ge0ks schreef:Als 4 tot 5 procent van de bevolking ADHD heeft volgens de officiële cijfers kan dit toch niet meer als stoornis gezien worden maar gewoon als persoonlijkheid?
Dus dan zou volgens jouw depressie ook een persoonlijkheids kenmerk zijn? Omdat het veel voorkomt wil niet betekenen dat het bij iemand zijn persoonlijkheid behoort. In het geval van depressie en ADD/ADHD zijn er bergen wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat tegenover controle groepen deze personen afwijkingen vertonen in het functioneren van de hersenen.
Van de westerse wereldbevolking lijdt jaarlijks 4% tot 10% aan depressie, en 15% tot 17% heeft ooit in het leven een depressie gehad.
-
Trimbosge0ks schreef:Pas voorschrijven vanaf 16 jaar met toestemming van het kind lijkt me een goeie regeling, dit met informatie ivm verslaving en schadelijkheid. Een scan van de hersenactiviteit lijkt me ook wel betere regeling en alleen maar voorschrijven als er bepaalde waardes worden bereikt.
Druks schreef:ADHD'ers hebben een verneukt dopamine systeem. Dit zou je toch moeten zien in een hersenscan? Dat lijkt me een betere oplossing.
Een scan? Ik denk dat je iets te simplistisch beeld hebt van deze aandoening en diagnose mogelijkheden. Neurotransmitters worden niet zichtbaar op een MRI, fMRI of X-Ray. Als je neurotransmitter activiteit zichtbaar wilt maken moet je al met traceer vloeistof aan de slag, een PET scan maakt bijvoorbeeld gebruik van radioactieve tracer vloeistof wat ook niet bepaald gezond is om vaak te doen. Tracer vloeistof is ook te gebruiken bij MRI eventueel.
Ervan uitgaande dat een deskundige persoon de juiste diagnosis stelt en verantwoord medicijnen voorschrijft dan kan een kind zeker geholpen worden. Het zal altijd een afweging blijven tussen de bijwerkingen van medicijnen en de verbetering van levenskwaliteit voor de persoon. Daarbij ben ik van mening dat er redelijk wat gevallen zullen zijn waar de voordelen de nadelen sterk overstijgen. Een jong kind dat nergens de aandacht bij kan houden, zou mogelijk enorm benadeeld kunnen worden in de begin stadia van scholing. Dit kan een enorm grote impact hebben op de toekomst van dit kind als volwassenen. Om pas vanaf 16de ermee te beginnen zie ik dan persoonlijk ook niet zitten. Daarnaast zijn op je 16de net als je nog jonger bent de hersenen nog vol op in ontwikkeling. Verslaving is ook iets dat vrij losstaand van leeftijd is en niet selectief is, er zijn briljanten mensen die in verslaving zijn gevallen en eraan onder zijn gegaan. Ik ben dan ook van mening dat wat je hier stelt meer een illusie van controle is.
De realiteit is dat diagnose van ADD/ADHD niet zo makkelijk gaat als je denkt. Er zijn geen simpele testen waarmee je het snel en makkelijk kunt vaststellen daarom zijn we ook overgeleverd aan diagnostic manuals zoals de DSM en de interpretatie van deskundige. Dat deze soms aan zijn wensen over laat is echter niet de schuld van de wetenschap maar degene die de diagnose stelt.
Unlike a broken bone or cancer, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD, also sometimes referred to as just plain attention deficit disorder or ADD) does not show physical signs that can be detected by a blood or other lab test*. The typical ADHD symptoms often overlap with those of other physical and psychological disorders.
The causes remain unknown, but ADHD can be diagnosed and effectively treated. Many resources are available to support families in managing ADHD behaviors when they occur.
* - Note: Some practitioners claim there are brain scan tests like SPECT that can "diagnose" ADHD; however these tests are experimental and used for research purposes only.
-
http://psychcentral.com/disorders/adhd/The causes of ADHD remain an area of controversy - prenatal and perinatal risks such as exposure to lead and other environmental toxins, genetic contributions and social factors have been considered as possible causes. There is evidence that a combination of factors rather than a single cause explains ADHD.
- Wiki ADHD
Druks schreef:Also, het hele verhaal rondom ADHD'ers die rustiger worden van amfetamine/coke is volgens mij onzin. Wat er gebeurt is dat ze hun (chaotische) gedachtenstromen beter kunnen ordenen en dus meer rust ervaren, zo gauw je de dosis opschroeft beleven ze hetzelfde effect als ieder ander. Een niet ADHD'er zal net zo "rustig" worden van dexamfetamine/Ritalin als ze dezelfde dosis nemen als een ADHD'er zou moeten nemen.
Wat je hier verkondigd staat averechts met de bevonden resultaten uit verschillende wetenschappelijke studies. De chaotische gedachtenstromen en verschillende andere symptomen van ADD/ADHD komen voort uit een biologisch probleem. Als je de basis van het probleem aanpakt verhelp je ook de symptomen. Momenteel word dat nog vrij crue gedaan maar in de toekomst zullen we zeker medicijnen gaan zien die nog specifieker het probleem aanpakken. Het op de markt brengen van een medicijn en behandelmethodes is dan ook een langdurig proces dat jaren kan duren.
Druks schreef:Fun fact: Ritalin werd eerst ontwikkeld waarna ze daarna pas opzoek gingen naar een "ziekte" om deze te behandelen met Ritalin. (lees: een arts was op zoek naar een manier om geld te verdienen)
Fun fact er zijn redelijk wat medicijnen op deze manier ontwikkeld, denk bijvoorbeeld maar eens aan MDMA en LSD. LSD is pas in recente jaren van bevonden dat het bijvoorbeeld bij clusterhoofdpijnen kan helpen. Ketamine is pas in de afgelopen jaren van ontdekt dat het depressie van verlichten gedurende bepaalde periodes. Dat substanties ontwikkeld worden zonder de toepassing ervan te weten is niks nieuws, immers functioneert de scheikunde niet alleen vanuit toepassingen maar ook vanuit de wetenschap bedrijven.
ge0ks schreef:Als je met die ouders een discussie aangaat en hun probeert duidelijk te maken dat dit gewoon hetzelfde is als wat er op straat als speed verkocht wordt geloven ze je niet. "Mijn huisarts zou mijn kind toch geen drugs voorschrijven?!" Achja, we leven dan ook in een kutwereld

Op straat weet je niet zonder te laten testen wat er nog meer bij kan zitten. Dexamfetamine die door je dokter word voorgeschreven word professioneel gefabriceerd waarbij de puurheid dicht bij het maximum is. Verder schrijft je dokter niet doseringen voor die gebruikt worden door een normale amfetamine gebruiker om high van te worden. Een dokter schrijft een dosering voor die vele malen lager is dan een dosis waar je high van word. Hiermee word beoogt om bijwerkingen te voorkomen en alleen de gepaste dosering te geven die een kind nodig heeft om "normaal" te kunnen functioneren. Daarbij zullen er zeker een paar rotte appels zijn die dit verkeerd doen, echter om te stellen dat alle artsen onbekwaam zijn vind ik te ver gaan. Als mens zijn we immers erg gefocust altijd op de slechte appels en vergeten daarbij vaak de grote meerderheid die wel correct te werk gaan. Daar hoor je immers nooit wat over.
Ik zou jullie willen uitnodigen om eens de wetenschappelijk kant ervan te bekijken in plaats van alleen maar af te gaan op sensationele documentaires die vaak maar een kant van het verhaal vertellen.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”