Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

De oorzaken van 20 jaar xtc-doden in Nederland

Hier kun je terecht voor al je vragen over de partydrug MDMA. Alles over xtc-pillen hoort hier ook.

De oorzaken van 20 jaar xtc-doden in Nederland

Berichtdoor Druks » do mei 28, 2015 2:39 pm

De oorzaken van 20 jaar xtc-doden in Nederland (Vice)

Vorig jaar overleden tijdens het Amsterdam Dance Event drie bezoekers, waardoor in de dagen en weken daarna de discussie over het gebruik van drugs op feesten weer oplaaide. De Telegraaf pakte uit met de kop 'PILLENGENERATIE NEGEERT GEVAAR'. Die kop was nogal symbolisch voor hoe slecht geïnformeerd media en politiek zijn, over een middel dat 688.000 Nederlanders ooit hebben gebruikt.

Sinds xtc voor het eerst werd gesignaleerd in Nederland in 1985, bestaat de discussie over hoe gevaarlijk 3,4-methyleendioxyamfetamine (mdma of xtc) nou eigenlijk is. Cijfers over sterfte worden pas bijgehouden door het Trimbosinstituut sinds 1996 en blijken ontzettend vaag. Het Trimbos baseert zich op cijfers van het CBS, maar gaat niet in op de specifieke omstandigheden van het overlijden.

De codes waaronder de dodelijke gevallen worden geregistreerd omvatten niet alleen amfetamine en mdma-achtige stoffen, maar ook andere middelen zoals efedrine en khat. Alleen wanneer er een strafrechtelijk onderzoek plaatsvindt, onderzoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een overlijdensgeval beter, en komen er soms wat meer details naar buiten.

De gemeente Amsterdam heeft gisteren bekend gemaakt waar de drie bezoekers van ADE aan zijn overleden, omdat er bij deze personen zo'n onderzoek van het NFI heeft plaatsgevonden. Voor één van de bezoekers is het onbekend gebleven, voor de andere twee valt er niets meer te concluderen dan dat er mdma is aangetroffen. Het blijft echter onduidelijk waarom de ene persoon wel overlijdt aan xtc en de andere niet.

Om meer inzicht te krijgen in waar gebruikers van xtc aan overlijden, heb ik geprobeerd alle zaken van de afgelopen twintig jaar te indexeren aan de hand van de Trimboscijfers, krantenartikelen en politieverklaringen. Dit is het resultaat.

Rest van het artikel
Avatar gebruiker
Druks
huba buba
Moderator
Offline
 
Posts: 7334
Geregistreerd: ma nov 26, 2012 10:06 pm

Re: De oorzaken van 20 jaar xtc-doden in Nederland

Berichtdoor Prototype » do mei 28, 2015 3:10 pm

Leuk artikel.
Zie het helaas niet gebeuren dat onze overheid in de nabije toekomst wat inzicht krijgt over dit disfunctionerende drugsbeleid. :|
I'll make my own drugsforum! With blackjack and hookers!
In fact, forget the forum!
BEK HOUWE, NEUS VOLSTOUWE.

Frog schreef:Predatorprotomotherucking t rex
Avatar gebruiker
Prototype
Harder dan de rest
Donateur
Offline
 
Posts: 7474
Geregistreerd: do aug 01, 2013 11:57 pm
Woonplaats: The Void


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar XTC / MDMA

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Partypipo en 9 gasten

Royal Queen Seeds banner