Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Onderzoek: psychedelica & geestelijke gezondheid

Hier kun je terecht met al je vragen die betrekking hebben op je gezondheid: supplementen, voeding en sport. Topics over noötropica horen hier ook thuis.

Onderzoek: psychedelica & geestelijke gezondheid

Berichtdoor Basshoven » do sep 12, 2013 10:54 pm

Dag allen :kleuter:

Kwam dit net tegen op azarius en dacht dat er hier wel een aantal mensen zouden zijn die interesse in het onderzoek zouden hebben. Hieronder de samenvattende tekst van Azarius, helemaal onderin de post en in het artikel de link naar het onderzoek zelf. Heb het zelf nog niet echt goed doorgelezen.

-

Krebs en Johansen, onderzoekers aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie's (NTNU) Afdeling Neurowetenschappen gebruikten de gegevens van Amerikaanse nationale gezondheidsenquêtes om de associatie tussen (het levenslange) gebruik van psychedelica en de huidige psychische gezondheid te evalueren.

De conclusie van het onderzoek? Er bestaat geen correlatie tussen het gebruik van de psychedelica LSD, psilocybine of mescaline en een risico op geestelijke gezondheidsproblemen. De wetenschappers vonden zelfs aanwijzingen van een vermindering van dergelijke problemen ten opzichte van mensen die geen psychedelica hebben gebruikt.

Data voor het onderzoek (http://www.plosone.org/article/info%3Ad ... ne.0063972) kwam van 130.000 volwassen respondenten van de National Survey on Drug Use and Health in de Verenigde Staten. Wanneer er ten minste eenmalig LSD, psilocybine, mescaline of peyote (we snappen ook niet echt waarom dit apart bekeken is) gebruikt was, werd de respondent gerekende tot de groep 'lifetime use', in totaal zo'n 22.000 respondenten.

"Alles kan potentieel negatieve gevolgen hebben, maar gebruik van psychedelica in het algemeen wordt beschouwd als een zeer laag risico voor het individu en voor de samenleving," aldus Johansen, "Psychedelica kan tijdelijke gevoelens van angst en verwarring opwekken, maar ongevallen met ernstig letsel zijn uiterst zeldzaam."

Ook andere deskundigen zien psychedelica als LSD en psilocybine consequent als minder schadelijk voor individu en de maatschappij dan alcohol, tabak, en de meeste andere voorkomende recreatieve drugs.

Bronnen:
http://azarius.nl/news/539/Onderzoek__g ... problemen/
http://www.plosone.org/article/info%3Ad ... ne.0063972
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 185302.htm

--

Nogmaals: ik heb het onderzoek zelf nog niet echt goed gelezen, maar ben best wel geïnteresseerd in de conclusie. Het is toch weer eens iets anders dan het gebruikelijke beeld van een langzaam maar zeker mentaal achteruitgaande tripper.
Basshoven
Offline
 

Re: Onderzoek: psychedelica & geestelijke gezondheid

Berichtdoor Ahote » vr sep 13, 2013 12:15 am

Had het ook al eens gelezen. Ik geloof het zeker wel maar het risico bij psychedelica op lange termijn is volgens mij miniem als je op zijn minst een beetje stevig in je schoenen staat. :love: Psychedelica :grin:
I do it just to get a rep
Avatar gebruiker
Ahote
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 745
Geregistreerd: di dec 25, 2012 2:51 am
Woonplaats: België

Re: Onderzoek: psychedelica & geestelijke gezondheid

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » vr sep 13, 2013 1:39 am

Het is hierbij moeilijk een causaal verband vast te stellen vanwege het kip of het ei verhaal. Mensen met symptomen angstproblemen of psychotische verschijnselen zullen denk ik minder snel trippen dan van gezonde mensen, vanwege het zwaar verhoogde gevaar op foute trips en verdere problemen. De psychedelicagebruikers waren in dit onderzoek demografisch ook anders verdeeld; vaker blank (geen onderdrukte groep) en jong. Die hebben statistisch gezien ook minder kans op dit soort verschijnselen.

Los van dat richt dit onderzoek zich alleen op verschijnselen die voorkomen bij een zware stoornis. Rare gedachten, in zo'n LSD-wereldje gaan zitten als een gereformeerde maar dan gelovend in LSD, HPPD en andere negatieve effecten die niet gemeten zijn kunnen toch een grote belemmering zijn in het dagelijks leven. En dat is echt heel duidelijk te merken, soms alleen aan die teksten al. Hier valt het wel mee, maar op .nl zijn die LSD-predikanten net zo makkelijk te herkennen als gereformeerden in Staphorst.
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Onderzoek: psychedelica & geestelijke gezondheid

Berichtdoor Einstein » vr sep 13, 2013 1:53 am

Aan dat laatste had ik ook al gedacht. Lijkt me iets dat moeilijk te meten is maar dat wel degelijk relevant is.
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Onderzoek: psychedelica & geestelijke gezondheid

Berichtdoor Hamukun » vr sep 13, 2013 12:36 pm

Tomz0r schreef:Het is hierbij moeilijk een causaal verband vast te stellen vanwege het kip of het ei verhaal.


Goeie post, helemaal mee eens.
Avatar gebruiker
Hamukun
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 401
Geregistreerd: vr feb 08, 2013 7:34 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Gezondheid

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner