Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Extra vragen eerste leer lsd

Hier kan je alles vragen over het tripmiddel LSD, of het nu over zegels, microdots of druppels gaat.

Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » vr apr 06, 2012 4:26 pm

Nu het bijna zover is heb ik nog wat vragen i.v.m Lsd

Mijn idee is dus dit weekend lsd te nemen met nog iemand. maar ik had nog wat vragen.
Volgens de persoon die het verkocht is het 250 microgram. en het is een geheel zwarte print. zijn die bekend hier? een gewoon zwarte zegel?

En hoe zit het met het aantal. is 125 teveel voor de eerste keer? Kan ik er beter nog +/- 1/4de afhalen? Dus dat het rond de 80-90 is. En zie je dan hallicunaties?

Verder vroeg ik me af of je nog normaal kan overkomen. Kan je bijvoorbeeld nog fietsen zonder dat er problemen ontstaan? En zou je snel ontdekt worden als je iemand tegen komt die je goed kent, valt het goed te zien aan hoe je je gedraagd (kun je het , oooh wat mooi, en , moet je daar kijken! inhouden?)

Allerlaatst vroeg ik me nog af of iemand nog goede ambient muziek kent voor tijdens de trip of psytrance. Het viel me op dat de meeste psytrance nogal 'dark' klinkt. maakt dat uit tijdens een trip? is er een mogelijkheid dat dat je trip tot een bad trip kan maken?
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Huggybear²³ » vr apr 06, 2012 4:37 pm

Eerst een vraagje voordat ik ga proberen jou vragen te beantwoorden: heb je je überhaupt wel ingelezen (over dosis ed)? Ik krijg zo'n gevoel van niet... Als dit niet het geval is vind ik dat je niet aan drugs moet beginnen :|
Avatar gebruiker
Huggybear²³
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 519
Geregistreerd: vr maart 11, 2011 11:17 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » vr apr 06, 2012 4:39 pm

Huggybear23 schreef:Eerst een vraagje voordat ik ga proberen jou vragen te beantwoorden: heb je je überhaupt wel ingelezen (over dosis ed)? Ik krijg zo'n gevoel van niet... Als dit niet het geval is vind ik dat je niet aan drugs moet beginnen :|


Ja ik heb me ingelezen. Maar ik zou graag willen horen hoe jullie erover denken. niet elke site heeft namelijk dezelfde informatie watbetreft de dosis en dergelijke (bijvoorbeeld vanaf wanneer er hallicunaties te zien zijn)
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Doc » vr apr 06, 2012 4:41 pm

die bekend hier? een gewoon zwarte zegel?
ik ken hem niet, ben dan ook niet heel bekend ermee

is 125 teveel voor de eerste keer?
nee, lijkt me goed

Kan ik er beter nog +/- 1/4de afhalen?
nee, teveel priegelwerk en 125 is helemaal prima

Dus dat het rond de 80-90 is. En zie je dan hallicunaties?
hallucinaties is echt dingen zien die er niet zijn, die kans is klein, visualisatie's zul je denk ik wel zien (kleuren/patronen die dansen en objecten die "ademen"e.d.) maar ik vind het meer mentaal trippen

Kan je bijvoorbeeld nog fietsen zonder dat er problemen ontstaan?
denk het wel bij die dosis maar kan het niet aanraden om in de stad te fietse als het druk is, het is vrij chaotisch

En zou je snel ontdekt worden als je iemand tegen komt die je goed kent, valt het goed te zien aan hoe je je gedraagd (kun je het , oooh wat mooi, en , moet je daar kijken! inhouden?)
Ik zou het zelf wel kunne, verschilt per persoon. natuurlijk moet je niet een goede politieke discussie houden

persoonlijk krijg ik als ik trip ook vrij grote pupillen en een stomme grijns op me gezicht.

maakt dat uit tijdens een trip?
verschilt per persoon, heb er zelf geen last van. ik luister zelf meestal sponghle of infected mushrooms. cliche maar wel geniaal

is er een mogelijkheid dat dat je trip tot een bad trip kan maken?
natuurlijk, maar uiteindelijk ligt dat aan jou gedachten stromen. als je merkt dat je negatief gaat denken van de muziek zal ik wat anders aanzetten.

bad gaan zit uiteindelijk tussen je oren
Huilen met de ket op....
Avatar gebruiker
Doc
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 700
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 10:36 pm
Woonplaats: Ergens bij de rijn

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Einstein » vr apr 06, 2012 4:50 pm

125 mics is wel ongeveer genoeg voor je eerste trip, er nog iets vanaf halen kan ook geen kwaad. Probleem is dat het zeker niet vaststaat dat je daadwerkelijk 250 mics in handen hebt, zulke zegels komen niet zomaar overal voor, dus als je een halve neemt kan het gebeuren dat je helemaal niets voelt, maar als je de hele zegel neemt en het blijkt toch 250 mics te zijn, dan heb je een probleem. Van geheel zwarte zegels heb ik zelf nooit gehoord, heb niet zoveel verstand van al die verschillende prints, maar de enige manier om zeker te weten wat erop zit is het ding laten testen. Wat ook nog kan is dat er een volslagen andere stof op zit (DOB, fentanyl, 25D-NBOMe, het schijnt allemaal mogelijk te zijn).
Ik zou er niet op rekenen dat je nog kan fietsen en ik zou het zeker niet proberen. Communicatie gaat bij 80 mics meestal nog wel, probeer lange gesprekken wat te vermijden, maar met iemand die je toevallig tegenkomt zal je nog wel een oppervlakkig praatje kunnen houden, al kost dat wel moeite. Bij 250 mics wordt gewone communicatie sowieso stukken moeilijker.
Voor muziek hebben we ergens in het Natuurlijke Psychoactieven-forum een topic, daar staan wel leuke dingen in. Ik luister zelf nooit psytrance, maar dat wordt meestal wel gewaardeerd, geloof ik. Verkeerde muziek zal op lagere dosis geen volledige bad trip veroorzaken (tenzij je misschien black metal gaat draaien of zo), maar het kan wel hinderlijk zijn, je kan gewoon op het moment zelf bepalen waar je zin in hebt, al is wat voorbereiding wel handig.

En lees je voortaan inderdaad beter in, want de helft van je vragen is met wat eenvoudig leeswerk wel te beantwoorden :#:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Huggybear²³ » vr apr 06, 2012 4:58 pm

Thricitir schreef:Nu het bijna zover is heb ik nog wat vragen i.v.m Lsd

Mijn idee is dus dit weekend lsd te nemen met nog iemand. maar ik had nog wat vragen.
Volgens de persoon die het verkocht is het 250 microgram. en het is een geheel zwarte print. zijn die bekend hier? een gewoon zwarte zegel?

Nope.

Thricitir schreef:En hoe zit het met het aantal. is 125 teveel voor de eerste keer? Kan ik er beter nog +/- 1/4de afhalen? Dus dat het rond de 80-90 is. En zie je dan hallicunaties?

Ligt eraan hoeveel tripervaring je hebt met andere middelen. Geen ervaring zou ik beginnen met 1/3 van zo'n zegel, dus 80 à 90 mg. Of je visuals krijgt verschilt ook weer per persoon. Erg gevoelige begint het al bij minder, maar je kan ook meer dan 100 nodig hebben.

Thricitir schreef:Verder vroeg ik me af of je nog normaal kan overkomen. Kan je bijvoorbeeld nog fietsen zonder dat er problemen ontstaan? En zou je snel ontdekt worden als je iemand tegen komt die je goed kent, valt het goed te zien aan hoe je je gedraagd (kun je het , oooh wat mooi, en , moet je daar kijken! inhouden?)

Ook dit ligt geheel aan je dosis, of je hard gaat of niet. In mijn geval kan ik een lichte trip wel redelijk verbergen, maar er kunnen zelfs dan nog momenten zijn dat ik me niet bewust ben dat ik me anders gedraag. Fietsen kan nog, maar deelname aan verkeer is niet aan te raden. Het kan gewoon gevaarlijk zijn, maar op het moment zelf zul je dit misschien wel aanvoelen (mits je niet te hard gaat).

Thricitir schreef:Allerlaatst vroeg ik me nog af of iemand nog goede ambient muziek kent voor tijdens de trip of psytrance. Het viel me op dat de meeste psytrance nogal 'dark' klinkt. maakt dat uit tijdens een trip? is er een mogelijkheid dat dat je trip tot een bad trip kan maken?

Kheb zelf nog niet meegemaakt dat muziek me trip slecht beïnvloede, maar ik koos er dan ook voor om over het algemeen relaxte muziek op te zetten... of tekno 8-) Ik kan me voorstellen dat erg chaotische darkpsy of illbient bijvoorbeeld een negatieve invloed op mn trip zouden kunnen hebben, maar ik heb er geen behoefte aan dit dan te luisteren.

http://soundcloud.com/guadeloupe/outers ... -place-mix
http://createdigitalmusic.com/files/med ... _Osmos.mp3
Avatar gebruiker
Huggybear²³
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 519
Geregistreerd: vr maart 11, 2011 11:17 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » vr apr 06, 2012 5:08 pm

Ik heb me om eerlijk te zijn prima ingelezen. Waar het nu vooral om gaat zijn meningen en ervaringen i.p.v feiten (waar ik met andere drugs ook niet veel aan gehad heb)
Maar daarom bedankt voor de voorgaande reacties.
Watbetreft fietsen zal ik het toch proberen als ik merk dat het goed gaat. Ik woon in de polder, dus bijna alle fietspaden zijn hier naast de weg i.p.v op de weg zegmaar. Maar dan moet het wel goed gaan.

Verder heb ik inderdaad wat muziek gevonden nu. Volgens mij zal ik dat wel nice vinden.

Ik hoor en zie nog steeds wel verschillende verhalen over de dosis. Ik denk dat het slim is voor de zekerheid er een klein stukje vanaf te halen (als dat goed lukt)

Ps: Shpongle is inderdaad awesome :p

Btw: Nog een vraag, in een ander topic las ik dat je zegels niet doormidden kan doen omdat er kans is dat het niet goed verdeeld is, maar het was nogal vaag in dat topic.. dat gedeelte snap ik dus nog niet. zou iemand daar helderheid over willen geven?
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor hurston » vr apr 06, 2012 8:16 pm

Je kent de zegel niet, je weet eigenlijk niet hoeveel microgram LSD er in de zegel zit(afgezien van wat de dealer zegt). Als ik jou was zou ik de zegels eerst ff laten testen, dan weet je meteen ook zeker of er überhaupt wel LSD in zit, als er bijvoorbeeld DOB in plaats van LSD in zit kijk je waarschijnlijk tegen een trip van 12 uur aan(als het niet meer is).
hurston
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 76
Geregistreerd: vr jul 01, 2011 9:08 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » vr apr 06, 2012 8:50 pm

hurston schreef:Je kent de zegel niet, je weet eigenlijk niet hoeveel microgram LSD er in de zegel zit(afgezien van wat de dealer zegt). Als ik jou was zou ik de zegels eerst ff laten testen, dan weet je meteen ook zeker of er überhaupt wel LSD in zit, als er bijvoorbeeld DOB in plaats van LSD in zit kijk je waarschijnlijk tegen een trip van 12 uur aan(als het niet meer is).


Het is maar 1 zegel, en ik heb verder ook geen geld. dus dat word hem denk ik niet..
(Ps. een trip van 12 uur zou niet erg zijn.. als er verder maar geen negatieve effecten zijn en het tegen de ochtend aan maar weg is :p )
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Eko » vr apr 06, 2012 9:05 pm

Een zwarte zegel kan een hoekje zijn van een roling stones print.

Fietsen is iets dat je ooit gedaan moet hebben op LSD (ter ere van Albert Hofmann), maar dan liefst op een zonnige dag (als het kan, 19 april), op een weg zonder verkeer, met groene weiden en bomen die bewegen in de wind langs je pad, en als een groot deel van de effecten zijn uitgewerkt.
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Maddog » vr apr 06, 2012 10:08 pm

lekkerder is in het midden van een korenveld, of open bosplek waar geen fietsen of autos komen, en weinig kans hebt andere mensen tegen te komen. neem dan wel een tentje mee , of een plastic zeil , met een paar stokken voor als het weer omslaat. en een tripje in de regen in de naruut als je zelf droog zit is helemaal geweldig.


Ik had ooit een grote partytent, maar dan de bovenste helft alleen meegenomen, twee hangmatten mee, en dan in de natuur en lekker droog blijven als het regent, een camoflage net eroveheen. niemand die stoort
Avatar gebruiker
Maddog
Woef
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1473
Geregistreerd: ma sep 19, 2011 11:36 am

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Huggybear²³ » vr apr 06, 2012 10:18 pm

Thricitir schreef:Btw: Nog een vraag, in een ander topic las ik dat je zegels niet doormidden kan doen omdat er kans is dat het niet goed verdeeld is, maar het was nogal vaag in dat topic.. dat gedeelte snap ik dus nog niet. zou iemand daar helderheid over willen geven?

Volgens mij is dit onzin, aangezien een volledige blotter word ondergedompeld in een lsd oplossing, dus het is gelijk verdeeld...
Avatar gebruiker
Huggybear²³
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 519
Geregistreerd: vr maart 11, 2011 11:17 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Doc » za apr 07, 2012 3:03 am

Huggybear23 schreef:
Thricitir schreef:Btw: Nog een vraag, in een ander topic las ik dat je zegels niet doormidden kan doen omdat er kans is dat het niet goed verdeeld is, maar het was nogal vaag in dat topic.. dat gedeelte snap ik dus nog niet. zou iemand daar helderheid over willen geven?

Volgens mij is dit onzin, aangezien een volledige blotter word ondergedompeld in een lsd oplossing, dus het is gelijk verdeeld...


tenzij je ze volop met je vingers meerdere malen vastpakt, maar dat is gewoon dom :smokin:
Huilen met de ket op....
Avatar gebruiker
Doc
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 700
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 10:36 pm
Woonplaats: Ergens bij de rijn

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » za apr 07, 2012 12:05 pm

Vanaf 19:00-22:00 heb ik geen plek om te kunnen trippen, besides buiten. is de buitentemperatuur lastig ivm lsd? met mdma moet je uitkijken dat je niet in een te warme omgeving bent/oververhit raakt maar met lsd zijn er toch niet zulke problemen (ook niet om gewoon een aantal uur buiten te zijn in de avond)

Hoe zit het bij jullie, zijn jullie graag binnen met lsd of is een aantal uur gewoon de tijd doorkomen buiten ook niet verkeerd (we weten jammergenoeg in die tijd nog niks te doen behalve naar wat plekken toe die misschien best goed zijn om te trippen)
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Doc » za apr 07, 2012 12:14 pm

dat lijkt me echt kut eigenlijk...

straks krijg je het koud of wat dan ook en dan zit je daar te trippe, is nou niet echt leuk voor je trip lijkt mij..

heb je nergens een vriend of vriendin die op kamers woont/alleen thuis is ofzo?
Huilen met de ket op....
Avatar gebruiker
Doc
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 700
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 10:36 pm
Woonplaats: Ergens bij de rijn

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » za apr 07, 2012 12:16 pm

Doc schreef:dat lijkt me echt kut eigenlijk...

straks krijg je het koud of wat dan ook en dan zit je daar te trippe, is nou niet echt leuk voor je trip lijkt mij..

heb je nergens een vriend of vriendin die op kamers woont/alleen thuis is ofzo?


Jawel maar die is maar tot 6 uur thuis. en voor de rest hebben de vrienden die in dezelfde stad wonen nogal een afkeur tegen drugs. dus dat word em ook niet. Hmm misschien dan maar wachten tot er een keer een betere setting is..
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Doc » za apr 07, 2012 12:22 pm

je kan het doen, ben zelf ook weleens naar buiten gegaan maar stel dat het niet chill blijkt dan kan je trip bestwel verneukt worden. hoelang ben je van plan buiten te trippen dan?
Huilen met de ket op....
Avatar gebruiker
Doc
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 700
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 10:36 pm
Woonplaats: Ergens bij de rijn

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Einstein » za apr 07, 2012 1:00 pm

Buiten trippen als het koud is is inderdaad niet echt chill. Lijkt me sowieso niet echt chill als je drie uur lang verplicht buiten moet trippen :#:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » za apr 07, 2012 1:03 pm

Idd. ik kan nu wel de plannen veranderen, door daarna pas te beginnen. alleen veel meer risico's dan. dan moet ik ook nog 2x langs mijn ouders. + Dan is er heel weinig te doen. besides een paar ideeen die maar +/- een paar uur in beslag nemen. Ik zou niet weten wat je voor de rest in de nacht kan doen qua triplocatie of andere dingen. lijkt me zo beperkt in de nacht.
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Einstein » za apr 07, 2012 1:05 pm

Dus kan je ook wachten tot een betere gelegenheid zich voordoet.
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » za apr 07, 2012 1:15 pm

Einstein schreef:Dus kan je ook wachten tot een betere gelegenheid zich voordoet.


Wat ik al zei inderdaad.

Wel jammer. dan duurt het weer een paar maanden. als het al niet langer is :p
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Doc » za apr 07, 2012 1:40 pm

hoe oud ben je eigenlijk?
Huilen met de ket op....
Avatar gebruiker
Doc
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 700
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 10:36 pm
Woonplaats: Ergens bij de rijn

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Thricitir » za apr 07, 2012 1:48 pm

Doc schreef:hoe oud ben je eigenlijk?


17, over een week 18
Thricitir
Newbie
Offline
 
Posts: 11
Geregistreerd: ma jan 30, 2012 11:32 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor goejezuen » za apr 07, 2012 6:11 pm

madcat da was zeker in een groot bos ofzo ?
goejezuen
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 111
Geregistreerd: za maart 12, 2011 10:01 pm

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor Maddog » za apr 07, 2012 11:59 pm

ga es kijken in de gemeente Elburg die bossen daar zijn geweldig
Avatar gebruiker
Maddog
Woef
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1473
Geregistreerd: ma sep 19, 2011 11:36 am

Re: Extra vragen eerste leer lsd

Berichtdoor lowskillat » do apr 12, 2012 3:24 am

Thricitir schreef:Idd. ik kan nu wel de plannen veranderen, door daarna pas te beginnen. alleen veel meer risico's dan. dan moet ik ook nog 2x langs mijn ouders. + Dan is er heel weinig te doen. besides een paar ideeen die maar +/- een paar uur in beslag nemen. Ik zou niet weten wat je voor de rest in de nacht kan doen qua triplocatie of andere dingen. lijkt me zo beperkt in de nacht.


Ik snap eigenlijk heel dit gedoe niet van 'trippen op die ene speciale locatie' of wat dan ook. LSD is voor mij een journey, iets waar je tijdens het trippen opzoek moet gaan naar wat er te beleven valt. Het gewoon beantwoorden op een sms kan zelfs een hele ervaring zijn.

Voor mij persoonlijk is er niets zo fascinerend dan "Balls to the walls" trippen 's avonds in een stadslocatie. Gewoonlijk ( 2x tot nu toe) neem ik de lsd rond 19 uur op een chille spot en wanneer ik visuals merk ga ik gewoon wat rondwandelen op zoek naar dingen waar je in het dagelijkse leven niet naar zou kijken. Daarom ben ik ook altijd op zoek naar gebouwen en structuren die je eigenlijk constant tegenkomt gewoon om een contrast te zien. En dit gaat zo een hele trip door. Zelfs het occasioneel praten met familiar people komt voor. Vanaf het moment dat de trip het plateau gepasseerd is (wanneer je een handdoek bent die compleet droog is gewrongen) en uittript, is gewoon wat chillen in een familiar cafe nog wel tof.
Avatar gebruiker
lowskillat
Newbie
Offline
 
Posts: 6
Geregistreerd: za maart 03, 2012 10:57 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar LSD

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner