Door Sanne van Gaalen
‘Los gezelligitos, donde esta genietos, oooh Costa del Sos...’ Als we de Jeugd van Tegenwoordig mogen geloven, zijn de stranden aan de Spaanse kust zorgeloos en parelwit. Maar hoe zit dat nou precies als je over de grens gepakt wordt terwijl je je neus staat te poederen?
Nederlandse jongeren verruilen het kaplaarzenstampen op de drassige Hollandsche festivalbodem steeds vaker voor feesten in den vreemde. Over de Autobahn naar Melt! in Duitsland, met de bus naar Sziget in Hongarije of een vliegreisje naar het fenomenale Burning Man in de Verenigde Staten. Dat in het buitenland niet dezelfde regels gelden als in het liberale Nederland, dat weten de meeste ravers nog wel. Maar is het waar dat je in Thailand een enkeltje bajes krijgt als je met een magic shake in je hand gepakt wordt tijdens een Fullmoonparty op Koh Paghnan? Wat zijn precies de regels en straffen voor het meenemen en gebruiken van genotsmiddelen over de grens? apexx zocht het voor je uit.
Ik ga naar een festival en ik neem mee..
In Nederland verschilt het drugsbeleid per festival. Soms word je bij een gebruikershoeveelheid al overgedragen aan de politie, soms gebeurt dit pas met dealerhoeveelheden op zak. Ook wordt in de Nederlandse wet onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. In de meeste andere landen niet. Sterker nog, veel overheden beschouwen bepaalde geneesmiddelen ook als drugs. Beetje opletten dus als je slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals Valium en Seresta), sterke pijnstillers, ADHD-middelen (zoals Ritalin en Concerta) of medicinale cannabis wilt meenemen.
Dure grappen
Renier (24), een echte doorgezomerde festivalganger, zegt: "Ik neem alleen drugs mee binnen de Benelux; daarbuiten zijn ze veel minder tolerant. Als je gepakt wordt, ben je keihard de lul. Met een geel nummerbord word je er sowieso uitgepikt bij grenscontroles, helemaal als de auto vol zit met jongeren."
Aan de binnengrenzen van de EU wordt dagelijks gecontroleerd. Carmen (21) ondervond het aan den lijve. "Op de terugweg van Nature One in Duitsland werden we aangehouden. Eerst kreeg onze bestuurder een zweettest en vervolgens moest hij een urinetest doen. Ze vonden een klein beetje THC in zijn lichaam. Dat betekende een rijontzegging van 24 uur en een boete van 700 euro." De boetes die onze Oosterburen hanteren zijn niet misselijk. Naast het veiligheidsaspect is een nuchtere bestuurder dus ook uit financiële overwegingen een aanrader. En let op: met een urinetest is cannabis tot ruim twee weken terug te zien. Dus ook dat jointje dat je nog in Nederland hebt gerookt is nog traceerbaar. Maar ook als je niets hebt gebruikt kan smokkelwaar je duur komen te staan. Johan (26) vertelt: "Ik werd in Duitsland voor controle van de snelweg gehaald en ben gepakt met 2 gram amfetamine. Vandaag lag de brief op de deurmat: 2100 euro! Het pijnlijke was dat ik de pep een paar maanden ervoor had meegenomen naar een feest en het al lang en breed vergeten was."
Helaas pindakaas
Het internet staat vol met de meest inventieve manieren om drugs mee te krijgen naar een buitenlands festival. Verstopt in pindakaaspotten, kaarsen en tandpastatubes – alles om de drugshonden te misleiden. Pim (23) heeft een wel heel originele methode: "Seal het en smeer het plastic in met leeuwenstront uit Artis. Dan ruiken die honden een groot roofdier en worden ze bang!" Maar hoe luchtdicht en/of stinkend jouw surprise ook is, als je met echte drugshonden te maken krijgt, zullen ze het hoogstwaarschijnlijk alsnog op een blaffen zetten.
Local shit
Oke. Je vermijdt het risico van een drugshond in je kruis aan de grens en koopt ter plekke een grammetje van het een of ander. In Nederland zijn bezit, handel, import, export en productie immers strafbaar, maar het gebruik niet. In de meeste andere landen worden bezit en gebruik echter veel harder aangepakt. Als je in het buitenland wordt gearresteerd met drugs, val je onder de rechtspraak van dat land en kan de Nederlandse overheid vaak weinig voor je doen. Puppyogen helpen dan niet meer.

Oranje verdachten
Volgens een rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zaten in 2010 1710 Nederlanders in buitenlandse gevangenissen vanwege drugs - tweederde van alle Nederlandse gevangenen in het buitenland. Op Schiphol worden jaarlijks zo’n 800 mensen, meestal jongeren, gepakt voor drugsbezit. Nederland staat bekend als een land waar veel drugs worden gebruikt en verhandeld, maar ook als grote doorvoerhaven voor narcotica. Als Nederlandse toerist ben je daarom bij voorbaat al verdacht. Jouw paspoort doet in het hoofd van de gemiddelde douanier waarschijnlijk drugsbelletjes rinkelen.
Doodstraf?
In theorie zijn in Europa gevangenisstraffen tot vijf jaar mogelijk voor het bezit van drugs. De praktijk is meestal soepeler, afhankelijk van het land en het soort middel. Bij een hoeveelheid voor eigen gebruik wordt het afgenomen en kom je er meestal vanaf met een flinke boete en/of nachtje cel. Maar als je ervan verdacht wordt drugs te willen doorverkopen riskeer je gevangenisstraf. Hiervoor is niet veel nodig: met tien pillen of tien gram wiet op zak kun je al als dealer worden gezien. Voor betrouwbare informatie over drugs in de Europese Unie, check de website van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).
Buiten Europa gelden vaak andere regels. Thailand bijvoorbeeld heeft de strengste drugswet ter wereld. Softdrugs in bezit hebben kan al een behoorlijke straf opleveren, maar voor het smokkelen van drugs kun je zelfs de doodstraf krijgen. En hoe corrupt de zwaar onderbetaalde politie ook mag zijn, de overheid is dat niet.
De douane controleert streng bij vluchten uit landen waaruit veel dope wordt gesmokkeld, zoals de Nederlandse Antillen en Suriname. Ben je zelf zo verstandig je stuff thuis te laten, pas dan bij dit soort vluchten alsnog dat anderen jouw hutkoffer niet gebruiken als smokkelunit.
Dus... voor de thrill-seekers onder ons: bezint eer ge begint! En anders toch maar een lekker modderig Hollandsch festivalletje pakken. Bij nader inzien zo gek nog niet.
Bron: Apexx.nl