Ik heb een vraag betreft alcoholische drankjes met of zonder suiker en de kater.
Uit eigen ervaring, en van ervaringen van mensen om mij heen merk ik dat een kater van alcohol erger of minder erg is afhankelijk van het suikergehalte in de alcoholische drank dat genuttigd is.
Een voorbeeld van wat ik bedoel, is dat als ik een halve liter wodka op drink op een avond, ik ontzettend dronken ben, maar dat een paar vette glazen water voor het slapen gaan goed helpen, en de volgende dag heb ik zo goed als nergens last van. Doe ik dit met Jägermeister, ben ik de volgende dag slecht in orde. Misselijkheid overheerst dan vooral.
2 dingen die ik hierover vond zijn in strijd met elkaar.
1) is de afbraak/verbranding van alcohol en zijn andere actieve metabolieten kosten veel energie. Dus additionele suikers zouden gunstig kunnen zijn.
2) is dat de suiker in de drankjes ervoor zorgt dat je lichaam de alcohol sneller opneemt waardoor de piek-waardes van alcohol in je lichaam hoger zijn.
Zouden jullie dit beter kunnen uitleggen en/of wetenschappelijk onderbouwen?