Vraag: Ik heb een vraag betreft alcoholische drankjes met of zonder suiker en de kater.
Uit eigen ervaring, en van ervaringen van mensen om mij heen merk ik dat een kater van alcohol erger of minder erg is afhankelijk van het suikergehalte in de alcoholische drank dat genuttigd is.
Een voorbeeld van wat ik bedoel, is dat als ik een halve liter wodka op drink op een avond, ik ontzettend dronken ben, maar dat een paar vette glazen water voor het slapen gaan goed helpen, en de volgende dag heb ik zo goed als nergens last van. Doe ik dit met Jägermeister, ben ik de volgende dag slecht in orde. Misselijkheid overheerst dan vooral.
2 dingen die ik hierover vond zijn in strijd met elkaar.
1) is de afbraak/verbranding van alcohol en zijn andere actieve metabolieten kosten veel energie. Dus additionele suikers zouden gunstig kunnen zijn.
2) is dat de suiker in de drankjes ervoor zorgt dat je lichaam de alcohol sneller opneemt waardoor de piek-waardes van alcohol in je lichaam hoger zijn.
Zouden jullie dit beter kunnen uitleggen en/of wetenschappelijk onderbouwen?
Antwoord: Antwoord op vraag 1: De afbraak van alcohol kost niet veel energie, maar vraagt wel veel activiteit van verschillende organen. Alcohol levert juist calorische energie (verbrandingswaarde is zelfs groter dan van suiker). Het lichaam "verbrandt" eerst de alcohol, dan pas de suiker. Dat suiker de benodigde energie levert om dus beter alcohol te kunnen afbreken is niet waar.
Vraag 2: Uit een onderzoek is gebleken dat proefpersonen (ervaren drinkers) die na een consumptie van zo'n 8 borrels whisky (voor een persoon van 80 kg) na 2 uur zo'n 100 gram suiker kregen toegediend zich al heel snel slechter gingen voelen (in tegenstelling tot diegenen die geen suiker kregen). De sfeer daalde van praterig en opgewekt naar stil en misselijk (een persoon moest overgeven). Ook werd ontdekt dat de alcoholafbraak langzamer ging naarmate de suikerspiegel steeg. Als de suikerspiegel weer daalde, werd de alcoholafbraak versneld. Dit kwam doordat er een coenzym (DPN) werd gebruikt door de suiker dat ook nodig is voor de alcoholafbraak.
Verder heeft een recent Australisch onderzoek aangetoond dat wodka gemengd met een suikerhoudende drank, een lager bloedalcoholgehalte veroorzaakt dan wodka met een kunstmatige zoetstof. Dus in de regel kun je niet zeggen dat suiker de alcoholopname versnelt.
Er zijn veel tegenstrijdige resultaten over alcohol-suikercombinaties. Veel van de effecten hangen ook af van de vraag hoe lang en hoeveel je drinkt en hoeveel suiker je daarbij nuttigt. In verschillende gevallen kan de suikerspiegel stijgen of dalen.
De kater wordt vaak veroorzaakt door vochtgebrek of acetaldehyde-ophoping. Op dat laatste schijnt suiker niet veel invloed te hebben.