Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Het complexe verband tussen psychoses en marihuanagebruik

Vragen over alles wat met wiet of hasj te maken heeft mag je hier plaatsen.

Het complexe verband tussen psychoses en marihuanagebruik

Berichtdoor Gonzo » di jan 15, 2013 3:03 pm

Hoewel er een verband is tussen marihuanagebruik en psychose, suggereren Nederlandse onderzoekers dat psychotische symptomen bij jongvolwassenen juist van invloed zijn op marihuanagebruik later.Vele onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen marihuanagebruik en een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen; een eerder verricht onderzoek toonde aan dat mensen die wiet rookten 3 jaar eerder psychotische stoornissen ontwikkelden dan mensen die deze drug niet gebruikten.

Er is weinig onderzoek verricht naar de vraag of het al dan niet andersom werkt. Dit nieuwe Nederlandse onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Addiction. Het is één van de eerste van dit soort onderzoeken die bekijkt of het zo kan zijn dat tieners met psychische aandoeningen wellicht eerder de neiging hebben marihuana te gebruiken om enkele van hun symptomen te verlichten. Dit wordt “zelfmedicatie met marihuana” genoemd.

De hamvraag is of marihuanagebruik psychose veroorzaakt of dat tieners met psychotische symptomen eerder geneigd zijn de drug te gebruiken.

Hoofdauteur van het onderzoek is Merel Griffith-Lendering, promovendus aan de Leiden University. Zij zegt: “We hebben ons hoofdzakelijk op de tijdsvolgorde gericht; is het de kip of het ei? Zoals het onderzoek aantoont is het een bi-directionele relatie.” (het verband gaat dus op voor twee richtingen)

Dr. Gregory Seeger, die medisch directeur is van de afdeling verslavingshulp van het Rochester General Hospital in New York, zegt: “Het interessante van dit onderzoek is dat beide processen tegelijker tijd plaatsvinden.”

Hij merkte op hoe kwetsbaar het tienerbrein is wanneer het nog in ontwikkeling is. Er is zelfs ontdekt dat de effecten van het belangrijkste actieve bestanddeel in wiet, genaamd tertahydrocannabinol (THC), mogelijk het IQ kunnen verlagen van tieners die deze drug gebruiken. Niet alleen dit gegeven, maar ook dat mensen met psychische aandoeningen in de familie gevoeliger zijn voor de toxische effecten van THC.

In een eerder verricht onderzoek in Australië onder 3800 jongvolwassenen werd aangetoond dat diegenen die wiet rookten twee keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van psychotische symptomen in vergelijking met degenen die dit niet deden. Resultaten van hetzelfde onderzoek toonden echter aan dat diegenen die hallucinaties en wanen hadden ook eerder geneigd bleken om wiet te gaan roken op jongere leeftijd.

Over het Nederlandse onderzoek:

Meer dan 2120 Nederlandse tieners werd gevraagd hoe vaak ze wiet rookten toen ze 14, 16 en 19 jaar oud waren. Ook werd hen gevraagd of ze dingen zien die anderen niet zien, hoe goed zij zich kunnen concentreren en of zij wel eens gevoelens van eenzaamheid ervaren.

Ongeveer 44% van de ondervraagde tieners gaf toe wiet te roken. De onderzoeker zagen ook een bi-directioneel verband tussen het hebben van een psychoses en wietgebruik. Het roken van wiet was gekoppeld aan het ontwikkelen van psychotische symptomen na drie jaar terwijl tegelijkertijd ontdekt werd dat het hebben van een psychose leidde tot marihuanagebruik na drie jaar. Andere factoren waar ook rekening mee gehouden werd waren alcoholgebruik, het roken van tabak en psychische aandoeningen in de familie.

De onderzoekers konden niet vaststellen of marihuanagebruik rechtstreeks de kans op het ontwikkelen van psychotische symptomen verhoogt.

Dr. Marta Di Forti van het King’s College in Londen zegt: “Bij sommige mensen kunnen we zeggen dat het cannabisgebruik eerst plaatsvindt en de psychose daarna, maar bij bepaalde mensen met een (niet-gediagnosticeerde) psychose kan het zijn dat de cannabis ervoor zorgt dat ze zich beter voelen.”

Het is belangrijk dat men begrijpt dat er risico kleven aan marihuanagebruik die nog niet helemaal goed begrepen worden.

Bron:Anoiksis.nl
I want you to understand that this man at the wheel is my attorney. He's not just some dingbat I found on the strip, man. He's a foreigner. I think he's probably Dutch. But that doesn't matter, though, does it? Are you prejudiced?Avatar gebruiker
Gonzo
Adult Film Aficionado
Wijs Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 1681
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:08 pm
Woonplaats: Bij jou om de hoek...

Re: Het complexe verband tussen psychoses en marihuanagebrui

Berichtdoor Vinnie » di jan 15, 2013 4:45 pm

interessant onderzoek
Miss E schreef:Gaat liever als een dronken tokkie de boel op stelten zetten dan vogels spotten.
Avatar gebruiker
Vinnie
DF Addict
Offline
 
Posts: 5025
Geregistreerd: zo feb 26, 2012 1:26 am
Woonplaats: †G-Town †

Re: Het complexe verband tussen psychoses en marihuanagebrui

Berichtdoor Einstein » di jan 15, 2013 8:06 pm

Dit heb ik me ook wel afgevraagd. Denk dat beide richtingen mogelijk zijn. :#:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het complexe verband tussen psychoses en marihuanagebrui

Berichtdoor Peptalk » za feb 23, 2013 12:00 pm

Klinkt als common sense to me. Hadden ze heus geen onderzoek naar hoeven doen.
Het is toch logisch en algemeen bekend dat mensen met psychische klachten sneller naar verdovende middelen grijpen. Of dit nou wiet of alcohol is, dat maakt niet uit.
Wel interessant om zo'n onderzoek bij Nederlandse jongeren te zien. Jammer dat het onderzoek eigenlijk een enquête was..

En sinds wanneer is THC toxisch? Alright, elke stof is toxisch. Van teveel water of suiker kun je inderdaad ook vergiftigd raken, maar volgens mij is THC een van de stoffen met de hoogste LD50..
Adjustment is the key of life.

What if sleeping is an adiction.....
Then tiredness is just an withdrawal symptom.
Avatar gebruiker
Peptalk
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1780
Geregistreerd: di feb 22, 2011 8:57 am


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar De Coffeeshop

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

Royal Queen Seeds banner