Hieronder vind je de url's van de meest bekende verslavingsinstellingen en hulpgroepen. Mocht je een toevoeging hebben, meld het dan gewoon in dit topic, dan pas ik het aan.
Trimbos-instituutHet Trimbos-instituut is het landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg. De missie van het instituut is: kennis over geestelijke gezondheid creëren en doen toepassen in beleid en praktijk van de geestelijke gezondheidszorg, de verslavingszorg en de maatschappelijke zorg. Het Trimbos-instituut is in 1996 ontstaan door fusie van het Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid (NcGv) en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD).
Kerntaken van het Trimbos-instituut:
* Beleidsmakers, politici en professionals informeren over de geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking.
* Monitoren en signaleren van psychische en verslavingsproblemen
* Onderzoek doen naar de organisatie, toegankelijkheid, kwaliteit en effectiviteit van preventie en hulpverlening.
* Ontwikkelen van nieuwe methoden, protocollen, richtlijnen en programma's voor preventie, behandeling en organisatie van de zorg.
* Cursussen en trainingen geven op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg, om hulpverleners te ondersteunen bij de verbetering van de kwaliteit van hun werk.
* Voorlichting geven over psychische problemen en over alcohol en drugs.
Internet :
http://www.trimbos.nlAdressen verslavingszorg NederlandTactusRegio Overijssel, Flevoland & Gelderland met vestigingsplaatsen in: Zwolle, Almelo, Hengelo, Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Enschede, Warnsveld, Rekken, Vaassen, Lelystad, Harderwijk, Almere en Beneden Leeuwen. Voor de exacte locaties en overige informatie; zie de website.
Internet:
http://www.tactus.nl/Verslavingszorg Noord NederlandRegio Groningen, Drenthe & Friesland met vestigingsplaatsen in: Assen, Emmen, Hoogeveen, Eelde, Paterswolde, Groningen, Delfzijl, Winschoten, Hoogezand-Sappermeer, Veendam, Leeuwarden, Drachten, Sneek en Franeker. Voor de exacte locaties en overige informatie; zie de website.
Internet:
http://www.vnn.nl/BrijderBrijder is te vinden in de regio Noord-Holland & zuid-Holland met vestigingsplaatsen in: Alkmaar, Beverwijk, Den Helder, Haarlem, Hoorn, Purmerend, Zaandam, Alphen a/d Rijn, Delft, Den Haag, Gouda, Katwijk, Leiden, Lisse, Schoonhoven, Rotterdam en Zoetermeer. Voor de exacte locaties en overige informatie; zie de website.
Internet:
http://www.brijder.nl/JellinekJellinek is gevestigd in Amsterdam. Via de site kun je je ook aanmelden voor online zelfhulp en voor online hulp dmv chatten met een begeleider. Op dit moment is de zelfhulp alleen mogelijk voor alcohol, cannabis, cocaine, tabak en gokken. Chatten met de begeleider is mogelijk voor alcohol en cannabis verslavingen.
Internet:
http://www.jellinek.nl/behandeling/aanmelding/EmergisEmergis is gevestigd in het Oosterscheldegebied (De Bevelanden, Schouwen-Duiveland, Tholen), Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen in de regio Zeeland. Voor meer informatie en de adressen kun je kijken op de website.
Internet:
http://www.emergis.nl/?q=locatiesCentrum MaliebaanVestigingen zijn te vinden in de regio Utrecht, namelijk in: Amersfoort, Den Dolder, Nieuwegein, Nijkerk, Utrecht, Veenendaal en Woerden. Voor meer informatie en de adressen kun je kijken op de website.
Internet:
http://www.centrummaliebaan.nl/Bouman GGZBoumand GGZ is gevestigd in de regio Zuid-Holland, te Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse en Vlaardingen. Het inschrijfformulier en de adressen zijn te vinden op de website.
Internet:
http://www.boumanggz.nl/Novadic KentronIn de regio Brabant & Limburg met vestigingen in: Vucht, Bergen op Zoom, Boxtel, Breda, Cuijk, Den Bosch, Eindhoven, Helmond, Oss, Roosendaal, Tilburg, Uden. Zie de website voor meer info.
Internet:
http://www.novadic-kentron.nl/Iris ZorgIris Zorg is is een organisatie voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang, gevestigd in de regio midden Nederland. Je kunt Iris Zorg vinden op zestig locaties in Gelderland, een deel van Overijssel en Flevoland. Kijk voor meer informatie en de adressen op de site.
Internet: www. iriszorg.nl
HulpgroepenNarcotics Anonymous / Anonieme verslaafdenDe groepen richten zich op mensen met ernstige verslavingsproblemen die het verlangen hebben met het gebruik te stoppen. Herstel bij NA richt zich inmiddels meer op verslaving en verslavingsgedrag dan op gebruik van specifieke drugs. Er zijn groepsbijeenkomsten in Amsterdam, Bunschoten-Spakenburg, Den Haag, Hilversum, Rotterdam, Volendam en Zutphen.
T: 020 66 26 307
Internet:
http://www.na-holland.nlNar-Anon NederlandDe groep richt zich op familie en verwanten van verslaafden. Met behulp van een 12-stappenprogramma wordt gewerkt aan het herstel van de effecten van leven met een verslaafde. Anonimiteit en gelijkheid zijn belangrijke grondslagen van onze tradities.
Op dit moment zijn er twee bijeenkomsten in Nederland.
AmsterdamElke zaterdag van 20:00 - 21:30
Op dit moment tijdelijk:
Mentrum / Inforsa
Locatie Vlaardingenlaan
Vlaardingenlaan 3-5 (ingang rechts van het gebouw)
1059 GL Amsterdam
Vanaf 2 November 2013 weer:
Jellinek Huis
Kamer 01B10
Jacob Obrechtstraat 92
1071 KG Amsterdam
TilburgElke woensdag van 20:00-21:30
Buurtcentrum De Spil
Heikestraat 54
5021 GV Tilburg
Voor meer informatie:
website:
http://www.nar-anon.nlemail:
info@nar-anon.nlTel. 030 - 63 77 801 / Mobiel 06 - 3 38 35 35
Buitenveldert WerkgroepenDe groepen richten zich op iedereen die kiest om vrij van zijn verslaving te leven. Ze zijn niet op een specifieke verslaving gericht. Er zijn groepen in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en
Den Haag.
Stichting Zelfhelp Amsterdam
Postbus 1
1520 AA Wormerveer
T : 075 64 01 634
Internet:
http://www.zelfhelp.nlCocaine AnonymousDe CA richt zich op mensen die willen stoppen met het gebruik van cocaïne en alle andere drugs en alcohol. Er zijn groepen in Amsterdam en Den Haag.
T: 06 17 84 87 87
Internet:
http://www.ca-holland.orgAnonieme AlcoholistenAA is gericht op mensen met ernstige drankproblemen die het verlangen hebben te stoppen met drinken. Er zijn ruim 200 groepen in ons land. Zij komen in vrijwel elke wat grotere gemeente
voor.
Postbus 2633
3000 CP Rotterdam
Internet:
http://www.aa-nederland.nlAl-Anon FamiliegroepenGroepen voor familie en verwanten van alcoholisten, inclusief groepen voor volwassen kinderen (ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen).
Postbus 3007
2800 CC Gouda
T: 024 3504145
T: 0523 267266
T: 06 10271339
Internet:
http://www.al-anon.nlLandelijke Stichting Ouders en Verwanten van Druggebruikers (LSOVD)De LSOVD richt zich op familieleden van drugsgebruikers. Er zijn groepsbijeenkomsten in een groot aantal plaatsen in ons land.
Postbus 12132
3501 AC Utrecht
T: 0900 5152244 (hulpdienst)
T: 030 2544300
Internet:
http://www.lsovd.orgStichting Coke van JouDe stichting is een steunpunt voor partners, familie en vrienden van (drugs) verslaafden. Op de website is gratis online advies in te winnen en er is en chatbox voor lotgenoten. Tevens is er elke zes weken een Open Dag, waar diverse soorten hulp wordt angeboden aan mensen die leven in de directe nabijheid van een verslaafde. Elke donderdagavond om 20:00 uur komt de zelfhulpgroep 'Coke van jou' bijelkaar in het Mirror Centre.
Post- en bezoekadres:
Brouwersgracht 224
1013 HE Amsterdam
T: 06 42223738
E:
info@cokevanjou.nlInternet:
http://www.cokevanjou.nlVoor andere zelfhulpgroepen zie de website van de Stichting Zelfhulp en Verslaving
http://www.zelfhulpverslaving.nl.
Hier is een overzicht te vinden van alle soorten zelfhulpgroepen vwb verslaving, zowel voor de gebruiker als zijn omgeving (familie, vrienden). Deze zijn ook per regio op te zoeken.
Deze site wordt regelmatig bijgehouden.