Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Pas zeer laat effect

Hier kun je terecht voor al je vragen over de partydrug MDMA. Alles over xtc-pillen hoort hier ook.

Pas zeer laat effect

Berichtdoor SLD » di okt 14, 2014 1:48 am

Dag mensen,

Afgelopen week heb ik bij vrienden thuis weer eens XTC gebruikt. We waren met 5 man, allen ook wel ervaring met XTC. Er zit meestal minimaal zo'n 2 á 3 maanden tussen gebruik, de laatste keer hiervoor was voor mij nu ongeveer 4 maanden geleden.
De pillen waren getest, zouden geloof ik 160mg MDMA bevatten. Zo heb ik om half 7 een hele pil genomen. Normaal gesproken begin ik, zoals geloof ik de meeste mensen wel, binnen 15-30 minuten de eerste effecten te merken. Nu voelde ik me echter een uur laten nog steeds compleet nuchter, terwijl de rest alle 4 behoorlijk lekker leken te gaan op diezelfde pillen. Nou, prima dacht ik, zal zometeen wel komen, en bovendien vermaakte ik me alsnog wel. Rond half negen hebben de anderen een halfje bijgeslikt. Ik heb toen niet meer bijgeslikt omdat ik er na 2 uur nog steeds niets van merkte, had inmiddels ook al besloten dat het nu ook niet meer ging komen. Ben daar verder ook niet meer op gaan wachten. Dus nog een halfje of hele pil bijnemen hoefde van mij ook niet meer zo, vind zelf 1 pilletje per avond meestal toch wel genoeg, en ik had het ook nuchter nog superleuk gehad die avond :).

Dus na een leuke avond gehad te hebben, ben ik rond een uur of 11 naar huis gegaan en in bed nog wat tv gaan kijken. En rond 12 uur sloeg de pil die ik dus om half zeven in heb genomen ineens in! :shock: Ik schrok er even van, omdat ik niet verwachtte dat dat nog zou komen, en ik baalde meteen heel erg dat ik alleen was, omdat met xtc juist het samen zijn met je vrienden zo fijn is. Heb even overwogen om terug te gaan omdat ik dus helemaal geen zin had om met xtc op alleen te zijn, maar ben maar gewoon weer naar beneden gegaan. Koptelefoon op, muziek aan, en heb een paar uurtjes lekker in mijn eentje door de woonkamer gedanst, op de bank gehangen en genoten van de muziek, en heerlijk met do hond zitten knuffelen. Uiteindelijk heeft het me helemaal niets meer uitgemaakt dat ik alleen was. Ik vond het juist wel prima, was gewoon lekker helemaal tevreden met mezelf en dat ik alleen was, was geen enkel probleem meer :).


Maar om een lang verhaal kort te maken, wat ik mij nu een beetje afvraag: zijn er hier meer mensen die wel eens hebben meegemaakt dat een pilletje pas na 5,5 uur inslaat? Ik geloof dat een volle maag het wel wat kan vertragen, maar ik heb die dag rond een uur of half 5 een gewone, normale maaltijd gehad, niets wat heel vet was ofzo, en verder niets bijzonders meer, dus daar kan het niet aan hebben gelegen lijkt me.
Niet dat het nu super belangrijk is, want het is allemaal prima gegaan en leuk geweest, maar ben gewoon benieuwd, voornamelijk omdat xtc normaal bij mij altijd toch binnen 30 minuten inslaat, dus vond het vrij apart dat ie nu ineens pas zoveel later ineens insloeg.


Maar uiteindelijk heb ik hierdoor in ieder geval wel geleerd dat een keer xtc in je eentje thuis ook heel relaxed kan zijn :grin:.
SLD
Newbie
Offline
 
Posts: 3
Geregistreerd: ma okt 13, 2014 9:03 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor Fool » di okt 14, 2014 2:02 am

Heb wel eens gehad dat mijn dose 5-MeO-DALT een paar uur later insloeg en heb het bovenstaande scenario ook wel eens vaker gehoord, heeft volgens mij iets te maken met het feit dat je stoelgang stilstaat ofzo. Durf het niet helemaal zeker meer te zeggen, maar in dat geval zou iets eten kunnen helpen om dat weer wat meer in beweging te zetten?

@Einstein, @Claviceps ???
Fool
Stom
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2575
Geregistreerd: za maart 08, 2014 6:39 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor Claviceps » di okt 14, 2014 11:16 am

Ik geloof dat een volle maag het wel wat kan vertragen, maar ik heb die dag rond een uur of half 5 een gewone, normale maaltijd gehad, niets wat heel vet was ofzo, en verder niets bijzonders meer, dus daar kan het niet aan hebben gelegen lijkt me.

Aparte situatie in ieder geval. Had je die avond nog andere drugs of medicatie gebruikt?
MDMA is readily absorbed from the gastrointestinal tract. Onset of action is within 30 minutes and peak serum levels occur after one to three hours (Mas, Farre, de la Torre, Roset et al., 1999).

Volgens literatuur word MDMA vrij snel opgenomen dus genetische afwijkingen en andere aandoeningen uitgesloten lijkt mij wat je gegeten hebt de meest logische oorzaak. Je geeft zelf al aan dat het normaal ongeveer 30 minuten duurt op basis hiervan zou ik een genetische afwijking wat betreft drugmetabolisme in ieder geval uitsluiten. Daarnaast zou de coating van de pil misschien een rol hebben gespeeld. Alhoewel dat zou betekenen dat jij toevallig de slechte pil had, iets wat ik niet zo aannemelijk vind. Was jij degene die de pillen heeft laten testen en weet je zeker dat het een betrouwbare uitslag was? PMA/PMMA heeft bijvoorbeeld een langere en langzamer onset dan MDMA. Echter, zouden je vrienden dan ook een vertraagde onset moeten hebben ervan uitgaande dat de pillen allemaal van dezelfde batch afkomstig zijn.

Wat betreft voeding is het bekend dat deze inderdaad een vertraagde opnamen kunnen veroorzaken. Het basis principe is dat wanneer je iets eet, je maag de voeding vasthoud voor vertering. Hierdoor word de inhoud (o.a. opgeloste pil) minder snel doorgelaten naar de dunne darm waar het opgenomen word in de bloedbaan. De snelheid waarmee de maag geleegd word naar de dunne darm is afhankelijk van de voeding. In het geval van een vettige maaltijd word deze vertraagd [1]. Er kan ook een interactie zijn tussen specifieke voeding, voedingsstoffen en MDMA, echter kan ik hier geen studies over vinden. Op Erowid vond ik echter een soortgelijke ervaring: Delayed Response - MDMA, Roast Beef, & Mashed Potatoes "MDMA normally takes 45 minutes to an hour to kick in, for me... this time it was nearly 2 hours."

- [1] Meals and medicines, Andrew McLachlan and Iqbal Ramzan, Faculty of Pharmacy, University of Sydney (2006)
- [2] Livestrong.com - Foods That Delay Drug Absorption
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor SLD » di okt 14, 2014 1:42 pm

Claviceps schreef:Had je die avond nog andere drugs of medicatie gebruikt?

Nee, medicijnen gebruik ik niet, en verder was ik gewoon nuchter. Geen andere drugs gebruikt, geen alcohol.

Ik heb ze overigens niet zelf laten testen, dus ik kan dan ook niet met 100% zekerheid zeggen wat voor pillen het waren. Degeen die zegt ze getest te hebben, laat echter vrijwel altijd zijn pillen en poeders testen voor gebruik, dus op zich zie ik niet echt een reden waarom hij dit nu niet zou doen, en er dan over zou liegen. Ik heb niet echt redenen om het niet te vertrouwen, zeg maar.

PMA/PMMA had ik trouwens niet eerder van gehoord. Eventjes opgezocht, maar als ik het goed begrijp, zolang je daarmee onder de grens van een overdosis blijft, geeft dit vrijwel dezelfde werking en ervaring als XTC? Heb er uiteindelijk niets bijzonders aan gemerkt. Wat er genoemd wordt bij PMA en PMMA(misselijkheid, ademhalingsproblemen, stuiptrekkingen en dergelijke) heb ik in ieder geval ook niet ervaren. Daarbij, ik ben trouwens ook de enige geweest die het bij 1 pil heeft gelaten, dus iedereen heeft een hogere dosis binnengekregen dan ik, en aangezien we allemaal nog gezond en wel zijn, denk ik inderdaad dat het dit ook niet is geweest :).

Zal het dan toch gewoon aan het eten hebben gelegen? Dat is eigenlijk het enige wat dan nog overblijft. Had gewoon rijst met wat boontjes en tahoe gegeten, voor zover ik weet is dat toch niet echt een zware maaltijd. Heb ook wel eens een half uurtje voor ik een pilletje nam nog flink de friettent geplunderd, en daarna heeft de XTC ook niet merkbaar langer op zich laten wachten.
Moet zeggen dat ik de dag zelf qua eten eigenlijk nooit echt rekening houd hiermee, ik wil juist wel wat gegeten hebben voor XTC of speed, omdat ik tijdens gebruik hiervan echt niks wil/kan eten. En om nu de hele dag te gaan vasten, zoals in je link van Erowind verteld wordt, om vervolgens je lichaam ook nog eens extra te gaan belasten met drugs, lijkt me nu ook niet echt heel gezond toch? Het enige waarbij ik wel altijd rekening hield met dat ik een uur of 4 vantevoren niets meer at, was als ik truffels had. Maar truffels zijn natuurlijk ook niet zo'n aanslag op je lijf als XTC of speed.


Verder in ieder geval goed om te weten van PMA/PMMA. Nu probeer ik me toch altijd wel goed in te lezen voor ik iets probeer wat ik niet ken, maar dit kende ik niet. Ik zal sowieso nooit bijnemen als ik nog helemaal niets merk, maar dit is nog een reden meer om op te letten met bijslikken :).
SLD
Newbie
Offline
 
Posts: 3
Geregistreerd: ma okt 13, 2014 9:03 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor Claviceps » di okt 14, 2014 6:39 pm

Ik heb zelf geen persoonlijke ervaring met MDMA, PMA, of PMMA. Ik weet alleen dat volgens berichtgeving PMA en PMMA vaker gebruikt worden omdat er makkelijker aan te komen is dan de grondstoffen voor MDMA en het effect sterk lijkt op MDMA. In het verleden is PMA en PMMA al vaker aangetroffen in pillen die als MDMA verkocht werden. Er zijn zelfs enkele mensen overleden. Het testen van je pillen en poeders is daarom erg belangrijk.

Het gevaar van PMA/PMMA is dat als men onwetend is en besluit bij te nemen omdat er geen effecten merkbaar zijn binnen de "normale" periode dat het bij MDMA wel te merken is de kans op een overdosis met gevaarlijke bijwerkingen toeneemt. Het betekend dus niet perse dat je bijwerkingen als misselijkheid en ademhalingsproblemen etc. direct merkt bij lage of normale doseringen PMA en PMMA. 1 pil of 1.5 pil met PMA of PMMA lijkt mij persoonlijk niet direct hoeven te leiden tot zulke situaties tenzij deze hoog gedoseerd zijn.

SLD schreef:Ik heb niet echt redenen om het niet te vertrouwen, zeg maar.

Hiervan uitgaande en afgaande op de tijd dat je vrienden effecten merkte lijkt MDMA aannemelijk. De maaltijd die je beschrijft is inderdaad niet dusdanig vettig. Echter, het zou kunnen zijn dat bepaalde producten in je maaltijd toch voor een vertraagde doorgave zorgen. Je zou zelf kunnen gaan googlen op de producten en keywords als delayed absorption, stomach digestion, etc.

Ik hanteer persoonlijk zelf 2-3 uur voor oraal innamen van drugs niks meer eten. Een hele dag vasten is inderdaad vrij overdreven. Een van de belangrijkste dingen bij MDMA is om ervoor te zorgen dat je voldoende blijft drinken.

Ik denk dat je deze keer ongelukstreffer hebt gehad. Gezien dat je geen geschiedenis hebt met vertraagde opname problemen lijkt het mij dat je volgende keer in alle waarschijnlijkheid wel binnen normale tijd effecten merkt. Tijdens het googlen heb ik wel een aandoening gevonden die blijkbaar vaker voorkomt bij mensen met diabetes. De aandoening heet gastroparesis (delayed stomach emptying). Echter, zonder onderzoek van een arts zou ik niet direct mezelf gaan diagnoseren met gastroparesis :grin:

- A METHOD OF CONDUCTING THERAPEUTIC SESSIONS WITH MDMA, Journal of Psychoactive Drugs Vol. 30(4): 371-379 (October-December, 1998)
Regular alcohol or marijuana consumption seemed to decrease the effects of the MDMA, so abstaining from the use of these compounds was advised for a few days beforehand. Food, especially milk products, seemed to decrease intestinal absorption of MDMA, and to predispose the client to nausea or vomiting. Therefore, fasting overnight or for at least six hours before ingestion of MDMA was advised.
Deze bevindingen zijn voornamelijk op observaties gebaseerd. Wetenschappelijk gezien weet ik niet of melk inderdaad dit effect heeft.

- Studies of (±) 3,4-Methylenedioxymethamphetamine (MDMA) Metabolism and Disposition in Rats and Mice: Relationship to Neuroprotection and Neurotoxicity Profile (2012)
Previous studies in our laboratory testing the effects of fasting on MDMA blood levels revealed no differences with regard to MDMA pharmacokinetics in fasted animals compared to those with free access to food and water.
Het gaat hier echter wel om ratten en muizen. Deze bevinding is niet met zekerheid door te trekken naar mensen.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor Fool » di okt 14, 2014 7:02 pm

Is het biologisch niet mogelijk dat je zenuwachtig was of dat er iets anders 'normaals' aan de hand was dat je parasympatisch zenuwstelsel zo geremd was dat er even weinig verwerkt werd? Heb namelijk best wel vaker gehoord dat orale drugs later inslaan, heb er zelf wel eens last van gehad en @Apenkool en @Fret voor zover ik weet ook.
Fool
Stom
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2575
Geregistreerd: za maart 08, 2014 6:39 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor Claviceps » wo okt 15, 2014 8:47 pm

Stress kan inderdaad een rol spelen volgens een studie die ik heb kunnen vinden: The effect of stress on gastric emptying rate measured with a radionuclide tracer. In het artikel: "How Stress Affects Digestion" verteld een dokter kort over het effect van stress op vertering.

Fool, als mens hebben we snel de neiging om correlaties te leggen tussen gebeurtenissen die kort na elkaar gebeuren. Wat niet wil zeggen dat het niet klopt wat je zegt. Zonder klinische opzet valt moeilijk vast te stellen wat de oorzaak was. Mijn verklaring voor het fenomeen is dan ook niet perse correct aangezien ik ook door mijn eigen kennis en aannamen geleid word. Andere oorzaken zijn in deze situaties dan ook niet uit te sluiten.

Je vraag over het parasympathisch zenuwstelsel liet me wel denken aan nog een gerelateerde mogelijkheid. Iedereen kent het vlinders in je buik gevoel denk ik wel. Het is iets wat ik zelf persoonlijk ook nog wel vaker met psychedelica ervaar voor innamen. Ik heb hier nog wat meer informatie over gezocht in relatie tot het parasympathisch zenuwstelsel. Het gevoel van vlinders in je buik is een indicatie van de fight-or-flight response. Als je lichaam in fight-or-flight modus verkeerd word o.a. vertering gestopt (of in ieder geval enorm vertraagd) zodat alle benodigde energie gebruikt kan worden in de reactie op de potentiële bedreiging. Zie eventueel ook "fight-or-flight response" kopje "Parasympathetic nervous system".

Als verklaring voor vertraagde opnamen zou het ook passend kunnen zijn. Echter, zou ik stellen dat enige periode na innamen je lichaam weer terug keert naar de "rest-and-digest" staat en vertering weer op gang komt. Tussen innamen en merkbare effecten zaten 5 uur en 30 minuten. Uitgaande van 60 minuten voor opnamen zit er dan zo'n 4.30 uur tussen. Persoonlijk lijkt mij dit nogal een lange periode voor het lichaam om niet hersteld te zijn van de fight-or-flight response. Helaas, hebben mijn Google queries niet direct een antwoord kunnen geven op de hersteltijd. Mogelijk dat een samenkomst van omstandigheden allemaal bijgedragen heeft Ik denk dat SLD in ieder geval antwoord kan geven op de vraag of stress een rol speelde.

Ik heb verder nog wat verder gezocht wat betreft factoren die drug opnamen beïnvloeden. Het onderstaande document geeft een redelijk globaal inzicht in alle factoren die een rol kunnen spelen. Zowel de fysiologisch aspecten als wel de eigenschappen van de drug komen aan bod. Klap het spoiler stukje uit om de informatie hieronder te zien.

[EDIT:] Trouwens om opnamen (iets) te versnellen zou je een pil kunnen crushen en oplossen in water of met water de poeder innemen.

Spoiler! :
FACTORS AFFECTING DRUG ABSORPTION
Gastero-Intestinal Physiology
 • Anatomically, a swallowed drug rapidly reaches the stomach.
 • Eventually, the stomach empties its contents into the small intestine. Because the duodenum has the greatest capacity for the absorption of drugs from the GI tract, a delay in the gastric emptying time for the drug to reach the duodenum will slow the rate and possibly the extent of drug absorption, thereby prolonging the onset time for the drug.
 • Some drugs, such as penicillin, are unstable in acid and decompose if stomach emptying is delayed. Other drugs, such as aspirin, may irritate the gastric mucosa during prolonged contact.
 • Gastric emptying rate is faster in case of solution & suspensions than solid & nondisintegrating dosage forms.
Factors that influence gastric emptying rate are: -
a. Volume of meal
b. Composition of meal
c. Physical state and viscosity of meal
d. Temperature of meal
e. Gastrointestinal pH
f. Electrolyte and osmotic pressure
g. Body posture
h. Emotional state
i. Disease state.

Effect of Food
The presence of food in the GI tract can affect the bioavailability of the drug from an oral drug product (). Digested foods contain amino acids, fatty acids, and many nutrients that may affect intestinal pH and solubility of drugs. The effects of food are not always predictable and can have clinically significant consequences. Some effects of food on the bioavailability of a drug from a drug product include ():
 • Delay in gastric emptying
 • Stimulation of bile flow
 • A change in the pH of the GI tract
 • An increase in splanchnic blood flow
 • A change luminal metabolism of the drug substance
 • Physical or chemical interaction of the meal with the drug product or drug substance
The absorption of some antibiotics, such as penicillin and tetracycline, is decreased with food; whereas other drugs, particularly lipid-soluble drugs such as griseofulvin and metazalone, are better absorbed when given with food containing a high fat content.

(Zie document voor meer informatie)
Laatst bijgewerkt door Claviceps op wo okt 15, 2014 10:18 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor Fool » wo okt 15, 2014 9:21 pm

Claviceps schreef:Fool, als mens hebben we snel de neiging om correlaties te leggen tussen gebeurtenissen die kort na elkaar gebeuren. Wat niet wil zeggen dat het niet klopt wat je zegt. Zonder klinische opzet valt moeilijk vast te stellen wat de oorzaak was. Mijn verklaring voor het fenomeen is dan ook niet perse correct aangezien ik ook door mijn eigen kennis en aannamen geleid word. Andere oorzaken zijn in deze situaties dan ook niet uit te sluiten.

Misschien kunnen we nu niet exact vaststellen hoe dit fenomeen ontstaat, maar erover speculeren is desalniettemin nog steeds interessant. Thanks voor je linkjes, ga ik zeker uitgebreid doornemen zodra ik iets meer tijd heb! :hulde:
Fool
Stom
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2575
Geregistreerd: za maart 08, 2014 6:39 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor Claviceps » wo okt 15, 2014 9:30 pm

Fool schreef:maar erover speculeren is desalniettemin nog steeds interessant.

Helemaal mee eens. Als ik het topic interessant vind neem ik me ook de tijd om informatie te verzamelen om mogelijk tot een antwoord te komen.
Laatst bijgewerkt door Claviceps op ma dec 08, 2014 2:39 am, in totaal 1 keer bewerkt.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm

Re: Pas zeer laat effect

Berichtdoor SLD » do okt 16, 2014 5:52 pm

Zo, nogal wat informatie om door te nemen inderdaad! Vanavond gaat het me niet lukken, maar zal morgen eens even alles goed doornemen. Ik heb in ieder geval heel wat uitgebreidere antwoorden gekregen dan ik verwacht had, waarvoor dank!
SLD
Newbie
Offline
 
Posts: 3
Geregistreerd: ma okt 13, 2014 9:03 pm


 • Gelijkaardige topics
  Reacties
  Bekeken
  Laatste post

Keer terug naar XTC / MDMA

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 9 gasten

Royal Queen Seeds banner