Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

De oplossing tegen depressie van XTC? - week 24, 2010

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

De oplossing tegen depressie van XTC? - week 24, 2010

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 2:08 am

Vraag:
Dus stel ik neem XTC en MAO remmers, zal dat dan betekenen dat de MAO's minder actief zijn, waardoor de serotonine niet (of nauwelijks) wordt afgebroken, wat betekent dat ze dus (omdat ze niet meer terug kunnen naar de axon) gewoon door kunnen gaan van de synaps spleet naar de dendrieten. Met tot slot als gevolg dat er dus geen serotonine 'verloren' gaat waardoor die depressies ontstaan? (en dus geen depressie)


Antwoord:
Je vraagt of het gebruik van MAO-remmers depressie kan voorkomen. Je redeneert dat MAO-remmers kunnen voorkomen dat het serotoninepeil daalt en dus depressie na XTC tegengaat.
Om je antwoord te geven hebben we het begrip 'depressie' opgedeeld in 2 soorten:

1. De 'dinsdagdip'.
Dit is een tijdelijk depressief gevoel dat je enkele dagen na XTC gebruik kunt voelen. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de serotoninereceptoren van slag raken door de plotselinge veranderingen in het serotoninepeil. Hierdoor verdwijnen er een aantal en heeft de serotonine minder om aan te grijpen. Gevolg: een depressief gevoel. Dit komt dus niet door een tekort aan serotonine en is ook niet op te lossen door MAO-remmers.

2. Depressie door hersenschade
Het is nog niet bewezen dat XTC-gebruik kan leiden tot depressie. Bij sommige hevige XTC gebruikers kan depressiviteit ontstaan. Uit onderzoek blijkt ook dat polydruggebruik (verschillende soorten drugs) bijdraagt aan de verandering van de stemming. Maar depressie is een complex begrip; het heeft niet alleen te maken met een tekort aan serotonine.

De combinatie van XTC met MAO-remmers wordt ten sterkste afgeraden, daardoor kan het serotonine syndroom optreden. Een serotoninesyndroom betekent dat je sterk verhoogde serotonine concentraties in het brein hebt (zowel MDMA als MAO-remmer verhogen de serotonine concentratie). De gevolgen hiervan kunnen uiteenlopen van diarree en misselijkheid tot aan bewustzijnsstoornissen, hart- en herseninfarcten en hartstilstand.

De conclusie die je zou kunnen trekken is dat gebruik van MAO-remmers een depressie niet kan voorkomen, want MAO-remmers voorkomen niet dat serotoninepeil daalt.

Tot slot: de belangrijkste maatregel om de dip na gebruik te beperken is: niet te vaak en niet te veel gebruiken. Ook de combinatie met amfetamine wordt afgeraden.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner