Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Gevolgen van matig alcoholgebruik - week 2, 2011

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

Gevolgen van matig alcoholgebruik - week 2, 2011

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 3:02 am

Vraag:
Volgens mij kwam het er op neer dat matig alcohol gebruik goed is omdat het negatief cholesterol afbreekt, maar tegelijkertijd is het op verschillende manieren kankerverwekkend.
Zo hebben vrouwen bij 1-2 glazen al 10% meer kans op borstkanker, mannen schijnen daar minder last van te hebben ( ).
Zelf denk ik dat 1-2 glazen (als man zijnde) niet gezond is, maar ook weer niet zo slecht dat je radicaal anders moet gaan leven.
Hopelijk weet Trimbos hier meer over, want dit is mij allemaal wat vaagjes.


Antwoord:
Inderdaad, de risico's van 1-2 glazen per dag voor een man zijn niet heel groot. Daarom wordt deze hoeveelheid aanvaardbaar alcoholgebruik genoemd. Het gaat daarbij om maximaal 2 standaardglazen per dag voor mannen en 1 per dag voor vrouwen. Helaas is hierbij een verhoogde kans op kanker nog niet weg. Vooral bij vrouwen (juist ook jonge!) lijkt er bij 1 glas per dag nog steeds duidelijk meer kans op borstkanker dan wanneer je minder drinkt. Een ander risico van matig alcoholgebruik is, dat wanneer je regelmatig drinkt, ook al is het weinig, dit toch een gewoonte kan worden die kan groeien. Maar regelmatig weinig drinken is voor je lichaam veel minder slecht dan af en toe veel drinken. Voordelen van matig alcoholgebruik zijn inderdaad de positieve invloed op cholesterol. Maar.. dit voordeel geldt alleen voor mannen boven de 40 en vrouwen na de menopauze. En dan vooral die mensen die al hart en vaatproblemen hebben (meestal mannen). Maar bij deze groep heeft verandering van eet- en beweeggewoonten hetzelfde positieve effect. Omdat dat dit laatste ook andere voordelen heeft voor de gezondheid, wordt dit door artsen geadviseerd en niet het drinken van kleine hoeveelheden alcohol. Ook omdat alcohol ook bij deze groep weer meer kans op kanker geeft.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner