Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Medicatie: Het recreatief gebruik ervan

Voor (bijna) alle drugs die je bij de apotheek kunt kopen. Van benzo's tot ritalin. Topics over opiaten zoals codeïne horen in het opiatenforum.

Medicatie: Het recreatief gebruik ervan

Berichtdoor pammer » ma dec 05, 2011 11:26 pm

Deze thread is enkel gemaakt om informatie over te brengen. Graag geef ik meer uitleg over medicijnen die een 'recreatieve waarde' hebben. Ze zijn bekend omdat ze voor niet-therapeutische redenen geslikt worden.

Er zijn verschillende soorten medicijnen en stoffen die recreatief gebruikt worden. Ik ga ze in het algemeen opsommen. De bekendste zullen hier aan bod komen. Er bestaan nog anderen, maar die kan je beter zelf opzoeken. (Enkele voorbeelden van farma's die ik niet zal bespreken: piracetam, homeopatische middelen, barbituraten, anti-depressiva) omdat ze weinig doen, lage recreatieve waarde hebben of omdat ze ze goed als uit de handel zijn.

Amfetamine-derivaten
Gekende stoffen
- Methylfenidaat (Ritalin, Rilatine, Concerta, ...)
- Fenethylline (Captagon)
- Dextro-amfetamine

Deze stoffen worden voornamelijk voorgeschreven voor de behandeling voor ADD of ADHD. Ze worden ook voorgeschreven voor narcolepsie (overdag in het slaap vallen).

Algemene bijwerkingen
- Slapeloosheid
- Hartkloppingen
- Opgejaagd gevoel
- Verminderde eetlust
- Nervositeit

Recreatieve waarde
Methylfenidaat wordt veel misbruikt omdat het zo gemakkelijk te verkrijgen valt. Er zijn een tal van jongeren die lijden aan ADHD/ADD die kunnen hun geneesmiddelen zomaar aan andere jongeren verstrekken. Deze stof heeft een niet zo hoge recreatieve waarde maar wordt eerder gebruikt om wakker te blijven tijdens bv de examens. Fenethylline is een stof die bijna niet meer voorkomt omdat ze zo goed als niet meer wordt voorgeschreven.

Dextro-amfetamine is een stof die zeer verwant is aan amfetamine, daarom is de recreatieve waarde hiervan een pak hoger als die van de ander genoemde stoffen.


Benzodiazepines
Gekende stoffen
- Benzodiazepines (Diazepam, Lorazepam, Flunitrazepam, ...)
- Thiënobenzodiazepines (Etizolam, Clotiazepam, Brotizolam, ...)
- Z-drugs (nonbenzodiazepines) (Zolpidem, Zopiclone, Zaleplon, ...)

Benzodiazepines of kortweg Benzo's worden voorgeschreven als slaap, anxiolytisch (angstremmend), kalmerend of als anti-epileptisch middel.
Deze medicijnen zijn meestal voor korte behandelingen tenzij ze voor angst of anti-epileptica worden voorgeschreven. Ze zijn dus geen oplossing voor een slaapprobleem. Bij langdurig gebruik is een afbouwproces nodig omdat men anders grote kans heeft op ontwenningsverschijnselen. De thiënobenzodiazepine is een klasse die meegerekend wordt bij de benzodiazepines. Ze hebben dus dezelfde functie (angstwerend, slaapbevorderend, kalmerend of anti-epileptisch). De Z-drugs daarentegen dienen meestal enkel voor slaapstoornissen.

Algemene bijwerkingen
- Slaperigheid
- Sufheid
- Verminderd libido
- Afname concentratie en geheugenverlies

Recreatieve waarde
Benzo's behoren tot de meest misbruikte medicijnen. Ze worden genomen om in een soort van roes te komen. Meestal probeert men wakker te blijven. Het effect is beschreven als aangenaam en bij het regelmatig gebruik ervan ontstaat er een tolerantie. Men heeft dan meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Daarom behoren de benzodiazepinen tot de meest verslavende medicatie. Het is bewezen dat langdurig gebruik van Benzo's depressies kan veroorzaken, maar ook concentratieproblemen en toegenomen angst.
De meeste benzodiazepinen eindigen met '-Pam' maar heel soms ook met '-Lam'.
- Diazepam, Lorazepam, Temazepam, Clotiazepam, Tetrazepam, Oxazepam, Bromazepam, ...
- Midazolam, Alprazolam, ...
De meest gekende benzodiazepinen zijn Diazepam (Valium) en Flunitrazepam (Rohypnol). Diazepam staat bekend als een kalmerend middel. Flunitrazepam heeft zijn bekendheid te danken aan de media. Deze zeer sterke benzo staat bekend door zijn andere bijnamen 'Roofie', 'date-rape drug', etc... Hierdoor zijn ze begonnen om Flunitrazepam te reguleren waardoor het nog maar zelden wordt voorgeschreven.

De benzodiazepinen kan men onderverdelen in verschillende klassen. Zo zijn er langwerkende (Flunitrazepam), Middellangwerkende (Nitrazepam), kortwerkende (Oxazepam) en zeer kortwerkende (Midazolam).

De nonbenzodiazepinen of de benzodiazepine-achtige medicijnen worden ook de Z-drugs genoemd omdat ze allemaal beginnen met een Z (Zopiclone, Zaleplon, Zolpidem). Deze stoffen worden voorgeschreven als slaapmedicatie en meestal als inslaper, terwijl een benzo eerder als doorslaper wordt voorgeschreven. Afhankelijk van de arts zal hij ofwel een Z-medicijn ofwel een benzo verkiezen. Let wel op, Z-medicatie is ook verslavend en kan ook ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

Om te lezen over verantwoord gebruik van Benzodiazepines te lezen. Klik HIER.


Dissociatieven
Gekende stoffen
- Dextromethorfan (DXM)
- Ketamine

Dextromethorfan, één van de dissociatieven is een middel die vooral te vinden is in Hoestsiroop, en soms ook in capsules of tabletten tegen de hoest. In Nederland moet de apotheker vanaf nu een vragenformulier invullen en volgen vooraleer hij een middel met DXM meegeeft.
Een andere, veel sterkere dissociatieve is Ketamine.
Deze worden praktisch niet voorgeschreven voor mensen. Ze worden nu nog in diergeneeskunde gebruikt. Het zorgt voor een verdoving terwijl het dier of de patiënt. Er is een mogelijkheid dat hallucinaties ontstaan bij hogere dosissen.

Algemene bijwerkingen
- Verhoogde hartslag
- Misselijkheid
- Hallucinaties (OEV, CEV)

Recreatieve waarde
Dextromethorfan of DXM staat bekend als een farmaceutische drug zonder voorschrift. Meeste siroopjes met DXM zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Darolan Hoestcapsules zijn ook geen onbekende middelen. Er zijn enkele gevallen geregistreerd dat recreatief gebruik van DXM tot dood heeft geleidt. Dit is meestal door een andere stof in het geneesmiddel dat overgedoseerd wordt, zoals broom, paracetamol of een antihistamine. DXM in hoge dosissen kan ook hersenbeschadiging veroorzaken.
CYP2D6: Dit is een enzyme die noodzakelijk is om DXM af te breken. 8-10% van de bevolking mist deze enzyme. Zonder dit enzyme zal de afbraak van DXM veel langer duren. Mensen zonder deze enzymen zullen sneller last hebben van bijwerkingen en hebben een veel lagere dosis nodig om te overdoseren.
Ketamine daarentegen kom je amper tegen als geneesmiddel bij mensen, dus is het bijna altijd recreatief dat het gebruikt wordt. Ketamine is een uniek middel met een soort van K-Hole. Er bestaan 3 soorten , S, R en S/R. Meer uitleg hierover HIER.


Morfinomimetica
Gekende stoffen
- Opiaten
- Opioïden

Deze groep geneesmiddelen worden gebruikt als pijnstilling of narcose tijdens operaties.
Het verschil tussen opiaten en opioïden: Opiaten zijn de stoffen die men kan extraheren van de Papaver Somniferum. De Opioïden zijn de stoffen die worden gebruikt als geneesmiddel. Hierbij horen ook de semi-synthetische en de synthetische.

De stoffen morfine, thebaine, noscapine, codeïne zijn de natuurlijke stoffen die uit de Papaver Somniferum komen. De stof morfine wordt gebruikt als narcosemiddel of als pijnstiller, thebaine wordt verwerkt tot thebacon om een prikkelhoest tegen te gaan, codeïne wordt als milde pijnstiller voorgeschreven en noscapine is zoals thebacon een prikkelhoestremmer, maar een mildere versie.

Synthetische stoffen: Methadon, Fentanyl, Oxycontin, Tramadol. Methadon als pijnstiller of afkickmiddel voor heroïneverslaafden, fentanyl voor zware pijnstilling (vele malen potenter dan morfine) of oxycontin en tramadol, ook pijnstillers.

Algemene bijwerkingen
- Jeuk
- Hypothermie
- Misselijkheid
- Constipatie
- Droge mond

Recreatieve waarde
Vele pijnstillers worden recreatief gebruikt. De meeste zijn tramadol en codeïne omdat ze relatief gemakkelijk beschikbaar zijn. Ze worden ook vaker voorgeschreven dan bv oxycontin, oxycodone, etc... Opiaten zijn medicijnen die ook verslavend zijn, pas daarom goed op met zowel therapeutisch als recreatief gebruik. Er bestaat een topic over opiaten. Klik HIER

Deze thread is geschreven door Pammer. Gelieve dit niet zomaar te kopiëren zonder te vragen. Gelieve fouten te melden.
Avatar gebruiker
pammer
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 270
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 11:43 pm

Re: Medicatie: Het recreatief gebruik ervan

Berichtdoor Pilletje » wo dec 07, 2011 5:27 pm

Tja, lichte opiaten (tramadol/codeine) + benzos durf ik wel eens als entertainment gebruiken. :D

(mooi topic btw)
Avatar gebruiker
Pilletje
Feels good man
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1392
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:54 pm
Woonplaats: Belgique


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Farmaceutische Drugs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten

Royal Queen Seeds banner