En nee, het is geen nieuwe wietkweek of een vraag over waarom er schimmels op de paddo's zitten.
Dit is wel een grow-verslag maar dan van iets anders. Namelijk gist.
Ik heb maanden geleden een airlock gekocht met het idee om daarmee cider te brouwen maar het nooit gedaan. Tot nu!
Gisten is vrij simpel. Je stopt suikers en gisten samen in een anaerobe omgeving(geen zuurstof) en de gisten maken uit de suikers alcohol.
Nu viel mijn oog op de productie van cider uit appelsap, aangezien dat een vrij simpele handeling is. De gist zet appelsap om in cider van zo'n 13%~15% alcohol
Hier kan je de instructable vinden die ik als leidraad gebruik. http://www.instructables.com/id/Homebre ... -easy-way/
Men beginne met appelsap zonder additieven, specifiek zonder 'kalium sorbaat' aangezien deze toevoeging gisten doodt. Deze komt van de Lidl.
Ik heb deze (http://tinyurl.com/jlcbrhs) gist gehaald voor enkele euros, welke goed is voor zo'n 25 liter cider.
Dan haal je (ook van Ebay) een waterlock, wat in principe hetzelfde is als een zwanenhals in de wc. Het zorgt ervoor dat de CO2 van de gist wel de fles uit kan, maar er geen zuurstof en bacteriën in de fles kunnen komen.
Vervolgens heb je nog een brouwvat nodig, in mijn geval een 5 liter fles waar sap in had gezeten. Deze ontsmet je met spiritus en giet je de helft van de appelsap in. De gist gaat erbij en nu giet je de overige helft appelsap erbij. Als laatste nog een paar scheppen suiker als extra voedsel voor de gist. De waterlock gaat erop en het geheel gaat in een relatief donkere plek van zo'n 16 tot 22 graden.
Na 4 weken is je fles klaar en zal de gist bezinken. Giet de cider af en geniet ervan zonder mate.
Hier een foto van mijn attributen, waar ik nog niet mee aan de slag gegaan ben. Zodra ik verder in het process ben zal ik meer foto's plaatsen.