Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeesten

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeesten

Berichtdoor Gonzo » do sep 06, 2012 1:11 pm

In de politieregio Gelderland-Midden gold een aantal jaren een scherp drugsbeleid bij dancefeesten als Qlimax en Hard Bass. Na een aantal evaluaties is geëxperimenteerd met een aanpak op maat die nu de standaard aan het worden is. Het Centrum Veilig en Gezond Uitgaan sprak met André Oudendag, projectleider evenementen en voetbal bij Politie Gelderland-Midden, over de koerswijziging en de ervaringen daarmee.

Strenge (toegangs)controles, bedoeld om drugsbezit en dealers op te sporen maakten tot voor kort onderdeel uit van het drugsbeleid op dancefeesten. Daarnaast hoopte men dat van de zichtbare politie-inzet een preventieve werking zou uitgaan. Uit eigen onderzoek naar dit beleid over de afgelopen vijf jaar, bleek de relatieve pakkans echter laag. Dat het een preventieve werking op dealen zou hebben, leek daarmee onwaarschijnlijk. Het aantal drugs gerelateerde aanhoudingen nam in de loop der jaren niet af. Daarnaast deden zich bijna geen openbare orde problemen voor en hadden de controles een negatieve invloed op de sfeer. Redenen voor de politie om het beleid te heroverwegen en een nieuwe koers uit te zetten.

Risico-inschattingen
Tegenwoordig worden goede risico-inschattingen gemaakt (door organisatie, beveiliging en politie) van de te verwachte bezoekersgroepen en hun feestgedrag. Gekeken wordt onder meer naar risicogroepen voor geweld en overlast en naar aard en omvang van het te verwachten drank- en drugsgebruik. Op grond daarvan bepaalt men de benodigde politie-inzet en de soort controles.

Geen verband openbare ordeproblemen en XTC
Om sommige feesten, waar XTC de meest gebruikte drug is, blijkt bijvoorbeeld een zware inzet meestal niet nodig. Een klein team, dat signaleert en ingrijpt op excessen zoals dealen en openlijk gebruik, blijkt voldoende. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met de organisatie en beveiliging. De uitvoering past binnen het gebruikelijke werkproces van de politie en er hoeven geen speciale voorzieningen getroffen te worden. Uit de meest recente evaluatie van verschillende dance events, onder andere, Qlimax, Hardbase, Free Your Mind, 8 Bahn en Dreamfields, blijkt dat een vermindering van inzet (van gemiddeld ruim 100 naar 50 agenten en geen drugshonden), niet heeft geleid tot (een toename van) openbare ordeproblemen. Oudendag geeft aan dat de bevindingen in de regio Gelderland-Midden stroken met ervaringen elders, zoals opgetekend in De Juiste Snaar en in Waardevolle evaluatie van outdoor festival Bassrulers in Steenbergen.

Opbouw maatregelen
Ook bij feesten waar relatief veel cocaïne, GHB of speed gebruik voorkomt, kan de inzet worden teruggebracht maar er worden wel drugsspecialisten ingezet. Specialisten zijn ook nodig bij feesten waar lastige groepen verwacht worden zoals sommige groepen voetbalsupporters. Via convenanten met beveiligingsbedrijven en voetbalclubs vindt daarover informatie-uitwisseling plaats. Indien nodig kunnen maatregelen worden aangescherpt. Hierbij moet worden gedacht aan extra fouilleren meer toezicht beveiligers, inzet politie, drugsspecialisten en de inzet van politie openbare orde teams.

Maatwerk loont
Het beleid werpt zijn vruchten af. De feesten verlopen in goede sfeer en bij een van de laatste evaluaties bleek bovendien het aantal gezondheidsincidenten te zijn gehalveerd ten opzichte van eerdere jaren. De reden daarvoor is niet met zekerheid te geven. Men vermoedt dat mee zou kunnen spelen dat een stringent drugsbeleid riskanter slikgedrag (van te voren grotere hoeveelheden drugs innemen) met zich meebracht. Een groot voordeel van maatwerk bij de politie inzet is dat er economischer met menskracht en geld wordt omgegaan.

Uitleggen aan bestuurders
Op de vraag of iedereen het nieuwe beleid steunt, antwoordt Oudendag dat de partijen in het veld enthousiast zijn, net als de organisatoren. Het is soms wel lastig het beleid aan bestuurders uit te leggen. De beeldvorming rond dergelijke feesten werkt niet mee. Maar met behulp van evaluatiegegevens en het presenteren van voorbeelden zou er meer draagvlak kunnen ontstaan. Belangrijk is dat alle partijen zich realiseren dat het nieuwe beleid – net als het oude – geen 100% incidentvrij feest kan garanderen. Het zou jammer zijn dat wanneer zich iets voordoet, men meteen in de reflex van meer politie-inzet schiet, zonder de feiten en de evaluaties over langere tijd te bekijken.

Alcohol
Op dit moment zit de meeste zorg en politie-inzet in festijnen waar veel alcohol wordt gedronken, zoals sommige Hollandse Hitfeesten. Daar doen zich de meeste openbare orde problemen voor. Oudendag bepleit voor deze feesten een preventieve aanpak en proactief ingrijpen op openbare dronkenschap en op kleine incidenten. Daarmee voorkom je escalatie later op de avond. Het is lastig sommige organisatoren mee te krijgen in goed alcoholbeleid omdat bij dit soort feesten de economische factor een grote rol speelt. Gemeenten kunnen hier een voortrekkersrol in spelen door maatwerk bij de vergunningverlening. En controle op de voorwaarden.

Procesbeschrijving
Binnen enkele maanden verschijnt een procesbeschrijving van de nieuwe aanpak door de politie Gelderland-Midden in samenwerking met onderzoeksbureau Beke. Daarin komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde: informatie delen met organisatie en beveiliging; fotograferen van mogelijke orde-verstoorders; vroeg signalering drugs; zorgcontacten.

Bron:
http://www.veiligengezonduitgaan.nl
I want you to understand that this man at the wheel is my attorney. He's not just some dingbat I found on the strip, man. He's a foreigner. I think he's probably Dutch. But that doesn't matter, though, does it? Are you prejudiced?Avatar gebruiker
Gonzo
Adult Film Aficionado
Wijs Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 1681
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:08 pm
Woonplaats: Bij jou om de hoek...

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Gonzo » do sep 06, 2012 1:19 pm

En dan kom ik 5 minuten later dit bericht tegen op Nu.nl:

AMSTERDAM - De VVD in Amsterdam wil dat drugsgebruikers op festivals direct verwijderd worden van het terrein.


Dat meldt Metro. Undercoverpersoneel moet feestvierders die drugs gebruiken direct verwijderen en fouilleren moet al bij de poort.
VVD-raadslid Daniel van der Ree: ''Op papier geldt er een zero-tolerance-beleid waarbij harddrugsgebruik op festivals bestreden wordt, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Steeds meer bezoekers komen met harddrugs binnen.''
Een team van VVD-studenten bezocht een aantal Amsterdamse festivals en constateerde grotere problemen dan zij hadden verwacht. ''We maken ons er zorgen over dat festivalgangers meer en jonger drugs gebruiken. Ook moet Amsterdam steviger optreden tegen het groeiend gebruik van GHB, een zeer gevaarlijke harddrug.''
Binnenkort komt Van der Ree met een eigen voorstel voor burgemeester Van der Laan, meldt Metro.
Organisator Tjeerd Bijnsdorp van festival A Day at the Park is verbaasd over de nieuwe plannen van Van der Ree. ''Wij doen al aan strenge controle bij de poort wat tot wachtrijen leidt. Er wordt gesurveilleerd op het terrein. Mensen die drugs bij zich hebben en betrapt worden, wordt de toegang tot het festival ontzegd.


:#:
Lekker onderzoek van de jeugd van de VVD..
I want you to understand that this man at the wheel is my attorney. He's not just some dingbat I found on the strip, man. He's a foreigner. I think he's probably Dutch. But that doesn't matter, though, does it? Are you prejudiced?Avatar gebruiker
Gonzo
Adult Film Aficionado
Wijs Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 1681
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:08 pm
Woonplaats: Bij jou om de hoek...

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Einstein » do sep 06, 2012 1:30 pm

Drugscontroles zullen altijd achterblijven bij de inventiviteit van feestende junks zoals wij :s Beter gaat de politiek dat ook inzien :#:
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Delicate » do sep 06, 2012 1:39 pm

Ik vond dat eerste artikel erg verfrissend. Daaruit blijkt gewoon dat hoe ze het ook proberen.
1. Drugs altijd voorkomt op feesten.
2. XTC gebruik niet zorgt voor ruzies (duh)
3. Alcohol veel problematischer is.
4. Politie inzet verminderen zorgt voor een betere sfeer.
5. Uiteindelijk de gemeenschap dit minder geld kost.

Ik zie alleen maar voordelen ;).

Wat ik niet begrijp van het tweede artikel.
Wat willen ze doen dan, hij heeft xtc op, jij moet weg? Feestje waar ik vorige week was had 60% denk ik wel pillen op. Die allemaal weg sturen? Op een feest van 15.000 lijkt me dat een groot succes :grin:
Avatar gebruiker
Delicate
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 126
Geregistreerd: do jul 26, 2012 12:37 pm

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor snuifduif » do sep 06, 2012 4:50 pm

Dr.Gonzo schreef:
Ook moet Amsterdam steviger optreden tegen het groeiend gebruik van GHB, een zeer gevaarlijke harddrug.''
:#:
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5172
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Schism » do sep 06, 2012 6:40 pm

Dr.Gonzo schreef:Alcohol
Op dit moment zit de meeste zorg en politie-inzet in festijnen waar veel alcohol wordt gedronken, zoals sommige Hollandse Hitfeesten. Daar doen zich de meeste openbare orde problemen voor.

Heerlijk om dit te lezen.
Schism
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2684
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:28 pm

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Ivo » do sep 06, 2012 6:46 pm

snuifduif schreef:
Dr.Gonzo schreef:
Ook moet Amsterdam steviger optreden tegen het groeiend gebruik van GHB, een zeer gevaarlijke harddrug.''
:#:


Waarom :#:? Met zo'n kans op KO gaan, is GHB echt wel gevaarlijk volgens mij...
No sympathy for the devil; keep that in mind. Buy the ticket, take the ride...and if it occasionally gets a little heavier than what you had in mind, well...maybe chalk it up to forced consciousness expansion: Tune in, freak out, get beaten.
Avatar gebruiker
Ivo
Midnight Toker
Site Admin
Offline
 
Posts: 7871
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 12:34 pm

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Gonzo » do sep 06, 2012 9:18 pm

Pascal schreef:
Dr.Gonzo schreef:Alcohol
Op dit moment zit de meeste zorg en politie-inzet in festijnen waar veel alcohol wordt gedronken, zoals sommige Hollandse Hitfeesten. Daar doen zich de meeste openbare orde problemen voor.

Heerlijk om dit te lezen.


Mooi he!
Al die Tokkies lekker aan het vechten met Fransje Duijts op de achtergrond, Nick en Simon erbij hoppa!! :rock:
I want you to understand that this man at the wheel is my attorney. He's not just some dingbat I found on the strip, man. He's a foreigner. I think he's probably Dutch. But that doesn't matter, though, does it? Are you prejudiced?Avatar gebruiker
Gonzo
Adult Film Aficionado
Wijs Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 1681
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:08 pm
Woonplaats: Bij jou om de hoek...

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor snuifduif » do sep 06, 2012 9:58 pm

Ivo schreef:
Waarom :#:? Met zo'n kans op KO gaan, is GHB echt wel gevaarlijk volgens mij...


Aan de ene kant is het wel risicovoller dan bijvoorbeeld mdma of speed. Maar 'zeer gevaarlijke harddrug' vind ik toch echt een doemscenario definitie
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5172
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Schism » do sep 06, 2012 10:17 pm

snuifduif schreef:
Ivo schreef:
Waarom :#:? Met zo'n kans op KO gaan, is GHB echt wel gevaarlijk volgens mij...


Aan de ene kant is het wel risicovoller dan bijvoorbeeld mdma of speed. Maar 'zeer gevaarlijke harddrug' vind ik toch echt een doemscenario definitie

Ik ken zelf mensen die illegale psytrance-feesten organiseren, dat ook liever niet hebben en die omschrijving heb ik weleens uit hun mond horen komen. En met het risico op verkeerde doseringen met niet alleen GHB, maar bijvoorbeeld ook GBL, wat nog lager gedoseerd moet worden, is het risico te groot op een feest waar je ten eerste ook nog eens half in het geheim je buisje moet vullen (mits je die überhaupt hebt..) en weg moet tikken. Ten tweede nog eens in je GHB-space een tweede dosis maakt.
Het risico is dus te groot. Ik zag zelf een week terug nog een meisje out op het strand liggen op de GBL. (hartslag prima, uit de zon, niet uitgedroogd, dus ging goed, maar toch.)

Ook al gebruik ik zelf ook wel GHB op feesten. Ik moet het toch eens zijn met hun omschrijving ervan.
Schism
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2684
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:28 pm

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » do sep 06, 2012 10:50 pm

snuifduif schreef:
Ivo schreef:
Waarom :#:? Met zo'n kans op KO gaan, is GHB echt wel gevaarlijk volgens mij...


Aan de ene kant is het wel risicovoller dan bijvoorbeeld mdma of speed. Maar 'zeer gevaarlijke harddrug' vind ik toch echt een doemscenario definitieZo moet je het niet bekijken. Verantwoord gebruik moet je niet meewegen. Voor jezelf wel natuurlijk maar niet op de manier hoe zij er naar kijken. Hun kijken naar heel Nederland en de volksgezondheid. En daar heb je zat mongolen rondlopen. Mongolen die 10 pillen nemen en mensen die GHB overdoseren en liggen de creperen. 8-) Dat laatste gebeurt volgens mij vaker en dus is het over heel Nederland wel een groter gevaar. Volgens mij even veel ambulances die voor GHB rijden als voor alcohol. Dus wel terecht dat ze het zo noemen :P
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor snuifduif » do sep 06, 2012 11:03 pm

Ja daar hebben jullie ook wel gelijk in. Heb inderdaad maar een paar keer een ambulance op een feest gezien en volgens mij was het elke keer voor een ghb overdosis
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5172
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Einstein » vr sep 07, 2012 4:27 am

Als het om dit soort feesten gaat moet je inderdaad rekening houden met de ergste debielen :s Dan is GHB niet echt de meest ideale drug 8-)
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor Frog » vr sep 07, 2012 12:14 pm

Dr.Gonzo schreef:
Pascal schreef:
Dr.Gonzo schreef:Alcohol
Op dit moment zit de meeste zorg en politie-inzet in festijnen waar veel alcohol wordt gedronken, zoals sommige Hollandse Hitfeesten. Daar doen zich de meeste openbare orde problemen voor.

Heerlijk om dit te lezen.


Mooi he!
Al die Tokkies lekker aan het vechten met Fransje Duijts op de achtergrond, Nick en Simon erbij hoppa!! :rock:


:lol:
Standaard bij de kermis in mij geboorte dorp bijvoorbeeld of een ander groot festijn wat daar gehouden word jaarlijks, altijd gasten die gaan vechten.
Vaak zijn het dezelfde, zelfs een keer de ME aan te pas gekomen om dat de boel voledig uit de hand liep :beer: :(
Avatar gebruiker
Frog
Badass Junkie
Verbannen
 
Posts: 2111
Geregistreerd: vr nov 01, 2013 11:52 pm

Re: Politie enthousiast nieuwe koers drugsbeleid dancefeeste

Berichtdoor snuifduif » vr sep 07, 2012 1:17 pm

Frog schreef:
:lol:
Standaard bij de kermis in mij geboorte dorp bijvoorbeeld of een ander groot festijn wat daar gehouden word jaarlijks, altijd gasten die gaan vechten.
Vaak zijn het dezelfde, zelfs een keer de ME aan te pas gekomen om dat de boel voledig uit de hand liep :beer: :(

Helmond?
Avatar gebruiker
snuifduif
Panda imitator
Donateur
Offline
 
Posts: 5172
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Royal Queen Seeds banner