Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Verslaving voorkomen - week 28. 2010

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

Verslaving voorkomen - week 28. 2010

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 2:12 am

Vraag:
Wanneer je er voor kiest harddrugs te gebruiken wil je natuurlijk niet verslaafd worden.
Welke persoonlijke maatregelen, grenzen, regels voor jezelf, denkwijze of andere hulpmiddelen zijn volgens het trimbos het belangrijkste om te voorkomen dat je verslaafd word en waarom ?(een beetje psychologie uitleg mag er best bij )?
En wat zijn de dingen die je kunt doen wanneer een vriend(in) van je in jou ogen te ver gaat met drugs maar dat zelf niet in wil zien?


Antwoord:

Wat kun je doen om te voorkomen dat je afhankelijk van een middel wordt?

In de loop der jaren zijn er veel tips en trucs bedacht van mensen om hun gebruik onder controle te houden. Dit worden ook wel zelfcontrole-tips genoemd. Dingen die je met jezelf afspreekt: oke, ik ga een harddrug gebruiken maar ik doe dit alleen onder die en die omstandigheden.
Veelgebruikte afspraken die mensen met zichzelf maken om hun gebruik te begrenzen zijn:

- Doe eerst alles wat je wil of moet doen, gebruik pas erna
- Gebruik niet alleen, maar altijd met andere mensen, mensen die je goed kent en hou elkaar in de gaten
- Haal nooit meer dan je van plan bent te gebruiken
- Laat het bij de hoeveelheid die je gekocht hebt, ga niet opnieuw halen
- Bewaar niks voor de volgende dag, zie het als een op zich staande gebeurtenis die je afrondt.
- Laat ook geen drugs slingeren op plekken waar je vaak moet zijn (bv fles GHB in de koelkast).
- Gebruik niet als je de dag erop belangrijke dingen moet doen.
- Gebruik niet als je je beroerd voelt, en je de drug wil gebruiken om je beter te voelen.
- Gebruik niet vaker dan je van plan bent, laat het bij die ene enkele keer en zeg dat tegen je vrienden.
- Haal geen drugs als je budget het eigenlijk niet toelaat.

Als je jezelf geen grenzen stelt, is het veel makkelijk om door te gaan, of vaker te gebruiken. Wees baas in eigen brein: wentel je niet in schuldgevoel als je gebruikt, maar hou het bij een enkele keer (bijvoorbeeld bij bijzondere gelegenheden). Let er wel op dat je niet steeds ruimer gaat denken over bijzondere gelegenheden. Dan kan het gebeuren dat je het weekend op zich een bijzondere gebeurtenis gaat vinden en ieder weekend ook gaat gebruiken.

Vermijd het herhaaldelijk gebruik van drugs bij steeds terugkerende activiteiten: het wordt dan steeds moeilijker om van die activiteiten te genieten zonder drugs. Als je bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt voor of tijdens het uitgaan, spreek dan met jezelf af, dat je ene keer wel gebruikt, en de keren erop niet.

Afhankelijkheid, of verslaving treedt niet van de ene op de andere dag op. Het is een geleidelijk proces; vaak zijn het anderen in je omgeving die er voor het eerst melding van maken: 'gebruik je nou alweer?' of 'jeetje, doe een beetje rustig aan ' etcetera. Voor de meesten mensen zijn dergelijke opmerkingen van anderen – samen met hun eigen waarneming- al genoeg om hun gebruik te minderen of te stoppen, sommigen gaan door en belanden dan uiteindelijk in de hulpverlening.

Ben je benieuwd wat voor gebruiker je bent en of je je gebruik in de hand hebt? Maak dan een van de gebruikstests op drugsenuitgaan.nl (http://www.drugsenuitgaan.nl/index.cfm? ... &pagina=15)


Wat kun je doen wanneer een vriend(in) van je in jouw ogen te ver gaat met drugs maar dat zelf niet in wil zien ?

Als iemand in je omgeving teveel gebruikt is het belangrijk om je zorgen te uiten naar diegene toen,. Uiteindelijk is hij/zij natuurlijk wel de enige die er iets aan kan doen. Als iemand jouw mening niet deelt leidt dat vaak tot verhitte discussies die op niets uidraaien. Probeer deze discussies dan ook te vermijden. Probeer iemand niet te veroordelen en vertel waarom jij je precies zorgen maakt. Dus zeg niet alleen dat diegene te veel en te vaak gebruikt. Maar benoem ook welke problemen jij ziet door het gebruik. Bijvoorbeeld dat iemand nooit meer zin heeft om af te spreken, dat er problemen op het werk ontstaan of dat het je opvalt dat hij/zij nergens meer geld voor heeft. Je kunt ook nog aangeven dat als hij/zij hulp nodig heeft, je er bent ter ondersteuning. Als iemand niets wil en geen probleem ervaart van het gebruik houdt het een beetje op. Dan is het zaak om voor jezelf grenzen te stellen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je niet meer af wilt spreken als hij/zij gebruikt heeft. Geef dat dan wel van te voren aan zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Je kunt daarbij zeggen dat je vriend(in) het recht heeft om zijn/haar eigen keuzes te maken, maar dat het jou ook vrij staat aan te geven dat je met bepaalde dingen niet geconfronteerd wilt worden.

Als je wilt praten over wat je in een concrete situatie kunt doen, bel dan de Drugsinfolijn (0900-1995). Op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.alcoholinfo.nl vind je meer tips. Ook kun je hier lezen hoe je het beste een gesprek kunt aangaan met iemand over het gebruik.

Op http://www.drugsenuitgaan.nl staan ansichtkaarten die je kunt sturen naar vrienden over wiens gebruik je je zorgen maakt. Als je de kaart stuurt krijgt de ontvanger de tip om een van de gebruikstests op de site te maken.

Drugsenuitgaan.nl is benieuwd naar jullie ervaringen met vrienden die te ver gaan. Wat heb jij toen gedaan? Wat had dat voor effect? Zou je het nu anders doen? Wij zouden het waarderen als je jouw verhaal op het forum wilt vertellen.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 195
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner
cron