Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van balans

Tripmiddelen die je in de natuur kan vinden horen hier thuis, zoals paddo's en cacti, maar je kunt hier ook terecht voor bvb herbal xtc.
Als je het in een smartshop kunt vinden, is de kans groot dat het hier hoort.

Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van balans

Berichtdoor cojiro » di jan 14, 2014 10:33 pm

In mijn ervaring worden psychedelische middelen vanuit twee verschillende invalskoeken bekeken en beoordeeld: de wetenschappelijke invalshoek, en de subjectieve invalshoek. De wetenschappelijke invalshoek is biotechnisch, pragmatisch en objectief, waar de subjectieve invalshoek het moet hebben van persoonlijke ervaringen, emoties en subjectiviteit. Ik mis vaak een tussenweg; of ik nou een krantenartikel over de heropkomst van LSD of een academische uiteenzetting over de scheikundige aard van dimethyltryptamine lees, er is altijd één invalshoek en er wordt zelden gepoogd de twee perspectieven te combineren en te balanceren. Dit is naar mijn mening doodzonde; objectieven en subjectieven kunnen elkaar zoveel leren als ze enkel bereidt zijn open te staan voor elkaars input, en dit gegeven beperkt zich zeker niet enkel tot het onderwerp drugs.

Laat ik beginnen met de subjectieve invalshoek. Of het nou aankomt op milde psychedelische middelen zoals wiet en hasj, of zware en potente drugs als DMT en LSD, de ware mentale reiziger zal je zeer waarschijnlijk maar wat graag uitleggen over de grotere betekenis van het zijn, de constante stroom van kosmische energie in ons universum en andere overvloedige zweefpraat over realiteiten, dimensies en grotere machten. In tegenstelling tot veel van dergelijke praters lijken te denken, hoef je om volledig open te staan voor de pracht en praal die psychedelische middelen te bieden hebben, niet je pragmatisme, wetenschapswaardering en objectiviteit achter je te laten. Ik zie in zowel in mijn directe omgeving als op het internet en via andere media veel mensen die, na een hevige psychedelische ervaring zoals bijvoorbeeld een ayahuasca-ceremonie, zich zonder pardon laten meevoeren in sjaministische en animistische geloofsovertuigingen en zich zomaar overgeven aan allerlei hevig verouderde religies. Ik ben allesbehalve een voorstander van hoe deze mensen hun complete levensperspectief en -overtuiging laten vervormen door een enkele psychedelische ervaring, hoe intens deze ook geweest mag zijn. Ik geloof dat wanneer men zijn verstand erbij houdt, het psychedelische landschap er een stuk veelbelovender uitziet wanneer het aankomt op fysieke, mentale en morele levensverbetering.

Aan het andere uiterste van het spectrum bevinden zich ‘de wetenschappers’; pure pragmatisten die zich enkel wijden aan het verklaren van de ervaringen die mensen met psychedelische middelen hebben. Alle neurowetenschappelijke kennis wordt ingezet in de hoop de mystieke aard van de psychedelische ervaring terug te dringen. Deze pragmatisten laten gaan ruimte voor zweverig gepraat, en linken alle ervaringen die mensen met drugs hebben direct aan het feit dat hun cognitieve vaardigheden en brein in de ban waren van een simpele stof die receptoren anders deed omgaan met stimuli. Wat wetenschappers veelal missen, in mijn optiek tenminste, is de vaardigheid om dit alles in het totaalplaatje te zien; we zijn zo onvoorstelbaar ver weg van het verklaren van het menselijk brein dat we het ons niet kunnen veroorloven om alle ervaringen die mensen hebben na het gebruik van geestverruimende middelen botweg onder het kopje ‘onder invloed’ in te delen en ze uit een misplaatst didactisch oogpunt als rommel uit de weg te schuiven. Want wat mensen voelen, ervaren, zien, horen, geloven en bedenken als ze onder invloed zijn van drugs is even echt, authentiek en oprecht als bijvoorbeeld de basale natuurwetten, zo niet oprechter. Zonder ons op gevaarlijke filosofische paden te begeven moet er gezegd worden dat de realiteit die je zelf ervaart echter is dan alles wat je in schoolboeken zult lezen; het is jouw wereld, jouw realiteit en jouw leven is het dichtste wat je ooit tot een feit zal kunnen komen. De ervaringen die mensen tijdens een trip opdoen worden gestimuleerd door de drugs, maar zijn niet de drugs zelve; het zijn nog steeds jouw belevingen en dus jouw realiteit. De realisaties van verbondenheid, de openbaringen van liefde en kracht in mens en natuur, de plotselinge waardering voor al wat leeft en heeft geleefd: dit zijn dingen die je met geen enkel excuus uit de weg kunt ruimen, zelfs als wetenschapper niet. Voor de pragmatisten is naar mijn mening een acceptatie en een waardering vereist voor het feit dat menselijke ervaringen en menselijke perspectieven realiteit zijn, of deze nou uit drugs voortkomen of niet.

