Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Hier kun je al je vragen stellen over stoffen zoals heroïne en morfine.

Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Onzekertje » do apr 07, 2011 5:32 pm

Hallo,

Heeft er iemand hier ervaring met het afbouwen van methadon tijdens een zwangerschap?
Ik zelf ben vorig jaar met 50mg meet begonnen met het idee dit langzaamaan af te bouwen. Echter toen ik op 35mg zat, bleek ik zwanger te zijn geworden (door de pil heen)...

Nu mocht ik het 1e trimester absoluut niet afbouwen en sinds een aantal weken bouw ik elke 2 weken 5mg af en zit nu op 15mg.
Echter nu is bij mijn laatste controle gebleken dat het hartje van mijn kleine jongen niet regelmatig meer klopt! Gaat eerst normaal, dan weer ff langzaam, weer snel etc etc. Ook is de kleine sinds vrijdag ongeveer onwijs aan het bewegen. Nu weet ik dus niet of dit komt door het afbouwen of misschien ligt het eraan dat ik nu 26weken ben, dat ik de kleine gewoon meer voel!
Ook de gyn. kan hier jammer genoeg geen uitsluitsel over geven. Ikzelf heb tot nu toe niets gemerkt qua afkickverschijnselen met het afbouwen, maar het kan dus zo zijn dat de kleine dat misschien nu wel heeft...

Het is dus mijn / onze bedoeling op in de 32e week op 0mg te zitten, maar als ik maar een klein beetje last krijg van ontwenningsverschijnselen, moeten we (tijdelijk) ophouden met afbouwen. Met dit in mijn achterhoofd heb ik af en toe ook het idee dat ik mezelf verschijnselen aan loop te praten... Dan moet ik de meet bijv. over 2 uur innemen o.i.d. en dan denk ik "o, voel ik me niet anders? Heb ik geen last??". Waardoor ik me spontaan anders voel... En dit terwijl ik voor vrijdag mijn meet regelmatig vergat in te nemen, waardoor er tussenpozen van 36 uur tussen zaten ipv 24 uur...

Maar heeft er toevallig iemand hier op dit forum ervaring met een zwangerschap met Methadon? Ik zou graag willen weten hoe dat is verlopen. Ik vind genoeg informatie op Internet, met nergens ervaringsverhalen van moeders en/of vaders....

Alvast bedankt! Gr P.
Onzekertje
Newbie
Offline
 
Posts: 4
Geregistreerd: do apr 07, 2011 5:31 pm

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor seth » do apr 07, 2011 5:40 pm

je kind gaat ongeloofelijk afzien als het geboren word. Een boreling kan geen metha krijgen en kickt dus cold turkey af. Waarschijnlijk weegt het te weinig en gaat het een vroeggeboorte worden. Hard maar waar, sorry
seth
DrugsForUmGodBE
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1044
Geregistreerd: vr feb 25, 2011 1:56 pm
Woonplaats: the far west

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Onzekertje » do apr 07, 2011 5:49 pm

Ik weet het, heb er ook echt niet voor gekozen om nu zwanger te worden! Toen ik eenmaal wist dat ik zwanger was, was het ook een erg zware en moeilijke beslissing geweest van mij & mijn vriend.

Er is genoeg informatie beschikbaar over wat het allemaal kan doen met mijn ongeboren zoontje, maar ik zoek eigenlijk mensen die dit meegemaakt hebben, die ervaring hebben met wat er allemaal op mijn pad komt!
Onzekertje
Newbie
Offline
 
Posts: 4
Geregistreerd: do apr 07, 2011 5:31 pm

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Dione » do apr 07, 2011 5:58 pm

Geen ervaring mee. Maar wilde je wel even heel veel succes wensen met je zwangerschap. Ik hoop dat alles goed gaat :)
Flameon schreef:Mercie Boekoe!
Avatar gebruiker
Dione
Original DF Queen
Donateur
Offline
 
Posts: 1734
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:11 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Drientje » do apr 07, 2011 9:13 pm

Heftig!

Aangezien je kindje hetzelfde bloed deelt als jij denk ik niet dat hij afkickverschijnselen heeft. Het zal eerder stress van jouw kant zijn die hij ook mee neemt. Stress hormonen krijgt hij ook mee met je bloed en je bent niet in de beste conditie fysiek gezien.

6-7 maanden is wel precies de tijd dat ze lekker gaan draaien en schoppen. Waarschijnlijk wordt je ook 's nachts wakker omdat hij vrolijk kopje aan het duikelen is. Toen mijn zus zwanger was van mijn neefje kon je haar hele buik zien bewegen als hij draaide. Dus ik denk niet dat het direct wat met je afkick te maken heeft maar dat het meer toevallig synchroon loopt.

Ik zou me niet heel veel zorgen maken. Blijf rustig afbouwen en zorg dat je niet te veel stress hebt. Probeer ook elke dag wat beweging te hebben in de vorm van wandelen of fietsen. Dit zorgt voor de aanmaak van stoffen waarvan jij en je kleine zich lekker gaan voelen. Nu het zonnetje wat meer gaat schijnen kun je af en toe vitamientjes opdoen buiten. Als jij je goed voelt zul je denk ik merken dat je kindje ook rustiger is.

En veel sterkte met je zoon! Hij komt niet in de makkelijkste omstandigheden ter wereld maar als je zo bewust een keuze maakt geloof ik dat het allemaal wel op de pootjes terecht komt.
Avatar gebruiker
Drientje
Is zo slecht nog niet.
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1784
Geregistreerd: di feb 22, 2011 9:36 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor PoisonDrink » do apr 07, 2011 9:42 pm

Misschien dat dit document interessant is om te lezen. Ik weet echter niét hoe het juist zit met mensen uit Nederland/België die op een onderhoudsdosis methadon staan. Enkele citaten uit het artikel:

Women can conceive, have normal pregnancies and give birth to and raise healthy children while receiving methadone treatment.


Methadone maintenance should be continued at therapeutic levels throughout pregnancy to prevent withdrawal symptoms or relapse to illicit opioid use. It is well established that metabolic changes during pregnancy often require an increase in the dosage of methadone to ensure optimal therapeutic results.


Methadone does not harm the developing fetus, but maternal withdrawal and detox may create significant risks of harm.


Methadone does not cause birth defects or other long-term health problems.


Maar ik zou zéker niet al mijn vertrouwen op dit artikel zetten, want ik heb totaal geen idee hoe de Nederlandse/Belgische geneeskunde hierover denkt. Het is nu eenmaal ook een artikel uit de US, wat de betrouwbaarheid van (drugsgerelateerde) artikels niet ten goede komt.

Wel vind ik het stof tot nadenken, aangezien ze hier zeggen dat afkicken net niét goed is tijdens de zwangerschap. En dat withdrawal (afkicken) van methadon geen betere situatie oplevert voor de foetus in vergelijking met een onderhoudsdosis.

Alleszins, ik wens je een voorspoedige zwangerschap! :)
The future's uncertain and the end is always near.
Avatar gebruiker
PoisonDrink
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1888
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:31 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Tisjeboy » do apr 07, 2011 10:03 pm

Succes met je zwangerschap, ik kan je geen informatie bieden hierover. Wel het advies om expertise in te winnen bij een verslavingszorg instelling, maar ik hoop dat je dat eigenlijk al gedaan hebt. Bij de verslavingszorg hebben ze vaker met dit soort vraagstukken te maken, probeer het daar eens!

Ik duim voor je!
Avatar gebruiker
Tisjeboy
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 734
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 11:38 pm

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Flameon » vr apr 08, 2011 2:08 am

Inderdaad hierover praten met je verslavingsarts (als je dat nog niet hebt gedaan, maar daar ga ik wel vanuit).

Methadon gebruik tijdens de zwangerschap is niet gezond. Iedere druppel methadon die bij je binnen komt krijgt je kindje ook binnen via de placenta. Spreekt voor zich dat dit niet gezond is. Maar uiteraard hoop ik voor je dat alles goed komt en je kind er als een gezond fris kleurig roosje uit komt
Avatar gebruiker
Flameon
Donateur
Offline
 
Posts: 2315
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:19 pm
Woonplaats: Bouwde dit forum mee op. Nu niet meer actief

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor joolie-ah » za apr 09, 2011 1:50 am

hoi onzekertje,

ik heb methadon gebruikt tijdens mijn zwangerschap, 15 mg per dag.
dat is ondertussen wel lang geleden hoor (24 jaar) ik wilde wel afbouwen maar dat mocht ik niet, je wordt pas echt ziek als je een paar dagen op 0 staat en dat werd dus afgeraden, dat komt dus aardig overeen met de citaten die ik hierboven heb gelezen.
ik heb verder een hele normale zwangerschap gehad en geprobeerd me niet druk te maken over iets wat ik niet kon veranderen.
mijn dochter is precies op de dag geboren dat ik uitgerekend was, 48 cm en 3500 gram, kerngezond !
ze moest alleen 10 dagen in het ziekenhuis blijven om te kijken of ze toch geen afkickverschijnselen kreeg maar dat was toen, hoe het nu gaat weet ik niet.
als je toch methadon blijft slikken mag je uiteraard geen borstvoeding geven.
het is een leuke gezonde meid, altijd al geweest, nergens last van gehad.
ik wens je veel succes toe !
Laatst bijgewerkt door joolie-ah op za apr 09, 2011 1:53 am, in totaal 1 keer bewerkt.
joolie-ah
Newbie
Offline
 
Posts: 3
Geregistreerd: do apr 07, 2011 2:58 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Flameon » za apr 09, 2011 1:51 am

Altijd leuk zo'n positief bericht joolie, als ervaringsdeskundig!
Avatar gebruiker
Flameon
Donateur
Offline
 
Posts: 2315
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:19 pm
Woonplaats: Bouwde dit forum mee op. Nu niet meer actief

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor joolie-ah » za apr 09, 2011 1:54 am

dank je wel hoor en graag gedaan !
joolie-ah
Newbie
Offline
 
Posts: 3
Geregistreerd: do apr 07, 2011 2:58 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor PoisonDrink » za apr 09, 2011 2:18 am

Volgens mij is de stress en de afkickverschijnselen die gepaard gaan met methadon withdrawal een veel groter probleem voor een ongeboren kind, dan een lage onderhoudsdosis methadon. Zoals ook al staat beschreven in het documentje dat ik eerder postte.

@ Onzekertje: Ben je al advies gaan vragen bij een instantie die hier meer over kan vertellen? De bedoeling is dat je tijdens de laatste maanden van je zwangerschap bent afgebouwd met methadon tot nul?
The future's uncertain and the end is always near.
Avatar gebruiker
PoisonDrink
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1888
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:31 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Beeeb » za apr 09, 2011 2:27 am

Ik heb geen ervaring met methadon of met zwanger zijn.

Maar ik wil je in ieder geval wel even een hart onder de riem steken! *zoekt knuffel-smiley*

Ik denk ook dat het eerder stress, angst is die je baby voelt. Maar zoals gezegd heb ik geen ervaring en geen medische achtergrond. Als ik jou was zou ik je angsten en twijfels voorlegggen aan je gynacoloog en versalvingsarts.

Heeft je gynacoloog of verslavingsarts ervaring met Methadon-zwangerschappen?
If Pacman had affected us as kids we'd be running around in dark rooms, munching pills and listening to repetitive music. (Kristian Wilson, VP Nintendo Inc. 1989.)
Avatar gebruiker
Beeeb
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 256
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:42 pm
Woonplaats: Wonderland

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor PoisonDrink » za apr 09, 2011 2:40 am

Beeeb schreef:Heeft je gynacoloog of verslavingsarts ervaring met Methadon-zwangerschappen?


Het lijkt me toch normaal dat er een geneeskundige moet zijn die iets kent van dit soort situaties, maar als ik de beginpost lees lijkt het of niemand echt weet wat te doen.. :|
The future's uncertain and the end is always near.
Avatar gebruiker
PoisonDrink
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1888
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:31 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Pazkall » zo apr 24, 2011 2:00 pm

Het enige dat ik er over weet is dat ik uiteindelijk een sterke gezonde jongeman ben geworden ondanks dat ik verslaafd en (6weken) te vroeg geboren ben. Ik heb toen een aantal weken moeten afkicken en heb daarbij 'Luminal' toegediend heb gekregen. De eerste paar maanden na m'n geboorte werd mijn gedrag als apathisch beschreven, ook had ik een achterstand in vergelijking tot mijn leeftijdsgenoten.
Mijn moeder gebruikte heroine en (later) methadon, of ze aan het afbouwen was weet ik niet en kan daar dus niets over zeggen. Natuurlijk pakt zo'n situatie voor elk persoon anders uit.

In ieder geval heel veel sterkte de komende tijd :|
Avatar gebruiker
Pazkall
what you feel is what you get
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 602
Geregistreerd: vr feb 25, 2011 7:42 pm
Woonplaats: Immer Gerade Aus

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Onzekertje » ma mei 23, 2011 4:28 pm

Hartelijk dank iedereen, voor de reacties! Fijn om in ieder geval 2 verhalen te horen waarbij het toch goed is gekomen...

Wat betreft mijn verslavingsarts en gynaecoloog, die hebben beiden ervaring met methadon-zwangerschappen, maar eigenlijk niet zoals die van mij. De meeste hebben geen stabiele omgeving en/of werk e.d., maar bij mij is dat het probleem nooit geweest. Dus qua gezondheid verder zit alles goed. Daarbij verschillen de verhalen over wel of niet afbouwen, en in welke maanden dat het beste kan. Maar van zowel de arts als gyn. is de mening toebedeeld dat zolang ik mij niet ziek voel, het geen kwaad kan. Momenteel sta ik nog maar op 5 mg en het gaat goed! Neem het nu wel 2x p.d. in (2x2,5), maar dat is meer omdat ik me anders constant zit af te vragen of ik ontwenningsverschijnselen aan het krijgen ben of niet... Dus meer voor mijn eigen rust dan dat het echt nodig is.

Bij verschillende echo's is ook gebleken dat mijn kleine mannetje het super doet! Beweegt niet té veel, groeit lekker op schema e.d. De bedoeling is wel dat ik op 0mg kom te zitten voor de bevalling, maar lukt dit niet, geen man overboord. Heb mezelf hier ook wel in berust nu :)
Wat betreft de borstvoeding geven, dit kan ook mét methadon. Dan mag je alleen niet vlak voor de voeding ingenomen hebben. Maar aangezien ik nu al op zo'n lage dosis zit, heb ik mij voorgenomen om na de bevalling gelijk naar 0 te gaan, mocht ik hier nog niet op zitten.

En probeer mij ook zo weinig mogelijk zorgen te maken over de ontwenningsverschijnselen die hij wel of niet zal krijgen. Hij moet sowieso nog 1-3 weken in het ziekenhuis blijven na de bevalling, maar dit is iets wat wij al vanaf het begin wisten, en daar hebben ze in ieder geval alle hulpmiddelen dat als er iets is, ze gelijk in kunnen grijpen. Ook wel een fijn idee!

Nou nog +/- 7,5 week te gaan, spannend!!!

Bedankt zover mensen!
Onzekertje
Newbie
Offline
 
Posts: 4
Geregistreerd: do apr 07, 2011 5:31 pm

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Dione » ma mei 23, 2011 4:31 pm

Dat klinkt positief :) Fijn dat het zo goed gaat met jou en het er ook goed uitziet voor hem. Ik hoop dat hij na de bevalling volledig gezond blijkt te zijn. Heel veel succes nog met de laatste loodjes he :)
Flameon schreef:Mercie Boekoe!
Avatar gebruiker
Dione
Original DF Queen
Donateur
Offline
 
Posts: 1734
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:11 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor PoisonDrink » ma mei 23, 2011 4:48 pm

Ook vanwege mij veel succes toegewenst met je kindje. Ik hoop dat je volledig kan afbouwen met methadon en een nieuwe en positieve periode tegemoet zult gaan! Gezien je vastberadenheid geloof ik dat dit allemaal dik in orde gaat komen! :grin:
The future's uncertain and the end is always near.
Avatar gebruiker
PoisonDrink
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1888
Geregistreerd: di feb 22, 2011 1:31 am

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor cijntjuh » ma jan 09, 2012 12:34 pm

hoi onzekertje,
zou ik je misschien een paar vragen mogen stellen over jou zwangerschap?
ik maak namelijk een werkstuk over drugsgebruik tijdens de zwangerschap en ben zeer benieuwd naar jou ervaring!
cijntjuh
Newbie
Offline
 
Posts: 2
Geregistreerd: ma nov 14, 2011 12:53 pm

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor evy » zo jul 21, 2013 10:12 pm

Ik zie dat er hier heel veel positieve reacties zijn, maar ik vind het jammer dat er ook hier weer mensen zijn die foute en negatieve commentaar posten. Ik las dat methadonbaby'tjes enorm afzien omdat ze cold turkey moeten afkicken. Ja, ze zien af, maar er zijn ook producten voor die de afkickverschijnselen verzachten. Bovendien sta je niet helemaal machteloos, je kan als mama veel troost bieden aan je kindje die afkickt. Te vroeg geboren, ja, dat kan ook, maar dat gebeurt ook bij mama's die kerngezond leven. Mijn dochter was 6 dagen te laat. Ze woog 3kg40gr en was 49cm groot. Ik raad alle mama's die methadon moeten slikken aan u niet schuldig te voelen over dingen die toch niet meer kunnen veranderd worden. Maar de realiteit die ik heb ervaren is dat men u zal veroordelen (en dat nam ik niemand kwalijk, ik vond dat eigenlijk meer dan begrijpelijk en zelfs terecht) en jammer genoeg ging daarmee gepaard dat men mij niet serieus nam. Ik had mij zoveel mogelijk geinformeerd over hoe ik kon zien dat mijn baby afkickverschijnselen had en slechts 15uur na haar geboorte werd mijn dochter onrustig. Ik heb meteen de verpleegster geroepen en haar gezegd dat de kinderarts op de hoogte was, dat ik methadonverslaafde was gedurende de zwangerschap en ik afkickverschijnselen zag bij mijn dochter. Van 10u 's morgens tot 21u 's avonds heb ik haar 5x geroepen. Geen enkele keer werd er een kinderarts bij geroepen. Om 21u kreeg mijn dochtertje de stuipen en toen kon alles niet snel genoeg gaan. Als ik daar nu op terug kijk, dan ontbrak het die verpleegster(s) aan elke vorm van professionaliteit. Maar ik was te beschaamd, voelde mij minderwaardig en begreep de omvang van de situatie niet. Ik kan enkel de nieuwe mama's van methonbaby's aanraden om dat schuldgevoel niet te laten overheersen. Laat niet over u heen lopen en zeker niet ten koste van uw baby. STA OP UW STREPEN. Ge kunt de situatie op 2 manieren benaderen: ge kunt beschaamd zijn, u schuldig voelen en klein voelen. Of ge kunt trots zijn dat ge erin geslaagd zijt niet meer te gebruiken tijdens uw zwangerschap (wat laat ons realistisch zijn, helemaal niet zo vanzelfsprekend is als we wel zouden willen) en dat ge voor uw kind hebt gekozen, de moeilijke lange weg ipv een abortus te laten uitvoeren (ik wil helemaal geen stenen gooien naar mensen die wel en abortus hebben gehad, want ik heb begrip voor elke beslissing). Mijn dochter is ondertussen 4 jaar en ik denk dan: het was heel erg, maar wat was een maand van haar leven? Ze is kerngezond, erg intelligent... Je merkt er helemaal niets van de moeilijke start die ze gehad heeft. Maar om terug te keren naar de oorspronkelijke vraag: methadon gedurende de zwangerschap: ik zou aanraden bij een gespecialiseerd centrum langs te gaan zoals msoc of kompas. De huisdokter ontbreekt het vaak aan expertise. Bouw niet af tijdens de zwangerschap, hoe verleidelijk het ook is, hoe erg uw omgeving u ook onder druk zet, ge gaat er meer kwaad dan goed mee doen. Uw baby voelt het zakken van de methadon wel 10 keer meer dan jijzelf. Voelt ge dat het nodig is, stijg dan desnoods zelfs een klein beetje. Het zakken van de methadon zorgt trouwens voor verstoorde impulsen in de hersenen. Het tast het zenuwstelsel aan in die zin dat het zenuwstelsel verkeerde signalen doorgeeft en ontvangt. Dat is trouwens wat u ziek maakt, maar tijdens de zwangerschap moeten zoveel impulsen naar de baarmoeder doorgegeven worden, het laatste wat je als mama wil is dat het tekort aan methadon ervoor zorgt dat je hersenen verkeerde impulsen doorgeeft aan de baarmoeder. NIET AFBOUWEN is de boodschap!

Veel succes aan alle mama's in spe en een kerngezonde baby toegewenst!
evy
Newbie
Offline
 
Posts: 2
Geregistreerd: zo jul 21, 2013 9:29 pm

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Enya » zo jul 21, 2013 11:04 pm

Het is met mij ook nog goed gekomen.


Iemand die verslaafd geboren is:)
Amanda Knox = “Other people ask for tranquilizers, cry, shout that they didn’t do it, that they’re in pain, that they can’t go on…Many prisoners bang their heads against the walls, sew up their mouths, scream, vomit, cut their wrists. But she showed no reaction,” the guard said."
Avatar gebruiker
Enya
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1060
Geregistreerd: zo nov 18, 2012 12:01 pm

Re: Zwanger & Methadon... Iemand ervaring??

Berichtdoor Gonzo » zo jul 21, 2013 11:07 pm

Enya schreef:Het is met mij ook nog goed gekomen.


Iemand die verslaafd geboren is:)


Toen ik de post van evy las moest ik wel gelijk aan jou denken, is dat erg raar?

:kleuter:
I want you to understand that this man at the wheel is my attorney. He's not just some dingbat I found on the strip, man. He's a foreigner. I think he's probably Dutch. But that doesn't matter, though, does it? Are you prejudiced?Avatar gebruiker
Gonzo
Adult Film Aficionado
Wijs Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 1681
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:08 pm
Woonplaats: Bij jou om de hoek...


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Opiaten en Opioïden

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner