Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Het subforum over alcoholische dranken. Hier gaat het over alles van bier en wijn tot absinth.

Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Ron Burgundy » zo sep 30, 2012 9:34 pm

Hallo iedereen.

Ik weet dat het antwoord op mijn vraag misschien lastig te definiëren is, en zeker per persoon zal verschillen, maar er moet toch wel iets van een richtlijn zijn, aangezien deze drug door bijna iedereen gebruikt wordt en ik neem aan uitgebreid onderzocht is.

Er wordt overal wel verkondigd dat alcohol drinken (en vooral bingen) slecht is, maar hoe slecht is slecht eigenlijk? Ik merk dat in mijn omgeving (studenten, jeugd) en überhaupt in de maatschappij weinig besef is over de risico's van het veelvoudig gebruik van alcohol.

Mijn vraag is als volgt: Ik ben ongeveer op mijn 13e begonnen met drinken (ik weet het veel te vroeg) met het bijna wekelijks drinken van alcohol. De eerste paar jaar drink je niet elke week, en zijn 4 'breezers' al voldoende om redelijk van de kaart te zijn. Maar sinds mijn 18e drink ik zeker 1, en soms 2 keer per week, gigantisch veel. Meestal gaat dit ook in een nogal hoog tempo en 30 glazen op een avond is meer regel dan uitzondering. De katers zijn dan ook niet mis en duren de hele dag.

Ik merk opzich nog geen negatieve lichamelijke effecten ervan, en ook geestelijk heb ik er geen last van (studeren gaat nog prima, zit goed in mijn vel), maar maak me toch een beetje zorgen in hoeverre dit gedrag schadelijk is op lange termijn (denk ook aan dementie e.d.).

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met een antwoord, misschien het trimbos o.i.d. (als die hier nog actief zijn).


Cheers :beer:

Platonius
Avatar gebruiker
Ron Burgundy
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 151
Geregistreerd: di jun 21, 2011 11:21 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor snuifduif » zo sep 30, 2012 10:03 pm

Zo veel drinken kan zeker erg slecht zijn voor je. Vooral voor je geheugen (korsakov) http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Korsakov
Echter kan dit jaren duren om te ontwikkelen en zal je in de jeugd nog niks merken van de schade.
Veel meer weet ik echter ook niet, maar ik zou je maar eens goed gaan inlezen op internet.
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5172
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Einstein » zo sep 30, 2012 10:11 pm

Heb bij mezelf wel gemerkt dat enkele keren goed doordrinken van invloed was op mijn geheugen :#: Om daadwerkelijk het Korsakovsyndroom te ontwikkelen zul je er nog wel een schepje bovenop moeten doen, dat krijg je echt niet zomaar.
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor snuifduif » zo sep 30, 2012 10:15 pm

Klopt, het zal ook allemaal wel meevallen, maar als je zoveel drinkt elk weekend is het wel iets om je even over in te lezen.
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5172
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Ron Burgundy » zo sep 30, 2012 11:32 pm

Hmm baart me toch wel zorgen, hoewel een heel groot gedeelte van de jeugd zich dan wel zorgen mag gaan maken, want van de vrienden en studenten om mij heen ben ik zeker niet degene die het meeste drinkt, ook niet de minste trouwens, maar het blijft binnen de perken.

@snuifduif, ik lees me ook wel in hierover, maar of ik zoek niet goed, of er staat nergens echt duidelijk (of ze weten het gewoon niet) hoe of wat de risico's en gevaren nou echt zijn.

Korsakov zal idd niet snel optreden, aangezien je het hiervoor wel erg bont moet maken en ik eet gewoon bijna dagelijks groente en/of fruit.
Avatar gebruiker
Ron Burgundy
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 151
Geregistreerd: di jun 21, 2011 11:21 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor snuifduif » zo sep 30, 2012 11:53 pm

Het is denk ik ook vrij moeilijk om zo een antwoord te kunnen geven, de variabelen zijn te groot per persoon.
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5172
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Hi-Hat » ma okt 01, 2012 12:15 am

Wat ik weet is dat 30 glazen op een avond ontzettend veel is en dat je tolerantie dus belachelijk hoog is. Er word vaak makkelijk gedaan over 20-30 glazen bier, wat ik totaal niet snap. Ik denk dat er ook best kans is op verslaving als je zo doorgaat, en dan bedoel ik niet dat je dagelijks gaat gebruiken, maar je wel verslaafd bent aan die grote hoeveelheid alcohol twee keer in de week.

