Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Zonder 12 stappen

Voor alle verslavingsverhalen over wiet, alcohol, heroïne, GHB, benzo's ,...

Zonder 12 stappen

Berichtdoor DenVanB » zo maart 25, 2018 6:05 pm

Dag,

Sinds ruim 8 maanden ben ik clean van de middelen waar ik aan verslaafd ben. De laatste jaren met name alcohol.
Ik heb in een 12 stappen kliniek gezeten en bezoek twee of drie keer week een NA meeting. Echter, ik merk de laatste twee maanden dat de 'cult' NA of AA me steeds meer gaat tegenstaan.

Mijn instinct vertelt me namelijk dat het NA programma je ipv afhankelijk van je middel je afhankelijk probeert te maken van het programma. Daarnaast legt het 12 stappen programma de oplossing voor je verslavingsprobleem buiten jezelf, waar ik er van overtuigd ben dat je motivatie en de oplossing intrinsiek is.

Het punt is echter dat ik deze twijfels niet tegen andere NA bezoekers aan kan hangen of kan uitspreken op een meeting. Het antwoord is dan dat ik zonder het programma terugval en doodga (kort door de bocht.)
Doordat ik me een jaar of vijf mede door m'n verslaving nogal heb geïsoleerd en mijn gebruikmaatjes heb afgestoten bestaat mijn huidige 'gezonde' netwerk vooral uit NA mensen. De rest van het netwerk is niet verslaafd.

Graag zou ik eens sparren met iemand die het zonder het 12 stappen programma doet en clean is. Het liefst met iemand die het 12 stappen programma ook uit ervaring kent.
Zijn er praatgroepen zonder de 12 stappen? Zonder een God?

Ik wijs het het 12 stappen programma zeker niet af. Want, de verbinding heeft me heel erg geholpen. Ik besef me alleen steeds meer dat ik een heel rationeel mens ben en dat een aantal kernpunten van deze filosofie me tegen de borst stuiten. :-)

Dennis
35, bijna 20 jaar heftig gebruik, 8 maanden clean
DenVanB
Newbie
Offline
 
Posts: 1
Geregistreerd: zo maart 25, 2018 5:55 pm

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor PiraatPanda » zo maart 25, 2018 6:54 pm

Wow heftig! En respect dat je al zo lang clean bent. Ik weet het antwoord op je vraag niet. Kom ook alleen 12stappen en cognitieve gedragstherapie tegen als behandeling. Ben benieuwd wat er verder is, er moet toch meer zijn?

Ik betwijfel of ik iets voor je kan betekenen.(niet echt clean, wel alles onder controle nu 8-) ) Maar je mag me altijd een pb sturen. Ik ben ook niet zo van die 'hogere macht' etc die ze bij de NA hanteren. Veel succes met je verdere weg naar gezondheid!

:blowkiss:

♥♥♥
Avatar gebruiker
PiraatPanda
nepduif
Donateur
Offline
 
Posts: 1569
Geregistreerd: wo sep 21, 2016 6:14 pm
Woonplaats: MS-DOS

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor Rachel » zo mei 13, 2018 5:34 pm

Hoi dennis!

Ik herken me erg in je verhaal. Ik kon mijzelf er ook niet echt helemaal in vinden... ik heb in een kliniek gezeten waar ze ook die strategie toepasten maar omdat ik er zo’n verzet tegen voelde ben ik na de kliniek niet meer naar een meeting gegaan en vrij snel terug gevallen. Super knap dat je al zo lang clean bent, dat is het belangrijkste. En tijdens meetings is het altijd fijn om met lotgenoten te kunnen praten om je te beseffen waar ke vandaan komt. Ik ben onlangs opzoek gegaan naar hulp maar had ook geen zin meer in het 12 stappen programma en krijg binnenkort hulp van een kliniek die met cognitieve gedragstherapie werkt: waarom wil ik zo graag grijpen naar de drugs, onderliggende problemen en karaktereigenschappen uitpluizen waaraan ik echt zal moeten werken. Misschien werkt zoiets voor jou ook? Ik ben onlangs weer 32 dagen clean en heb mijn eerste gesprek aankomende woensdag. Ik kan je laten weten hoe dat voor mij voelde. Bij mijn intake moest ik meerdere vragenlijsten invullen over hoe ik met bepade situaties om ga, wat mijn gevoelens zijn en wat mijn situatie is. Ik denk dat ze aan de hand daarvan eenn veel duidelijker profiel van mij kunnen opstellen en mij dus ook beter kunnen begeleiden. In plaats van het hele gebeuren rondom de hogere macht, etc. Ik vind je zoiezo een kanjer dat je al zo lang clean bent, ondanks je niet helemaal achter het programma staat. Keep up the good work!
Rachel
Newbie
Offline
 
Posts: 20
Geregistreerd: do dec 29, 2016 9:29 pm

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor Jcutter » zo mei 13, 2018 5:54 pm

Knap dat je al zo lang clean bent. Ikzelf heb geen ervaring met de 12 stappen maar ik heb veel gehad aan zelfhulp boeken.
There’s No Chemical Solution to a Spiritual Problem
Avatar gebruiker
Jcutter
Mentally Ill
Donateur
Offline
 
Posts: 4133
Geregistreerd: do okt 10, 2013 9:23 pm
Woonplaats: Borderline.

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor snuifduif » zo mei 13, 2018 11:15 pm

Jcutter schreef:Knap dat je al zo lang clean bent. Ikzelf heb geen ervaring met de 12 stappen maar ik heb veel gehad aan zelfhulp boeken.

Jouw leven is toch nog steeds een puinhoop :conf:
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5181
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor PiraatPanda » ma mei 14, 2018 3:09 am

Jcutter schreef:Knap dat je al zo lang clean bent. Ikzelf heb geen ervaring met de 12 stappen maar ik heb veel gehad aan zelfhulp boeken.


Jij bent inmiddels alweer een tijdje clean omdat ze je regelrecht terugsturen naar de bajes als je weer aan de drugs gaat. Ik geloof er geen bal van dat jij clean blijft zodra die maatregel wegvalt, al word je bedolven onder 10000 zelfhulpboeken :beer:


OT: Ik erger me er nog steeds dood aan dat zó een groot deel van de hulpverlening aan verslaafden bestaat uit dit conservatieve, Amerikaanse, onwetenschappelijke, religieuze 12-stappen programma.

Ik ga nu op zoek naar een therapie waarin gebruik wordt gemaakt van haptonomie. Daarbij wordt gezorgd dat je lichaam, geest, gedachten en gevoel weer op één lijn komen. Precies wat ik nodig heb. Als losse therapie wordt dit helaas niet vergoed, maar er zijn volgens mij wel ggz-therapeuten die gebruik maken van deze methode.

12 stappen valt af vanwege de hogere macht en het hele sekte-gehalte. CGT lijkt me wel nuttig, maar naar mijn smaak net iets teveel gericht op gedachten en daarmee voorbij gaan aan het voelen van emoties. Bij MBT therapie leer je ook omgaan met emoties, maar dat is voornamelijk gericht op mensen die vaak last hebben van overweldigende emoties terwijl ik ze juist eerder onderdruk/somatiseer. Al staan in dit werkboek toch best wat heldere nuttige opdrachten. de mindfulnessopdrachten heb ik allemaal doorgelopen.

Maar eh, ik ben benieuwd of je inmiddels al een therapie gekozen/gevolgd hebt en wat je ervan vindt?

♥♥♥
Avatar gebruiker
PiraatPanda
nepduif
Donateur
Offline
 
Posts: 1569
Geregistreerd: wo sep 21, 2016 6:14 pm
Woonplaats: MS-DOS

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor Jcutter » ma mei 14, 2018 10:55 am

PiraatPanda schreef:
Jij bent inmiddels alweer een tijdje clean omdat ze je regelrecht terugsturen naar de bajes als je weer aan de drugs gaat. Ik geloof er geen bal van dat jij clean blijft zodra die maatregel wegvalt, al word je bedolven onder 10000 zelfhulpboeken :beer:Jij snapt het niet. Ik ben verslaafd maar ik weet mij nog een beetje in te houden omdat ik indd niet de volledige twee jaar wil uitzitten in de bak. Of erger nog: hulp accepteren van verslavingszorg en aan het werk moeten op een sociale werkplaats tussen allemaal ex-gedetineerden en zware junks :shock: En jij weet net zo goed als ik dat er zat drugs zijn die je kunt gebruiken zonder gepakt te worden. Ik kies ervoor om nuchter te blijven omdat ik het sobere leven wil leren waarderen. En daar heb ik dus van die zelfhulp boeken voor nodig. Ik heb eigenlijk veel meer hulp nodig als het gaat om verslaving, maar in Nederland vind je dat soort hulp niet in de reguliere verslavingszorg. Dus ik kies voor die boeken en ik heb er veel aan, want je krijgt zo allerlei handvatten aangereikt om sober te blijven. Wat ik ga doen als ik straks van de reclassering af ben en weer verder kan met drugs gebruiken? Ik ga 1x in de maand een bak paddo's leegeten en mijn ego oplossen in de natuur. Verder blijf ik van de drugs af. De paddo is namelijk de enige echte drug die mij geeft wat ik zoek in het leven. Zelfde als meditatie, natuurwandelingen en kajakken.
There’s No Chemical Solution to a Spiritual Problem
Avatar gebruiker
Jcutter
Mentally Ill
Donateur
Offline
 
Posts: 4133
Geregistreerd: do okt 10, 2013 9:23 pm
Woonplaats: Borderline.

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor PiraatPanda » ma mei 14, 2018 11:18 am

Dat klinkt veelbelovend :) Ik ben erg benieuwd Cutter

Welke zelfhulpboeken kan je aanbevelen?

♥♥♥
Avatar gebruiker
PiraatPanda
nepduif
Donateur
Offline
 
Posts: 1569
Geregistreerd: wo sep 21, 2016 6:14 pm
Woonplaats: MS-DOS

Re: Zonder 12 stappen

Berichtdoor Jcutter » ma mei 14, 2018 11:45 am

"De kracht van wilskracht" van Kelly Mcgonigal & "The Food Addiction Recovery Workbook" van Carolyn Coker Ross. Dat laatste is voornamelijk voor eetverslavingen bedoeld, want dat is waar ik ontzettend mee worstel. Dat bedoel ik met dat ik nog steeds verslaafd ben: als ik geen drugs gebruik heb ik wel een flinke eetverslaving. Maar dat boek pakt de werkelijke oorzaken aan en dwingt je echt om goed na te denken en om naar jezelf te kijken. Het is veel werk om dat boek uit te werken, maar is het meer dan waard :) In de kracht van wilskracht staan technieken en oefeningen beschreven om van verslavingen af te komen. Zo staat er een techniek beschreven waardoor het middel waar je een obsessie mee hebt zijn aantrekkingskracht verliest.
There’s No Chemical Solution to a Spiritual Problem
Avatar gebruiker
Jcutter
Mentally Ill
Donateur
Offline
 
Posts: 4133
Geregistreerd: do okt 10, 2013 9:23 pm
Woonplaats: Borderline.


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Verslaving - Downers

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

Royal Queen Seeds banner