Ik tracht en heb altijd getracht de middenweg te bewandelen en realiseer me nu meer dan ooit dat dit de beste weg is. De acceptatie dat alles wat de drug stimuleert in feite enkel en alleen uit je zelf komt en niet van een bovenmenselijke, spirituele invloed is op het eerste moment een ijskoud en wreed feit. Maar als je over de schok heen stapt zul je ontdekken dat dit je ervaring enkel mooier maakt; het zijn niet de drugs die deze prachtige wereld, deze intrigerende nieuwe perspectieven, deze semi-fictionele realiteit creëren, maar jij bent het die dat doet. Jij bent die oppermachtige spirituele kracht waar tradities die al eeuwen en eeuwen in de amazone beoefend worden op gebaseerd zijn; de wereld die je binnengaat na het gebruik van psychedelische middelen is geen andere realiteit waar je machteloos in staan, integendeel, het is een realiteit waar jij als enige de macht in hebt en waar jij de volle controle over hebt. Heb je dit geaccepteerd, pas dan kan je je subjectief, emotioneel en ervaringsgericht laten beïnvloeden door alles wat je ziet, hoort, proeft of anderszins te weten komt.

Toen ik het hier met een persoonlijke kennis over had, legde hij de fascinerende link met religie. Hijzelf was in zijn adolescentie haast geïndoctrineerd met het Christelijke geloof; het was tijdens zijn studententijd dat hij van deze indoctrinatie af kon stappen en onbevooroordeeld over het idee van de Heilige Geest na kon denken. De acceptatie dat God niet bestond kwam geheel uit hemzelf en was niet beïnvloed door medestudenten, zijn wetenschappelijke studiekeuze of iets anders in zijn directe omgeving, en het was geen vriendelijke acceptatie. Alles waar hij in geloofde, alles waar hij zijn realiteitsbeleving op gebaseerd had, was een leugen. Na het accepteren van de onechtheid van een God, of in ieder geval hoe deze in Bijbel de beschreven wordt, stortte zijn wereld voor korte tijd in en leunde hij tegen een depressie aan. Maar langzaam kwam hij er weer bovenop en begon zich te realiseren dat al het mooie om hem heen, maar ook in hemzelf, van hem en zijn medemens was. Het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid was niet langer van een abstracte en distante ‘u’, maar van hemzelf. Al het goede en mooie op aarde was niet langer van God, maar van hemzelf. De depressie veranderde in euforie. De realisatie was één van de sterkste en positiefste omkeerpunten in zijn leven, aldus de ex-gelovige.

De link tussen dit verhaal en de psychedelische ervaring is opvallend helder: accepteer dat er geen hogere macht is, dat de drug noch dingen influistert noch kracht en kennis geeft, en je zult ontdekken hoe immens krachtig de realisatie zal zijn dat jij het bent die kracht en kennis schept. Het is de ultieme middenweg; acceptatie van beiden fronten leidt tot een psychedelische ervaring die door balans gesterkt wordt en, naast immens veel plezier, verbazing en inzicht tijdens de trip ook meer nadruk kan leggen over je leven buiten de trip om. De kennis dat je je niet ergens anders bevindt maar nog steeds in je eigen realiteit bent, zelfs al is deze zo getwist dat je hem nauwelijks nog herkent, stelt je in staat te relativeren en het totaalplaatje tot je te nemen; je zult nieuwe perspectieven over je complete levenswijze ontwikkelen die zich niet langer uitsluitend tijdens de trip van dienst zullen bewijzen.
Avatar gebruiker
cojiro
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 926
Geregistreerd: za jan 11, 2014 3:15 am
Woonplaats: Utrecht

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor cojiro » di jan 14, 2014 10:34 pm

Maandje terug geschreven maar nooit meer veel mee gedaan. Niet zomaar even een tekstje, ik weet het, maar wilde het graag eens delen en zien hoe jullie erover denken.
Avatar gebruiker
cojiro
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 926
Geregistreerd: za jan 11, 2014 3:15 am
Woonplaats: Utrecht

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Einstein » di jan 14, 2014 11:10 pm

:hulde:
Het vermijden van quasi-religieus fundamentalisme bij het in perspectief plaatsen van psychedelische ervaringen is belangrijk om beide voeten op aarde te kunnen houden, maar doet niets af aan de waarde die dergelijke trips kunnen hebben. Sterk betoog :woeh:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor kaasje » di jan 14, 2014 11:44 pm

Akkoord!
Interessante tekst cojiro. Zelf zoek ik ook een middenweg tussen het wetenschappelijk interpreteren van een trip, en soms wat fantaseren.

Ik vind het veel interessanter om alles vanuit het wetenschappelijk standpunt te bekijken, dan om zweverige theorieën te geloven over "hogere machten". Maar als ik echt diep ga nadenken, en verder nadenk dan slechts ons leven op deze planeet, krijg ik toch het gevoel dat ik nog heel veel niet weet.

Waarschijnlijk is hier ook wel een heel juiste wetenschappelijke verklaring voor, die ik waarschijnlijk nooit te weten zal komen. Door al die onbeantwoorde vragen komt er plaats vrij voor fantasie.
Fantaseren omdat het leuk is, niet om antwoorden te verkrijgen.
:wave:
Avatar gebruiker
kaasje
In Memoriam
Offline
 
Posts: 1216
Geregistreerd: zo mei 12, 2013 4:04 pm
Woonplaats: België

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor cojiro » wo jan 15, 2014 12:10 am

Bedankt gents!

Natuurlijk moet er ruimte voor fantasie blijven, dat is cruciaal in het optimaal genieten van een trip! Maar laat je op een gezond niveau beïnvloeden door wat je bedenkt en fantaseert en laat je niet meevoeren.

Leuk om te horen dat jullie van m'n tekst hebben kunnen genieten :)
Avatar gebruiker
cojiro
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 926
Geregistreerd: za jan 11, 2014 3:15 am
Woonplaats: Utrecht

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Druks » wo jan 15, 2014 12:20 am

Mooie lap tekst! :hulde:
Ik deel volledig je visie.

Een spirituele ervaring onder invloed van psychedelica kan ongelooflijk nuttig, verruimend en fijn zijn. En daar moet je het bij laten. Geniet van de ervaring zoals die is. Ga hem vooral niet verklaren met wazige theorieën, daarmee maak je de ervaring (en het nut!) kapot.

Ik ben niet heel erg bekend met Alan Watts maar de volgende quote sluit misschien goed aan:
Alan Watss schreef:"Inability to accept the mystic experience is more than an intellectual handicap. Lack of awareness of the basic unity of organism and environment is a serious and dangerous hallucination. For in a civilization equipped with immense technological power, the sense of alienation between man and nature leads to the use of technology in a hostile spirit – to the "conquest" of nature instead of intelligent co-operation with nature."


http://deoxy.org/w_psyrel.htm
Avatar gebruiker
Druks
huba buba
Moderator
Offline
 
Posts: 7282
Geregistreerd: ma nov 26, 2012 10:06 pm

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor FranX » wo jan 15, 2014 11:30 am

cojiro schreef:De link tussen dit verhaal en de psychedelische ervaring is opvallend helder: accepteer dat er geen hogere macht is, dat de drug noch dingen influistert noch kracht en kennis geeft, en je zult ontdekken hoe immens krachtig de realisatie zal zijn dat jij het bent die kracht en kennis schept.


Dank voor je 'food for thought' verhaal.

Ik ben het met je eens dat het magisch denken (religie e.d.) weinig brengt en dat drugs in zichzelf geen wijsheden kan bevatten. Wat rest is je eigen bewustzijn. Als er al iets te duiden valt dan is de aardig onderbouwde theorie van wetenschapper/celbioog Robert Lanza een goed opstapje naar een nieuwe visie op oude wijsheden.

Hij noemt zijn theorie 'biocentrism' waarin hij wijst naar het bewustzijn als scheppend kracht.
Voor de liefhebber: http://www.robertlanzabiocentrism.com/

Voor wie het beknopte verhaal wil lezen is er bijvoorbeeld dit Engelstalige artikel dat een aardige overview geeft:

http://www.spiritscienceandmetaphysics.com/scientists-claim-that-quantum-theory-proves-consciousness-moves-to-another-universe-at-death/

Ik zeg niet dat zijn theorie sluitend is maar het is fijn om eens zonder een god of een klassieke wetenschap toch een coherente invalshoek op realiteit gepresenteerd te zien.
I have approximate answers and possible beliefs in different degrees of certainty about different things, but I’m not absolutely sure of anything
Avatar gebruiker
FranX
In Memoriam
Offline
 
Posts: 1051
Geregistreerd: wo maart 02, 2011 9:34 am
Woonplaats: Randstad

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor GaiaNyx » wo jan 15, 2014 12:11 pm

Druks schreef:Mooie lap tekst! :hulde:
Ik deel volledig je visie.

Een spirituele ervaring onder invloed van psychedelica kan ongelooflijk nuttig, verruimend en fijn zijn. En daar moet je het bij laten. Geniet van de ervaring zoals die is. Ga hem vooral niet verklaren met wazige theorieën, daarmee maak je de ervaring (en het nut!) kapot.
Done: weed, alcohol, nicotine, caffeine, XTC, MDMA, speed, coke, crack, morfine, salvia, truffels, LSA, GHB, yaba, 2cb, 4fa, lachgas, poppers, MXE, Al-LAD

To do: LSD, DMT, 4aco dmt, ketamine
Avatar gebruiker
GaiaNyx
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 374
Geregistreerd: vr dec 02, 2011 10:51 pm
Woonplaats: omg eindhoven

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor supergabbur » wo jan 15, 2014 1:52 pm

Geweldig stuk man :hulde:
Avatar gebruiker
supergabbur
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1364
Geregistreerd: do nov 22, 2012 3:15 pm

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor vork » wo jan 15, 2014 2:27 pm

Goed stuk tekst!
Avatar gebruiker
vork
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 498
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:22 pm

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Anjuna » wo jan 15, 2014 3:07 pm

Heel mooi! :hulde:

Ik weet alleen niet of dat wat jij beschrijft een middenweg is tussen objectiviteit en subjectiviteit. Is het niet meer een verschuiving van objectiviteit naar subjectiviteit? Waar wetenschappers geloven in de wetenschap, en jouw vriend (voorheen) in God, blijft er voor hen minder ruimte over voor de subjectieve ervaring die er uiteindelijk het meest toe doet.

'Hoe meer de mens in God plaatst, des te minder houdt hij in zichzelf over.' - Karl Marx. Op deze manier keek Marx ook naar de vervreemde arbeid (de mens als onderdeel van een productieproces houdt niets in zichzelf over). Ik denk dat we de wetenschap ook kunnen zien als vervreemde arbeid.

Dat mensen na een psychedelische ervaring gaan geloven in een hogere macht betekent denk ik niet dat ze teveel aan de subjectieve kant zitten, en naar een middenweg toe moeten. Ze moeten er alleen achter komen dat zij die macht zijn, dat die niet buiten henzelf ligt. Misschien is dit ultiem subjectief, en misschien ook wel ultiem objectief. Want wil iedereen die volledige macht over zichzelf heeft niet gewoon hetzelfde?
Lees al mijn tripreports op paddoblog.nl
Avatar gebruiker
Anjuna
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 127
Geregistreerd: zo dec 29, 2013 1:20 am

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor omerobert » wo jan 15, 2014 3:52 pm

Goed stuk.

Ben zelf na/tijdens een trip altijd verbijsterd door het bewustzijn überhaupt. Gedachtenstromen, redenaties etc. Op semi-rationale wijze zou je dan ook kunnen zeggen dat het totaal-functioneren van onze 'subjectiviteit' (als je zo bewustzijn/gedachtengangen zou willen definiëren) onmogelijk in concrete wetenschappelijke formules/theorieën te vatten is. Een soort van leegte/onwetendheid als basis van ons 'zijn', om met Lacan te spreken. Het is er niet, en daar worden we wel eens mee geconfronteerd.
karlito schreef:hallo ik ben hier volledig nieuw,
mag ik hier zo maar zeggen wat ik als ontbijt neem?
omerobert
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 703
Geregistreerd: ma okt 22, 2012 12:46 pm
Woonplaats: Ja

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor cojiro » wo jan 15, 2014 4:17 pm

Cheers allemaal!

@Druks: Mooie theorie; de eenheid van organisme en omgeving is iets waar moeilijk omheen valt te draaien. Alles bestaat immers uit dezelfde atomische bouwblokken.

@Franx: ik vind dit toch een beetje vaag overkomen, ondermeer door een gebrek aan onderbouwing. Het klinkt als een theorie die voor het grootste deel gebaseerd is op een gebrek aan bevatting en begrip van de minieme kansen en de extreme geluksfactor waar ons leven op gebaseerd is. Zoiets van: 'Nee dat is haast onmogelijk, dan bekijk ik het maar van de andere kant'. Het is ook haast onmogelijk, maar wel mogelijk. Verder wel een interessant artikel; bedankt!

Anjuna schreef:Heel mooi! :hulde:

Ik weet alleen niet of dat wat jij beschrijft een middenweg is tussen objectiviteit en subjectiviteit. Is het niet meer een verschuiving van objectiviteit naar subjectiviteit? Waar wetenschappers geloven in de wetenschap, en jouw vriend (voorheen) in God, blijft er voor hen minder ruimte over voor de subjectieve ervaring die er uiteindelijk het meest toe doet.

'Hoe meer de mens in God plaatst, des te minder houdt hij in zichzelf over.' - Karl Marx. Op deze manier keek Marx ook naar de vervreemde arbeid (de mens als onderdeel van een productieproces houdt niets in zichzelf over). Ik denk dat we de wetenschap ook kunnen zien als vervreemde arbeid.

Dat mensen na een psychedelische ervaring gaan geloven in een hogere macht betekent denk ik niet dat ze teveel aan de subjectieve kant zitten, en naar een middenweg toe moeten. Ze moeten er alleen achter komen dat zij die macht zijn, dat die niet buiten henzelf ligt. Misschien is dit ultiem subjectief, en misschien ook wel ultiem objectief. Want wil iedereen die volledige macht over zichzelf heeft niet gewoon hetzelfde?


Als we aan de ene kant subjectiviteit in de vorm van een irrationaliteit en antilogica hebben, en aan de andere kant objectiviteit in te vorm van pragmatisme en feitelijkheid, lijkt het accepteren van de realistische werkelijkheid (objectiviteit dus) maar het vasthouden van de irrationaliteit in een gezonde en bewuste mate mij een mooie tussenweg, toch? Jij zegt dat mensen erachter moeten komen dat zij de macht zijn, maar dit is toch juist het benaderen van een middenweg? Het 'hogere macht'-idee loslaten en uit een objectief oogpunt je eigen tripervaringen beschouwen lijkt mij noch ultiem subjectief noch ultiem objectief; je neemt als het ware het beste van twee werelden.
Avatar gebruiker
cojiro
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 926
Geregistreerd: za jan 11, 2014 3:15 am
Woonplaats: Utrecht

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Anjuna » wo jan 15, 2014 4:41 pm

cojiro schreef:Als we aan de ene kant subjectiviteit in de vorm van een irrationaliteit en antilogica hebben, en aan de andere kant objectiviteit in te vorm van pragmatisme en feitelijkheid, lijkt het accepteren van de realistische werkelijkheid (objectiviteit dus) maar het vasthouden van de irrationaliteit in een gezonde en bewuste mate mij een mooie tussenweg, toch? Jij zegt dat mensen erachter moeten komen dat zij de macht zijn, maar dit is toch juist het benaderen van een middenweg? Het 'hogere macht'-idee loslaten en uit een objectief oogpunt je eigen tripervaringen beschouwen lijkt mij noch ultiem subjectief noch ultiem objectief; je neemt als het ware het beste van twee werelden.

Ik zou het zelf geen middenweg noemen. Dan eerder noch subjectief, noch objectief. Instinctief?

Gelukkig maakt het uiteindelijk niet uit hoe we het noemen. Ik snap wat je bedoelt en ik ben het er mee eens.
Lees al mijn tripreports op paddoblog.nl
Avatar gebruiker
Anjuna
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 127
Geregistreerd: zo dec 29, 2013 1:20 am

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor cojiro » wo jan 15, 2014 4:51 pm

En dat is het belangrijkste ^_^
Avatar gebruiker
cojiro
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 926
Geregistreerd: za jan 11, 2014 3:15 am
Woonplaats: Utrecht

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Multitude » wo jan 15, 2014 8:21 pm

Fijn leesvoer :hulde:
“And you are made of a hundred trillion cells. We are, each of us, a multitude.”
Avatar gebruiker
Multitude
Junkenhoeder
Donateur
Offline
 
Posts: 1874
Geregistreerd: di mei 08, 2012 12:27 am

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor psychotrance » do jan 16, 2014 12:05 am

Multicute schreef:Fijn leesvoer :hulde:
Avatar gebruiker
psychotrance
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 693
Geregistreerd: zo feb 24, 2013 4:55 pm

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Taxi. » ma jan 20, 2014 12:57 pm

psychotrance schreef:
Multicute schreef:Fijn leesvoer :hulde:
Avatar gebruiker
Taxi.
I got some bad ideas in my head.
Donateur
Offline
 
Posts: 995
Geregistreerd: di sep 20, 2011 3:53 pm

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Disclosure » di jan 21, 2014 12:00 am

Fijn stuk!
Disclosure
Newbie
Offline
 
Posts: 9
Geregistreerd: do okt 17, 2013 3:15 pm

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Poseidon » di jan 21, 2014 5:48 pm

Deze man verdient gelauwerd te worden :hulde:

Wij willen onze blauwe luchten terug.
Avatar gebruiker
Poseidon
JeVader
In Memoriam
Offline
 
Posts: 10486
Geregistreerd: do maart 17, 2011 4:34 pm
Woonplaats: Liquid Universe

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Klimtox » di jan 28, 2014 1:43 pm

Interessant stuk tekst.
<3
Avatar gebruiker
Klimtox
Klimbaus
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3661
Geregistreerd: wo jul 31, 2013 3:41 pm

Re: Psychedelische ervaringen en de noodzakelijkheid van bal

Berichtdoor Vitamin_K » di maart 18, 2014 11:29 pm

Goede tekst ja!!! Super! :hulde:
Avatar gebruiker
Vitamin_K
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 54
Geregistreerd: zo mei 06, 2012 9:30 am


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Natuurlijke Psychoactieven

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner