Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Hersenen en opiatenverslaving - week 23, 2010

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

Hersenen en opiatenverslaving - week 23, 2010

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 2:07 am

Vraag:
Is er inmiddels al meer bekend? Wat is er precies voor altijd veranderd in de hersenen als je eenmaal verslaafd bent geraakt aan opiaten? Dus ook al ben je al jaren clean; welke veranderingen in de hersenen door opiaatgebruik in het verleden zijn nooit meer terug te draaien?


Antwoord:
Er zijn veranderingen in de hersenen te zien als je vaak (hebt) gebruikt. Bijvoorbeeld in de nucleus accumbens, een plek in je hersenen waar je motivatiecentrum zit. Daar wordt min of meer bepaald voor welke zaken je enthousiast wordt. Ook op de plek waar je vermogen zit om vooruit te denken (de prefrontale cortex) gaat anders functioneren. Het beloningscentrum wordt geprikkeld door dopamine in de hersenen. Door frequent gebruik van opiaten neemt het aantal dopamine receptoren af. Zo kan langdurig gebruik blijvende veranderingen in het brein veroorzaken.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner