Sinds 1 februari heeft het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een nieuw analyse apparaat in gebruik genomen.
Aan de ene kant is dit positief, maar aan de andere kant niet. Hieronder lees je waarom.
Ik wilde dit graag met jullie delen want ik denk dat een boel mensen hier nog niet van op de hoogte zijn. Ik heb dit van hun site afgehaald.
FTIR
Per 1 februari hebben wij een nieuw analyse apparaat in gebruik genomen: een FTIR. Dit apparaat is iets minder nauwkeurig dan de GC-MS die op ons lab wordt gebruikt, maar is wel sneller en kost veel minder geld.
Vorige jaren is het vaak voorgekomen dat er meer drugssamples werden ingeleverd dan dat er in het lab geanalyseerd konden worden. Veel gebruikers kregen daardoor niet te horen wat er in hun drugs zat. Om dit op te vangen hebben wij het afgelopen halfjaar dit nieuwe analyse apparaat onderzocht.
Als eerste kunnen we nu voor amfetamine en cafeïne betrouwbare uitslagen geven. Bij deze uitslagen geldt een betrouwbaarheidsinterval (spreiding). Op dit moment is deze bij amfetamine +/- 15% en voor cafeïne +/- 20%. Bij een normale labanalyse met een GC-MS geldt een afwijking van +/- 5%. Als de FTIR aangeeft dat er 50% amfetamine in een speedsample zit krijg je de uitslag: amfetamine 35-65%.
Een beperking van het apparaat is verder dat het niet altijd aangeeft dat er nog andere stoffen inzitten. Dit is omdat er een minimale hoeveelheid in een sample moet zitten om aangetoond te worden, voor de meeste drugs is dit rond de 10%. Het DIMS-bureau heeft gekeken in hoeverre dit de afgelopen tijd voor extra risico’s had gezorgd. Voor speed was er geen sample waarbij dit zo zou zijn. Wij zullen dit natuurlijk in de toekomst goed in de gaten blijven houden.
De informatie is dus minder dan bij een labuitslag, maar veel meer dan wanneer er helemaal geen analyse op wordt gedaan.