Een echt antwoord kunnen we je niet geven daarvan is het afhankelijk van teveel factoren. Wat in ieder geval wel gesteld kan worden is dat onder andere de cardiovasculaire effecten van amfetamine een extra belasting zullen vormen tijdens het sporten op je lichaam. Nu zal het bij enkelmalige gevallen geen vaart lopen tenzij er onderliggende aandoeningen zijn (bekend of onbekend). Er zullen ook genoeg mensen in de wereld zijn die bijvoorbeeld op dokter voorgeschreven doseringen en amfetamine afgeleide medicatie voor bijvoorbeeld ADHD/ADD behandeling zullen sporten. Het is echter moeilijk om dit te vergelijken met de lijntjes die je legt. Wil dit zeggen dat het een goed idee is? Als de keuze er is, is het wellicht verstandiger om andere opties te bekijken.
Over het algemeen zijn de eventuele nadelige effecten niet iets wat perse op kortertermijn zichtbaar wordt maar eerder iets wat op latere leeftijd een (kleine) negatieve impact kan hebben. De mate van deze impact hangt wederom samen met de mate van je gebruik en vele andere invloeden zoals leefstijl, erfelijke aandoeningen, etc. conclusief hiervoor iets zeggen blijft dus zeer moeilijk.
Je manier van gebruik geeft indicatie dat je het functioneel gebruikt. Een aspect wat verslaving mogelijk meer in de hand kan spelen. Verslaving is heel geniepig, zelfs al waak je er zo goed mogelijk voor kan het alsnog erin sluipen.
Wat wellicht verstandiger zou zijn is de overweging om in plaats van amfetamine om bijvoorbeeld een expressotje te drinken mocht je iets van een op pepper nodig hebben. Eventueel zou je zelfs voor perfect afgemeten caffeine capsules kunnen gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er een positief effect is wat betreft caffeine gebruik bij het sporten. Een expressotje of 2 tassen koffie voor het sporten kan dus helpen om je workout effectiever te maken.
-
http://simplesciencefitness.com/#supplementsCaffeine improves both endurance and resistance training. The Limits of Human Endurance, published in 2013, explains that caffeine increases dopamine in the brain, especially in the areas related to focus, vigilance and perception of fatigue. The Journal of Sports Sciences published a study in 2012 reporting inactive men bicycled harder when they had consumed caffeine than when they did not have any caffeine; but in both cases the men felt like they had exerted the same effort. And a 2005 study in the Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports found the same: Researchers concluded the effect of the caffeine in the participants' brain made them feel like they did less work when consuming caffeine, but, in reality, they actually exercised harder.
-
Caffeine and ExerciseIk kan je aanraden om eens door deze site te neuzen, veel informatie met citaten naar onderzoek:
http://simplesciencefitness.com/Wat is het doel precies bij het fitnessen? Als het gaat om overgewicht en je wilt graag gewicht verliezen dan is het wellicht beter om meer tijd te spenderen aan gewichtheffen dan aan cardio.
Anaerobic exercises include weight lifting (barbells, kettlebells, bodyweight resistance, etc.), sprinting, high intensity interval training and plyometrics, while aerobic exercises include running, biking, swimming, and sports.
While aerobic exercises are excellent for endurance and oxygen consumption (VO2 max), it is not as
efficient or effective as weight training and other anaerobic activities for
burning fat or building muscle. Relative to the time and workload they put in, the physiques of Olympic athletes can be observed:
-
http://simplesciencefitness.com/#anaerobic-trainingWellicht dat je ook al van
high-intensity interval training (HIIT) hebt gehoord? Simpel gezegd houdt dat in dat je in korte intervals bijna je max prestatie geeft afgewisseld met korte periodes van rust. Middels deze methode kun je de tijd reduceren die benodigd is voor bijvoorbeeld een cardio oefening. Het nadeel is dat het mentaal zwaar kan zijn om je max prestatie te leveren gedurende deze intervals. Het is dan ook belangrijk dat als je hiermee aan de slag gaat het langzaam opbouwt. HIIT zou onder andere effectiever zijn omdat je lichaam bij het herhadelijk uitvoeren van normale cardio oefening op een soortgelijk tempo en tijd verdeling een plateau bereikt. In principe heb je je lichaam getrained om effectiever om te gaan met de workout waardoor de effecten waarna je op zoek bent - het verbeteren van conditie, gewichtsverlies - zou stagneren of in ieder geval gereduceerd wordt.
Wat betreft krachttraining is mijn eigen insteek een gewicht te kiezen en door te blijven gaan totdat het echt bijna niet meer lukt verdeeld in drie sets met kleine rust intervallen tussen de sets en bijna geen tussen de herhalingen (reps). Eventueel kun je het gewicht hoger of lager zetten om nog wat extra reps te doen. Hierbij is het dan ook de bedoeling dat je deze oefening op een degelijk tot hoog tempo doet en daarbij zul je gaan merken dat door de kleine pauzes er ook een (kleine) cardio workout zal plaats vinden.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”