Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

De hik van dissociatieve drugs? - week 25, 2010

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

De hik van dissociatieve drugs? - week 25, 2010

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 2:08 am

Vraag:
Als ik een aantal dagen aan de dissociatieve dope zit krijg ik bijna onophoudelijk de hik. Met alcohol komt dit ook voor. Nu mijn vraag; waardoor komt dit en is er iets tegen te doen behalve minder gebruiken natuurlijk?


Antwoord:
Over de exacte oorzaken van het ontstaan van de hik is eigenlijk heel weinig bekend, over de relatie tussen gebruik van drugs en ontstaan van de hik nog veel minder. Er zijn wel wat algemene oorzaken te noemen: schrokkend eten, het drinken van koolzuurhoudende dranken, tumoren, allerlei ziekten, het ondergaan van een narcose, etc.

Naar de connectie tussen het drinken van alcohol en de hik is weinig onderzoek gedaan. Je zou de hik kunnen krijgen omdat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt en zo het middenrif activeert. Ook zou een deel van hersenen en het zenuwstelsel onder invloed van alcohol het middenrif kunnen activeren. Maar over de precieze oorzaak is weinig bekend.

Over de relatie tussen gebruik van dissociatieve drugs en het ontstaan van de hik is nog minder bekend. Slechts zelden (zoals bijvoorbeeld hier: http://www.bluelight.ru/vb/showthread.php?p=1054377 ) wordt er melding van gemaakt.

Van bepaalde verdovende middelen, waaronder heroïne, weten we dat dit soms tot een langdurige hik kan leiden. Dit heeft er wellicht mee te maken dat als je zwaar onder invloed van heroïne bent, je je steeds trager beweegt en ademhaalt. Vaak zak je – omdat je zwaar verdoofd bent, ook in allerlei rare houdingen weg , die mogelijk de ademhaling verstoren. Vervolgens schrik je om de zoveel tijd ineens wakker, waardoor de ademhaling even verstoort raakt en de hik kan ontstaan.

Bij bijvoorbeeld ketamine kan een vergelijkbare situatie zich voordoen, aangezien men vaak een scheiding van lichaam en geest ervaart en de bewegingen houterig en traag worden. Hoewel ketamine de ademhaling niet onderdrukt, is het wel denkbaar dat de ademhaling tijdelijk wat van slag raakt, bijvoorbeeld door verkeerd slikken.

Kortom, het blijft gissen naar de oorzaken. Als je de hik hebt, zou je het volgende kunnen proberen:

Drink weinig of geen koolzuurhoudende dranken
Eet niet teveel voor of na het gebruik
Probeer bewust te ademen
Probeer een evenwicht te vinden in rust en activiteit.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner