Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

(Alcohol en) Drugs.

Hier vind je alles wat niet bij één bepaalde drug hoort. Voor vragen over combinaties kun je het best in de subfora over de aparte drugs zoeken.

(Alcohol en) Drugs.

Berichtdoor Zazuu. » za apr 23, 2011 6:58 pm

In de adolescentie is exploratie belangrijk, zeker voor jongens. Risicogedragingen zoals roken, drinken en drugsgebruik nemen in deze periode toe.
Of jongeren gaan roken hangt deels af van de leeftijdgenoten met wie ze omgaan, maar het voorbeeldgedrag van ouders speelt ook een belangrijke rol. In de jeugdmonitor van 2008 (Jeugdmonitor, CBS, 2008) wordt aangegeven dat er meer jongeren zijn die nog nooit gerookt hebben en dat roken onder hogeropgeleiden (HAVO en hoger) afneemt. De beste voorspeller van het alcoholgebruik van jongeren is het alcoholgedrag van hun ouders; jongeren nemen dit gedrag over. Het alcoholgebruik onder jongeren stijgt.
Het gebruik van drugs is vanaf de jaren zestig een probleem geworden. Jongens gebruiken vaker softdrugs dan meisjes (Jeugdmonitor, CBS, 2008). ‘Stickies’ hebben een dimmende werking op jongeren en kunnen zo een oplossing worden voor de opkomende (hyper)activiteit van de puberteit. In eerste instantie zag men het roken van softdrugs (marihuana, weed) als onschuldig. Steeds meer blijkt dat het ook deze drugs verslavend werken. ‘Weed’ houdt bovendien een risico in voor mensen met een schizofrene aanleg; zij kunnen door veelvuldig gebruik psychotisch worden. anders gezegd, houden zij mogelijk met blowen de psychose onder controle, maar steekt deze weer op wanneer het uitwerkt en de tegenreactie ontstaat. Een andere risicogroep vormen de jongeren met ADHD. Zij lopen het risico drugs als zelfmedicatie te gaan gebruiken, omdat het hun beweeglijkheid tijdelijk doet afnemen en hun concentratie kortstondig doet toenemen. De tegenreactie doet bij hen de hyperactiviteit toenemen en de behoefte aan drugs wordt dan weer groot, waardoor ze in een verslavende cirkel terechtkomen. Daarnaast blijkt marihuana een sterk pijnstillende werking te hebben bij ernstige ziekten als aids en multiple sclerose (Hazenkamp, 2007).

Hyperactieve jongeren hebben een verhoogde kans drugsgebruiker te worden. een hoog percentage kinderen met ADHD is verslaafd geboren. Het is nog de vraag of dit significant (Gunning, 1998). Van de kinderen van verslaafde ouders heeft 40% psychische problemen, vooral agressiviteit en hyperactiviteit. Een mogelijke verklaring hiervoor is de invloed van het drugsgebruik op het kind in de baarmoeder. We kunnen ook een stap verder redeneren. Hyperactiviteit kan het kind in aanleg zijn meegegeven door een ouder met dezelfde aanleg die deze hyperactiviteit in de adolescentie heeft bestreden met drugs, verslaafd is geraakt, en als verslaafde aanstaande moeder uiteindelijk een verslaafde baby heeft gebaard. Hyperactieve kinderen van verslaafde hebben mogelijk hyperactieve ouders.

Tijdens de adolescentie moeten jongeren leren met de genotmiddelen om te gaan. De alcohol is niet zo onschadelijk als de lolly uit de vorige fase. Voorlichting over genotmiddelengebruik is noodzakelijk. Er zijn verschillende theorieën over verslaving ontwikkeld. Inmiddels is een integratieve theorie het meest aannemelijk. Van Dijk (1979) ontwikkelde een model, waarin de factoren die een rol spelen bij verslaving voorgesteld worden als tandwielen die in elkaar grijpen en elkaars werking versterken. In deze verslavingszorg wordt veel met het model van Van Dijk of een aanpassing daarvan gewerkt. Noorlander en collega’s van de Detox Utrecht (1993) maakten een populair-wetenschappelijke vertaling van het model voor hun cliënten.

Ontwikkeling in vogelvlucht Martine F. Delfos
Ontwikkeling van kinderen en adolescenten
Pearson
ISBN: 978 90 265 2218 5 / NUR 840
Zazuu.
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 267
Geregistreerd: di maart 01, 2011 10:33 pm

Re: (Alcohol en) Drugs.

Berichtdoor Exceptional » za apr 23, 2011 7:35 pm

Goedbedoeld enzo, ongetwijfeld, maar wat een kut artikel.

Wat wil je dat we hiermee doen?
Don't ask me nothing about nothing, I just might tell you the truth.
Avatar gebruiker
Exceptional
Cynic
Donateur
Offline
 
Posts: 3568
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:47 pm

Re: (Alcohol en) Drugs.

Berichtdoor Zazuu. » za apr 23, 2011 7:44 pm

Algemene informatie verstrekken met betrekking tot alcohol en drugs op de ontwikkeling van de puber en adolescent.

Ik kwam het tegen en vond het wel interessant, k zat te twijfelen tussen coffeeshop en drugs in het algemeen.
Zazuu.
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 267
Geregistreerd: di maart 01, 2011 10:33 pm

Re: (Alcohol en) Drugs.

Berichtdoor Einstein » za apr 23, 2011 8:36 pm

Ik snap de stap van ADHD naar AIDS en MS niet zo goed.
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: (Alcohol en) Drugs.

Berichtdoor Karhu » za apr 23, 2011 8:36 pm

Einstein schreef:Ik snap de stap van ADHD naar AIDS en MS niet zo goed.


Ik heb het nog niet gelezen, maar denk dat herejezus de oorzaak is!
NEE!!
Avatar gebruiker
Karhu
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2032
Geregistreerd: vr feb 25, 2011 3:50 pm
Woonplaats: Groningen

Re: (Alcohol en) Drugs.

Berichtdoor Zazuu. » za apr 23, 2011 8:46 pm

Ik heb het hoofdstukje gewoon letterlijk gekopieerd en daarbij dus niks toegevoegd of weggelaten. Het is vrij algemene informatie en ik vond zelf dat de feiten mooi op een rijtje werden gezet.
Zazuu.
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 267
Geregistreerd: di maart 01, 2011 10:33 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Drugs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

Royal Queen Seeds banner