Ik kan er weinig zinnigs over zeggen, maar ik zal me zeker inlezen en behoorlijk gaan dimmen. Een vriend van me die drinkt ook al een tijd zoveel als jij en heeft regelmatig black outs waardoor hij in hele benarde situaties komt. Gelukkig is het nog altijd goed gegaan, maar ik maak me wel degelijk druk om hem. Ik zou het echt niet zover laten komen.

Edit: Dit ging over schadelijkheid. Dus ja, ik snap dat ik nogal afdwaal. Alsnog laat ik m'n post lekker staan.
Come meditate on bass weight.
Avatar gebruiker
Hi-Hat
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 697
Geregistreerd: ma feb 28, 2011 10:36 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Ron Burgundy » ma okt 01, 2012 12:35 am

Ja mijn tolerantie is inderdaad belachelijk hoog ja. Misschien dat 30 glazen wel wat overdreven is, maar op de vooravond gaan er vaak toch 6 halve liters in, en in de kroeg wordt dat bij tijd en wijlen wel verdubbeld. (een standaard glas is 0,2 liter dacht ik dus op die manier kom ik aan 30, weet niet of dit klopt)

Verslavingsgevaar is er zeker wel ja, niet dat ik elke dag zou drinken zoals je zegt, maar als ik een weekje niet ''lam'' ben krijg ik er toch wel steeds meer zin in. Maar dat kan ook meer een roes verslaving zijn.

Wat versta je precies onder die blackouts? Want in mijn omgeving, is het vrij 'normaal' dat je flarden van de avond niet meer weet te herrineren.. De grote lijnen weet ik altijd nog wel, maar sommige gesprekken o.i.d. kan ik me niet meer herinneren. Vrienden van mij weten soms echt hele stukken niet meer, dat lijkt ook wel problematisch idd..
Avatar gebruiker
Ron Burgundy
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 151
Geregistreerd: di jun 21, 2011 11:21 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » ma okt 01, 2012 1:06 am

Omdat ik een beetje in hetzelfde schuitje als jij zit wat drinken betreft heb ik er ook wat over gelezen. :p Goed dat je er je zorgen over maakt want schijt hebben aan dit soort dingen is nooit goed. Het was moeilijk wat te vinden over zwaar weekenddrinken, en dan alleen in het weekend. Maar ik heb denk ik toch wel genoeg informatie gevonden om te zeggen dat het allemaal wel meevalt. 8-)

Ik ga er even vanuit dat je weet van de risico's van alcohol in het verkeer, agressie, verslaving etc. Die risico's zijn er ook, heel veel zelfs, maar die kan je als je jezelf kent een beetje in de hand houden als je weet dat je dronken bent. Het is wel een risico om niet te vergeten. :p

Zo, dan nu over op de lichamelijke schade 8-)


Lever en nieren:
Wat ik heb gevonden kwam er op neer dat als je je lever meer dan 3 rustdagen in de week geeft (geen alcohol dan) dat de kans op leverschade dan minimaal is. Had iets een onderzoek gevonden van een Engelse Universiteit waarin ze 200 volwassen mensen hadden genomen die in hun adolescentie tot 80 glazen alcohol alleen in het weekend dronken. Er werd alleen gekeken naar de lever, maar daaruit bleek dat de lever nauwelijks was aangetast ten opzichte van geheelonthouders. Zeker op jonge leeftijd kan de lever dergelijke stoten wel hebben, naar wat ik heb gelezen. Op latere leeftijd neemt de weerstand af en worden de lever en de nieren 'luier', heb ik gelezen. Dan kan het zijn dat een avond heftig drinken de lever zo veel belast dat deze (licht) aangetast kan worden. Maar ook hier zijn die rustdagen van groot belang.

Hersenen:
Qua dingen als alzheimer en korsakov hoef je op jouw leeftijd en jouw mate van gebruik absoluut niet bang te zijn. De kans daarop is enorm klein. Maar dan ook echt enorm klein. :p Wat wel kan ontstaan is een vermindering geheugen- en concentratievermogen. Deze kunnen drastisch zijn, maar ik denk niet dat een weekenddrinker daar echt merkbare (laat staan problematische) effecten mee ervaart. Op al die studentenverenigingen en in alle boerendorpen wordt gezopen als een malle en ik denk niet dat er echt een verschil is tussen deze (in adolescentie drinkende) groep mensen en geheelouthouders wat betreft concentratie- en geheugen.

Wat ik wel heb gelezen is dat hersenschade ontstaan door alcohol moeilijk herstelt en mogelijk blijvend is. Ook al is de impact volgens mij niet zo groot, het is hierop toch handig om een paar dingen in je achterhoofd te houden. Hersenschade door alcohol wordt heftig verergerd door vochttekort en vitamine b-tekort. Om de schade te beperken aan de hersenen, is het dus slim tussendoor een aantal glazen water te drinken of uit de kraan te drinken op de wc (vermindert de katers ook enorm is mijn ervaring 8-) ), en ik heb zelf ook vitamine b pilletjes bij de kruidvat gehaald die ik de dag na het drinken neem.

Verreweg de meeste problemen die met alcohol gerapporteerd worden zijn problemen met werk en gezin. Dat is dus bij echt dagelijkse drinkers lijkt me, ik denk niet dat je als weekenddrinker zoiets op het spel zet. Je kan dus ongeveer stellen dat de echte zware gezondheidsproblemen pas na dit stadium komen, aangezien minder mensen hier last van hebben dan van de problemen van werk en gezin. Het aantal alcoholpatienten in de verslavingszorg is ook vele malen hoger dan in de gezondheidszorg, las ik. En die mensen drinken dagelijks meestal zo ongeveer een tray halve liters weg en een fles vodka er bij, als ik hun verhaal op TV moet geloven :#:


Het is uiteindelijk een beetje een warrig verhaal omdat ik tijdens het typen er achter kwam dat ik veel verschillende dingen wou zeggen maar het komt hierop neer: Als je dit alleen tijdens je jonge jaren doet (zoals de meeste drinkers als jij doen :beer:) en voor je eind 20ger jaren mindert (dan komen de kinderen en kan het natuurlijk niet meer :#: ), het drinken beperkt tot het weekend, dan valt de schade reuze mee. Je bent nog jong en je organen kunnen wel een stootje hebben. De schade op de lever die is er bijna niet, en op de hersenen zal het geen problematische invloed hebben. Wel is het handig water te drinken en vitamine B te slikken of eten. Elke voorkomen schade is mooi meegenomen 8-) Goed uitslapen doet ook wonderen om de week er na goed door te komen maar dat heb je zelf denk ik ook al ontdekt :beer: Wat ook belangrijk is, is echt om je lever rust te geven. Blijf dus alleen drinken met je vrienden en niet thuis want dagelijks 3 biertjes lijken heel onschuldig maar kunnen je lever flink belasten, in combinatie met de zware klappert in het weekend 8-) Die slechte grap die mensen altijd maken: Geniet met maten, is dus wel dergelijk toevallig echt een goed advies. 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Ron Burgundy » ma okt 01, 2012 1:28 am

Dik Tromsn0r schreef:
Ik ga er even vanuit dat je weet van de risico's van alcohol in het verkeer, agressie, verslaving etc. Die risico's zijn er ook, heel veel zelfs, maar die kan je als je jezelf kent een beetje in de hand houden als je weet dat je dronken bent. Het is wel een risico om niet te vergeten. :pHet is uiteindelijk een beetje een warrig verhaal omdat ik tijdens het typen er achter kwam dat ik veel verschillende dingen wou zeggen maar het komt hierop neer: Als je dit alleen tijdens je jonge jaren doet (zoals de meeste drinkers als jij doen :beer:) en voor je eind 20ger jaren mindert (dan komen de kinderen en kan het natuurlijk niet meer :#: ), het drinken beperkt tot het weekend, dan valt de schade reuze mee. Je bent nog jong en je organen kunnen wel een stootje hebben. De schade op de lever die is er bijna niet, en op de hersenen zal het geen problematische invloed hebben. Wel is het handig water te drinken en vitamine B te slikken of eten. Elke voorkomen schade is mooi meegenomen 8-) Goed uitslapen doet ook wonderen om de week er na goed door te komen maar dat heb je zelf denk ik ook al ontdekt :beer: Wat ook belangrijk is, is echt om je lever rust te geven. Blijf dus alleen drinken met je vrienden en niet thuis want dagelijks 3 biertjes lijken heel onschuldig maar kunnen je lever flink belasten, in combinatie met de zware klappert in het weekend 8-) Die slechte grap die mensen altijd maken: Geniet met maten, is dus wel dergelijk toevallig echt een goed advies. 8-)Allereerst Hartstikke bedankt voor je uitgebreide reactie:hulde:!

Ik heb in de quote het grootste deel weggelaten om het een beetje overzichtelijk te houden. Maar van de risico's in het verkeer e.d. ben ik me zeker bewust, zal ook nooit met een slok op achter het stuur gaan. Voor verslaving ben ik ook niet bang, want ik lust graag een drankje moet ik bekennen (je zou het niet zeggen..) maar ben ook niet van plan om mijn hele leven op deze voet door te gaan;

Is toch wel een beetje een geruststelling dit, ik weet je bronnen natuurlijk niet, maar omdat je in hetzelfde schuitje zit en je verhaal redelijk overtuigend is, en ook aansluit bij wat ik voor stukjes heb gelezen zal dit wel redelijk in de buurt komen van de waarheid, heb ik het idee.

Ik drink tegenwoordig ook van tevoren, en soms tijdens en achteraf een flinke hoeveelheid water, dit komt de kater en ook je lichaam inderdaad ten goede. Vitamine B tabletten zal ik ook gaan even gaan aanschaffen binnenkort.

Omdat jij een beetje in het zelfde schuitje zit had ik nog wel een vraag, heb jij ook veel last van blackouts? Of ook gewoon dat je bepaalde details van een avond niet meer weet, maar de grote lijnen wel?

Platonius :beer:
Avatar gebruiker
Ron Burgundy
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 151
Geregistreerd: di jun 21, 2011 11:21 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » ma okt 01, 2012 1:49 am

Kleine moeite. Ik heb die bronnen zelf ook niet meer, maar heb wel onthouden wat ik belangrijk vond, en dat is voor mij ongeveer hetzelfde als voor jou. Aangezien ons drankgebruik ongeveer gelijk is. Meestal is het hier 2 dagen in de week ook gekkenhuis 8-) Bij mij is het ook in een aantal jaar wel snel gegaan, van 8 naar 20+ consumpties op een avond. :p

Die blackouts zijn normaal, iedereen die dronken is heeft dat bijna. Vind het zelf altijd wel leuk, als je je vrienden dan daarna nuchter spreekt en je hoort die belachelijke dingen die die avond zijn gebeurd allemaal, dat is super grappig 8-). Meestal komen die dingen ook langzaam weer boven, moet wel zeggen dat ik het me meestal wel herinner als iemand me er aan herinnert :p Totale blackouts zoals sommige vrienden van me hebben dat ze vergeten dat ze iemand hebben gezoend of nummer hebben gevraagd dat heb ik zelf niet echt, maar ook dat is volgens mij niet gek. 8-)

Chill dat je genoeg water drinkt. Dat helpt echt. 8-) Vitamine B is wel een goede, ik weet zelf niet echt of het werkt omdat ik zelf niet echt hersenschade ervaar of zo en dus ook geen verbetering, maar het schijnt echt belangrijk te zijn tegen hersenschade na alcohol dus goed dat je het van plan bent aan te schaffen. Het kost bijna niks namelijk. 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Ron Burgundy » ma okt 01, 2012 12:54 pm

Haha ja die dingen leveren altijd een hoop gelach op de volgende dag inderdaad, iedereen weet altijd wel weer wat anders te herinneren en na een paar verhalen komt alles meestal ook wel weer langzaam boven draven gelukkig 8-)


Ken inderdaad ook mensen die gewoon vergeten dat ze iemand zoenen enzo, zover is het bij mij ook nog nooit gekomen gelukkig.

Wel heb ik het laatst iets te bont gemaakt en ben ik voor het eerst een soort van out gegaan. Ik kwam in ieder geval ineens weer bij en had geen flauw idee waar ik was (was dus in de kroeg). Daar ben ik erg van geschrokken de volgende dag (weet dus nog wel dat ik bij kwam, maar van het uur? daarvoor vrij weinig) omdat ik zoiets nog nooit had meegemaakt, en let nu ook wel iets beter op want het is toch een vrij enge gedachte achteraf..
Avatar gebruiker
Ron Burgundy
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 151
Geregistreerd: di jun 21, 2011 11:21 pm

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor frozentoast » ma okt 01, 2012 7:28 pm

Lijkt me vooral kut voor je blaas, die 30 glazen.. en nu merk je het misschien nog niet omdat je hersenen nog steeds in de groei zijn, maar er lijkt me wel een verschil als je over 10 jaar je brein met en zonder zo veel alcohol per week kan vergelijken.. dan wil je zeker weten wel die zonder alcohol :P
Avatar gebruiker
frozentoast
fa2 ouwe
Donateur
Offline
 
Posts: 2270
Geregistreerd: ma jul 16, 2012 11:45 pm
Woonplaats: zesde dimensie linksaf

Re: Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » ma okt 01, 2012 8:39 pm

FrozenToast schreef:Lijkt me vooral kut voor je blaas, die 30 glazen.. en nu merk je het misschien nog niet omdat je hersenen nog steeds in de groei zijn, maar er lijkt me wel een verschil als je over 10 jaar je brein met en zonder zo veel alcohol per week kan vergelijken.. dan wil je zeker weten wel die zonder alcohol :PDe dingen die ik heb gelezen zijn toch wat milder. De hersenen zijn inderdaad tot je 24ste in de groei tijdens de adolescentie waardoor het vatbaarder is voor toxische invloeden, maar ze zijn ook flexibel voor iemands 40ste levensjaar. De schade is misschien (volgens mij waarschijnlijk) deels omkeerbaar, al wijst onderzoek op ratten dan op het tegendeel. Maar ik weet niet of die proef met ratten wel zo getrouw is, aangezien ze die ratten abnormaal veel voerden. Daarbij hadden ze zo veel drank gegeven dat de hippocampus 10-35% minder groot was geworden. Logisch dat dat niet snel herstelt. 8-) Bij mensen schijnt de hersenschade toch mee te vallen, en op jongere leeftijd deels te herstellen bij het stoppen met drinken.

Ik had 1 mooi verslag gevonden, jammer dat ik hem niet meer kan vinden. Het was dit verslag in ieder geval volgens mij, in ieder geval van die auteur (Tina Hoang) http://www.prnewswire.com/news-releases/late-life-binge-drinking-and-other-patterns-of-alcohol-use-may-increase-risk-of-cognitive-decline-162830996.html. Het hele verslag kan ik niet meer vinden. Daarin stonden goede tabellen en zo, heel duidelijk. En daaruit bleek dat mensen onder de 15 die zwaar drinken (meer dan 25 consumpties in de week) snel een afname krijgen in de cognitieve functies, en dat het bij 40-plussers voorkwam die dit jarenlang (meer dan 15 jaar achter elkaar) deden. Bij mensen onder de 30 die dit jarenlang deden werd een hele kleine verandering gespot, maar dit kon ook te maken hebben met meetfouten, volgens dat verslag. Meetbare hersenschade bij adolescenten was er pas bij jarenlang echt zwaar gebruik, wat niet 1 of 2 dagen per week was. :p

Niet om drinken goed te praten of zo, maar hersenschade die merkbaar is lijkt mij niet zo aannemelijk bij wekelijks drinken op deze leeftijd.

Hier een linkje in het Nederlands, voor de liefhebber:
http://www.gezondheidsweb.eu/alcohol/gevolgen-binge-drinken-coma-zuipen-worden-pas-op-latere-leeftijd-duidelijk

Jammer dat die tabellen er niet bij staan, daarmee zou het veel overtuigender zijn. 8-)

Of het heeft te maken met dat schade omkeerbaar is en jonge mensen die schade eerder ongedaan maken weet ik niet, ik heb daar verschillende dingen over gelezen. Meestal dat het niet omkeerbaar is, maar dat is vaak bij zeer zware schade onderzocht. Het is ook niet echt relevant, een paar dagen in de week zwaar drinken heeft niet zo veel invloed op jongvolwassen hersenen is wat ik heb begrepen. Waardoor het komt is dan ook niet zo belangrijk. 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Alcohol

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner