Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Versterken drugs ad(h)d symptomen - week 3, 2011

Alle officiële antwoorden van het Trimbos-instituut worden hier verzameld.

Versterken drugs ad(h)d symptomen - week 3, 2011

Berichtdoor Drugs Infolijn » za feb 26, 2011 3:03 am

Vraag:
Ik heb niet de diagnose ad(h)d, want ik heb het nog nooit laten onderzoeken. Ik vermoed echter sterk dat ik wel ad(h)d heb.

Vroeger heeft het mij nooit zo vreselijk in de weg gezeten, maar de symptomen (druk zijn, snel afgeleid zijn, zeer korte concentratieboog, zeer korte motivatieboog, uitstelgedrag, rusteloos in het hoofd zijn) zijn altijd erger en erger geworden.

Nu is het op een punt gekomen dat het wel een zeer negatief aspect in mijn leven is geworden. Om een lang verhaal kort te maken, ik ben mijn studiejaar nu aan het verneuken en daarmee ook mijn ambities voor volgend jaar. Mijn ambities voor volgend jaar zijn om een jaar of een half jaar in Australië te gaan studeren. De minimum-eis daarvoor is echter dat ik tegen die tijd nul vertraging mag hebben opgelopen. Dus al mijn tentamens gehaald moet hebben. Aanstaande maandag heb ik mijn eerste belangrijke tentamen die ik absoluut niet mag falen, want ik kan die niet meer herkansen. Nu zit ik echter vreselijk hard in de stress omdat ik nu letterlijk een concentratieboog van 10 minuutjes heb, niet meer. Zo erg is het hiervoor volgens mij nog nooit geweest.

Nu ben ik, naast dat ik super gestresst ben, ook wel nieuwsgierig naar hoe dit zo tot stand is gekomen. Het zal waarschijnlijk een combinatie van factoren zijn, maar mijn vraag is: zou drugs ook 1 van die factoren kunnen zijn?

Mijn drugs-geschiedenis:
Bijna precies een jaar geleden (zal hooguit 3 weken schelen) heb ik mijn eerste drugservaring gehad, een hasj-brownie. Die hadden we slechts voor de helft opgegeten, want hij was best sterk en 2 weken later hebben we de andere helft opgegeten. Met koninginnenach mijn eerste xtc-pilletje (verdeeld in 2 keer een helft, 2 uur na het innemen van de eerste helft pas de 2e helft ingenomen). Daarna pas weer in de zomervakantie eerste keer truffels en 2 a 3 weken later nog eens truffels (elke keer 10 gram portie en niet van die super-sterke truffels, gewoon beginners-truffels). Dan heb ik halverwege december (dus een maand geleden) voor het eerst lsd gedaan en sindsdien nooit meer iets gedaan. Zoveel drugs heb ik dus niet gebruikt, maar misschien heeft het toch invloed kunnen hebben, ik weet het niet?

Wat is jullie inschatting hier op?

[edit] Ohja, ik rook niet en ik drink ook zelden alcohol. Ik vind alcoholische dranken over het algemeen mega goor en drink enkel een slokje als iemand iets heeft dat ik nog nooit geprobeerd heb. En dan nog kom ik vrijwel altijd tot de conclusie dat ik dat nieuwe drankje ook mega goor vind.Antwoord:

Drugsgebruik kan bepaalde klachten die bij ADHD horen, tijdelijk versterken. Maar het is niet zo dat drugsgebruik ADHD kan veroorzaken. In ieder geval is het zo, dat wanneer ADHD op latere leeftijd wordt vastgesteld, er al in de vroege levensjaren (hetzij verborgen) sprake van ADHD geweest moet zijn. De mogelijkheid bestaat dat dit niet (of nauwelijks) eerder tot uiting is gekomen, doordat er sprake was van gunstige omstandigheden. Een gestructureerd leven kan bijvoorbeeld ertoe leiden dat ADHD voor weinig tot geen klachten zorgt. Een ongestructureerd leven kan juist voor klachten zorgen die lijken op klachten die bij ADHD horen. Ook is het zo dat intelligente kinderen met ADHD soms dankzij hun intelligentie niet als ADHD worden gediagnosticeerd.

In het algemeen kan het zo zijn dat:
- of er is altijd sprake geweest van ADHD, maar dat is op jongere leeftijd niet tot uiting gekomen door bijvoorbeeld gunstige omstandigheden. Overigens kan het ook om ADD gaan, in plaats van ADHD. ADD kenmerkt zich door een gevoel van druk in je hoofd zijn, maar geen uitingen van druk gedrag.
- er geen sprake is van ADHD, maar dat het middelengebruik tot beschadigingen heeft geleid, die overeenkomsten vertonen met ADHD.

Dat je klachten door drugsgebruik komen, is door ons met de info die je hebt gegeven niet 100% uit te sluiten ,maar ook niet erg waarschijnlijk. XTC kan voor concentratieproblemen (ook op lange termijn) zorgen, maar de kans dat dit na eenmalig gebruik van 1 pil optreedt, is zeer klein. Van tripmiddelen als paddo's en LSD kun je een bad trip krijgen en daardoor nog een tijd in de war en slecht geconcentreerd zijn, maar ik heb je niets horen zeggen over een bad trip of iets dergelijks. Ten slotte kan cannabis je concentratie wel (tijdelijk) verslechteren.

Kortom; dat jouw drugsgebruik van een jaar geleden nu nog invloed heeft op je concentratie is zeer onwaarschijnlijk. Maar aangezien je twijfelt of je AD(H)D hebt zou je dit eens kunnen laten onderzoeken.
De Drugs Infolijn is een dienst van het Trimbos-instituut en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op http://www.drugsinfo.nl en op http://www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Trimbos Professional
Offline
 
Posts: 193
Geregistreerd: ma maart 07, 2011 4:12 pm

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Vraag van de Week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner