Intrigerende vraag.
Hoe definiëer je echter wie? Iemand die behoort tot onze species? We zijn maar een van de vele dierdoorten die de revue passseren in de verhalencyclus die de term
(pre-)historie toebedicht krijgt. Het is allombekend dat dieren kicken op de roes die rottend fruit geeft. Zowel de kippen als de varkens vroeger bij mijn grootvader kregen er geen genoeg van zich op de berg niet meer zo heel erg verse kersen te storten. Ga maar eens op een terras zitten in een wespenrijke omgeving. Die geel-zwarte insecten zullen af en.aan vliegen om zich aan het gerstennat te bezatten.
Bij de vroegste humanoïden als de proconsul en de dryopithecus zal dit niet anders geweest zijn.
Australiopus, die al wapens van botten maakte en al het vuur getemd had, heeft in zijn stadium van intelligentie ondanks dat er geen fossiele aanwijzingen voor zijn, waarschijnlijk wel begrepen hoe hij fruit kon fermenteren om naar hartelust dronken te worden.
Deze verre voorouder van ons bezat ongetwijfeld net als de weinige nog authentiek levende tribes in de amazone een fenomenale kennis over de werking van planten. Of ze nu geneeskrachtig, drogerend of aangenaam hallucinerend waren, oermensen zullen die gewassen feilloos herkend en toegepast hebben.
Namen uit de periodes zal niemand je kunnen geven.
Gezien hun verbijsterende rituelen en artwork op holenwanden zullen ook latere soorten als de Neandertaler en de Cromag bewustzijnsveranderde substanties tot zich genomen hebben. Een schrift bezaten ze echter nog niet in het Pleistoceen of vroegere perioden in het Quartair. De vraag wie als individu het eerste waus werd zal dan ook altijd open blijven staan.
Wij willen onze blauwe luchten terug.