Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Kun je hersenbeschading krijgen van caffeine? week 35 2010

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

Kun je hersenbeschading krijgen van caffeine? week 35 2010

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 2:34 am

Vraag:
Kun je een hersenbeschadiging krijgen van teveel koffie/energiedrankjes oftewel van cafeïne, net zoals je een hersenbeschadiging van andere drug kunt krijgen?


Antwoord:
Het is niet bekend dat energiedrankjes tot hersenbeschadiging kan leiden. We hebben de vraag iets breder gemaakt en zullen kort nog iets vertellen over de risico's van energiedrankjes in het algemeen.

Het is onbekend of de combinatie van hoge concentraties glucuronolacton, taurine en cafeïne, zoals ze in energiedranken voorkomen, een gevaar opleveren voor de gezondheid. Het in excessieve mate gebruiken van energiedrankjes in combinatie met lichamelijke inspanning, alcohol en/ of drugs heeft in het verleden enkele keren geresulteerd in ongelukken met een dodelijke afloop.

Over het algemeen heeft cafeïne weinig negatieve gevolgen. Personen die grote hoeveelheden cafeïne tot zich nemen, over een langere periode, zouden wel een lichte lichamelijke afhankelijkheid kunnen ontwikkelen. Ontwenningsverschijnselen die men kan krijgen na het stoppen met gebruik van veel cafeïne zijn rusteloosheid en slapeloosheid. Ook verhoogt cafeïne de bloeddruk. Ook een geestelijke afhankelijkheid aan cafeïne is mogelijk.

De kans op gezondheidsschade voor gemiddelde tot zware drinkers van energiedrankjes (tot 350 milliliter per persoon per dag) vanwege de toevoeging van taurine zou gering zijn. Dat stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), waarmee ze eerdere uitgesproken twijfel over de negatieve gevolgen van taurine op de hersenen wegneemt. De autoriteit geeft ook aan dat de veiligheidsmarge voor glucuronolacton voldoende is. In een eerder stadium twijfelde de EFSA nog aan de invloed van deze stof op de werking van de nieren. De eerder genoemde ongelukken schrijft de EFSA vooral toe aan de hoge dosis cafeïne in combinatie met alcohol, drugs of inspanning.

Tenslotte worden energiedrankjes vaak gedronken in combinatie met alcohol, denk aan wodka red bul. Dit kan leiden tot een verminderde waarneming van de alcoholeffecten.Drugsenuitgaan.nl is een website voor consumenten van uitgaansdrugs: de informatie is geschreven voor jongeren vanaf 16 tot ongeveer 25 jaar die uitgaansdrugs en alcohol gebruiken. Anderen, die algemene informatie over drugs zoeken, raden we aan http://www.drugsinfo.nl/ te raadplegen.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner