Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Psychose door drugsgebruik - week 38, 2010

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

Psychose door drugsgebruik - week 38, 2010

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 2:39 am

Vraag:
Wat is de oorzaak van een psychose door drugsgebruik?


Antwoord:
Zoals bij veel gezondheidsproblemen wordt het krijgen van een psychose veroorzaakt door een combinatie van factoren. Nog niet alle details van hoe psychoses ontstaan zijn duidelijk, maar het is wel duidelijk dat genetische factoren èn persoonlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en stress een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een psychose. Drugsgebruik kan ook onder die persoonlijk omstandigheden vallen.
Het lijkt erop dat drugs op verschillende manieren kunnen bijdragen aan een psychose. Soms is het 'het laatste zetje' dat ervoor zorgt dat mensen die kwetsbaar zijn voor een psychose ook daadwerkelijk psychotisch worden. Bij sommige middelen en doseringen zijn de effecten zo heftig, dat je niet per se een grote kwetsbaarheid hoeft te hebben om van een trip in een psychose terecht te komen. Dit zie je bijvoorbeeld bij hoge doseringen van speed of cocaïne.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat cannabisgebruik op jonge leeftijd mensen kwetsbaarder maakt voor het krijgen van psychosen. Dat komt waarschijnlijk doordat de hersenen van pubers zich nog volop moeten ontwikkelen. Cannabisgebruik lijkt die ontwikkeling in sommige gevallen negatief te beïnvloeden. Je kunt hier meer over lezen op de website van het Trimbos. Daar is ook een link te vinden naar het hele wetenschappelijke artikel.

Duidelijk is in ieder geval dat mensen die al kwetsbaar zijn voor het krijgen van psychose extra voorzichtig moeten zijn met het gebruiken van drugs.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner