In zo'n geval als XTC zijn er vele variabelen die invloed hebben op een onderzoek (denk bijvoorbeeld polydrugs gebruik of individuele verschillen etc.). Een onderzoek waarin je al deze variabelen kunt controleren is bijna onmogelijk en vaak praktisch niet uitvoerbaar. Oftewel kort gezegd in veel onderzoeken zit een mate van invloed en onzekerheid die een vertekening van het resultaat kan opleveren, hoe beter de uitvoering/methode van het onderzoek, hoe hoger de mate van zekerheid dat de resultaten (b.v. hersenschade) die je hebt verkregen idd ook specifiek zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld XTC gebruik.

Dit is dan ook een van de reden waarom 2 onderzoeken die precies hetzelfde onderzoeken, verschillende resultaten kunnen produceren. Tevens ook een reden waarom we nooit 100% zekerheid zullen hebben hierover en nog jarenlang publicaties zullen zien.

Als je de wat meer filosofische kant van wetenschap wilt verkennen dan zou je eens moeten zoeken naar Thomas Kuhn's Structure of Scientific Revolution. Dit geeft je een beetje een kijk op hoe progressie in wetenschap tot stand komt. Een heel simpel voorbeeld is de verandering (paradigm shift) van onze kijk dat de aarde om de zon draait en niet andersom (Galileo). Simpel gezegd is het een radikale verandering van iets dat wij altijd als waar hebben aangenomen.

Een ander voorbeeld uit recente tijd is de meting van deeltjes die sneller dan licht zouden zijn gegaan, als zou blijken dat dit correct is, heeft dit radikale gevolgen voor natuurkunde en theorieën die hierop gebaseerd zijn. Immers wat wij voor waar hebben aangenomen is nu niet meer correct en als een domino effect heeft dit invloed op alles wat wij hierop baseren.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner