Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

NMDA antagonist neurotoxicity/olneys lessions

Hier vind je alles over dissociatieven zoals ketamine, lachgas en PCP.

NMDA antagonist neurotoxicity/olneys lessions

Berichtdoor gandwarf777 » do dec 17, 2015 12:24 am

Ik heb nog geen topic over dit onderwerp gezien en het lijkt me wel belangrijk voor mensen die dit soort middelen regelmatig gebruiken:

NMDA antagonist neurotoxicity
De groep psychoactieve stoffen waarvan de werking voornamelijk berust op het blokkeren van de NMDA receptor, ook wel dissociatieven genoemd, brengen onder bepaalde omstandigheden schade toe aan je brein. De zogenaamde NAN: NMDA antagonist neurotoxicity.

In lage doseringen veroorzaken NMDA antagonisten(NA) de formatie van vacuolen in glutamaterge en cholinerge neuronen van de retrosplenial cortex doordat de mitochondria en het endoplasmatisch reticulum opzwellen als reactie op excitotoxiciteit. Deze schade is meestal nog omkeerbaar.

In hogere doseringen of bij langdurig gebruik treed dit effect ook op in limbische en cerebrocorticale hersengebieden als de posterior cingulate. De vacuolisatie kan dan overgaan in permanente celschade/necrose.


De excitotoxiciteit word veroorzaakt doordat de NMDA receptoren van GABAerge interneuronen in subcorticale hersengebieden, die projecteren op glutamaterge en cholinerge neuronen in de eerder genoemde hersengebieden, geblokkeerd worden.

Normaal gepsroken zorgt de activatie van NMDA receptoren op deze neuronen ervoor dat ze depolarizeren en daardoor de neurotransmitter GABA blijven afgeven op de glutamaterge en cholinerge neuronen waarop ze projecteren. Echter wanneer de NMDA receptor wordt geblokkeerd hyperpolariseert de GABAerge interneuron en stop hij met GABA afgeven aan zijn projecties.

Het gevolg is dat die glutamaterge en cholinerge neuronen niet meer "geremd" worden door GABA en daardoor gaan ze excessief veel glutamaat en acetylcholine afscheiden waardoor de post-synaptische neuronen excessief gaan vuren(door activatie van AMPA receptoren en mAChR's), ook wel excitotoxiciteit genoemd.

Er zijn een aantal manieren om deze schade tegen te gaan. De meest simpele methode is het toedienen van GABAerge middelen zoals benzodiazepine of barbituraten. Deze compenseren voor de verminderde concentratie GABA op de glutamaterge en cholinerge neuronen.

Verder verminderen anticholinergica als scopolamine de schade ook door de mAChR's te blokkeren en zo de excitotoxiciteit tegen te gaan.

Ten slotte verminderen α2 receptor agonisten als clonidine NAN. (het mechanisme hierachter is mij niet helemaal bekend)


Aan de andere kant kan de neurotoxiciteit toenemen door co administratie van middelen met een omgekeerde werking. Hiermee bedoel ik GABA antagonisten(absint), mAChR agonisten(betelnoot) of cholinesterase remmers(galantamine) en α2 receptor antagonisten(yohimbine).
Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7879597
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11943810
http://www.nature.com/mp/journal/v7/n1/ ... 0912a.html
gandwarf777
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 51
Geregistreerd: wo sep 16, 2015 9:43 pm


Re: NMDA antagonist neurotoxicity/olneys lessions

Berichtdoor Claviceps » vr dec 18, 2015 3:59 am

De twee onderzoeken die je linkt op nih.gov gaan over experimenten op ratten, die conclusie kun je niet zomaar door trekken naar mensen. Rondom olney's lesions is nogal wat controversie. Vooralsnog zijn Olney's lesions onbewenzen in de mens maar uitsluiten dat ze bestaan is nog niet mogelijk naar mijn weten.

Wat betreft de substantie MK-801 kom je deze wat betreft recreatief gebruik (bijna) nooit tegen eigenlijk net als PCP dat vrij zeldzaam in Nederland is. Een andere bekende NMDA antagonist die je wel vaker tegen komt is bijvoorbeeld Methoxetamine (MXE) helaas is daar niet veel over bekent wat betreft de effecten in mensen. Studies hebben ondertussen wel aangetoont in dieren dat MXE soortgelijke schade aan de blaas veroorzaakt als Ketamine, vooralsnog is het niet bevestigd in de mens. In tegenstelling tot Ketamine is MXE een research chemical waarbij weinig tot geen (academisch) onderzoek is uitgevoerd in mensen.

In de link van Perry vind je in ieder geval recentere studies met betrekking tot Ketamine en ook een deel discussie over Olney's lesions.
“Scientists do not speak in absolutes, they present the results that support the hypothesis and the tolerance for error.”
Claviceps
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 902
Geregistreerd: zo feb 27, 2011 6:17 pm


  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Dissociatieven

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

Royal Queen Seeds banner