Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Heb je een vraag die je graag beantwoord zou zien door een professional van het Trimbos instituut? Post deze dan hier.

Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor supermario » di apr 23, 2013 6:50 pm

Onze oudste zoon zit aan het begin van zijn pubertijd. Uitgaan doet hij nog niet, maar we proberen ons nu als ouder voor te bereiden op wat komen gaat. En één issue waar we ons soms wel zorgen over maken is drugs.
Hoe kan je als ouder het best omgaan met dit soort zaken. Verzwijg je dit tegen hem, of ga je er openlijk over praten? Wat als je een vermoeden hebt dat je kind drugs neemt? Op voorhand je kind verwittigen van wat drugs je allemaal kan aandoen? Zoveel vragen waar we graag toch een antwoord op willen krijgen.
Avatar gebruiker
supermario
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 247
Geregistreerd: vr mei 25, 2012 10:22 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor ParadijsVogel » di apr 23, 2013 7:36 pm

Probeer er zo open mogelijk over te zijn en ga vooral niks verbieden. Leg hem uit dat niet alle drugs slecht zijn en dat je er het best verstandig mee omgaat. Zeg niet: "Drugs zijn slecht, want het zijn drugs", maar breng het anders. Dat je beter geen heroine kunt doen, omdat het enorm verslavend is. Belangrijk is ook dat je met voorlichting begint voordat je kind aan de dope begint.

Zorg dat je kind er alles over weet, dan zal hij minder snel gaan gebruiken en als hij gaat gebruiken, dan weet hij hoe je er verstandig mee om kunt gaan.
Tinychat huisdier

Ivo schreef:Hahahahaha, dat vraagt echt om misbruik.
Avatar gebruiker
ParadijsVogel
Corrupt
Donateur
Offline
 
Posts: 2006
Geregistreerd: ma dec 10, 2012 1:26 am

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor supermario » di apr 23, 2013 9:04 pm

ParadijsVogel schreef: Belangrijk is ook dat je met voorlichting begint voordat je kind aan de dope begint.


Maar verlaag je hierdoor de drempel niet zodat hij toch drugs gaat gebruiken?
Avatar gebruiker
supermario
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 247
Geregistreerd: vr mei 25, 2012 10:22 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Multitude » di apr 23, 2013 9:11 pm

Mijns inziens moet je niet bang zijn dat je kind drugs gaat gebruiken, maar dat je kind op een onverstandige manier drugs gaat gebruiken. Op een te jonge leeftijd beginnen valt daar natuurlijk ook onder, maar eerlijke voorlichting is in mijn ogen het belangrijkst.
“And you are made of a hundred trillion cells. We are, each of us, a multitude.”
Avatar gebruiker
Multitude
Junkenhoeder
Donateur
Offline
 
Posts: 1877
Geregistreerd: di mei 08, 2012 12:27 am

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor ParadijsVogel » di apr 23, 2013 9:15 pm

Het onbekende is interessant, iets wat niet mag is leuk.

Je zal de drempel misschien verlagen, maar vroeg of laat komen mensen er toch wel mee in aanraking. Dan lijkt het mij beter als je er al wat over weet. En so what als je kind gaat experimenteren, als het binnen de perken blijft is het een verrijking. En die controle kun je geven door voorlichting.
Tinychat huisdier

Ivo schreef:Hahahahaha, dat vraagt echt om misbruik.
Avatar gebruiker
ParadijsVogel
Corrupt
Donateur
Offline
 
Posts: 2006
Geregistreerd: ma dec 10, 2012 1:26 am

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Claviceps » di apr 23, 2013 9:45 pm

supermario schreef:
ParadijsVogel schreef: Belangrijk is ook dat je met voorlichting begint voordat je kind aan de dope begint.


Maar verlaag je hierdoor de drempel niet zodat hij toch drugs gaat gebruiken?

Iedereen is vrij uniek dus of het drempel verlaagd is moeilijk te beantwoorden. Ik kan je echter wel vertellen dat Nederland in vergelijking met de rest van Europa lager cannabis gebruik heeft. Het feit dat het open beschikbaar is wel dus niet perse betekenen dat ook meer mensen gaan gebruiken.

In de tienerjaren denk ik dat de aanzet vaker grotendeels vanuit de mede leeftijdsgenoten komt, even ervan uitgaande dat jullie een doorsnee familie zijn. Ik ben zelf altijd een hele brave jongeman geweest (nog steeds eigenlijk :P) en heb tussen mijn 12-13de voor de eerste keer wiet gerookt. Hoe dit ter sprake is gekomen is vanuit een mede leeftijds genoot die iets ouder was. Ik heb het zelf toen eenmalig geprobeerd uit eigen interesse en eigenlijk pas weer opnieuw gedaan rond mijn 18de. Ik was ook heel erg close met mijn moeder, alleen zelf wist ik dat ze vrij fel tegen drugs was. Toentertijd heb ik het haar dus ook nooit durven vertellen. Weten dat je ouders fel tegen drugs kan dus de communicatie op dit vlak sluiten, dus ik zou vooral proberen om die lijn van communicatie open te houden. Ouders die tegen drugs zijn komen er uiteindelijk meestal wel achter, alleen is dit helaas meestal omdat het kind betrapt word of dat er iets mis is gegaan. Beide vervelende situaties.

Ik denk dat je het beste het kind kunt uitleggen waarom drugsgebruik op jonge leeftijd niet verstandig is. Het voornaamste zit hem in het feit dat een kind zo jong nog vol op in de ontwikkeling zit. De hersenen zijn pas volgroeit ergens rond 25 jaar, waarbij langdurig drugsgebruik op zo'n jonge leeftijd voor negatieve veranderingen kunnen zorgen. De ontwikkeling van de prefrontale cortex zorgt er uiteindelijk voor dat men als jong volwassenen beter in staat zal zijn om impulses te controleren en om verstandige beslissingen te maken. Maar vooral in de jongere jaren zullen kinderen dus mogelijk vaker onbedachtzame beslissingen maken. Iets waar helaas weinig aan te doen is.

Daarnaast is het kind zich ook op cognitief vlak verder aan het ontwikkelen, denk hierbij bijvoorbeeld aan coping strategieen. Een voorbeeld hiervan zou zijn hoe een kind om gaat met tegenslag en problemen. Als je op jonge leeftijd aanleert dat je problemen en tegenslag behandeld met drugs is natuurlijk geen goede start in je leven.

Verder lijkt het mij het goed om uit te leggen wat groepsdruk is. Wellicht dat dit al lang besproken is, maar in mijn ogen blijft dit toch een grote factor waarom mensen beginnen op jonge leeftijd met bijvoorbeeld roken.

Als je behoefte hebt om met professionals te praten zou je eens kunnen kijken of je bij de GGD terecht kunt. Het Trimbos instituut heeft ook een speciaal programma (programma opvoeding en educatie) wat dit topic betreft dus wellicht dat je hier ook terecht kunt.

(Trimbos, landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg.)
Laatst bijgewerkt door Claviceps op di apr 23, 2013 9:54 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Maanvos » di apr 23, 2013 9:50 pm

Controle over het gebruik van je kind is een illusie, en dat je kind experimenteert is niet per definitie een verrijking.
Verbieden kun je niks,wel aangeven dat je ergens bijvoorbeeld niet achter staat.
De alles kan alles mag mentaliteit slaat soms een beetje door in Nederland, drugs en alcohol zijn gewoon heel slecht voor iemands ontwikkeling zeker voor je 21ste levensjaar, veel nieuwe onderzoeken beweren dat de leeftijd zelf 25/ 26 jaar is eer alles goed doorontwikkeld is.
Dat kan je dan ook uitgebreid met ze bespreken.
Maak het niet mooier dan het is, maar ga ook niet te streng in op alles is slecht.
Controle heb je niet en krijg je niet, je kan alleen zo goed mogelijk voorlichten en hopen op het beste.
Dingen gaan doen als, ik laat ze hier maar drinken dan heb ik er controle op, en ik laat ze hier maar wat gebruiken dan heb ik er zicht op geef je een heel verkeerd signaal mee af imo ook al bedoel je het goed.

Novocaine, Novocaine! Shoot the muscle, not the vein!


カエルが死んでいます
Avatar gebruiker
Maanvos
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 979
Geregistreerd: za mei 14, 2011 4:41 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor lemonhaze » vr apr 26, 2013 1:56 pm

Mijn ouders hebben me nooit iets verboden en zijn ook heel open over alcohol en drugs. Als ik iets zou willen weten, kan ik het vragen en ze zullen nooit boos worden als ik iets heb geprobeerd. Ik denk dat dit echt de beste houding is, want als je het gaat verbieden of boos wordt als ze vertellen dat ze weleens drinken/ blowen/een pilletje gebruiken zullen ze het de volgende keren stiekem doen.

Ik denk dat het handig is om ze over de gevaren te vertellen en erbij te zeggen dat als ze het dan toch willen gebruiken ze er verstandig mee om moeten gaan en het liefst dat ze het gewoon vertellen! Zoals anderen al zeggen.. als ze willen experimenteren met drugs doen ze dat toch wel, dus dan het liefste op een verantwoorde manier denk ik zo.

Ik zelf vertel mijn ouders niet wat ik doe, maar ik ben er wel heel voorzichtig mee! Ik zag een paar jaar geleden dat vriendinnen, omdat ze bijvoorbeeld niet mogen drinken van hun ouders, het stiekem en overdreven veel gaan doen. Pubers doen wat ze niet mogen, dat maakt het juist leuker.
acid and good vibes
Avatar gebruiker
lemonhaze
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 988
Geregistreerd: ma dec 31, 2012 6:27 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Stefaan » vr apr 26, 2013 4:30 pm

lemonhaze5 schreef:Mijn ouders hebben me nooit iets verboden en zijn ook heel open over alcohol en drugs. Als ik iets zou willen weten, kan ik het vragen en ze zullen nooit boos worden als ik iets heb geprobeerd. Ik denk dat dit echt de beste houding is, want als je het gaat verbieden of boos wordt als ze vertellen dat ze weleens drinken/ blowen/een pilletje gebruiken zullen ze het de volgende keren stiekem doen.

Ik denk dat het handig is om ze over de gevaren te vertellen en erbij te zeggen dat als ze het dan toch willen gebruiken ze er verstandig mee om moeten gaan en het liefst dat ze het gewoon vertellen! Zoals anderen al zeggen.. als ze willen experimenteren met drugs doen ze dat toch wel, dus dan het liefste op een verantwoorde manier denk ik zo.

Ik zelf vertel mijn ouders niet wat ik doe, maar ik ben er wel heel voorzichtig mee! Ik zag een paar jaar geleden dat vriendinnen, omdat ze bijvoorbeeld niet mogen drinken van hun ouders, het stiekem en overdreven veel gaan doen. Pubers doen wat ze niet mogen, dat maakt het juist leuker.


Soms zien mensen het te zwart/wit met als enige opties:
- De ouders die heel liberaal zijn, en niks verbieden, waarna het kind vaak wel in aanraking met drugs komt maar het in theorie in de hand kan houden door de liberale opvoeding.
- De ouders die heel strict zijn en alles verbieden, waarna het kind eenmalig wat experimenteert en daarna helemaal is los geslagen.

Wat ik zie in jou geval is een meisje van 16, met een brein wat nog volop aan het ontwikkelen is, wat met enige regelmaat xtc en misschien andere drugs gebruikt. Onderschat niet de schadelijkheid daarvan ;) Is dit een 'goede' situatie? Als je ouders je alles hadden verboden en je heel beschermt hadden laten opgroeien had je misschien niet in deze situatie gezeten.

Ik denk niet dat er één methode de beste is. Het ligt heel erg aan de ouders, het kind, de situatie en de omgeving. Een omgeving waar een kind waarschijnlijk op relatief jonge leeftijd in aanraking zal komen met drugs, is het natuurlijk niet slim om te doen alsof drugs niet bestaan als ouders zijnde. Een kind wat liever thuis blijft om wat te gamen in plaats van zich klem te zuipen in de kroeg ofzo hoef je ook niet zo direct open en liberaal met drugs om te gaan denk ik. Dan wek je mogelijkerwijs alleen maar hun interesse. En soms tsja, dan doe je wat vooraf "de beste methode" leek en gaat het alsnog fout. That's life. Als je maar er bewust mee omgegaan bent wat je de beste aanpak leek kan je jezelf op zich niet zoveel verwijten.

Ik denk wel dat één aspect van opvoeding énorm belangrijk is, en dat je kind het idee heeft dat hij/zij met alles wat hij meemaakt/dwars zit/wat dan ook, bij zijn ouders kan aankloppen voor informatie/advies/meningen. Dat kan met sex zijn, liefde, drugs, school of werk, dat maakt niet uit. Dit deel van de opvoeding moet er echt ingebakken zijn en dan hoef je niet expliciet het over drugs te laten gaan denk ik. Als je kind je vertrouwt en het gevoel heeft dat hij/zij altijd bij pap en mam terecht kan met wat dan ook, dan heb je al de helft van de strijd gewonnen.
Stefaan
Ja en nu?
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2410
Geregistreerd: ma jun 06, 2011 2:14 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Accountz0r » vr apr 26, 2013 4:43 pm

Ze verboden het eerst maar nadat ze er achter kwamen dat ik XTC gebruikte toen ik net 17 was of zo kreeg ik een gesprek van een uur wat best nuttig was. Ze wisten dat verbieden op dat moment tegen mijn eigenwijze puberhoofd geen effect had, dus ze hadden het wel goed aangepakt. Ze hadden er over gelezen op wikipedia en zo en ze hadden het liever niet maar als ik het deed dan heel voorzichtig en weinig. Ze wisten over die 3 maanden regel en zo. Daarna had ik beloofd het tegen ze te zeggen als ik het zou gebruiken want dat wilden ze graag, maar omdat ik zelf geen ongemakkelijkheid wou en hun geen ongerustheid en slapeloze nachten wou bezorgen heb ik er niks meer over gezegd tegen hun. Maar ik denk dat het wel de reden is geweest dat ik het maar 3 keer per jaar bleef doen en mijn vrienden wat meer doorslagen.

Hoe ik het zelf zou doen als ouder zou hier wel bij in de buurt komen denk ik, al ligt het ook aan het karakter en vriendengroep van het kind. Eerst toch verbieden (niet te streng natuurlijk) zodat mijn kind geen onnodige interesse er in krijgt, en mocht hij in het ergste geval toch wat doen dan even lezen er over en afspraken maken.
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Accountz0r
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4874
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Stefaan » vr apr 26, 2013 5:00 pm

Wat sluit je tegenwoordig mooi aan op mijn posts tomz0r. Ik zou je bijna aardig gaan vinden. 8-)
Stefaan
Ja en nu?
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2410
Geregistreerd: ma jun 06, 2011 2:14 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Vinz » vr apr 26, 2013 5:40 pm

weetje als je dinge gaat verbiede gaat sowie zo fout kijk naar adam en eva, beter geef je jou kindere een klein hapje van de verbode vrucht zodat ze zelf kunne oordele ofsow perenijs is ook altijd een goeie
Avatar gebruiker
Vinz
<3
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3083
Geregistreerd: ma maart 28, 2011 12:10 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor lemonhaze » vr apr 26, 2013 6:12 pm

@gman007 Als mijn ouders hadden gezegd dat ik geen drugs mocht proberen, had ik het juist gedaan. Waarschijnlijk nog eerder dan nu! Dat weten mijn ouders ook en daarom zijn ze heel vrij met mij.. vandaar mijn mening over dit onderwerp en ik bekijk het dus ook alleen van mijn kant! Voor de rest vind ik wel dat je gelijk hebt trouwens, over dat het aan de situatie ligt en allesss.
acid and good vibes
Avatar gebruiker
lemonhaze
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 988
Geregistreerd: ma dec 31, 2012 6:27 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Stefaan » vr apr 26, 2013 6:15 pm

lemonhaze5 schreef:@gman007 Als mijn ouders hadden gezegd dat ik geen drugs mocht proberen, had ik het juist gedaan. Waarschijnlijk nog eerder dan nu! Dat weten mijn ouders ook en daarom zijn ze heel vrij met mij.. vandaar mijn mening over dit onderwerp en ik bekijk het dus ook alleen van mijn kant! Voor de rest vind ik wel dat je gelijk hebt trouwens, over dat het aan de situatie ligt en allesss.


Dus je was sowieso hopeloos verloren geweest :grin: :love:
Stefaan
Ja en nu?
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2410
Geregistreerd: ma jun 06, 2011 2:14 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Accountz0r » vr apr 26, 2013 6:30 pm

Gman007 schreef:Wat sluit je tegenwoordig mooi aan op mijn posts tomz0r. Ik zou je bijna aardig gaan vinden. 8-)


Oh ik had het niet eens gelezen. 8-)
En ik ben in een serieuze bui deze week, weet niet wat er met me aan de hand is :#:
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Accountz0r
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4874
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Stefaan » vr apr 26, 2013 6:41 pm

Tomz0r schreef:Oh ik had het niet eens gelezen. 8-)
En ik ben in een serieuze bui deze week, weet niet wat er met me aan de hand is :#:


Volhouden 8-) Het lijkt alsof je opeens volwassen bent geworden. Naisssss :rock: :love:
Stefaan
Ja en nu?
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2410
Geregistreerd: ma jun 06, 2011 2:14 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Accountz0r » vr apr 26, 2013 7:18 pm

Omdat ik op een drugsforum mijn ervaringen deel? Ik voel me daar juist eigenlijk wat te oud voor 8-)

Vermaak om figuren als lus d en jou zal altijd wel in me blijven denk ik. 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Accountz0r
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4874
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor snuifduif » vr apr 26, 2013 8:32 pm

Mijn ouders waren altijd heel relaxt er over, resulterend in vertrouwen en dat ik gewoon eerlijk was. En als ze dan een keer echt iets een slecht idee vonden dan werd dat ook gezegd en meestal hadden ze dan ook gelijk.
Dus het beste is op een of andere manier voor elkaar krijgen dat je er samen over kunt praten zonder dat het meteen een serieus gesprek word. Zo kun je als ouder een beetje peilen of het uit de hand begint te lopen of waar je zoon allemaal mee bezig is.
Avatar gebruiker
snuifduif
Lulhannes deluxe
DF Addict
Offline
 
Posts: 5211
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor verneukeratief » vr apr 26, 2013 9:11 pm

Tomz0r schreef:Ze verboden het eerst maar nadat ze er achter kwamen dat ik XTC gebruikte toen ik net 17 was of zo kreeg ik een gesprek van een uur wat best nuttig was. Ze wisten dat verbieden op dat moment tegen mijn eigenwijze puberhoofd geen effect had, dus ze hadden het wel goed aangepakt. Ze hadden er over gelezen op wikipedia en zo en ze hadden het liever niet maar als ik het deed dan heel voorzichtig en weinig. Ze wisten over die 3 maanden regel en zo. Daarna had ik beloofd het tegen ze te zeggen als ik het zou gebruiken want dat wilden ze graag, maar omdat ik zelf geen ongemakkelijkheid wou en hun geen ongerustheid en slapeloze nachten wou bezorgen heb ik er niks meer over gezegd tegen hun. Maar ik denk dat het wel de reden is geweest dat ik het maar 3 keer per jaar bleef doen en mijn vrienden wat meer doorslagen.

Hoe ik het zelf zou doen als ouder zou hier wel bij in de buurt komen denk ik, al ligt het ook aan het karakter en vriendengroep van het kind. Eerst toch verbieden (niet te streng natuurlijk) zodat mijn kind geen onnodige interesse er in krijgt, en mocht hij in het ergste geval toch wat doen dan even lezen er over en afspraken maken.


Mooi om te zien dat Tomzeur zijn kinderen ook beoordeelt als een soort van jaar-stuk 8-)
Avatar gebruiker
verneukeratief
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3029
Geregistreerd: di maart 08, 2011 5:09 pm
Woonplaats: Geel(B)

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor lemonhaze » vr apr 26, 2013 11:54 pm

Gman007 schreef:
lemonhaze5 schreef:@gman007 Als mijn ouders hadden gezegd dat ik geen drugs mocht proberen, had ik het juist gedaan. Waarschijnlijk nog eerder dan nu! Dat weten mijn ouders ook en daarom zijn ze heel vrij met mij.. vandaar mijn mening over dit onderwerp en ik bekijk het dus ook alleen van mijn kant! Voor de rest vind ik wel dat je gelijk hebt trouwens, over dat het aan de situatie ligt en allesss.


Dus je was sowieso hopeloos verloren geweest :grin: :love:


:grin: haha ja ik denk het wel :wink:
acid and good vibes
Avatar gebruiker
lemonhaze
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 988
Geregistreerd: ma dec 31, 2012 6:27 pm

Re: Ouders, kinderen, opvoeding, drugs

Berichtdoor Drugs Infolijn » ma apr 29, 2013 11:16 am

Ik raad u aan om ook nog even hier te kijken.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Voorstellen voor "vraag van de week"

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner