Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Handleiding: Drugs

Hier vind je alles wat niet bij één bepaalde drug hoort. Voor vragen over combinaties kun je het best in de subfora over de aparte drugs zoeken.

Handleiding: Drugs

Berichtdoor psych-out » ma jul 25, 2011 10:33 pm

Inleiding

Het leven op deze planeet heeft tal van genotsmiddelen met zich meegebracht of het nu natuurlijke producten zijn afkomstig uit onze natuur of dat het producten zijn die de mens zo heeft gemaakt.
Koffie, tabak, suiker enzovoorts. Al deze middelen zijn door de maatschappij onderworpen aan tests en onderzoeken om te kijken of het innemen ervan schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de mens. Zo is al langer bekend dat roken slecht is voor de gezondheid. Je hoeft hiervoor geen deskundige te zijn om te weten dat rokers meer hoesten dan niet rokers dus kan iedereen hierdoor wel concluderen dat roken de gezondheid schaadt. Alcohol en roken schaadt de gezondheid maar wordt toch door de maatschappij gedoogd.

We kunnen ons de vraag stellen waarom iemand de tour de France fietst, waarom Anders Berhing Breivik helemaal fuckt-up werd. De hersenen van een mens zijn zo ingewikkeld en complex dat we nooit met zekerheid kunnen zeggen hoe een ander persoon in elkaar steekt. De basis van de hersenen kennen we door onderzoeken. Waar het spraakcentrum, het evenwicht zich bevindt en zo verder. Interesses of voorliefde voor sport of drugs is een te complex iets.
De wet maakt onderscheidt tussen 2 groepen van genotsmiddelen.

In de eerste groep vinden we de ‘’softdrugs/gedoogde genotsmiddelen’’ zoals tabak, wiet en hasj. Zij worden geplaatst in de lijst van opiumlijst 2.
Deze groep wordt door de maatschappij gedoogd, wat wil zeggen dat ze een schadelijk effect hebben op het lichaam maar niet zo schadelijk dat het verboden moet worden. Deze worden toegestaan door de wet. Ook deels omdat het is ingeburgerd bij de mens.

In de tweede groep vinden we de ‘’harddrugs’’ deze groep wordt door de maatschappij afgestempeld als een onaanvaardbaar risico op de gezondheid van de mens.
Deze lijst wordt opiumlijst 1 genoemd. Hierin bevinden zich genotsmiddelen zoals xtc, cocaïne, speed,...

Naargelang het effect van de drugs op het lichaam worden ze ingedeeld in 3 groepen .
- Verdovende middelen
- Stimulerende middelen
- Hallucinogene of trip middelen
Verdovende middelen
Ook wel 'downers' genoemd. De gebruiker hiervan voelt zich minder actief, alert als ervoor.
In deze groep bevinden zich,
- Alcohol
- Benzo's (diazepam, oxazepam e.d.)
- GHB
- Opiaten (heroine, morfine e.d.)
-...

Stimulerende middelen
Ook wel 'uppers' genoemd. De gebruiker voelt zich hierdoor meer energievol, actief,...
Tot deze groep behoren,
- MDMA, beter bekend als XTC
- amfetamine's, (speed of snelle)
- cocaïne
- …

Hallucinogene of trip middelen
Ook wel psychedelische drugs of geestverruimende middelen genoemd. Tot deze groep behoren,
- marihuana/cannabis/wiet
- MDA (wanneer men een xtc pil neemt wordt er 7% van MDMA door het lichaam omgezet naar MDA wat hallucinaties kan veroorzaken zoals schokken in het beeld, wanen) Ook kan men deze stof in zijn zuivere vorm op de markt vinden.
- LSD
- hallucinogene paddenstoelen zoals de equadoriaanse of palenque
- DMT
-...

*dissociatieven*
- Ketamine
- Lachgas
- DXM
- PCP
- Methoxetamine
-...Waarom beginnen jongeren met drugs?


Jongeren beginnen meestal met het gebruiken van drugs als ze in de pubertijd zitten. In die tijd hebben ze het meeste drang om te experimenteren om verschillende redenen. Ze willen alles wat verkennen en door hun hormonen die in die tijd wat meer op hol slaan zullen ze sneller de stap ernaar zetten. Een andere reden kan zijn om er bij te horen, er gebruikt iemand wat in de vriendenkring en deze krijgt meer respect omdat het stoer is. Het gebruiken of experimenteren van drugs hoeft niet altijd slecht te verlopen. Wanneer het nieuwe van iets af is, stoppen de meeste jongeren ermee. Dit is natuurlijk ook wat persoonsgebonden. Volgens mij zijn er 2 groepen van gebruikers. In de eerste groep bevinden zich de personen die drugsgebruiken om een avond wat op te vrolijken, wat nieuws te proberen, hun grenzen te verleggen,… Deze personen zijn over het algemeen tevreden met hun eigen en hun omgeving. Deze groep van gebruikers maakt het minste kans om op latere termijn een verslaving te creëren hoewel dit natuurlijk nooit is uitgesloten. In de 2de groep van gebruikers zijn het de gebruikers die het doen om de avond wat op te vrolijken, wat nieuws te proberen maar vooral omdat ze er beter hun problemen mee kunnen vergeten. Deze groep van gebruikers maakt meer kans om op latere leeftijd een verslaving te creëren doordat ze er hun problemen niet mee oplossen maar enkel vergroten. Deze problemen kunnen zijn, een moeilijke thuissituatie, problemen op school,…

Roken


Roken is een genotsmiddel waar jongeren al zeer vroeg mee in contact komen. De ouders roken of ze zien mensen roken op straat. Jongeren zijn nu eenmaal sneller geneigd naar het onbekende en omdat het zoveel gedaan wordt zien ze er meestal geen probleem in. Het enige probleem wat hen er van weerhoudt sigaretten te gaan kopen is de wet die beslist heeft een grens te zetten op de aankoop van sigaretten. De leeftijd waarop jongeren volgens de wet rookwaren mogen kopen is 16 jaar. In vele gevallen komen ze er toch voor hun 16de verjaardag aan. Door oudere vrienden of kennissen die dit voor hun kopen of een krantenwinkel die zich niet aan deze wet houdt en toch uit winst naar hartenlust tabak verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Doordat het toch zo gemakkelijk is voor de jongeren om rookwaren te kopen is het van belang om aan goede preventie te doen. De ouders kunnen dit bv door hun kinderen er op te wijzen dat roken slecht is voor de gezondheid hoewel dit ook negatief kan zijn. Kinderen/jongeren neigen nu eenmaal naar wat verboden is doordat het dan een soort kick is om te roken.

Effecten op korte termijn
- Opwekkend
- Trillende handen
- Snelle hartslag
- Hoesten
- Koude vingers en tenen
- Prikkelende ogen
- Rookgeur

Effecten op langere termijn

- Slechte conditie
- Schade aan luchtwegen
- Kans op kanker, hart- en vaatziekten, bronchitis, impotentie
- Snellere veroudering van de huid
- Prikkelbaar zijn als men niet kan roken

Afhankelijkheid

- Grote geestelijke afhankelijkheid
- Lichte tot matige lichamelijke afhankelijkheidAlcoholHet feit dat alcohol legaal en sociaal aanvaard is door de maatschappij, maakt dat het vaak bekeken wordt als onschuldig, niet zo verslavend en vooral niet als een drug.
De effecten en risico's van alcohol worden daardoor dikwijls onderschat.
Vaak wordt er tussen de jongeren een competitie van gemaakt. Om het meeste te kunnen verdragen, het meeste ad fundum te kunnen drinken enzovoorts. Hierdoor hoor je wel eens in het nieuws van coma zuipen. Dit is zoals hierboven beschreven het gevolg van overdreven zuipgedrag. Ik benoem dit zo omdat het hier niet meer draait om de smaak van de alcoholische drank maar enkel om wat de alcohol je geeft qua effect en wees er maar zeker van dat dit voor de meeste geen leuk effect meer zal teweegbrengen. Natuurlijk mogen we niet alle jongeren over dezelfde kam scheren. Er zijn gelukkig nog altijd jongeren die weten wat ze doen en er verantwoord mee overweg springen.
Een weet die vele mensen ook wel eens durven vergeten is dat alcohol een harddrugs wordt in overmatig gebruik. Dit kan in het ergste geval leiden tot bewusteloosheid, coma en zelfs de dood.

Het leren alcohol drinken
De eerste kennismaking met alcohol vindt meestal plaats bij de familie. De plechtige communicant krijgt een glaasje wijn of wat bier. Een volgens mij een zeer gelukzalig gevoel van volwassenheid aangezien dat het geen is wat jongeren er zo toe aantrekt. Maar geen enkele eerste slok alcohol proeft lekker. De smaakpupillen zijn nog niet volgroeid zeg maar, hoewel de persoon in kwestie dit misschien toch wel zal ontkennen om erbij te horen. Daarom drinken de meeste jongeren alcohol ook niet omdat het lekker is maar omdat ze zien of merken dat je door de effecten sneller iets doet waar je misschien in nuchtere toestand niet het lef voor hebt. Zoals bv het toestappen naar een onbekend meisje. Als de jongeren positieve effecten ondervindt van het drinken van alcohol zal het sneller geneigd zijn dit vaker te doen. Ook omgekeerd wanneer een persoon negatieve effecten heeft ondervonden zoals het misselijk voelen of de kater achteraf zal de jongeren de eerst volgende keer dat deze een pint wilt bestellen tweemaal nadenken voor dit ook daadwerkelijk te doen.Hoe komen de jongeren aan de alcohol

De jongeren mogen vanaf 16 jaar licht-alcoholische dranken aankopen zoals bier, breezers, wijn maar voor de aankoop van sterke drank zoals William Lawson, jenever enzovoorts moet men 18jaar zijn. Het probleem echter is dat de nachtwinkels zich hier vaak niet aanhouden waardoor de jongeren ongezien toch deze dranken kunnen kopen.

De effecten van alcohol op het lichaam

Effecten op korte termijn
- Ontremmend en verdovend: De persoon zal sneller iets doen wat hij/zij in nuchtere toestand niet durfde te doen.
- Zelfoverschatting, onverschilligheid
- Aantasting fijne motoriek en spraak, evenwicht is niet meer optimaal.
- Verminderde schoolprestaties
- Minder concentratie, minder conditie
- Drinken kan leiden tot alcoholvergiftiging, bewusteloosheid en coma

Effecten op langere termijn
- Meer kans op alcoholproblemen en- verslaving
- Verstoring van de hersenontwikkeling, botontwikkeling, seksuele ontwikkeling, ernstige schade aan lever, hart en maag.

Afhankelijkheid
- bij sociaal gebruik soms geestelijke afhankelijkheid
- bij intensief gebruik grote geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid

:stoned: WIET en HASJ :stoned:


Het roken van
wiet of hasj, beiden van de cannabis sativa/indica plant afkomstig wordt steeds meer en meer gedoogd en als normaal bekeken bij de jeugd. Doordat het meestal niet in zijn pure vorm wordt gerookt maar met tabak, verhoogt dit de schadelijkheid voor het lichaam. Doordat de jongeren nog volop lichamelijk en geestelijk in de groei zijn kan dit zware gevolgen creëren doordat THC de kans op schizofrenie of psychoses aanzienlijk vergroot bij de personen die hier aanleg voor hebben. Dit zijn beide ziektebeelden waar men niet zo snel achter komt dat men dit heeft waardoor de behandelingsprocedure langer duurt en een zware impact kan hebben op de persoon zijn ontwikkeling en zijn omgeving. Het probleem tegenwoordig is ook de enorme stijging in het percentage THC in de wiet. Vroeger bedroeg deze rond de 3 a 4 procent THC maar tegenwoordig zijn er al soorten onderzocht die een THC gehalte van rond de 20 procent hebben. Hierdoor vergroot de kans op afhankelijkheid en de negatieve effecten van drugs.


Effecten op korte termijn
- versterkt gevoelens
- verslapt spieren
- rode ogen
- droge mond
- korte termijngeheugen gaat achteruit
- verminderde concentratie en reactievermogen
- veranderde waarneming
- verminderde schoolprestaties
- angst of paniek
- paranoia
- …

Effecten op langere termijn
- verhoogd risico op psychische aandoeningen zoals depressie en schizofrenie. Dit geldt voornamelijk voor de jongeren. Bij volwassen is dit natuurlijk ook niet uitgesloten.
- Schade aan ademhalingsorganen
- paranoia
- Schade aan hersenen in ontwikkeling
- zelfvertrouwen daalt
- lusteloosheid, men zegt sneller neen tegen iets
- pleinvrees
- verminderde schoolprestaties

Afhankelijkheid
- Geestelijke afhankelijkheid kan zeer groot worden bij langdurig en intensief gebruik
- Lichamelijke afhankelijkheid kan ontstaan bij intensief gebruik

THC percentage in wiet en hasj
Nederwiet 15,2%
Buitenlandse wiet 6,6%
Nederhasj 33,0%
Buitenlandse hasj 17,8%

De gemiddelde thc percentages van zowel de nederlandse wiet en hasj zijn veel sterker.
Dit komt doordat de THC-concentraties in een plant afhankelijk zijn van de manier van kweken. het THC-gehalte in een cannabisplant sterk afhankelijk is van omgevingsfactoren zoals temperatuur, CO2-concentratie in de atmosfeer, licht en duur van de groeiperiode. Binnen geteelde wiet zal daarom hogere concentraties THC kunnen bevatten dan buiten geteelde wiet. Zie ook Binnen wiet kweken - Buiten wiet kweken

Toepassingen van hennep
Veel mensen hebben geen besef van wat er allemaal kan met hennep (cannabis)
Voordat de vervuilende olie de markt veroverde werd hennepolie gebruikt voor lampen en motoren.
in 1929 kwam Henry Ford met een auto waarvan de carrosserie gemaakt was van 70 procent hennep,
Deze carrosserie had 60% minder gewicht dan de staal carrosserie in die tijd en was 10 maal sterker.
De Ford was niet alleen gemaakt van hennep maar liep ook op hennep!

Al eeuwen lang word cannabis gebruikt voor meerdere doeleinden, medicatie met behulp van hennep was heel normaal. In totaal worden zo'n 40.000 verschillende producten van deze plant afgeleid.

Een aantal leuke weetjes over cannabis / hennep:
-Tot 1883 was meer dan 3/4 van het papier in de wereld gemaakt van hennep.
-Hennep produceert bijna 4x zoveel ruwe vezel als een even groot bos met bomen.
-Bomen hebben gemiddeld 20 jaar nodig om volwassen te worden, hennep slechts 4 maanden.
-Hennep heeft geen pesticiden nodig.
-Hennep heeft geen herbiciden (onkruidbestrijders) nodig want het groeit sneller dan onkruid.
-Hennep papier hoef je niet te bleken en dus vindt geen water verontreiniging plaats door bleekmiddelen.
-Hennep papier is sterker en gaat langer mee dan papier op hout basis.
-Hennep papier wordt gebruikt voor bankbiljetten.
-De eerste geweven stoffen waren van hennep, en dateren van 8,000-7,000 vóór onze jaartelling.

Gebruik van hennep in het verleden:
- Al meer dan 4000 jaar geleden was hennep al bekend bij de chinezen.
- In 2737 voor Christus werd cannabis beschreven in Chinese medische geschriften.
- De schepen van de VOC waren uitgerust met touwen en zeilen van hennep.
- In de Romeinse tijd kregen gasten na de maaltijd hennepkoekjes aangeboden.
- De Engelsen gebruikten het niet als drug maar als grondstof voor textiel en touw.
- In India werd het gebruikt in religieuze ceremonies.

Zo zijn er nog tal van toepassingen, of ze nou recreatief, medisch, spiritueel of industrieel zijn.

synthetische cannabis


Steeds meer liefhebbers van cannabis vallen voor synthetische cannabis, dat via internet verkrijgbaar is in de vorm van kruiden of wierook. Het feit dat bv. Spice, synthetische cannabinoïden bevat, baart de Europese gezondheidsinstanties zorgen.

Herbal Blends
Spice
De stof werd aangetroffen in verschillende kruidenmengsels (Herbal Blends) die sinds 2002 werden verkocht onder de merknaam Spice. De geadverteerde manier van gebruik was als "incense", geurige kruiden welke niet bedoeld waren voor consumptie. Kort na het op de markt verschijnen van spice kwamen ook andere distributeurs met vergelijkbare producten, zoals skunk en smoke.

JWH is waarsschijnlijk geproduceerd om de drugswetgeving te omzeilen, en toen spice op de markt kwam was het ook een legaal en vrij verkrijgbaar middel. Inmiddels hebben enkele landen JWH-018 en gerelateerde synthetische cannabinoïden illegaal gemaakt.

Spice vermelde als ingrediënten een lijst kruiden, maar geen synthetische stoffen. Pas op 15 december 2008 werd door het Duitse bedrijf THC Pharm aangetoond dat JWH-018 een van de actieve ingrediënten was. Op 19 januari 2009 werd bovendien door de Universiteit van Freiburg een andere cannabinoïde gevonden in spice: CP 47,497.

Lijst met een aantal JWH bevattende kruidenmengsels Spice
Silver,Gold, Diamond, Tropical Synergy, Arctic Synergy, Buddha, Melt, Blend, Smoke, Chillin, Spicey,...Sinds het begin van dit jaar voegen steeds meer Europese landen stoffen toe aan hun lijst met verdovende (en dus verboden) middelen, met namen als JWH-018, CP 47497 en HU-210, en daar zullen er waarschijnlijk nog wel meer bijkomen. Oostenrijk en Duitsland hebben in januari als eersten de strijd aangebonden tegen deze stoffen, gevolgd door Frankrijk in februari, Polen en Luxemburg in mei en Zweden op 15 september, evenals een aantal andere landen buiten de Europese Unie. Groot-Brittannië zal eind van dit jaar volgen.

De aanleiding om actie te ondernemen is een mix van verschillende – legale – kruiden, die meestal worden verkocht in zakjes van drie gram waarop de waarschuwing "Niet geschikt voor menselijke consumptie" staat. Officieel is het wierook om te branden. In de praktijk wordt het gerookt. Spice is een van deze tientallen alternatieven voor hasj, die vrij verkrijgbaar zijn op internet en in een aantal smartshops. Er wordt hoog opgegeven van deze producten waarvan je op legale wijze high zou worden, maar de meeste ervan zijn zelden effectief. Spice vormt daar echter een uitzondering op.

In 2006 stuitten onderzoekers die het drugsgebruik in kaart brengen, op internetfora waar rokers zich lovend uitlieten over Spice. Het lijkt erop dat Spice rond 2004 op de markt kwam, maar het raakte pas echt wijd verbreid in 2006. Voor een zakje van 3 gram moet 20 à 30 euro worden betaald. Als je de eerste gebruikers mag geloven, zijn de effecten van Spice vergelijkbaar met die van cannabis, hoewel ze langer aanhouden (tot wel zes uur). Daarnaast is het zonder problemen verkrijgbaar. Toch hebben analyses van het product destijds geen enkele verboden stof aan het licht gebracht.Maar in december kwam hier opeens verandering in. Op verzoek van de politie van Frankfurt deed het Duitse farmaceutische laboratorium THC Pharm op zijn beurt onderzoek naar het product en ontdekte er ditmaal een synthetische cannabinoïde in, namelijk JWH-018. Spice is dus niet zomaar een onschuldig kruidenmengsel: er is op zijn minst een synthetische stof aan toegevoegd om er een psychoactieve drug van te maken. Voor het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving was dat het moment om de noodklok te luiden.

Een paar honderd synthetische cannabinoïden
Sindsdien hebben andere onderzoeksteam de analyses voortgezet, waarbij nog andere cannabinoïden zijn aangetroffen, zoals CP 47497 – naar Charles Pfizer, de naam van het farmaceutische laboratorium dat deze stof in de jaren zeventig voor het eerst kunstmatig heeft geproduceerd. Afgelopen zomer heeft een Duits team van de universiteit van Braunschweig de aanwezigheid van een nieuw bestanddeel bevestigd, en in een artikel dat binnenkort in het tijdschrift Forensic Science International verschijnt, vragen de onderzoekers zich af of er ooit een einde zal komen aan de jacht op synthetische cannabinoïden, omdat er zo veel van zijn (wel een paar honderd). En aangezien een stof niet kan worden verboden zolang hij niet is geïdentificeerd, zal de mogelijkheid om "legaal high" te worden nog wel een tijdje blijven bestaan.

De meeste van deze stoffen zijn oorspronkelijk ontwikkeld om een beter inzicht te krijgen in het functioneren van ons endocannabinoïde systeem, want het menselijk lichaam produceert namelijk zijn eigen cannabinoïden. Bij gebrek aan duidelijke therapeutische toepassingen is er vervolgens niets met deze stoffen gedaan (op enkele uitzonderingen na, zoals cannabigerol, dat effectief kan zijn tegen hoge bloeddruk en ontstekingwerend is).

Gevallen van overdosis in Duitsland
Sinds eind februari is Spice verboden in Frankrijk, omdat drie van de cannabinoïden die er het vaakst in worden aangetroffen, nu op de lijst van verdovende middelen staan. In Duitsland zouden een paar gevallen van overdosis bekend zijn, maar in principe zouden deze cannabinoïden – als ze in een "redelijke" hoeveelheid worden genuttigd – niet meer of minder problemen moeten opleveren dan THC. Uit diverse analyses is echter gebleken dat het gehalte aan werkzame stoffen per zakje uiteen kan lopen van 1 tot 10, waardoor gebruikers voor bijzonder onaangename verrassingen kunnen komen te staan. "Aangezien bepaalde bestanddelen al bij een zeer lage dosis actief kunnen zijn, kan de kans op incidentele overdoses met een risico op ernstige psychische complicaties niet worden uitgesloten", aldus een Europees rapport dat afgelopen zomer bij de nationale drugswaarnemingscentra is verspreid.

Daar komt bij dat er op dit moment nog geen enkel klinisch of toxicologisch onderzoek beschikbaar is. De enige recente informatie is dat een team psychiaters uit Dresden (Duitsland) onlangs in het medische tijdschrift Deutsches Ärzteblatt een uitvoerige beschrijving heeft gegeven van een eerste geval van verslaving aan Spice Gold (een van de Spice-soorten) bij een persoon van 20 jaar die het al acht maanden in grote hoeveelheden rookte (drie gram per dag). De meeste websites die het product verkochten, zijn hier inmiddels mee gestopt. Maar waarschijnlijk wordt er alweer gewerkt aan nieuwe melanges, die aangeboden worden onder andere namen [sence, gorilla, solar flare, Yucatan fire, smoke, chillX, Earth impact, Moon rocks, galaxy gold, genie, blue lotus, aroma, scope, enz.] en waarbij men op listige wijze gebruikmaakt van de mazen in de wet.

Ikzelf vond de JWH-122 wel een leuk alternatief als je geen wiet meer hebt. Geeft snel een leuk en buzzy feeling. Alleen het doseren was niet gemakkelijk aangezien ik het poeder had.

AM-087 vond ik ook geschikt om net dezelfde reden als de JWH-122. Hoewel de AM sterker is dan de JWH-122 merkte ik hier onder nuchtere toestand niet zo'n heel groot verschil in. Dit verschil werd wel groter wanneer ik onder invloed was van bv. methoxetamine wat ik persoonlijk wel een leuke combinatie vind hoewel je snel genoeg hebt van de AM joint doordat je hart en gevoel iets te hard gaan.
Positieve aan de synthetische cannabis vond ik dat het niet zo lang duurt vooralleer je terug in nuchtere staat bent als bij gewone wiet. Je hebt gewoon een korte snelle rush maar toch kan geen enkele ''THC vervanger'' de goede oude joint vervangen. De smaak is hetgeen ik het grootste hierbij miste.Poppers


Poppers is de benaming voor een aantal vloeibare, vluchtige en kort werkzame drugs. Het gaat om nitrietverbindingen (alkylnitriet) die over het algemeen in kleine glazen flesjes worden verkocht. In Nederland zijn poppers sinds 1 september 2003 verboden, maar nog steeds her en der "onder de toonbank" verkrijgbaar (met name in seksshops), soms onder verhullende benamingen als "luchtverfrisser" of "leerreinigingsmiddel". De naam "poppers" is afgeleid van het Engels werkwoord to pop (knallen) en verwijst naar het geluid dat bij het openbreken van een ampul, waarin poppers vroeger verpakt werden, te horen is.

Poppers bestaan uit amylnitriet, butylnitriet, isobutylnitriet, isopropylnitriet, ethylnitriet, methylnitriet, cyclohexylnitriet of mengels daarvan. De drug heeft een sterk vaatverwijdende werking (vasodilatatie). Poppers hebben een scherpe, chemische geur die aan chloor doet denken. Poppers worden veel gebruikt als partydrug en als lustverhogend middel.

Amylnitriet werd oorspronkelijk als medicijn tegen angina pectoris gebruikt, maar vanwege de korte werking al snel aan de kant geschoven. Vanwege de acute en kort durende roes die poppers veroorzaken worden ze als drug gebruikt. Daarnaast wordt de stoffen een lustverhogende en pijnstillende werking toegeschreven.

De damp van de vloeistof wordt rechtstreeks uit het flesje geïnhaleerd. De fysieke werking, die bestaat uit de intensivering van indrukken, treedt op na 5 tot 15 seconden en duurt, afhankelijk van de geïnhaleerde hoeveelheid, ongeveer één tot vijf minuten. De werking van het middel is gebaseerd op een sterke verwijding van de bloedvaten in de hersenen.

Alkylnitrieten doen glad spierweefsel, waaruit onder andere kringspieren bestaan, ontspannen. Om deze reden zijn poppers populair onder homoseksuele mannen, omdat het anale penetratie vergemakkelijkt. Poppers veroorzaken een verhoogde hartslag en een monomane roes die de seksuele beleving versterkt. Omdat het middel de bloeddruk verlaagt kan het echter ook een negatieve uitwerking op de erectie hebben. Doordat het de bloedvaten verwijdt, kunnen tijdelijk ook andere stoffen, zoals drugs, gemakkelijker door de hersen-bloed-barrière dringen en een heviger roes veroorzaken.

Eigenschappen van Poppers zijn bij kamertemperatuur zeer vluchtig en hydrofiel. Soms bevindt zich in een poppersflesje een balletje, dat zowel bedoeld is om de vloeistof te mengen als eventueel binnengedrongen water te absorberen. De vloeistof is zeer licht ontvlambaar.

Gebruik van poppers kan leiden tot huiduitslag, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Het doorslikken of in de neus inbrengen van de vloeistof kan tot ernstige irritatie en vergiftiging leiden, daarnaast bestaat het risico op hersenbeschadiging. Vanwege de irriterende werking kunnen poppers de slijmvliezen ernstig aantasten.

Een overdosis kan tot hypotensie, shock, methemoglobinemie, bloedarmoede en coma leiden. Bij overdosering na ingestie kan methemoglobinemie tot coma leiden en zonder medisch ingrijpen tot de dood.

Gebruik in combinatie met erectiestimulerende middelen als viagra kan (daar deze eveneens een vaatverwijdende werking hebben) een acute en levensbedreigende daling van de bloeddruk veroorzaken.

Veelvuldig gebruik kan een psychische afhankelijkheid doen ontstaan. Andere lange-termijn-effecten zijn niet goed gedocumenteerd.
HarddrugsWaarom gebruiken jongeren harddrugs?
De stap naar harddrugs is bij de meeste jongeren een grote stap.
redenen waarom jongeren experimenteren met drugs kunnen zijn:
- De prijs van de drugs, hiermee bedoel ik dat wanneer een drugs goedkoper is als alcohol zal men sneller de stap zetten naar het goedkopen dan naar het dure ontspanningsproduct.
- Nieuwsgierigheid: Dit is een van de hoofdredenen. Jongeren zijn in die leeftijd heel nieuwsgierig naar wat een product kan veroorzaken, wat de effecten zijn enzovoorts.
- Verveling: Jongeren die zich vervelen gaan sneller dingen doen die ze niet mogen om de spanning
- zich volwassen voelen: voor sommige jongeren staat het experimenteren met drugs gelijk aan het nemen van de eerste slok alcohol wat hen het gevoel geeft volwassen te zijn.
- als protest: voor sommige mensen kan drugsgebruik aantrekkelijker zijn als ouders, leraren en andere volwassenen hen zeggen het niet te doen, het is een kick voor hen.
- druk van anderen: als iedereen het doet, kunnen jonge mensen zich als buitenstaander voelen als zij het niet doen. Sommige vrienden kunnen druk uitoefenen om te gebruiken en hen uitmaken voor 'watje' als zij het niet doen.

Mensen gaan na het experimenteren ook recreatief gebruiken. Dit wil zeggen dat men na het experimenteren verder gaat en dus gaat gebruiken op een regelmatige, gecontroleerde manier. Enkele redenen hiervoor zijn:
- niet geremd worden, zodat communicatie tussen mensen wordt verbeterd. Dit kan meer vertrouwen inhouden in seksuele situaties.
- een verlangen om verschillende gevoelens te onderzoeken en manieren om de wereld te verkennen.
- als deel van mode die kleding, muziek en sociale activiteiten omvat.
- genieten van de 'kick' en het mogelijkerwijs ervaren als meer plezierig dan alcohol.
- het gevoel is een goedkope manier om zichzelf te amuseren.Mensen kunnen ook afhankelijk zijn van drugs maar ze gebruiken ze alleen als ze het 'nodig' hebben. De redenen hiervan zijn:
- niet goed in hun vel zitten, problemen hebben die ze door de drugs kunnen ontvluchten.
Drugsgebruik kan mensen beschermen voor pijnlijke ervaringen in hun verleden en het heden.
- blokkeren van fysieke pijn, hiermee bedoel ik voornamelijk het medicinale gebruik.
- voorzien in een doel en betekenis van het leven. Geld krijgen voor drugs, de drugs te pakken krijgen, het vermijden van politie en het deel uitmaken van een drugsscene met andere mensen.
- helpen omgaan met armoede, werkloosheid, slechte huisvesting en geen vooruitzichten. Drugsgebruik kan mensen helpen de dagelijkse zorgen te vergeten. Dit blijft de grootste vorm van niet gebruik maar misbruik van de drug.
De redenen waarom jongeren drugs gebruiken kan dus op vele vlakken zijn.

Welke soorten drugs zijn het populairst bij jongeren?
Het gebruik van hasj en wiet bij jongeren neemt nog steeds toe, waarbij eerlijk gezegd mag worden dat jongens duidelijk meer gebruiken dan meisjes. ( jongens tussen 16 en 18 jaar bijna 20%, bij de meisjes beneden de 10%.)
Ongeveer 11% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar gebruikt regelmatig cannabis. Het gebruik van XTC onder jongeren tot 18 jaar ligt duidelijk lager, namelijk 2,2%.
Cocaïne en heroïne worden het minst gebruikt onder jongeren, hoewel deze drugs vaak de krantenkoppen halen.

In de jaren tachtig groeide het gebruik van heroïne snel. Men schat dat er nu 130000 heroïnegebruikers zijn in Engeland. In het bijzonder neemt dit toe onder jonge mensen in armoedige wijken of straatkinderen. De gemiddelde leeftijd waarop voor het eerst drugs gebruikt wordt, lijkt lager geworden. Kinderen op de leeftijd van ongeveer 12 jaar beginnen al met experimenten.
Het gebruik van snuifmiddelen lijkt in de jongere leeftijdsgroepen meer algemeen te zijn. Omdat jongeren onder de 16 jaar geen alcohol mogen kopen zal het gebruik van snuifmiddelen en wiet toenemen.
Deze snuifmiddelen kunnen zijn:
- Benzine snuiven (ze doen dit in een watje en snuiven dit dan op)
- lijm snuiven (dit doen ze in een zakje waarna ze er boven gaan hangen en de dampen opsnuiven)

Technische ontwikkelingen en verandering van gewoonten hebben ook tot gevolg had dat nieuwe drugs steeds gemakkelijker verkrijgbaar zijn. XTC bestond al rond de vorige eeuwwisseling, maar werd pas in 1988 algemeen gebruikt. In België is het gebruik van XTC bij houseparty's en in disco's en bepaalde horecagelegenheden sterk toegenomen. Door deze populariteit gaan sommige drugsdealers al oncontroleerbare en gevaarlijke samenstellingen van illegaal geproduceerde tabletten dealen.

Heroïne


Uit een papaverplant wordt opium gehaald door de zaadbol in te kerven en het melkachtige sap dat zo vrijkomt aan de lucht te drogen en te laten stollen. Van opium wordt morfine gemaakt, waarvan via een chemische weg weer heroïne wordt gemaakt.

Heroïne is een wit (soms bruin of grijs) poeder. Een andere variant zijn lichtbruine korreltjes. Doordat heroïne een verdovende drug is, verdwijnen de pijn en vervelende gevoelens die een gebruiker heeft. De kans om verslaafd te worden is heel groot. Verschijnselen van verslaving treden al na enkele weken op. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Als de gebruiker stopt, voelt hij zich heel erg ziek en misselijk. Deze verschijnselen verdwijnen heel snel als men weer heroïne gaat gebruiken.Heroïne veroorzaakt geen orgaan- of weefselbeschadigingen, wat alcohol en nicotine wel doen. Als je heroïne koopt, koop je nooit zuivere heroïne want dit is altijd vermengd met iets anders. Hierdoor gaan de dealers meer verdienen. Als men verslaafd is, gaat al hun geld op naar de heroïne. Men kan geen schone kleren of goede voeding kopen. Hierdoor verwaarloost men hun lichaam. Door de verdovende werking loop je de kans dat je bepaalde ziekten of ontstekingen niet voelt, waardoor je ermee door blijft lopen en steeds zieker wordt met misschien de dood tot gevolg.

De reden waarom heroïnegebruikers spuiten is meestal omdat dit een extra kick geeft. De werking van de drug gaat veel sneller omdat deze rechtstreeks in de bloedbaan wordt gespoten. De manier waarop drugs gespoten wordt is niet altijd even schoon of steriel. Op de plaats van de prik kunnen aderontstekingen ontstaan of zweren. Ook kunnen allerlei bacteriën en virussen mee gespoten worden en die kunnen overal in het lichaam een ontsteking vormen.

Het HIV virus is de bekendste ziekte die overgebracht wordt door het samen gebruiken van naalden en spuitattributen.
Ook pasgeboren kinderen van heroïneverslaafden vertonen soms ook ontwenningsverschijnselen en moeten hiervoor medisch behandeld worden.

Bekende films gemaakt rond deze drugs zijn onder meer:
Requiem for a dream met Jared Leto
The basketball diaries met Leonardo Dicaprio
Christiana F

Alle 3 deze films laten een zeer gruwelijk beeld zien van hoe het leven van een heroïne verslaafde kan zijn of gewoonweg is.

CocaïneCocaïne wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant, een plant die voornamelijk in Zuid- Amerika en Zuid-Afrika groeit. De cocaplant werd door de Spanjaarden geïntroduceerd in Europa.


Cocaïne behoort tot de uppers wat wil zeggen dat het de persoon die het inneemt energie bezorgt. De persoon zal scherper en duidelijker kunnen denken en handelen. De duur van de coke is ongeveer een half uur tot een uur waarna de effecten gaan dalen. Je belandt dan in een dipje waardoor de meeste gebruikers weer een lijntje nemen. Hierdoor belandt je in een vicieuze cirkel die meestal pas wordt beëindigd als de persoon echt voldoende heeft gehad.

Roken: dit kan alleen als de cocaïne wordt omgezet in cocaïnebase of ook wel genoemd als crack. Dit wordt gekookt met ammoniak. Vanwege het krakende geluid als het gerookt wordt, werd deze stof crack genoemd.Basen: dit is een bepaalde manier van cocaïne gebruiken. Het witte poeder wordt vermengd met water en ammoniak of maagzout en vervolgens verhit. Het spul wat dan ontstaat wordt opgerookt. Dit kan door middel van een waterpijp, maar het is ook mogelijk om het te verhitten op een stukje folie en de damp inhaleren.

Geestelijke verslaving is het grootst bij cocaïne. Het werkt kort maar krachtig. Omdat het maar zo kort werkt en de echte wereld zo groot is als de cocaïne is uitgewerkt, wil men snel weer zulke gevoelens hebben. Men jaagt continue de eerste high na maar die het effect daarvan krijgt men zelden tot niet meer terug. Men wil steeds opnieuw gebruiken en daardoor raakt men de controle kwijt. Men wordt agressief , arrogant, egoïstisch en zelfs paranoïde. Bij langdurig gebruik verwaarloost men zijn lichaam en raakt uitgeput. Er is bovendien nog maar weinig weerstand tegen infectieziekten.Wanneer gekookte cocaïne is afgekoeld, ontstaat er een substantie die in kleine stukjes kan worden gebroken. Deze kleine stukjes worden dan verkocht als crack, rocks. Ze worden gerookt en bezorgen de persoon een korte, krachtige high van maar 10 minuten waarna de effecten snel verminderen. Deze drug is bij ons niet zo populaire als in Amerika en maar goed. De meeste gebruikers hiervan willen steeds meer en meer waardoor ze door het geldtekort veel sneller illegale zaken gaan doen zoals stelen, dealen, afpersing en noem maar op.

XTCXTC is waarschijnlijk een van de bekendste drugs op deze aarde. In de jaren 70’ werd de drugs nog voornamelijk gebruikt in psychiatrische ziekenhuizen tegen depressie enzovoorts. Begin jaren 80’ werd deze drugs het meest bekend bij de jeugd. Het werd gebruikt op rave’s en in discotheken.
XTC (MDMA) is een middel met een groot risico en zeker voor de jeugd. Meer en meer jeugd gebruikt wel eens XTC om langer te kunnen dansen op een feest of uitgaan. Het geeft de gebruiker een energie vol gevoel waarmee hij alles aankan. Door deze effecten ontstaat de kans ook op uitdroging, oververhitting, oververmoeidheid en uitputting. Een ander risico is dat men niet weet wat of hoeveel men precies binnen heeft van een stof. De laatste jaren heeft zich dat laatste gedeelte ook zwaar bewezen. Een grondstof voor de aanmaak van MDMA werd uit China gehaald maar door de Olympische Spelen een aantal jaren geleden zijn de wetten en controles veel strenger geworden waardoor één van de grondstoffen niet meer zoveel te vinden is als vroeger. Jammer genoeg hebben XTC producenten hier niks anders op gevonden dan gewoon vervuilde of slechte pillen te maken. Volgens testlabo’s zijn er in de vele pillen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, vaak pillen met mcpp en andere stoffen die wel gelijkenissen hebben met MDMA maar veel meer negatieve effecten met zich meebrengt.Effecten op korte termijn
- Stimulerend
- Leidt tot zelfoverschatting
- Eetlust, vermoeidheid en slaap worden onderdrukt
- Het zijn illegale middelen. Het is nooit zeker wat er in zit. Dat kan gevaarlijk zijn.

- Versterkt gevoelens van intimiteit
- Kans op oververhitting en uitdroging
- Gevaarlijk in combinatie met andere middelen, zoals alcohol
- Lijkt veranderingen in de hersenen te veroorzaken

Effecten op langere termijn
- Rusteloosheid en gewichtsverlies
Na het stoppen met intensief gebruik van MDMA is er kans op depressie. Op korte termijn uitputting en somberheid.


MCPP


MCPP is een stof die regelmatig wordt verkocht als XTC hoewel dit niet hetzelfde is. MCPP heeft een XTC achtige werking maar er treden mogelijk meer onaangename bijwerkingen op dan bij MDMA.
De effecten van MCPP zijn opwekkend en stimulerend maar minder dan MDMA.
Negatieve effecten zoals misselijkheid, duizeligheid, hallucineren, angstgevoelens, sufheid enzovoorts komen sneller voor dan men heeft met MDMA

DMT


DMT is een wit/gele, scherp ruikende kristallijne vaste stof met een smeltpunt van 49-50 graden Celsius. Het is onoplosbaar in water maar wel oplosbaar in organische stoffen en waterige zuren.

Geschiedenis
DMT werd voor het eerst gemaakt in 1931, en aangetoond als zijnde hallucinogeen in 1956. Het bleek aanwezig te zijn in veel plantensoorten (Acacia, Anadenanthera, Mimosa, Piptadenia, Virola) en is een belangrijk bestanddeel van natuurlijke hallucinogene snuifmiddelen (cohoba, parica, yopo), zaden en dranken.
Tijdens de psychedelische revolutie was DMT een populair middel voor een korte, zeer spectaculaire trip. Het werd de "lunchtrip" genoemd, omdat je het bij wijze van spreken om kwart over twaalf in je middagpauze kunt gebruiken en om half twee weer nuchter op kantoor bent. Maar wat je intussen hebt meegemaakt, is buiten gewoon. In 1971 werd DMT illegaal in de Verenigde Staten, wegens de '1971 Convention on Psychotropic Substances'.
Zoals zo veel magische middelen, is DMT al heel lang bekend bij sommige Zuid-Amerikaanse Indianenvolken. Zij bereiden een poeder uit boombast, dat Yopo wordt genoemd, en blazen dit met pijpjes in elkaars neusgaten. Yopo is een van de twee bestanddelen van Ayahuasca. Qua samenstelling is het vrijwel identiek aan synthetische DMT.

In de jaren negentig duikt DMT weer op. Het is populair in Amerika bij, zoals het weekblad News week toen schreef, "serious psychonauts". In Engeland wordt het eveneens weer gebruikt en ook in België zijn we het tegengekomen. Als partymiddel wordt het met marihuana of tabak of kruiden in een joint gerookt. Het veroorzaakt dan een buitengewoon sterke roes, maar toch is die niet te vergelijken met de ervaring die het geeft als je het puur gebruikt in een pijp.Effecten
Effecten zijn als die van LSD maar vaak intenser. Omdat pure DMT niet oraal ingenomen kan worden komen de effecten plotseling op en deze kunnen zeer overweldigend zijn. De term 'mindblowing' had voor deze drug uitgevonden kunnen zijn. Gedachten en visioenen komen met grote snelheid langs, evenals het gevoel de tijd te overstijgen en een gevoel dat de dingen hun vorm hebben verloren en zijn omgesmolten in een spel van trillingen. Het kan een effect opleveren van directe transportatie naar een ander universum. Zo kan men gedaantes zien van mensen die lijken op hun grootouders of van vrienden. Het hangt er vooral vanaf wat er zich tijdens de trip meespeelt in de gedachten van de persoon of tripper.

Wanneer men het oraal inneemt met een MOA-remmer worden de pupillen na 5 minuten al groter en gaat het hart sneller slaan.
Binnen 10-15 minuten is de ervaring op zijn hoogtepunt, wat gekenmerkt wordt door hallucinaties met open of gesloten ogen en uitdrukkelijke beweging van het gezichtsveld.
Het is dan moeilijk om je gedachten te kunnen uiten, om je te concentreren op een bepaald onderwerp. Er is ook een stemmingswisseling met lachbuien, maar er kunnen ook momenten zijn met paranoïde ideëen, waarbij angsten kunnen ontstaan en gedachten die de voorbode van een staat van paniek kunnen zijn.
De gebruiker is grotendeels weer bij positieve na 60 minuten, hoewel er nog wat overgebleven effecten kunnen zijn tijdens het uur daarna.
Wanneer het via roken geïnhaleerd wordt is de tijdsduur zeer kort, 10 seconden. Daarop volgt een korte periode van volledige bedwelming van 2-3 minuten, en na 10 minuten is de toestand van de gebruiker weer volledig normaal.

GHB


Is een stof die vroeger werd gebruikt als narcosemiddel bij operaties. Vanwege de trage werking en de ongewenste effecten werd GHB niet meer op die manier gebruikt. Meestal is GHB verkrijgbaar in vloeibare vorm, maar soms ook als pil. GHB is geurloos en wanneer men dit proeft, proeft men een zeer zoutige smaak. Waardoor het bijna zelden gebeurt dat wanneer dit in je drankje gedaan wordt, je dit drankje ook nog daadwerkelijk gaat opdrinken. Maar toch komt het zelden voor om de simpele reden dat wanneer men al wat alcohol op heeft. De smaakpupillen wat minder werken waardoor de nare smaak niet meer geproeft wordt.
Vaak wordt het excuus gebruikt van ‘’ze hebben iets in mijn drinken gedaan” door jongeren die iets hebben genomen maar hier niet voor durven uitkomen uit schrik voor eventuele problemen in de vriendenkring, thuis enzovoorts.

GHB wordt via het bloed in de hersenen opgenomen. Het begint na 5 minuten tot een half uur te werken en de effecten blijven tot ongeveer 3uur na inname.
Het gevaar bij GHB is dat de grens tussen goed/plezierig en narcose/out gaan zeer dicht bij elkaar liggen. Het beste is dus ook om via een formule jouw ideale dosis te bereken. Voor een normaal persoon van ongeveer 70 a 75kg is 4ml voldoende.
Een ander probleem van GHB is dat men het zeer gemakkelijk zelf kan maken.
Men heeft enkel 3 producten nodig,
- gedemineraliseerd water
- gootsteenontstopper
- GBL (is een schoonmaakproduct)En hoe men dit zou moeten maken is gewoon via het internet te vinden. Het gevaar hieraan is dat de PH-waarde, neutraal moet blijven (ph=7). Wanneer deze 6 of 8 bedraagt kan deze drug een echte party-killer worden met alle gevolgen van dien.

Speed


Speed of pep zijn de namen die de gebruikers eraan gegeven hebben. Officieel heet ‘’speed’’, amfetaminen.
Speed is een drugs die nog niet zo overdreven lang bestaat. Er werd pas in 1930 onderzoek naar verricht om te zien wat voor effecten deze drug had. Tot de jaren 60’ werd speed gebruikt als vermageringsmiddel en als pepmiddel. Speed werd ook in de 2de wereld oorlog en andere oorlogen gebruikt om de soldaten langer te kunnen laten doorgaan. Volgens sommige bronnen gebeurt dat nu zelfs ook in Irak maar hier heb ik nooit zware bewijzen van gezien of gehoord dus blijf ik hier sceptisch over. Tussen 1969 en 1972 was er de ‘’speedgolf’’. Speed begon toen heel erg in trek te komen bij de jeugd om de simpele reden dat de jeugd er langer door kon feesten of uitgaan.
In 1970 werd speed internationaal verboden en op de opiumlijst gezet.De effecten van speed zijn:
- vermindering van eetlust
- vermoeidheid gaat weg
- problemen worden vergeten
- spieren spannen zich
- pupillen worden groter
- zelfzekerheid

Negatieve effecten ervan kunnen zijn:
- misselijkheid
- hartkloppingen
- oververmoeidheid
- neerslachtigheid
- angstigMethamfetamine


Methamfetamine, ook bekend als meth, crystal meth, methylamfetamine, N-methylamfetamine of desoxyefedrine, is een amfetamine en hoort bij de fenylethylaminefamilie ( N-methyl-O–fenylisopropylamine). Het is een lipofiel molecuul met een potente actie op het centrale zenuwstelsel. Het kan bij licht zure pH ook in de geprotoneerde vorm aanwezig zijn (pK=9,9). Door de verhoogde lipofiliteit werkt methamfetamine in vergelijking met gewone amfetamine sterker en heeft erdoor ook een sterker toxisch effect.

Chemische eigenschappen

Methamfetamine is een kleurloze vluchtige lipofiele stof, die daardoor goed in staat is door de bloed-hersenbarrière te dringen en in vetweefsel te worden opgeslagen. Methamfetamine kan echter ook als wateroplosbaar ammoniumion aanwezig zijn. De aminestikstof heeft een pKa=9,9 en zal dus in licht zure oplossingen geprotoneerd aanwezig zijn en daardoor ook makkelijk in zure celcompartimenten zoals mitochondriën of neurotransmittervesikels ophopen.

Toepassingen
Er zijn verschillende medische toepassingen voor dit middel. Voorbeelden van gebruikers zijn atleten, studenten of (straaljager)piloten, die onder grote druk toch goed willen of moeten presteren. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten beide zijden het middel. Onder de Wehrmacht stond het bekend als panzerschokolade oftewel tankchocolade. Dit om bij langdurige gevechten bemanning van gepantserde wagens meer uithoudingsvermogen te geven. Voor vliegeniers was er de fliegerschokolade. Ook in de recente conflicten in het Midden-Oosten wordt meth gebruikt door soldaten. Methamfetamine wordt ook gebruikt als vermageringsmiddel (omdat het hongergevoel onderdrukt wordt). Ook bij extreme vormen van ADHD en ADD wordt het gebruikt. Een merknaam voor methamfetamine is desoxyn. Methamfetamine wordt meestal in zijn kristallijne vorm als methamfetamine hydrochloride ingenomen. Dit kristallijn hydrochloride is als "ice" bekend.

Misbruik
Het middel is een destructieve en gevaarlijke harddrug, die in de VS zijn intrede deed aan het einde van de jaren '80. Het werd snel populair omdat het middel goedkoop is, relatief simpel te produceren, en het effect sterk.

Effecten
Effecten op zenuwstelselMethamfetamine werkt op catecholaminergene zenuwcellen, en vooral op dopamine bevattende cellen. De stof kan op verschillende manieren de cel binnenkomen: door actief en passief transport.

Methamfetamine vormt door zijn chemische overeenkomsten met catecholamines een substraat voor retentie mechanismen. Het wordt actief door Dopamine plasma membraan transporters en vesicular monoamine transporters binnen de cel getransporteerd. Dit zijn transporter eiwitten welke normaal voor de heropname van vrijgekomen Dopamine geschikt zijn en onder andere bepalend zijn voor de Dopamineconcentratie in de synapsspleet. De affiniteit van methamfetamine tot de transporter eiwitten is 10 keer hoger dan voor amfetamine. Het passieve transportmechanisme is diffusie over de membraan heen.

Binnen de cel gaat methamfetamine verder de organellen met inbegrip van mitochondria en vesikels in. Hier verhoogt het de pH en verandert enzymactiviteiten. Van bijzonder belang is hierbij de verlaging van de MAO activiteit in de mitochondria en inhibitie van catechol opslag in vesikels. Hierdoor wordt de neurotransmitter concentratie in de cel verhoogd. De neurotransmitter bindt aan de naar binnen wijzende kant van de transportereiwitten en wordt in de synapsspleet getransporteerd. Het catecholamine bindt aan de postsynaptischen receptoren en oefent er zijn functie uit.

Effecten op het lichaam
Door de verhoogde afgifte van catecholamines worden er zogenoemde “fight-or-flight” reacties geïnduceerd. Typische effecten zijn:

Verhoging van de hartslag
Verhoging van de bloeddruk
Vernauwing van de bloedvaten
Verhoogde transpiratie
Verwijding van de luchtwegen
Vergroting van de pupillen
Daarnaast werkt het middel als een sterk afrodisiacum.

Overdosis
Methamfetamine-gebruikers ontwikkelen al heel snel een grote tolerantie. Verslaafden nemen gewoonlijk een 5 tot 6 keer hogere dosis in dan de LD50 voor iemand die het voor het eerst gebruikt. Hierdoor kunnen twee ernstige situaties optreden waarbij overlijden een mogelijk gevolg is. Ten eerste dienen abstinente gebruikers dezelfde dosis die eerder in een tolerante toestand normaal was toe. Omdat ze hun tolerantie hebben verloren kan een zo hoge dosis dodelijk zijn. Verder komt het vaak voor dat nieuwe gebruikers dezelfde dosis toedienen als ervaren gebruikers. Overlijden treedt op door niet controleerbaar hyperthermie, epileptische aanvallen, hypoxie en hart- en vaatstelselcomplicaties.

Psychopathologie bij de ontwenningBij methamfetamine-verslaafden wordt bij de ontwenning anergie (afwezigheid van reactie) met dysforie en een stoornis aan mentale energie waargenomen. Deze symptomen zijn ernstiger dan bekend van cocaïne en kunnen maanden aanhouden. Ook is psychose vaak gezien en een hoge vatbaarheid voor paranoia die jaren kan duren. Dit moet echter niet met de neurotoxiciteit samenhangen omdat ontwenning ook bij cocaïne, een nauwelijks neurotoxische stof, wordt waargenomen.Effecten in de hersenen
Chronisch misbruik van methamfetamine heeft een heel sterk effect op het metabolisme in de hersenen, vooral op de pariëtale cortex, de thalamus en het striatum. In de pariëtale cortex wordt een verhoogd metabolisme vastgesteld, terwijl in de thalamus en het striatum het tegendeel te observeren is. Dit werd ook in dierproeven bevestigd waarbij ratten chronisch aan methamfetamine werden blootgesteld. De neurotransmitter dopamine speelt hierbij een belangrijke rol. Methamfetamine heeft een neurotoxisch effect op mesencefale cellen, waardoor de afgifte van dopamine in het striatum wordt verlaagd en daardoor ook de metabolisme ervan. Omdat de thalamus het meeste dopamine uit het striatum ontvangt, wordt ook het metabolisme in de thalamus verlaagd, wat uiteindelijk in een onomkeerbare verslechtering van de fijne motoriek resulteert. Zelfs na drie jaar onthouding is de dopaminebinding in de nucleus caudatus en het putamen verlaagd. De reden hiervoor is echter nog niet helemaal bekend. Het zou een reflectie van neuroadaptie of neurotoxiciteit kunnen zijn. Verder zou het verbruikspatroon voor het verschil verantwoordelijk kunnen zijn.Het verhoogde metabolisme in de pariëtale cortex is nog niet helemaal opgehelderd, echter blijkt uit onderzoek dat gliose (een verhoogd aantal gliacellen in een beschadigd deel van het centrale zenuwstelsel) ervoor verantwoordelijk kan zijn.

Ketamine


Ketamine werd in 1962 uitgevonden in de zoektocht naar alternatieven voor PCP door Calvin Stevens in Parke Davis Lab. In 1965 werd ontdekt dat het gebruikt kan worden als verdovingsmiddel voor mensen en dieren. Het geeft een zogenaamde dissociatieve analgesie: patiënt lijkt wakker, maar reageert niet op pijnprikkels.

Medisch gebruik
Ketamine wordt nog steeds gebruikt bij kinderen en oudere mensen omdat het in verhouding tot andere anesthetica veel minder de ademhaling onderdrukt. Omdat bij het bijkomen uit de narcose ook hallucinogene bijverschijnselen merkbaar kunnen worden, wordt het middel vaak samen met een benzodiazepine toegediend om hallucinaties te voorkomen of te onderdrukken, bij de diergeneeskunde wordt vaak ketaval gebruikt, een combinatie van de benzodiazepine Diazepam (Valium) en ketamine.

Nieuw onderzoek
Sinds 2000 staat ketamine in de belangstelling vanwege zijn antidepressieve werking. Uitbehandelde patiënten kregen ketamine per infuus. Bij twee derde van de patiënten halveerden de klachten, bij 50% hield dit effect een week aan. Bijzonder was dat de antidepressieve werking al na 2 uur optrad, in tegenstelling tot vrijwel alle andere antidepressiva, waarbij men een aantal weken op het effect moet wachten. Ketamine verandert de prikkeloverdracht via de NMDA-receptor. Inmiddels is er een bescheiden hoeveelheid bewijs die aantoont dat deze receptor een rol speelt bij depressie. Er is momenteel vrij veel belangstelling voor ketamine als antidepressivum in de reguliere geneeskunde en ook voor andere stoffen met een vergelijkbaar effect op de NMDA-receptor.

Recreatief gebruik
10 ml flesje KetamineIn doseringen lager dan gebruikt voor narcose, wordt ketamine ook als drug gebruikt, het wordt dan Karel, Special K, of Keta genoemd. Ketamine wordt meestal gesnoven, maar sommige gebruikers nemen het ook oraal, rectaal of spuiten het in. Om het middel te kunnen snuiven wordt een medische ketamineoplossing, bedoeld voor injectie, uitgekookt of ingedampt totdat een kristallijn poeder overblijft. Lagere doseringen maken de gebruiker dromerig, hogere doseringen kunnen leiden tot een K-Hole, waarbij de gebruiker zich amper bewust is van zijn omgeving en moeilijk of niet kan bewegen. Lage doses ketamine worden ook als party-drug gebruikt, waarbij de lichte dromerigheid en verzwakking van lichamelijke prikkels de gebruiker toelaten meer in de muziek op te gaan. Hogere doses zijn psychedelisch van aard en vereisen dat de gebruiker gaat liggen omdat bewegingen, evenwicht en tastzin sterk verstoord worden door de verdovende eigenschappen van de stof. De stof wordt dan ook geclassificeerd als dissociatief psychedelicum, omdat het de gebruiker losmaakt van de waarnemingen van zijn lichaam.Effecten
Positief:
- Prettige mentale en/of fysieke high
- Euforie
- Gevoelens van kalmte en sereniteit
- Betekenisvolle spirituele ervaringen
- Toename in energie (lage dosis)
- Gevoelens van verbonden zijn met de wereld (wezens en objecten)

Neutraal:
(kan ervaren worden als positief, negatief of neutraal afhankelijk van de omstandigheden)
- Verstoring en verlies van zintuigelijke waarneming (vaak)
- Visuele effecten met open ogen en dicht (vaak)
- Dissociatie van geest en lichaam
- Pijnstilling, verdoving
- Verlies van motorische vaardigheden
- Significante verandering in waarneming van tijd
- Versnelde hartslag
- Met 'dubbele tong' praten
- Gevoelens van uit het lichaam treden
- Verandering in waarneming van de realiteit
- K-hole: intensieve dissociatie van geest van lichaam, uittreding en zeer realistische visuals

Negatief:
(kans op negatieve bijwerking neemt toe bij hogere doseringen en frequent gebruik)
- Risico op mentale verslaving
- Onprettig gevoel in de neus na snuiven
- Pijn en/of gevoelloosheid op plek van injectie (bij intra-musculaire injectie)
- Ernstige verwarring, ongeorganiseerd denken
- Paranoia en egocentrisch denken (bij zeer regelmatig gebruik)
- Misselijkheid
- Angst opwekkende verstoring of verlies van zintuigelijke waarneming
- Grotere kans op ongelukken (door slechte coördinatie, motoriek en verdoving)
- Bewusteloosheid
- In combinatie met verdovende middelen (o.a. alcohol, ghb, benzodiapines) een kans op ondrukking van hartslag en ademhaling

Dosis
Nasale doseringen: (werkt tussen de 30-60 minuten)
Laag: 15-30 mg
Normaal: 30-75 mg
Sterk: 60-125 mg
K-hole: 100-250 mg


Orale doseringen: (werkt tussen de 1 en 3 uur)
Laag: 50 - 100 mg
Normaal: 75 - 300 mg
Sterk: 200 - 450 mg
K-hole: 500 + mg


I.M. (intra-musculair) doseringen: (werkt tussen de 30 en 60 minuten)
Laag: 15 - 30 mg
Normaal: 25 - 50 mg
Sterk: 40 - 100 mg
K-hole: 60 - 125 mg
Narcose: 100 - 200 mg


Als ketamine gespoten wordt, wordt dat vaak intramusculair gedaan: de werking is dan milder en gradueler dan bij intraveneuze toediening. Bij intraveneuze injectie is de gebruiker vaak al in de K-Hole voordat hij de naald kan verwijderen, hetgeen risico's met zich meebrengt. De K-Hole wordt beschreven als een transcendentale droomwereld waarover gebruikers soms zeggen dat zij daar God of entiteiten ontmoeten. De beschrijving van een K-hole komt sterk overeen met die van een bijna-doodervaring. Dit kan een zeer heftige en ook angstaanjagende ervaring zijn.

De effecten van ketamine zijn kortdurend, waarbij injectie het kortst en orale inname het langst duurt, met een maximum van enkele uren. Ketamine is een van de weinige psychedelische drugs die verslaving kunnen veroorzaken.

Risico’s
Regelmatig ketamine gebruik kan er toe leiden dat het geheugen minder goed functioneert. Deze bijwerking kan aanhouden tot tenminste 3 dagen na het laatste gebruik. Of een periode van abstinentie (onthouding) leidt tot herstel van de geheugenfuncties, moet nog onderzocht worden. Gedurende een K-hole ervaring is het geheugen ernstig verstoord. Uit proeven met muizen blijkt dat het gelijktijdig gebruik van ketamine met cocaïne en/of methamfetamine schadelijk is voor de hersenen.
Ongeveer een derde van de regelmatige gebruikers ontwikkelt lichamelijke klachten; voornamelijk hevige buikpijn (“K-kramp”) en gevoel van blaasontsteking.Lachgas (N2O, stikstofmonoxyde)


Wat is het?
Lachgas (N2O, stikstofmonoxyde) is van oorsprong een narcosemiddel dat bij operaties in ziekenhuizen werd gebruikt. Tegenwoordig wordt lachgas voornamelijk in de voedingsindustrie gebruikt, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten. Als drug wordt het met name in het uitgaanscircuit gebruikt (pulsar: tegenwoordig verboden). Het lachgas wordt dan vanuit een ballon geïnhaleerd. Het effect treedt na zo'n 20 seconden op en houdt enkele minuten aan.

Wat doet het?
Lachgas zorgt voor een korte psychedelische roes waarbij zintuiglijke ervaringen in elkaar overlopen. Je hoort soms gebel of een gonzend geluid. Je wordt duizelig en hebt het gevoel helemaal weg te zakken. Soms krijg je lachbuien.

Kans op verslaving
Onthoudingsverschijnselen treden niet op. Ook de kans op geestelijke afhankelijkheid is klein. Er zijn wel mensen die op een avond te veel nemen. Zij kunnen last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid.Overige risico's
Een groot risico van lachgas is dat je, nadat het is uitgewerkt, nog urenlang onoplettend blijft. Deelname aan het verkeer na inname van lachgas is dan ook zeer gevaarlijk. Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen. Als je zwanger bent, kan zuurstoftekort ernstige gevolgen hebben voor de baby. Spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen kunnen optreden. Langdurig gebruik van lachgas heeft ernstiger risico's zoals: onvruchtbaarheid, impotentie en neurologische schade.

Hoe risico's te verminderen
De manier waarop lachgas gebruikt wordt, is zeer belangrijk. Lachgas moet nooit rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd worden. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Bij het inhaleren van lachgas is zuurstoftekort een belangrijk risico (pulsar: dit is geen gevaar op zich, je begint namelijk vanzelf weer te ademen als je out gaat, alleen het omvallen is een indirect risico.). Bij het inhaleren vanuit een ballon kun je proberen eerst wat zuurstof in de ballon te blazen. Dan nog blijft er het risico van omvallen. Voordat je inhaleert, kun je beter gaan zitten of liggen. Na gebruik niet deelnemen aan het verkeer.

Wat heb je nodig?

Een slagroomspuit, lachgas patronen en balonnen.

Nu is het dus de bedoeling dat je het lachgas van de patronen in de balonnen krijgt.
Allereerst moet je kijken hoe je het patroon in je slagroomspuit kan doen. Zoek de patroonhouder, doe het patroon erin en draai het patroon op de spuit. Als het goed is zal het gas zich na een sissend geluid (veroorzaakt door de druk die er op die patronen staat) in de slagroomspuit bevinden. Doe vervolgens een ballon om het tuitje waar normaal de slagroom uit komt. Hou deze ballon goed vast tegen de tuit, de kans is anders groot dat de ballon wegvliegt als er gas in komt of dat er gas ontsnapt. Vervolgens kan je het gas in de ballon spuiten.
Als je meerdere patronen in de ballon wil kan je de patroonhouder er weer afschroeven, het oude patroon weggooien en een nieuwe erin doen. Blijf echter goed opletten dat je de ballon goed vasthoud. Na enige oefening zal deze beweging een automatisme worden.

Mijn ballon is gevuld. Hoe nu verder?
Het meest effectief is om goed uit te ademen, zodat je geen of bijna geen zuurstof meer in je longen hebt. Vervolgens zet je de ballon aan je mond, en laat je het gas je longen vullen. Je kan nu
1) proberen zoveel mogelijk gas in je longen te krijgen en dit zolang mogelijk in te houden, of
2) zo lang mogelijk diep in en uitademen in de ballon
Methode twee heeft mijn persoonlijke voorkeur. Als je meer dan de inhoud van 1 patroon in een ballon hebt, krijg je met eenmaal diep inademen en vasthouden lang niet de inhoud van de hele ballon binnen. Je kan ook proberen eerst je longen vol te zuigen, dat vast te houden en na x seconden verder in en uit te ademen in de ballon. Gewoon even uittesten wat je persoonlijk het fijnst vind.

Wat gebeurt er allemaal als ik dit doe?

Dat verschilt per hoeveelheid. Als je de inhoud van 1 patroon in je ballon hebt gedaan kunnen bijvoorbeeld de volgende dingen optreden:
- algehele wazigheid
- vertraging van beelden, geluiden
- geluidsvervorming
- beeldvervaging
- lichte euforie
- slaperigheid

Bij het gebruik van meerdere patronen zul je de bovenstaande effecten meemaken, plus wat extra's. Je kan dan namelijk eventjes (max 20 sec.) 'out' gaan (flauwvallen). Dit wordt echter niet als negatief ervaren, maar door de meeste gebruikers als het hoogtepunt van de ervaring. Bij het outgaan kom je in een soort korte droom(trip) terecht, waarvan je je achteraf waarschijnlijk niet veel zult herinneren. Dit wordt als zeer plezierig en 'verlichtend' ervaren. In deze staat heb je vaak geen egobesef meer. Als je weer bijkomt (je lichaam zal automatisch door blijven ademen, dus je komt snel weer bij bewustzijn), zal je nog even wat vaag zijn. Na enkele minuten is dit bijna verdwenen. Bij veelvuldige herhaling blijft er echter wel steeds meer lachgas 'vaagheid' hangen.

Kan ik lachgas combineren met andere drugs?
Ja, dat kan. Het combineren van xtc met lachgas zorgt ervoor dat de xtc euforie enkele factoren uitvergroot kan worden. De combinatie met alcohol levert niets bijzonders op, je blijft hoogstens iets langer in de lachgas-vaagheid hangen. Het combineren met wiet levert heftige ervaringen op. Je zal (gevoelsmatig?) veel langer in de lachgastrip blijven hangen en de ervaring op zich kan enkele malen heftiger zijn. Je zal gevoeliger zijn voor de lichte vaagheid die blijft hangen na elke lachgastrip. Combinaties met tripmiddelen zullen ongetwijfeld erg heftig uitpakken, daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden.

Tips, trucs en dingen waar je op moet letten
Spuit het gas nooit direct van het patroon of van de slagroomspuit in je mond/longen. Het gas is ontzettend koud als het vrijkomt, je longen kunnen bevriezen.

Koop goede balonnen. Grote en stevige, die je vaak achter elkaar kunt gebruiken, waar je veel patronen in kan doen en die niet snel zullen knappen als gevolg van het koude gas.

Alhoewel er ook andere methodes zijn om lachgas in je ballon te krijgen, is de slagroomspuit methode verreweg het makkelijkst en veiligst (evt. lachgascilinder, als je een van de gelukkigen bent met zo'n ding in huis). Andere methoden kunnen gevaarlijk of zeer inefficient zijn.

Zoals ook hierboven al staat: zorg dat je zit tijdens de trip, staand kan je omvallen als je out gaat. Zorg ook dat je geen scherpe voorwerpen naast je hebt, waar je tegenaan kan komen als je het bewustzijn verliest.

Oude slagroomspuiten zijn vaak niet compatible met nieuwe soorten patronen. Oude soorten patronen voor deze spuiten zijn vaak niet te krijgen, of anders veel te duur. Het best koop je dus gewoon een nieuwe slagroomspuit.

DXM


Wat is DXM?
DXM is de afkorting voor Dextromethorfan. In kleine hoeveelheden is het een effectief middel tegen (prikkel)hoest. In grote hoeveelheden is het een krachtige dissociatieve drug. DXM komt voor in een groot aantal hoestmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn.

Geschiedenis
Het middel wordt al zo'n 30 jaar recreatief gebruikt. Tijdens de jaren '60 en '70 was DXM zonder recept verkrijgbaar in tabletvorm. Het werd op de markt gebracht als vervanger voor codeïne bevattende hoestdrank, in een poging om het misbruik hiervan te reduceren.

Effecten
DXM heeft een duidelijk andere werking bij verschillende doseringen. Er zijn vier duidelijk te onderscheiden niveaus, we noemen deze 'plateaus'. De meeste recreatieve gebruikers prefereren het tweede of derde plateau. Doseringen worden berekend in aantal miligram per kilo (mg/kg). Om de voor jou geschikte dosering te vinden neem je je eigen gewicht in kilogram en vermenigvuldig dit met het aantal milligram dat je in totaal neemt. Het is moeilijk voor te stellen hoe de verschillende plateaus voelen, het is echt een middel wat je moet ervaren om het goed te kunnen beschrijven.Eerste plateau. 1-5/2-5mg/kg. Dit is het zwakste niveau. Gebruiker voelt zich licht bedwelmd, en licht in het hoofd. Lichte euforie bij het horen van muziek is soms het geval.

Tweede plateau. Dit plateau wordt vaak vergeleken met het op hetzelfde moment stoned en dronken zijn (stronken). Hoewel dit gedeeltelijk waar is, is er ook een sterkte 'mentale' high aanwezig. Je kunt moeite hebben met praten, en je korte termijn geheugen lijkt tijdelijk minder goed te functioneren, waardoor het focussen op een conversatie een stuk moeilijker kan zijn. Lichte hallucinaties zijn mogelijk.

Derde Plateau: 7-5-15mg/kg. Behoorlijke hallucinaties en bedwelming. Dingen kunnen snel verwarrend lijken omdat je denkprocessen zijn verstoord. Je kunt af en toe wegdromen in je eigen wereld en verdwaald raken in gedachten. Een trip in dit stadium kan soms onplezierig zijn.

Vierde plateau: 15+mg/kg. Dit is het sterkste niveau. Dit is een haast verdovende dosis, en kan vergeleken worden met een hoge dosering ketamine. Je lichaam en geest scheiden zich van elkaar, en op dit niveau kan het fysiek en mentaal gevaarlijk worden. Je zou eigenlijk nooit een dergelijk hoge dosis moeten nemen, vanwege de risico's die dit met zich meebrengt. Neem in ieder geval NOOIT meer dan 20mg/kg (gemiddeld ongeveer 2000 mg in totaal) aangezien dat een toxische dosering is die kan leiden tot de dood.

Negatieve effecten
Niet iedereen vind het effect van DXM plezierig. Sommigen haten het, anderen vinden het te gek, en weer anderen vinden er niets aan. Vooral als je teveel neemt kunnen er risico's optreden bij gebruik van DXM: Misselijkheid, diarrhee, braken en allergische reacties (vaak van de hoestsiroop zelf)
Psychotische aanvallen (bij zeer hoge doseringen)
Onherstelbare hersenschade (bij langdurig gebruik en in hoge doseringen)

Deze drug is licht verslavend, maar meestal alleen geestelijk.

Gebruik
De meeste DXM-bevattende hoestsiroop bevatten ook een van de volgende actieve stoffen: neusspray, antihistamine, paracetamol of guaifenesine. Deze stoffen kunnen gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn in hogere doseringen (die je vanzelf binnenkrijgt als je DXM recreatief gebruikt).

De meeste gebruikers prefereren DXM gebruik op een zo goed als lege maag. Eet eventueel een lichte, vetarm tussendoortje, zoals crackers. Dit helpt je alvleesklier en nieren te beschermen tegen een plotseling hoge lading glucose.

Ether


Ether (diethyl ether) is een brandbare, kleurloze vloeistof die vrij te verkrijgen is in Belgie bij de apotheker. Ether werd tot het midden van de vorige eeuw gebruikt als narcosemiddel. Vanwege bijwerkingen en explosiegevaar wordt het hiervoor bijna niet meer gebruikt. In het laboratorium wordt diethyl ether als oplosmiddel gebruikt.In de tweede helft van de 19e eeuw is ether een tijdlang gebruikt als roesmiddel. Er ontstond toen de gewoonte om kleine hoeveelheden ether te drinken. Dit heeft een vergelijkbaar effect als alcohol. Tegen het einde van de 19e eeuw verdween deze gewoonte weer.

Ether verdampt al bij kamertemperatuur en kan ook gesnoven worden. Bij inademing veroorzaakt ether gedurende korte tijd een euforie. Het lijkt op dronkenschap met lallende spraak- en evenwichtstoornissen. Voortgezette inademing kan leiden tot bewusteloosheid.

Duur van de effecten is relatief kort, afhankelijk van de dosis enkele minuten.Voor zover bekend treedt er geen lichamelijke afhankelijkheid op en slechts zelden leidt ethersnuiven tot psychische afhankelijkheid. De luchtwegen kunnen bij gebruik geïrriteerd raken.Paddo's


Wat zijn paddo’s?
Paddo’s is de populaire verzamelnaam voor soorten paddestoelen die de werking van het bewustzijn beïnvloeden. Ze kunnen hallucinaties veroorzaken: de gebruiker ziet en ervaart dan dingen die er niet zijn. Ze worden daarom tot de hallucinogenen ofwel ‘tripmiddelen’ gerekend. In de natuur komen meer tripmiddelen voor, zoals sommige cactussoorten en kruiden. Bij elkaar worden al deze middelen ook wel ‘ecodrugs’ genoemd.Om welke stoffen gaat het?
De stoffen in paddestoelen die een tripeffect kunnen veroorzaken, zijn psilocybine en psilocine. Er zijn veel soorten paddestoelen die psilocybine en/of psilocine bevatten. In Nederland worden de volgende drie het meest gebruikt:
het inheemse puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata)
de ‘Mexicaanse’ (Psilocybe cubensis of Stropharia cubensis)
de ‘Balinese’ of ‘Hawaiiaanse’ (Copelandia cyanescens of Panaeo- lus cyanescens)

Het gehalte aan werkzame stof verschilt van paddestoel tot paddestoel. Ook maakt het verschil uit of het om verse of gedroogde paddestoelen gaat. Gedroogde paddestoelen zijn geconcentreerd. Eén gram gedroogde paddestoelen kan enkele malen zo sterk zijn als één gram verse van dezelfde soort.

Waar komen paddo’s vandaan?
Paddestoelen komen uiteraard in de natuur voor. Het inheemse puntig kaalkopje groeit in gematigde streken, dus ook in Nederland. Paddestoelen behoren tot de oudst bekende tripmiddelen. Met name in Midden- en Zuid- Amerika spelen ze al duizenden jaren een rol. Meestal bij religieuze gelegenheden, omdat hun magische effect het contact met de goden zou bevorderen. Nu de paddo’s ‘handel’ zijn geworden, worden ze speciaal gekweekt en in smartshops verkocht.Wat doen paddo’s?
Paddo’s versterken gevoelens en veranderen de manier waarop de omgeving en eigen persoonlijkheid wordt ervaren. Dit kan goed of slecht vallen. De effecten hangen van verschillende factoren af, zoals het soort paddestoel en de ingenomen hoeveelheid, het lichaamsgewicht en de maaginhoud. Bij een lege maag en/of een laag gewicht is het effect van eenzelfde dosis groter. Vrouwen ervaren doorgaans een sterker effect.Geestelijke effecten die gebruikers melden, zijn:
een ontspannen, opgeruimd gevoel en een goed humeur
creatieve invallen en gedachtesprongen
verscherping van zintuigen en intenser voelen
verdieping van inzicht in jezelf en anderen
typische tripervaringen zoals het anders beleven van tijd, ruimte, kleuren en geluid.

Er kunnen zich ook negatieve geestelijke effecten voordoen, zoals:
verwarring, onrust, irritatie
verlies van zelfcontrole
angstaanvallen, bijvoorbeeld door nare hallucinaties
achtervolgingswaan
depressiviteit
vrees dat je nooit meer uit de trip zult komen.
De negatieve uitwerking wordt ook wel ‘bad trip’ genoemd. Er zijn ook lichamelijke effecten. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de geestelijke. Ze kunnen aangenaam of vervelend uitpakken. Aangenaam kunnen zijn: ontspannen spieren en een ‘lacherig’ gevoel. Vervelend zijn: een kil en koud gevoel, rillingen, pijnlijke maag, misselijkheid, dorst, rubberen benen en een katterig gevoel de volgende dag. Waardoor kunnen paddo’s slecht vallen? De omgeving kan verkeerd zijn, de gebruiker kan er extra gevoelig voor blijken te zijn en de dosis kan te hoog zijn. Wanneer iemand zich niet prettig voelt, is de kans op een ‘bad trip’ groter.


LSD


Geschiedenis
In het laboratorium waar Hofmann werkte, deed men onderzoek naar lysergeenzuur, een chemische basisstructuur die voorkomt in de ergotalkaloïden van de graanschimmel moederkoorn. De vijfentwintigste lysergeenzuur variant was lysergeenzuurdi-ethylamide, in zijn laboratorium bekend onder de naam LSD-25 Tijdens het zuiveren van de lsd bemerkte hij een plezierige intoxicatie die een paar uur duurde, gekenmerkt door een enorme versterking van de verbeeldingskracht en een veranderde waarneming van de wereld om hem heen. Als hij zijn ogen sloot zag hij levendige, caleidoscopische kleurrijke beelden. Hij realiseerde zich dat deze effecten veroorzaakt konden zijn door de stof waar hij die dag mee werkte. Drie dagen later, op 19 april 1943, besloot hij het te testen. De vrije base lsd lost slecht op in water. Daarom maakte hij een variant, de zogenaamde tartraat-vorm. Hij nam 0,25 milligram, wat al een grote dosis bleek te zijn: Uit zijn laboratorium notities blijkt dat hij na 40 minuten nog slechts met moeite kon schrijven. Later die dag werden de symptomen vervelender; Stoll, hoofd van de farmaceutische afdeling, die dit eerste persoonlijke experiment met lsd uitvoerig beschreef, noemde het een “crisis”.

Effect van LSD
Lsd veroorzaakt sterke trips. Gedurende de trips is de gebruiker bij bewustzijn en lichamelijk fit. Lsd veroorzaakt bij de meeste gebruikers sterke visuele hallucinaties, diepe gedachten, de tijdsperceptie verandert en er is sprake van synesthesie (bijvoorbeeld kleuren horen of geluiden zien). Ook is er sprake van een opkomen van vergeten herinneringen of een nieuwe interpretatie van eerdere (levens-)ervaringen.

De visuele effecten manifesteren zich zowel met open ogen ("OEV" of "Open Eye Visuals") als met gesloten ogen ("Closed Eye Visuals"). Met open ogen merkt de gebruiker een opvallend sterkere patroonherkenning, ook op plaatsen waar er geen patroon aanwezig is, zoals willekeurige decoratie op een tegel. Licht en kleur worden intenser en heel normale objecten worden plots veel interessanter. Een wandeling in het bos kan een compleet nieuwe ervaring opleveren doordat de gebruiker elk klein detail opmerkt en er veel aandacht aan besteedt.Bij gesloten ogen kunnen er abstracte patronen in verscheidene kleuren worden waargenomen, alsook concrete beelden die als het ware uit het geheugen worden opgevist, zoals cartoonfiguren. Er is soms ook een sterk gevoel van eenheid met het universum of eenheid met de natuur, alsook met de levende wezens rondom zich. Bij heel sterke dosis is er een tijdelijk verlies van de persoonlijkheid en mogelijke ervaringen van uittreding (zie depersonalisatie).

Gebruikers zijn door de indrukwekkende en misleidende interpretatie van de omgeving niet altijd in staat om rationeel te denken en een zogenoemde "trip sitter" of "trip guide" is altijd sterk aan te raden om de "tripper" in het oog te houden.

Een LSD-trip duurt meestal 6 tot 14 uur. Boven een kritische dosis (ongeveer 500 µg) heeft de hoeveelheid ingenomen lsd amper invloed op de intensiteit van de trip maar wel op de duur. De gewenning is vrij groot en er is een kruistolerantie met psilocybine (afkomstig van psilocybe). Na een trip is het gedurende 4 tot 14 dagen of zelfs nog langere tijd minder effectief om opnieuw lsd te gebruiken. Lsd geeft een intense ervaring die de meeste gebruikers niet elke dag willen beleven. Na een sterke lsd-trip kan een gebruiker zich vaak nog enige dagen een beetje anders voelen, vanwege het verwerken van de opgedane ervaringen.Een lsd-trip is meestal gebaseerd op wat er in je leeft, wat je van de trip verwacht, fantasieën en/of angsten ("set") of op wat er in de directe omgeving te vinden is ("setting"). Afhankelijk hiervan kan dit in een zeer positieve of juist zeer negatieve ervaring, een bad trip, resulteren. Een goede inschatting van de "set" en de "setting" is daarom essentieel.

...LSD TRIPREPORT...

wie: ik aka psych-out
plaats: thuis
hoeveelheid: 2,5 zegels, hofmann
''een van mijn eerste ervaringen met LSD''

Na 20 a 25 min begonnen de eerste lichte visuals, de muren beginnen te ademen, kleuren worden mooier, besef van tijd is lichtjes anders (effect high zijn).
Ik stapte rond die tijd op mijn fiets om nog even wat te gaan blowen met wat vrienden die niet zo ver van mij af wonen. Rustig aan fietsen, overal wat rond aan het kijken naar die mooie visuals en kleuren. Het was heel leuk fietsen, toen ik opeens heel in de verte een gast met een fel rood costuum aan zag lopen er was nog wel wat volk bij die persoon maar die verdwenen in de achtergrond. Steeds dichter en dichter gefietst was die persoon met het rode costuum? nee toch niet die?... jawel SINTERKLAAS en zijn deligatie zwarte pieten...natuurlijk.

Ik maar denken,... ben ik nu al zo hard aan het hallucineren of is dit echt de SINT. Steeds dichter en dichter kwam ik tot het besef dat het dus echt de sint was, ik reed er al wuifend voorbij en toen riepen die pieten van ''licht op zetten'' ik kon ze op dat moment moeilijk verstaan maar na 5 seconden werd dat me ook duidelijk. Eindelijk bij die vrienden aangekomen nog wat geblowd en gelachen.

Het gevoel begon steeds harder te komen dus ik vertrok naar huis want anders ging ik misschien niet meer thuis geraken. Ik was op weg om met de fiets naar huis te vertrekken, en had na enkele seconden( op dat moment duurden dat eeuwigheden) door dat dit gevaarlijk ging zijn. ik wist amper wat ik deed, mijn besef van tijd was helemaal weg. Ik was helemaal gedesorienteerd terwijl ik er vrij gekend was met de straten.
Toen maar langs de fiets naar huis gewandeld. eindelijk thuis aangekomen kon ik weer een pagina doorbladeren. Zo leek mij dat, je bent de hele tijd aan van alles en nog wat aan het denken en dan wil je terug even ''nuchter'' doen/zijn en dan krijg je weer zo'n rare tijdsbesef klik.

De deur openen van het huis leek een nieuwe wereld.
Ik ging rustig in de zetel zitten en ging steeds harder en harder alles wat ik deed/handeling leek al eeuwen voorbestemd te zijn.het leek ook alsof alles een eeuwigheid duurde, alles was in zoveel miljoenste seconden vertraagd. Als ik dan bv een glas pakte, dat glas pakken zelf leek al zoveel minuten te duren en ondertussen, dat je arm naar dat glas heen vertrok ,was ik weer aan van alles en nog wat aan het denken, en als je dan het glas hebt gepakt. Lijkt het alsof dat glas pakken 1 seconden duurde maar dat je dat beeld al een 100 keer hebt gezien.Ik ging naar buiten om een lekker sigaretje te roken. Eindelijk bij mijn chill stoel geraakt plofte ik neer. maar ik plofte zo'n 3 keer na elkaar neer precies alsof eerst je lichaam gaat zitten, dan 1 seconde later gaat je geweten zitten en dan pas je ziel. Ondertussen dat je dat meemaakt ben je weer over alles wat je voelt aan het denken en dan sta je precies ineens terug stil...

De visuals waren prachtig, kleuren zo mooi en kleurrijk. ik was echt in een prachtige,cartoon achtig wereld tercht gekomen. Een fantasie wereld.
er stond zo'n klein, dik soort van plant/boom en op alle blaadjes schudden er van die rare gezichtjes samen op de muziek die ik afspeelde in mijn hoofd ( de muziek was van zo'n 2u geleden maar ik bleef dat liedje de hele tijd afspelen (in mijn hoofd) ).
In de tuin zag ik allemaal mooie, gekleurde patronen en lijnen. Het gras was heerlijk aan het golven. bomen bewogen, mooie kleuren in de lucht,prachtige regenbogen,...
Helemaal in mijn eigen , diep van binnen weggezonken in mijn gedachten begon ik op mijn mond te letten, ik kon het speeksel uit alle kleine kanaaltjes in mijn mond voelen stromen. Ik kon precies alle kleine spiertjes voelen in mijn mond. Ik voelde mijn bloed door mijn aderen stromen en ik was ondertussen ook nog eens nadenken over hetgeen waar ik over aan het nadenken was...Ik kreeg toegang tot de kleinere deeltjes van mijn lichaam.Die vaak het interresants zijn.

Terug binnen kwam ik na een paar eeuwen weer langs de mooie spiegel.
Ik bleef enkele minuten staan en zag mijn gezicht heel kleurrijk en wazig, vervormen in alle gezichts trekken die er waren; Blij,bang,boos,verbaasd,nieuwsgierig,heeel boos,...
Mijn T-shirt werd fluoricerend geel, en ik zag de warmte uit de lampen vloeien.
na enige eeuwen vertok ik terug op weg naar een andere wereld.
Ik zette me op de zetel voor de tv en voelde precies een beknepe keel, het gevoel niet te kunnen slikken of ademen. Dat beangstigde me op dat moment wel. Maar dat gevoel ging dan na zo'n 5 sec ook terug weg, mijn lichaam draaiden ook heel raar mee precies alsof je een robot bent, iedere beweging die je doet, moet de tientallen lichamelijke niveauvs omhoog of omlaag afleggen,.Je kon precies elk botje in je lichaam horen, en voelen draaien, ik begon steeds meer en meer in de war te geraken en ik wist na enige eeuwen niet meer wat ik juist moest doen in welke wereld, ik leek zoveel opties te hebben maar geen enkele die juist leek.
Na zo'n 4u a 5u na inbracht begon het effect steeds minder te worden en ik kwam stilletjes aan terug in de normale wereld terecht.

Albert Hofmann
eeuwig respect voor deze man, moge zijn ziel in vrede rusten.


2C-B


Wat is 2C-B?
2C-B is een synthetische drug met de officiele naam 2,5-dimethoxy-4-bromophenylethylamine. 2C-B is chemisch verwant aan mescaline. Mescaline is een middel waarvan je gaat trippen en dat in de Peyotecactus voorkomt (zie foto). Indianen uit Midden-Amerika gebruikten de peyotecactus voor ceremonieel gebruik. 2C-B heeft ook andere namen, zoals Nexus en Erox. 2-CB komt op de markt in tablet- of capsulevorm. Het werd tot 1997 in smartshops verkocht. Op de XTC-markt werd 2-CB ook wel als XTC verkocht. Gebruikers dachten dan dat ze XTC slikten maar namen dus heel wat anders.Wat is het effect?
Het effect hangt vooral af van de dosis. Een lage dosis (5 tot 10 milligram voor volwassen, volgroeide mensen) geeft een licht stimulerend effect. Ook krijg je zin in seks. In smartshops werd het destijds aangeboden als Afrodisiacum (sexlustopwekker). Bij hogere dosissen 10 Ã 12 milligram ga je hallucineren. Kleuren worden intensiever, voorwerpen vervormen en gezichten veranderen. De tripeffecten kunnen zo'n 3 tot 6 uur duren.

2C-B pil dosering
Geen effect = 0 - 5 mg
Licht effect = 5 - 15 mg
Normaal effect = 10 - 25 mg
Sterk effect = 20 - 50 mg

2C-B pil tijdsduur
Opkomst: 20-90 min.
Tijdsduur: 2-5 uur
Na-effecten: 2-4 uur

Dosering
Met de dosering moeten gebruikers erg voorzichtig zijn. De individuele gevoeligheid verschilt sterk. Verder verschilt de dosis die het bedoelde trip-effect oplevert maar heel weinig van de dosis die zorgt voor onaangename, angstige trip effecten. Voor je het weet heb je dus teveel binnen. 2C-Bis een illegaal product dus je weet nooit hoeveel milligram een pil precies bevat. 2C-B in poedervorm bestaat ook maar is moeilijker verkrijgbaar.

Wat is er zo bijzonder aan?
2C-B verschilt van andere psychedelische drugs omdat de gebruiker kan leren om de effecten van 2C-B te manipuleren. Ervaren 2C-B gebruikers kunnen zich bij gebruik ervan precies voelen zoals ze zelf willen. Het kan als vervanging dienen voor andere drugs, bijvoorbeeld XTC, cocaïne, paddo's of cannabis.

Risico's
Het grootste risico van 2C-B is dat de trip verkeerd valt en de gebruiker angstige hallucinaties krijgt, gaat flippen en de controle verliest. Het risico van negatieve ervaringen neemt ook toe wanneer je gebruikt als je je niet goed voelt of in een verkeerde omgeving bent. Mensen met psychiatrische aandoeningen, epilepsie en problemen met de bloedsomloop moeten geen 2C-B gebruiken.

Harddrugs of softdrugs?
2C-B valt sinds 1997 onder de opiumwet. Het wordt beschouwd als een harddrug. Bezit, productie en handel zijn strafbaar.Is het schadelijk?
Er is nog weinig bekend over de giftigheid van 2C-B, maar door het te vergelijken met soortgelijke stoffen kunnen wel enkele uitspraken worden gedaan, die natuurlijk nog niet 100% te vertrouwen zijn, maar waarschijnlijk wel voor een groot deel waar zijn.
Serotonine is een neurotransmitter die actief is in het perifere en centrale zenuwstelsel. Het is onder meer verantwoordelijk voor de regulatie van stemming, slaap, sexueel gedrag, temperatuur en eetlust. 2C-B bindt zich aan serotonine-receptoren in de hersenen, wat de hallucinogene effecten kan verklaren. Omdat 2C-B een alpha-methyl groep tekort komt, behoort het niet tot de amfetaminen (zoals MDMA, MDEA, MDA, speed, etc). In tegenstelling tot de meeste amfetamines lijkt 2C-B de voorraad serotonine in de hersenen niet uit te putten. Het neemt de taak van serotonine als het ware tijdelijk over, maar verbruikt het niet. Dit suggereert dat het waarschijnlijk niet de neurotoxische eigenschappen van amfetamines heeft.
Er zijn geen gevallen bekend van 2C-B gebruikers waarmee het verkeerd afliep. Zoals met mescaline (chemisch verwant aan 2C-B) zijn er geen dodelijke slachtoffers. Vanwege de gelijkenis met mescaline en de sterke werking op serotonine-receptoren wordt aangenomen dat 2C-B de stemming dermate positief beïnvloedt dat het hartslag-, bloeddruk- en temperatuurverhogend werkt.

Overige eigenschappen
Zoals met alle drugs is het belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op psycho-actieve drugs. De volgende effecten zijn niet voorspelbaar maar beschrijven slechts wat anderen hebben ervaren.

De effecten van 2C-B zijn beschreven als een kruising van de effecten van LSD en XTC, maar het is niet als een combinatie van deze twee. Het is licht psychedelisch, maar veel minder geestverruimend dan paddo's of LSD, maar minder opdringerig dan XTC.
2C-B zorgt voor Open Eye Visuals (trippen met je ogen open), die voornamelijk voorkomen als kruipen, schuiven, golven of "cartooning". Closed Eye Visuals zijn ook aanwezig en nemen toe met de dosering. Vele gebruikers beschrijven een color shift waar objecten een rood/groen licht uitstralen.2C-B heeft een groot lichaams-component dat sommigen body tripping noemen. Alexander Shulgin en anderen zeggen dat 2C-B lichamelijke problemen aan het licht kan brengen of ze duidelijker naar voren kan laten komen. Op deze manier kan het als zelf-diagnose worden toegepast. Veel gebruikers, maar niet allemaal, ervaren lichte misselijkheid, soms samen met milde diarree, winderigheid, duizeligheid en (zelden) overgeven. Een gebruiker vertelde dat hij herhaaldelijk moest hoesten tijdens de werking van 2C-B, pseudoephedrine lijkt dit op te lossen.
Over het algemeen geeft 2C-B een soort positieve stemmings-verandering, en tevens een stimulerend effect, maar het is veel minder stimulerend en minder opdringerig dan XTC. Sommige mensen kunnen al slapen nadat de piek over is (ongeveer 60-90 minuten nadat de effecten beginnen).

De meeste gebruikers ervaren 2C-B als veel lichter op het lichaam dan XTC, vrijwel geen crash (dip) erna, en minder geestelijk vervuilend. Het is ook niet zo 'makkelijk' als XTC, het is dus meer voor de echte psychonauten -- het staat de gebruikers toe om hun geest onder controle te houden en zelf een ervaring te creëren, in plaats van een 'gedwongen' positieve stemming zoals XTC gewoonlijk doet.Sommigen kunnen de stimulerende en lichamelijke effecten combineren op een sensuele of sexuele manier en Alexander Shulgin heeft gezegd dat als er ooit een effectief liefde-stimulerend middel wordt ontdekt, het waarschijnlijk chemisch veel op 2C-B lijkt. Velen vinden het echter niet geschikt als liefdes-drug, omdat de lichamelijke effecten ervaren kunnen worden als afleidend.
Sommige mensen merken dat 2C-B hun vermogen om verbaal te communiceren verhoogt, terwijl anderen niet in staat zijn om hun ideeën helder te uiten. Sommige mensen beschrijven een soort wappie gevoel, wat lijkt op stoned zijn: geestelijk en lichamelijk relaxed of wappie, dat te wijten valt aan het feit dat je geen zin hebt om na te denken over complexe intellectuele processen.
2C-B met lage of middelmatige doses heeft het interessante effect dat het vaak snel achter elkaar opbouwt en afneemt. Dat heeft als resultaat dat je op het ene moment midden in de ervaring zit, en dat je je het volgende moment zo goed als nuchter voelt. Sommigen beschrijven 2C-B meer plastic-achtig of kneedbaar dan andere psychedelische drugs, omdat je kunt leren hoe je de effecten kunt manipuleren. Je kunt je lichamelijke en geestelijke trips zelf onder controle houden.

2C-B kan gebruikt worden op dezelfde manier waarop XTC soms gebruikt wordt: om makkelijker te praten over interpersonele zaken en emotionele conflicten.
Ongepast lachen en lachkicks zijn normaal bij 2C-B en andere psychedelische drugs.
Zoals bij alle psychedelische drugs, voelen veel mensen tijdens de opkomst kou en rillingen.
Hoe meer 2C-B je inneemt, hoe groter de kans op gevoelens van angst en onzekerheid.
Zoals bij andere entheogene middelen, is het onveilig om ze in het verkeer of bij gevaarlijke apparatuur te gebruiken. Het heeft effect op je concentratie, aandacht, gezichtsvermogen en coordinatie. Als je 2C-B gebruikt, zorg dan dat je niet hoeft te rijden.Mescaline


Wat is mescaline?
Mescaline is een in de natuurlijk voorkomende psychedelische stof die gevonden wordt in verschillende cactussoorten, waarvan het duidelijkst aanwijsbaar in Peyote (Lophophora williamsii) en San Pedro (Trichocereus pachanoi). Verschillende andere soorten van de trichocereus familie bevatten ook mescaline.

Mescaline behoort tot een familie van grondstoffen die ook bekend is als phenethylamines, waardoor ze duidelijk onderscheidbaar zijn van andere belangrijke psychedelica die tot de indolen familie behoren. LSD, psilocybine, harmaline en DMT zijn allemaal indolen. Veel synthetische 'designer' drugs zoals XTC en 2C-B zijn phenethylamines en zijn dus verwant aan de moleculaire structuur van mescaline.
Als aanvulling op mescaline bevatten de bovengenoemde cacti een groot aantal gerelateerde actieve bestanddelen, die ervaringen veroorzaken die kwalitatief verschillen van die van pure mescaline. De ervaring die men verkrijgt van Peyote bijvoorbeeld, is daarom nogal anders dan die van cacti van de trichocereus familie.

Veel soorten binnen de trichocereus familie zijn psychoactief. Veel bronnen geven aan dat een soort, de T. peruvianus, een aantal keer sterker is per gewicht dan de andere soorten. Psychoactieve soorten zijn:
Trichocereus bridgesii, T. cuzcoensis, T. fulvinanus, T. macrogonus, T. pachanoi, T. peruvianus, T. taquimbalensis, T. tersheckii, T. validus, T. werdermannius.Geschiedenis
Peyote en San Pedro zijn zogenaamde New World psychedelics. Vroeger was het gebruik ervan beperkt tot de regionen waar ze van nature voorkwamen. Peyote werd van Mexico tot in Texas gebruikt. San Pedro in het Andesgebied in Zuid-Amerika. De introductie van Peyote in de VS en Canada en het gebruik door Noord-Amerikaanse indianenstammen, begon pas meer recentelijk; laat in de 19e eeuw.

Zoals bij het gebruik van paddestoelen heeft de katholieke kerk geprobeerd dit uit te bannen. Hierin was zij slechts gedeeltelijk succesvol. Het peyotegebruik verspreidde zich tot in Noord-Amerika en in 1918 werd de Native American Church opgericht om het recht van inheemse Amerikanen om Peyote te gebruiken te beschermen. Zoals ook met de San Pedro was er een ceremonie waarbij Zuid-Amerikaanse sjamanen de christelijke symbolen in de rituelen verwerkten. Zo is er zelfs de naam van een chistelijke heilige aan de cactus toegekend.

Mescaline is het eerste psychedelische substantie die ooit is geëxtraheerd en geïsoleerd, wat gebeurde in 1896. In 1919 werd het de eerste psychoactieve stof die waarvan men erin slaagde het te synthetiseren. De 35 jaar daarop bleef het een wat obscure stof die alleen bekend was in de psychiatrie. In 1953 heeft de populaire schrijver Aldous Huxley over mescaline gelezen; waarna hij het al snel een keer probeerde. Door het schrijven van zijn boek The Doors of Perception liet hij het grote publiek ermee kennis maken.

Vandaag de dag worden nog steeds overal in Noord-Amerika heilige Peyoterituelen uitgevoerd. En in Zuid-Amerika blijven sjamanen traditionele San Pedro ceremoniën houden die worden geassocieerd met genezing, het verlenen of juist het tegengaan van hekserij, en om mensen in contact te brengen met het bovennatuurlijke. Een vaak gehoorde claim over de San Pedro ervaring is dat de gebruiker begint aan een telepatische reis tussen tijd en ruimte. Hij kan zo gebeurtenissen opvangen die in verschillende delen van de wereld, of in metafysische realiteiten, gebeuren. Dit reisfenomeen zou kunnen komen door de planten uit de nachtschadefamilie die worden toegevoegd aan het brouwsel en Belladonna alkaloïden bevatten.

Varianten
Synthetische of puur kristallijne mescaline is een van de meest zeldzame psychedelische stoffen, en het gebeurt dan ook regelmatig dat andere substanties voor mescaline worden aangezien. Stoffen variërend van LSD tot DOB (een aanverwant van 2C-B) worden soms als mescaline verkocht.

Illegale drugslaboratoria maken zelden mescaline voor de underground markt omdat het enorm inffeciënt is, veel kost en het aan een degelijke afzetmarkt ontbreekt. Voor een trip is ongeveer ongeveer 1/2 gram mescalinesulfaat nodig. Dezelfde hoeveelheid materiaal staat voor vier doses XTC, 20 doses 2C-B, 50 doses psilocine of 2500 doses LSD. Omdat de markt veel kleiner is dan die van bovengenoemde stoffen moeten er dan nog kleinere, inefficiënte batches gemaakt worden waardoor een gram al gauw 100 tot 200 dollar kost: duidelijk te duur om een populaire drug te kunnen worden.Mescalinesulfaat kan worden onderscheden door de structuur van de kristallen. Ze zijn ongeveer een halve centimeter lang en zien eruit als fijne naalden of glasscherven. De hoeveelheid die voor een lichte trip nodig is past in twee gelatine caps. Dus mensen die beweren dat ze mescaline via kleine pilletjes of als wit poeder in een capsule hebben gehad, hadden dus geen echte mescaline. Een andere vorm, mescaline hydrochloride, schijnt wel ongeveer 25 % krachtiger te zijn dan mescalinesulfaat.

Dosering en gebruik
Er is ongeveer 500 mg mescalinesulfaat nodig voor een complete trip (of ongeveer 350 mg meschaline hydrochloride). Pure mescaline moet in twee halve doseringen ingenomen worden met een tussenpose van 30 minuten. Hierdoor zal de maag minder van streek zijn, wat gewoonlijk ook verdwijnt tijdens de eerste paar uur van de trip. Wanneer men cacti consumeert is er sprake van een combinatie van alkaloïden die synergetisch met elkaar reageren, waardoor er een andere en wellicht fijnere ervaring ontstaat dan door pure mescaline.

Wat voelt de gebruiker?
Als de trip eenmaal op gang komt, ga je op een stil, afgezonderd, halfduister plekje zitten. Het liefst zo gemakkelijk mogelijk, op een bank of een stoel. Dit is het beste voor de trip. Je moet ook zorgen dat je jezelf in een vertrouwde en bekende omgeving bevind. Je moet jezelf gewoon lekker voelen voordat je het middel gaat gebruiken. Anders heb je de kans dat het een "bad" trip wordt. Dit betekend dat je jezelf niet goed voelt en later misschien zelfs erg ongelukkig gaat voelen.
Als je de mescaline hebt ingenomen duurt het ongeveer een half uur voordat je het gaat voelen. Dit komt doordat het middel eerst door het bloed moet worden opgenomen en daarna naar de hersenen moet gaan.
Als het middel begint te werken zie je vormen veranderen, een ronde lamp begint bijvoorbeeld een beetje vierkant te lijken. En kleuren worden ineens veel intenser en soms ook anders. Na een tijdje begint de trip pas echt. Bij een mescaline-trip zie je niet alleen andere dingen. Je gaat er ook anders van denken. Je gaat er in ieder geval heel erg veel van denken. Je zakt steeds verder weg in je gedachten en na een uurtje of twee zit de trip op zijn hoogtepunt. Het hoogtepunt blijft daar totdat het ongeveer 8 uur geleden is dat je het middel hebt gebruikt. Daarna begint het weer langzaam af te zwakken en na een uurtje of 10 zou de trip een heel eind afgelopen moeten zijn. Natuurlijk voel je jezelf dan nog wel een beetje "wazig" omdat je erg veel intense dingen hebt meegemaakt in die 10 uur.

peyote


De kleine, stekelloze peyote cactus (Lophophora williamsii) komt oorspronkelijk voor in Zuid-Texas en Noord-Mexico. De cactus is een belangrijk religieus sacrament onder veel inheemse volkeren in het noorden en midden van Amerika. In grote delen van Mexico worden helende krachten aan de cactus toegedicht. Tijdens een trip ervaren gebruikers dat de cactus een 'helende werking heeft op de ziel en advies geeft voor genezing'.

De belangrijkste stoffen in de peyote cactus zijn:
mescaline (3,4,5- trimethoxy-B-phenethylamine)
n-methylmescaline
n-acetylmescaline
lophophorine
thyramine
hordinenine
anhalaninine
anhalonidine
pellotine
o-methyllanhalonidine
Het belangrijkste alkaloïde van de Peyote cactus is mescaline.San Pedro


De San Pedro cactus (Trichocereus Pachanoi) is de oudst bekende magische plant in Zuid-Amerika. Oorspronkelijk stamt deze uit Ecuador en Peru, en daar groeit hij nog steeds op de hoogvlaktes (2000-3000 meter).

De cactus heeft 4 tot 9 ribben, groeit snel en heeft een sterk wortelstelsel. De San Pedro cactus groeit net zolang door tot hij onder zijn eigen gewicht bezwijkt. Dan valt hij om en de omgevallen cactus zal in de natuur dan weer gaan wortelen en vele uitlopers produceren.

De San Pedro wordt ook vaak als entstam gebruikt voor andere, moeilijker kweekbare, cacti.
De cactus zelf wordt uit zaden of stekken opgekweekt. Onder zowel droge als vochtige omstandigheden groeit de cactus, hij groeit echter snel wanneer hij regelmatig water krijgt. De cactus kan echter jarenlang zonder water overleven en zelfs nieuwe zijscheuten vormen.

De belangrijkste stoffen in de San Pedro cactus zijn:
mescaline (3,4,5-trimethoxy-B-phenethylamine)
3-methoxy-4-hydroxy-B-phenethylamine
3,5-dimethoxy-4-hydroxy-B-phenethylamine
tyramine
hordinenine
Van deze is mescaline de belangrijkste. De San Pedro bevat iets minder mescaline dan de Peyote cactus, en is daarom zachter van karakter.

Effecten
San Pedro stelt je in staat om bewust te dromen en te wandelen door je eigen fantasiewereld. Het geeft een sterke trip met spirituele, kleurrijke visioenen. Het subject-object bewustzijn valt weg, en je ervaart dit alsof je opgelost bent in de zintuiglijke (vooral visuele) waarneming. Dit gaat vaak ook gepaard met een onbeschrijflijk gevoel van vreugde.
De San Pedro geeft een minder bedreigende en overweldigende trip dan Peyote, en de trip begint langzaam maar gestaag, meestal zonder al te veel misselijkheid.
De opvoeding


Door de stijging in het gebruik van de jeugd is de maatschappij in de laatste jaren toleranter geworden in verband met het gebruik van drugs. Hoewel er steeds meer en meer onderzoeken worden gedaan naar de drugs en wat voor effecten het heeft op het lichaam van de jongeren kunnen we niet anders dan concluderen dat de jeugd er steeds vroeger mee begint. Wanneer het kind zich in een laissez-faire opvoeding bevindt. Hiermee bedoel ik dat het kind geen regels krijgt opgesteld, er niet naar hem wordt omgekeken. Het kind zal in dit soort opvoeding sneller naar drugs grijpen omdat het toch niks voor de ouders uitmaakt.

Een achterliggende reden bij dit soort situaties is voor de gebruikende persoon om de werkelijkheid wat te ontvluchten en misschien zelfs als hulpkreet naar zijn ouders toe. In een democratische opvoeding zal een kind het minst snel van de 3 opvoedingssituaties naar drugs grijpen. Ook al doet het kind dit dan zal het kind veel sneller met zijn probleem afkomen naar zijn ouders. De autoritaire opvoeding kan ook een negatief deel bijdragen aan het wel of niet gebruiken van drugs. Door de onderdrukking en het niet mogen doen van allerhande zaken zal het kind misschien drugsgebruiken om die regels te ontvluchten en te rebelleren tegen zijn ouders.

De puberteit


In deze levensfase gaan jongeren op zoek naar zichzelf.
Lichamelijk, geestelijk en sociaal belandt het kind in een grote verandering van zijn leven. Door de hormonen zal de jongeren minder goed reageren op bepaalde situaties. Anderen gaan een grotere rol in het leven van jongeren spelen. Als jongeren onzeker zijn, kan de invloed groot zijn van de groep waar ze bij willen horen. Dat is terug te zien in redenen om middelen te gaan gebruiken. Die hebben vaak te maken met die groep: ergens bij willen horen , stoer willen doen, geen nee durven zeggen. Vooral als een kind weinig zelfwaardering en zelfvertrouwen heeft, dan gaat het makkelijk mee in wat de groep doet en wil. Wordt er in die groep flink gedronken, dan is de kans groot dat het kind gaat meedrinken. Andersom geld trouwens ook: wordt er inde groep juist niet gerookt, dan is de kans een stuk kleiner dat ze gaan roken.
Het is noodzakelijk dat ze loskomen van hun ouders (en hun ouders losser komen te staan van hun kinderen). Het loskomen of afzetten tegen hun ouders wordt zichtbaar in bijvoorbeeld hun kleding, muziek, hun vriendschappen, het uitproberen van relaties en seks.
Men moet hieraan bepaalde grenzen stellen in het doen en laten van de puberende persoon om de simpele reden. Roken, drinken en blowen is absoluut niet goed voor een persoon waarvan zijn lichaam nog volop in groei is.

De aanpak


Het beste is om de jongeren zo laat mogelijk te laten beginnen met drinken, roken en blowen. De kans om later bijvoorbeeld een verslavingsproblemen te krijgen met deze middelen is groter, naarmate ze eerder gaan gebruiken. Een goede preventie is hierom belangrijk. Als ik zelf een ouder was zou ik mijn kinderen er al vroeg op wijzen wat de gevaren ervan kunnen zijn. Ik zou het hen niet totaal verbieden omdat ik zelf denk dat wanneer iets verboden is. Dit veel aantrekkelijker lijkt voor het kind om het dan toch te proberen. De kick van het niet mogen doen is volgens mij de hoofdreden om het toch te doen. Door al vroeg je kind op de gevaren te wijzen, zal het kind dubbel nadenken mocht het ooit in contact met drugs komen. Aan propaganda doen vindt ik persoonlijk niet goed. Hiermee bedoel ik dan het opzettelijk overdrijven van de effecten die men zou kunnen ondervinden wanneer men iets probeert. Zo zijn er meerdere site te vinden die dit doen en soms resulteert in uiterst belachelijke veronderstellingen. Bv was er op een site te lezen dat wanneer men wiet zou roken: de THC, de werkzame stof in de wiet zich zou vastzetten in het vetweefsel. Dit bovenste gedeelte klopte volledig maar men vertelde er het volgende bij. ‘’Wanneer men dan een paar dagen na het gebruik hiervan gaat mee doen aan sport in clubverband of op school en men verbrand door het sporten de lichaamsvetten waar de THC zich nog steeds in bevindt. Dan zou men terug opnieuw hetgeen voelen wat men een aantal dagen geleden tijdens het gebruik van de wiet zou hebben ondervonden’’. Dit schrikt veel kinderen af, waardoor ik deze techniek van de overheid ook wel begrijp. Een kind die dat leest krijgt meteen het idee dat zijn vrienden/vriendinnen en zelfs de trainer of LO leerkracht dit dan te weten zouden komen met alle gevolgen van dien.

Signalen
De signalen van drugsgebruik zijn veranderingen in het gedrag van het kind.
Dit kunnen verschillende redenen zijn afhangend van ieder persoon.
Schoolresultaten gaan achteruit, het kind trekt ineens met een andere vriendenkring rond of praat zelden over zijn vrienden.
Ook kunnen er lichamelijke signalen zijn zoals misselijkheid, gebrek aan eetlust, vermoeidheid, slapeloosheid, rode bloeddoorlopen ogen kunnen indiceren op wietgebruik.
Andere tekenen/signalen kunnen zijn:
- somberheid
- problemen in de omgang met anderen
- voortdurend geldtekort
- prikkelbaarheid
- afstandelijkheid en onverschilligheid
- angsten en achterdocht.

Nadelen en risico’s
Grote nadelen en risico’s van drugsgebruik bij jongeren is omdat het lichaam nog niet volgroeid is. Hierdoor maakt de jongere sneller kans op problemen zowel lichamelijk als geestelijk. Het gebruik van drugs kost geld, geld en nog eens geld en hoe meer men gebruikt des te meer men nodig heeft. Hierdoor zal de persoon keuzes moeten maken. Het zoeken van een bijverdienste, het zelf gaan dealen, stelen en noem maar op. Doordat de persoon zelf door de drugs in de ban is zal het sneller bepaalde zaken gaan doen die het daarvoor niet durfde. De drugs is dan prioriteit nummer 1.Gewenning en verslaving
Het gebruiken van drugs heeft als risico dat het lichaam er aan gewend geraakt. Dit wilt zeggen dat wanneer men nu één joint rookt men er over een paar weken niet één maar twee nodig heeft om hetzelfde effect te voelen.
Omdat jongeren vaker een minder lichaamsgewicht hebben dan volwassenen zullen ze sneller onder invloed van een bepaalde drugs zijn.Bij een verslaving heb je het gevoel dat je het echt nodig hebt om normaal te kunnen functioneren. Dat je je zonder de drugs niet goed voelt, het niet zo leuk is om te leven. Het kan gaan om lichamelijke en om geestelijke verslaving

Er zijn 2 soorten verslavingen.
- lichamelijke verslaving.
Als je regelmatig drugs gebruikt en je lichaam gaat protesteren als je met het gebruik stopt, ben je lichamelijk verslaafd. We noemen de verschijnselen die je krijgt als je stopt met gebruiken, ook wel ontwenningsverschijnselen. Een ander lichamelijk verschijnsel is tolerantie.
Dit betekent dat je bij regelmatig gebruik steeds meer nodig hebt, om hetzelfde effect te voelen.

- geestelijke verslaving.
Je bent geestelijk verslaafd, als je het idee hebt dat je niets meer kan doen zonder het middel, dat je dan helemaal niets meer kan presteren. Of deze verslaving optreedt, ligt aan de soort drugs die je gebruikt, en aan de gebruiker en hoe hij zich voelt, op de momenten wanneer hij drugs gebruikt.
Bij het gebruik van hasj en weed vraagt je lichaam niet om meer hasj en weed maar gebruikers zeggen wel dat het snel went om steeds wat weed of hasj te pakken.
Geestelijke verslaving komt voor als je het vaak gebruikt en zeker wanneer je gebruikt om de verkeerde redenen (bijvoorbeeld ontvluchten van de werkelijkheid).
Sommige gebruikers kunnen heel gemakkelijk stoppen met blowen, maar andere krijgen last van allerlei kwaaltjes (bijvoorbeeld hoofdpijn en slapeloosheid) wanneer zij stoppen.
Dit komt meestal door problemen van de gebruiker zelf zoals stress.
De ene persoon is al wat verslavings gevoeliger dan de ander.Het komen tot gedragsverandering
Eerst moet men een beeld krijgen van de mate waarin de persoon geïnteresseerd is om zijn problemen aan te pakken.
Om te komen tot gedragsverandering is motivatie en terugvalpreventie erg belangrijk. Eens iemand is gemotiveerd, is het gemakkelijker hem via therapeutische stappen te begeleiden om zijn plannen te waar te maken

Wel is het moeilijk om zijn motivatie tot verandering verder te ontwikkelen. De drugsgebruiker wil vooral af van de nadelen van hun gebruik zonder even wel met het gebruik te stoppen.

Het proces tot verandering
Om motivatieprocessen beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk om inzicht te verwerven in veranderingsprocessen.

Wat maken mensen mee die een belangrijke verandering in hun leven willen bereiken?

Deze beslissing komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Vaak gaat er een periode aan vooraf waar men zich niet bewust is dat er een probleem is, daarna komt men geleidelijk in een situatie van twijfel terecht en overweegt men al dan niet iets te ondernemen.
Na deze stap is het van belang om door te zetten en het proces van verandering vol te houden tot het einde.

De motivatiecyclus om tot gedragsverandering te komen
Het eerste (voor)stadium komt overeen met een draaideur die toegang kan geven tot een wereld zonder alcohol of andere drugs.

De verschillende daaropvolgende stadia van het proces van afkicken worden vaak meer dan eens doorlopen vooraleer blijvende verandering tot stand komt.
De draaideur kan ook terugdraaien. Men kan dan terugkeren naar een vorig stadium of volledig terugvallen in zijn oude gewoontes van drugsgebruik. In een reportage op national geographic wordt verteld dat een coke verslaving nu in de USA niet meer als een gewone verslaving van een junkie wordt bezien maar als een ziekte beeld. Dit kwam tot stand doordat een drugsprofessor een onderzoek had gedaan naar coke verslavingen. De test ging als volgt, er werd een ex-gebruiker onder een scan gelegd. Door de scan kon men kijken op wat de persoon reacties gaf. Tijdens de scan werden er beelden getoond aan de ex-gebruiker van cocaïne, van mensen die coke gebruiken enzovoorts. De hersenen van de ex-gebruiker begonnen tijdens het zien van de beelden, meer dopamine aftegeven (dopamine is een stof die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn). Doordat er door het zien van de beelden, dopamine werd afgegeven zal de ex-gebruiker sneller kunnen hervallen doordat het sneller de foute beslissing zal maken om toch weer terug te beginnen met cocaïne. Door het onderzoek heeft dit veel goeds betekent in de richting van de hulp die wordt gegeven aan verslaafden. De staat betaalt nu meer dan ervoor, toen de gebruiker nog echt werd gezien als junk die zijn probleem zelf gecreëerd heeft en niet als een ziek persoon (mentaal).

Terugval dient te worden beschouwd als een normale gebeurtenis tijdens een veranderingsproces. Als men uit een terugval leert, kan een terugval drugsgebruiker dichter bij herstel brengen.
Inzicht in de verschillende stadia van verandering is belangrijk om de persoon te kunnen situeren in dit proces en het hierbij te behelpen.

Eerste stadium: het voorstadium
In dit stadium ervaart de persoon zijn gebruik nog niet als problematisch, hij heeft wel last van de klachten en misschien zelfs verwijten van anderen zoals ouders, familieleden of vrienden.
In dit stadium biedt men zich niet aan voor hulp uit eigen beweging, maar wel vaak onder sterke druk van de omgeving.

Het tweede stadium: het overwegings stadium
Dit stadium is vooral gekenmerkt door twijfel.
Enerzijds groeit het besef dat het drugsgebruik wel eens mede oorzaak van de problemen zou kunnen zijn, anderzijds wordt deze gedachte weer snel verworpen of verandering te moeilijk bevonden.
Men begint voor-en nadelen van zijn gebruik af te wegen.
In dit stadium blijft men meestal nog gebruiken (pre-abstinentie), maar de motivatie groeit wel.

Derde stadium: het beslissingsstadium
Na de overwegings fase komt men tot een beslissing (niet altijd definitieve, men kan op een vorige beslissing terugkomen).
Dit kan betekenen dat men daadwerkelijk beslist om te veranderen, maar het kan ook betekenen dat men besluit om niet te veranderen.

Een beslissing tot veranderen wil niet altijd zeggen dat de verandering ooit zal worden uitgevoerd. Soms is de drugsgebruiker overtuigd te moeten veranderen, terwijl hij niets onderneemt om te veranderen.

Vierde stadium: het actie stadium
De persoon gaat hier effectief stappen zetten die nodig zijn om de gewenste gedragsverandering te bereiken.
Deze verandering valt niet noodzakelijk samen met wat de omgeving verwacht.
Hij kan bv in plaats van te stoppen, zijn gebruik minderen, na een terugval zal hij eventueel bereidt zijn om te proberen volledig te stoppen. Het gevoel van eigenwaarde gaat toenemen door de eerste positieve resultaten. Men kan positiever terug kijken en kan daar kracht uit putten.
Er is in dit stadium spraken van zowel abstinentie als van motivatie.

Vijfde stadium: het volhardingsstadium
Hier gaat men zijn leven zo richtten zodat dit gewijzigd levenspatroon kan worden gehandhaafd. Want verandering betekent nog niet het volhouden van die verandering. Een terugval is steeds mogelijk.
Hier is eveneens spraken van motivatie en abstinentie.

Zesde en laatste stadium: het hervalstadium
Herval in het oude gedragspatroon, zelfs na lange tijd op de ‘goede weg’ geweest te zijn, komt erg regelmatig voor.
Soms kan men zich na een herval snel herpakken, soms verdwijnt voor enige tijd de motivatie en dient de hele cirkel opnieuw te worden doorlopen.
Daarom is aandacht voor hervalpreventie erg belangrijk.

Drugs in cijfers
De cijfers gaan over Vlaanderen, België en Europa.De cijfers gaan over alle personen ouder dan 5 jaar in Vlaanderen, België en Europa

Hoeveel alcohol drinken de Europeanen?
In de Europese landen is het alcoholgebruik het hoogste ter wereld. Gemiddeld wordt er in de EU-landen per inwoner 11 liter pure alcohol per jaar gedronken. De hoogste gemiddelde consumptie wordt gemeten in Luxemburg, Tsjechië en Ierland (14 à 17 liter pure alcohol per jaar), de laagste in Noorwegen, Malta en Zweden (6 à 7 liter pure alcohol per jaar).
Hoeveel alcohol drinken de Belgen?
In 1990 dronk de Belg gemiddeld 9 liter pure alcohol.
In 2006 dronk de Belg gemiddeld 8.5 liter pure alcohol.

HET TOTALE ALCOHOLGEBRUIK IN BELGIE DAALT (MAAR ALCOHOL BLIJFT HET MEEST GEBRUIKTE GENOTMIDDEL IN ONS LAND).

-De Belg drinkt minder bier (maar toch blijft België de 7 de grootste bierverbruiker ter wereld).
-Het wijnverbruik neemt de laatste jaren licht toe.
-De consumptie van sterke drank blijft stabiel.
-6% van de vrouwen en 13% van de mannen drinkt meer dan 14 (vrouwen) respectievelijk 21 (mannen) glazen alcohol per week en schaadt zo zijn gezondheid (normen van de Britisch Medical Association.

Ook bij Vlaamse jongeren scoort alcohol als genotmiddel het hoogst.

Schooljaar 2005-2006 Jongens Meisjes Alle leerlingen
Afgelopen jaar minstens 1x alcohol gedronken 69.3% 65.2% 67.3%
Minder dan 1x tot meermaals per maand 37.8% 48.8% 43.3%
Minstens 1x per week 31.5% 16.4% 24.0%

Onderzoek uit 2005 en 2006 toont aan dat bijna 7 op de 10 leerlingen in het secundair onderwijs het afgelopen jaar alcohol dronken.

- Niet alle alcoholische dranken blijken even populair: bier, wijn en alcoholpops worden meer gedronken dan aperitieven, cocktails of sterke dranken.
- 19.7% van de leerlingen dronk het voorbije jaar minstens 1x per week bier.
- 7.0% van de leerlingen dronk het voorbije jaar minstens 1x per week alcoholpops. Van de 12- tot 14-jarigen dronk 3.3% het voorbije jaar minstens 1x per week alcoholpops.
- Oudere leerlingen drinken vaker alcohol.

Alcohol en uitgaan
Alcohol is de meest gebruikte drug in het uitgaansleven. Onderzoek naar trends in druggebruik in het uitgaansleven (2005) toont aan dat 33.5% van de bevraagde uitgaanders meerdere keren per week alcohol gebruikt en dat 6.7% zelfs dagelijks alcohol drinkt. Hun gemiddelde leeftijd was 22 jaar.

Illegale drugs

Hoeveel Vlaamse jongeren gebruiken illegale drugs?
Onderzoek in 2005/2006 toonde dat…
- 8.5% van de Vlaamse leerlingen in het secundair onderwijs HET VOORBIJE JAAR cannabis gebruikte;
- Meer jongens (11.6%) dan meisjes (5.4%) het voorbije jaar cannabis gebruikten;
- Het cannabisgebruik sterk verschilt volgens de leeftijd
• Het percentage gebruikers neemt toe: 2.0% bij de 12-tot 14 jarige
9.5% bij de 15- tot 16 jarigen;
21.7% bij de 17- tot 18 jarigen.
• De grootse stijging in cannabisgebruik doet zich voor op 16 jaar.

De gemiddelde leeftijd waarop deze personen in behandeling gaan is 27 jaar.

Hoeveel mensen sterven aan een overdosis?
Ook deze vraag is moeilijk te beantwoorden, ook al wordt ze vaak gesteld. De meeste statistieken geven enkel een beeld van overlijdens die rechtstreeks door drugs veroorzaakt worden (overdosis, vergiftiging,…)
Nochtans kunnen drugs ook onrechtstreeks een overlijden met zich meebrengen (verkeersongeval, ziekte,…) Het is bovendien de vraag of bij alle overlijdens door overdosis dat ook gemeld wordt.- In Europa sterven jaarlijks 6500 à 9000 mensen als gevolg van een overdosis (dit is zeker een onderschatting indien de overlijdens die onrechtstreeks veroorzaakt zijn door illegale druggebruik worden meegerekend.
- In 2004 overleden in Vlaanderen 32 personen (29 mannen en 3 vrouwen) rechtstreeks als gevolg van het gebruik van illegale drugs.

Lijst met drugs en het aantal uren/dagen dat zij aantoonbaar zijn in het lichaam.


Cannabis: 1 - 3 dagen bij eenmalig gebruik en tot 2 - 3 weken bij vaak gebruik . Bij cannabis moet je niet alleen letten op het bloed, maar ook op het vetweefsel. Cannabis wordt via de longen opgenomen in het bloed. Een deel wordt afgegeven aan het vetweefsel.

Alcohol: 1,5 uur per alcoholisch drankje. Je lever heeft namelijk 1,5 uur nodig om een glas alcohol af te breken. Een glas bevat meestal 10 gram alcohol. Je lever breekt ongeveer 7 gram per uur af.

Cocaïne: 2-4 dagen bij eenmalig gebruik en tot 8 bij dagen bij dagelijks gebruik.

XTC: tot 3 dagen. XTC wordt geslikt en na ongeveer een half uur is het aantoonbaar in je bloed.

Speed: 2-4 dagen. De effecten duren zo'n 6 tot 8 uur, maar kunnen soms ook langer aanhouden (afhankelijk van de kwaliteit, hoeveelheid,..). Ongeveer de helft van de speed verlaat het lichaam onveranderd via de urine, de rest wordt door de lever afgebroken.

Paddo's: 24 tot 48 uur aantoonbaar in je urine. Psilocine en psilocybine zijn kortwerkende, instabiele stoffen die in lage doseringen in het bloed terechtkomen. De aantoonbaarheid hangt af van het soort van test. De aantoonbaarheid zal echter niet langer zijn dan 24 uur.

GHB: Het is een lichaamseigen stof, er zal dus altijd iets van GHB in het lichaam te meten zijn.
Maar GHB is ongeveer zo’n 5uur na inname te vinden.
Ketamine: Is tot 48uur aantoonbaar. Hoewel dit meestal enkel met speciale en dure apparatuur kan worden opgespoord.

LSD: Is tot 48uur na inname aantoonbaar. De afbraakstoffen van LSD blijven echter 3 dagen lang te zien.

Heroïne: Is tot 5 dagen op te sporen in het bloed of urine afhankelijk van de soort test dat gebruikt word.

Meest voorkomende testen bij het testen op drugs


Wanneer men een gebruiker zijn urine of bloed onderzoekt, dan zoekt men niet naar de stoffen van die drugs maar naar de afbraakstoffen hiervan omdat deze stoffen er het langste in zitten. De verschillende testen kunnen zijn,

- AccuSing TM THC test: een test die gebruikt wordt voor het opsporen van cannabis producten zoals hasj/marihuana.
- AccuSing TM BZO test: een test die gebruikt wordt voor het opsporen van benzodiazepines.
- Alcoholtest: een test die kan aantonen of de persoon meer dan 0.5 promille in zijn bloed heeft.
- Labo-test: opsporen van zowel illegale drugs als van alcohol (ook wel ethanol genoemd).

Alcoholtest: persoon dient te blazen in een alcoholtestbuisje.
Indien alcohol gedronken werd, zal het gele stripje dat in dit buisje aanwezig is blauw-groen verkleuren (= meer dan 0.5 promille)

abo-test
Aangezien voornoemde test niet steeds duidelijk maken in welke mate er drugs werden gebruikt, kan een grondiger onderzoek via het labo aangewezen zijn. Hiervoor is een zekere hoeveelheid bloed of urine noodzakelijk. De test zal veel duidelijker en nauwkeuriger zijn. Zo’n testen worden ook afgenomen bij bv een ongeval met alcohol gebruik.

Urine afname:
- Patiënt dient niet nuchter te zijn
- Patiënt krijgt een urinepotje aangeboden en er wordt hem gevraagd dit voor de helft te vullen.
- De begeleider moet op een discrete manier toezien of de patiënt zijn eigen urine afgeeft.
- In bepaalde gevallen kan of moet voor de test worden gecontroleerd of de persoon geen potje bij zich draagt of verborgen houdt (in broek, onder pull, in de kamer)
- Uitzonderlijk kan men fouilleren
- Maar meestal gaat de dokter ervan uit dat zijn patiënten eerlijk en oprecht zijn.

Resultaten: de uitslag van het bloedonderzoek kan bij dringendheid nog op dezelfde dag worden opgevraagd.


:xtc: :xtc: :xtc: :xtc: :xtc: :xtc: :xtc: :xtc: :xtc: :xtc: :xtc:

:stoned: :wave:

MVMV :rock:
Laatst bijgewerkt door psych-out op za sep 01, 2012 10:05 pm, in totaal 85 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor Inhalicus » ma jul 25, 2011 10:56 pm

Ik heb het nog niet volledig doorgelezen maar het ziet er uit als een mooie informatieve toevoeging aan het forum! :)
Avatar gebruiker
Inhalicus
Guppekop
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 590
Geregistreerd: di feb 22, 2011 6:39 pm
Woonplaats: ZH

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » ma jul 25, 2011 11:16 pm

Bedankt, had eerst enkele delen moeten verwijderen doordat er een limiet op stond van 600 000 tekens maar dankzij ivo staat dat nu op ongelimiteerd! Dus als iemand iets ziet wat aangepast moet worden of iemand weet nog iets zinvols om erbij te plaatsten dan mag dit altijd gemeld worden. Nogmaals bedankt ivo

Inhale schreef:Ik heb het nog niet volledig doorgelezen maar het ziet er uit als een mooie informatieve toevoeging aan het forum! :)
Laatst bijgewerkt door psych-out op di jul 26, 2011 4:36 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor kofixteprate » di jul 26, 2011 3:11 pm

Wanneer komt de ''The Hitchhiker's Guide To..'' versie? 8-) Een waardige toevoeging aan het forum!
kofixteprate
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 97
Geregistreerd: do mei 26, 2011 8:07 pm

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor Jelly » di jul 26, 2011 4:02 pm

Over ghb
''Het gevaar hieraan is dat de PH-waarde, neutraal moet blijven (ph=7). Wanneer deze 6 of 8 bedraagt kan deze drug een echte party-killer worden met alle gevolgen van dien.

Cola heeft ook een ph van 2. Zuur is niet erg, het geeft alleen aan dat er ongereageerde GBL in je spul zit. Nu is dit niet zo'n ramp en zal het zeker geen echte killer worden. Het is immers ook verdund dus niet meer sterker dan GHB.
Jelly
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 194
Geregistreerd: wo jul 06, 2011 11:29 pm

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » di jul 26, 2011 4:30 pm

Ik bedoelde er vooral mee dat het de pret kan bederven, door bv misselijkheid, braken enz.
Ik had dit misschien anders moeten formuleren (party-killer). hoewel de uiterste vorm nooit echt uitgesloten is bij het doseren of juist overdoseren van deze drug.

voor meer informatie check de link onderaan
http://www.unitydrugs.nl/ghb.php

Jelly schreef:Cola heeft ook een ph van 2. Zuur is niet erg, het geeft alleen aan dat er ongereageerde GBL in je spul zit. Nu is dit niet zo'n ramp en zal het zeker geen echte killer worden. Het is immers ook verdund dus niet meer sterker dan GHB.
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor Azgaza » di jul 26, 2011 5:05 pm

Verdovende middelen
Ook wel 'downers' genoemd. De gebruiker hiervan voelt zich minder actief, alert als ervoor.
In deze groep bevinden zich,
- ketamine (paardenverdovingsmiddel)
- alcohol
- PCP
- …


Hier klopt van alles niet. Ketamine en PCP zijn dissociatieven; dat valt nog eerder onder tripmiddelen maar kan beter zijn eigen catagorie. Bij verdovende middelen kan je beter het volgende lijstje hanteren:

- Alcohol
- Benzo's (diazepam, oxazepam e.d.)
- GHB
- Opiaten (heroine, morfine e.d.)

Dan kan je bij dissociatieven
- Ketamine
- Lachgas
- DXM
- PCP
- Methoxetamine

Of iets in die richting hanteren. Ketamine is trouwens een katten, honden en mensen narcose middel; geen paarden verdovingsmiddel.

Aliens take me home.

Tune up, turn around, drop in.
Avatar gebruiker
Azgaza
onKet
Donateur
Offline
 
Posts: 1005
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 6:11 pm
Woonplaats: Orion

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » di jul 26, 2011 5:13 pm

AZGAZA: Is aangepast, bedankt voor de verbetering. Mocht er nog iets zijn dan laat je dit maar weten.

En in verband met dat paarden verdovingsmiddel, op meerdere sites wordt hier nochtans heen verwezen dat het ook gebruikt wordt om paarden effectief mee te verdoven.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/56013-special-k-ofwel-vitamin-k-de-opkomende-partydrugs.html
http://fairbodycare.nl/nieuws/75/paardenverdovingsmiddel-gevonden-in-aloe-vera-drink-in-engeland/

en nog vele andere,... Is dit dan echt een ontzettend grote fabel?
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor Azgaza » di jul 26, 2011 8:06 pm

In veterinary anesthesia, ketamine is often used for its anesthetic and analgesic effects on cats, dogs, rabbits, rats, and other small animals. Veterinarians often use ketamine with sedative drugs to produce balanced anesthesia and analgesia, and as a constant rate infusion to help prevent pain wind-up. Ketamine is used to manage pain among large animals, though it has less effect on bovines.


En hier bij indicaties (nee dit is geen bron; tenzij je een dierenarts bent):
http://www.eurovet.nl/producten/nimatek ... =producten

Indicaties:
Hond, kat:
- Induceren van kortdurende anaesthesie bij röntgendiagnostiek, verband wisselen en onderzoek bij onrustige dieren.
- In combinatie met een sedativum als xylazine of diazepam en atropine: bij chirurgische ingrepen, zoals ovariectomie, castratie, keizersnede, kaakoperatie, tandextractie, oog-, neus- ooroperatie, reinigen gebit, openen van abces.

Aliens take me home.

Tune up, turn around, drop in.
Avatar gebruiker
Azgaza
onKet
Donateur
Offline
 
Posts: 1005
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 6:11 pm
Woonplaats: Orion

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor Petrovic » di jul 26, 2011 8:21 pm

Goede post!

Een ding. We hebben al sticky´s over specifieke drugs, alcohol, xtc etc. Misschien beter om gewoon 1 van de twee te gebruiken in plaats beide? Bijvoorbeeld de informatie die jij nu hebt samen te voegen met de huidige sticky´s en in jouw stuk tekst dan links te zetten naar het alcohol sticky etc?

Slechts een idee, lijkt me wat logischer.
Avatar gebruiker
Petrovic
Wipkip Specialist
Moderator
Offline
 
Posts: 6922
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 9:12 pm
Woonplaats: Onder zeeniveau

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » wo jul 27, 2011 11:22 am

Azgaza schreef:
In veterinary anesthesia, ketamine is often used for its anesthetic and analgesic effects on cats, dogs, rabbits, rats, and other small animals. Veterinarians often use ketamine with sedative drugs to produce balanced anesthesia and analgesia, and as a constant rate infusion to help prevent pain wind-up. Ketamine is used to manage pain among large animals, though it has less effect on bovines.


En hier bij indicaties (nee dit is geen bron; tenzij je een dierenarts bent):
http://www.eurovet.nl/producten/nimatek ... =producten

Indicaties:
Hond, kat:
- Induceren van kortdurende anaesthesie bij röntgendiagnostiek, verband wisselen en onderzoek bij onrustige dieren.
- In combinatie met een sedativum als xylazine of diazepam en atropine: bij chirurgische ingrepen, zoals ovariectomie, castratie, keizersnede, kaakoperatie, tandextractie, oog-, neus- ooroperatie, reinigen gebit, openen van abces.


ok, maar nu blijft mijn vraag nog altijd. Is het toedienen van ket aan paarden nu echt zo'n grote fabel/leugen? want jou tekst zegt dat het wordt gebruikt voor kat en hond. maar heb je ook teksten waarin staat dat ketamine nooit aan paarden werd gegeven?
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor Veggol » wo jul 27, 2011 2:20 pm

Interessante tekst!
Avatar gebruiker
Veggol
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 388
Geregistreerd: do feb 24, 2011 8:13 pm
Woonplaats: Oost

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor TRAVOLTA » wo jul 27, 2011 2:49 pm

alcohol is officieel gezien en harddrug. :)

maar knap werk hoor!
TRAVOLTA
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 333
Geregistreerd: wo maart 02, 2011 4:32 pm

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » do jul 28, 2011 6:52 pm

TRAVOLTA schreef:alcohol is officieel gezien en harddrug. :)

maar knap werk hoor!


alcohol is een harddrugs bij overmatig gebruik ervan niet wanneer men het normaal gebruikt (softdrugs). dus alcohol is softdrugs wanneer je het gebruikt met maten zoals de overheid het ook gewild heeft.
Laatst bijgewerkt door psych-out op wo sep 21, 2011 8:39 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor Azy » do jul 28, 2011 7:00 pm

psych-out schreef:
TRAVOLTA schreef:alcohol is officieel gezien en harddrug. :)

maar knap werk hoor!


neen, alcohol is een harddrugs bij overmatig gebruik ervan niet wanneer men het normaal gebruikt (softdrugs). dus alcohol is softdrugs wanneer je het gebruikt met maten zoals de overheid het ook gewild heeft.
als alcohol dan toch volgens jou een harddrug is, waarom mag men het dan legaal drinken vanaf 16/18?


Omdat de regering niet naar "hard" of "soft" heeft gekeken maar naar wat sociaal is ingeburgerd en fatsoenlijk gelobby't is. Alcohol IS officieel een harddrug! En een van de hardere zelfs.
Avatar gebruiker
Azy
Donateur
Offline
 
Posts: 1950
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:56 pm

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » vr jul 29, 2011 1:11 am

Omdat de regering niet naar "hard" of "soft" heeft gekeken maar naar wat sociaal is ingeburgerd en fatsoenlijk gelobby't is. Alcohol IS officieel een harddrug! En een van de hardere zelfs.


wiet is toch ook maar softdrugs maar als ik per dag zeker 10 tot 15 joints per dag rook (wiet met een thc waarde van rond de 21%) dan is dit ook harddrugs.
Ik had het over wat de overheid heeft geoordeeld in verband met alcohol en de wetten daar rond.
je moet toch zelf ook toegeven dat alcohol enkel een harddrugs is in overmatig gebruik (coma zuipen) en niet bij een pintje per dag ofzo dan is het gewoon een ontspanningsdrug, een softdrugs. Het is moeilijk een handleiding te schrijven met een middenweg die gebruikers en de overheid beiden geschikt vinden. ik heb mijn best gedaan dit zo min mogelijk te laten voorkomen in deze handleiding. Maar inderdaad alcohol is eigelijk een harddrugs.
Laatst bijgewerkt door psych-out op wo sep 21, 2011 8:41 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor snuifduif » vr jul 29, 2011 1:59 am

Dus een beetje speed is ook een softdrug? En een beetje heroine is dan ook een softdrug?
Avatar gebruiker
snuifduif
Lulhannes deluxe
DF Addict
Offline
 
Posts: 5161
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor kofixteprate » vr jul 29, 2011 11:59 am

Tuurlijk, 'n lekker half shotje hero is niets mis mee zo af en toe.

Maar ik zou als ik jou was even een definitie opzoeken van harddrug. Een harddrug wordt namelijk als harddrug gedefinieerd als aan bepaalde criteria wordt voldaan. Is een stof verslavend of brengt het een gezondheidsrisico met zich mee bijvoorbeeld.

Met die gedachte in het achterhoofd; Als ik zeg alcohol, en jij moet het woordje bij het passende vakje schuiven, schuif je het dan naar harddrugs of softdrugs?!?!

Alcohol is bij normaal gebruik geen harddrugs, I lol'd irl! Als ik toch geen alcoholist kan worden als ik weinig inschenk, koop ik voortaan shotglaasjes :)
kofixteprate
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 97
Geregistreerd: do mei 26, 2011 8:07 pm

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » vr jul 29, 2011 2:00 pm

Alcohol is bij normaal gebruik geen harddrugs, I lol'd irl! Als ik toch geen alcoholist kan worden als ik weinig inschenk, koop ik voortaan shotglaasjes :)


? heb ik dat gezegd? neen, en ik zei dat een beperkte hoeveelheid geen kwaad kan dus bv 20cl bier per dag. maar als jij denkt dat je de volledige dag shotjes bier kan drinken van 5cl (bv 30shotjes) dan denk jij nog altijd onder die 20cl te zitten? nooit wiskunde gehad op school zeker.
Ik schreef het in dit forum als wat de maatschappij zegt dat het is. tuurlijk zal er altijd een groep zijn dat vindt dat bv wiet een harddrugs is en de andere vindt het een softdrugs is. Ik kan beide partijen onmogelijk tevreden stellen. dus ik koos voor wat de maatschappij zegt wat het is.
Laatst bijgewerkt door psych-out op di aug 16, 2011 1:24 am, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: .......

Berichtdoor Vanadesse » vr jul 29, 2011 2:17 pm

Moet het topic nou sluiten omdat je je gekrengd voelt door een discussie?
And you could have it all!
Avatar gebruiker
Vanadesse
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 535
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 1:59 pm

Re: handleiding: DRUGS

Berichtdoor psych-out » vr jul 29, 2011 2:19 pm

snuifduif schreef:Dus een beetje speed is ook een softdrug? En een beetje heroine is dan ook een softdrug?


:roll2: .
Laatst bijgewerkt door psych-out op zo feb 05, 2012 3:40 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
psych-out
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 45
Geregistreerd: zo jul 24, 2011 12:41 am
Woonplaats: de maan, krater 25

Re: .......

Berichtdoor TRAVOLTA » vr jul 29, 2011 4:16 pm

ajjjj zo bedoelde ik het niet. alleen als opbouwende kritiek! :)

maar voor de duidelijkheid
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alcoholische_drank
onder het kopje: alcohol als genotsmiddel
"Alcoholhoudende dranken zoals bier, wijn, likeur en jenever zijn een sociaal geaccepteerd genotmiddel. Alcohol wordt vanwege de fysiek verslavende eigenschappen ook wel tot de harddrugs gerekend."
TRAVOLTA
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 333
Geregistreerd: wo maart 02, 2011 4:32 pm

Re: .......

Berichtdoor Schism » vr jul 29, 2011 4:21 pm

Beetje kinderachtig dat het is weggehaald hoor.
Schism
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2684
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:28 pm

Re: .......

Berichtdoor Azy » vr jul 29, 2011 4:41 pm

Spijtig, een tekst van meer dan 600.000 tekens die word weggehaald omdat we over 4 tekens ervan een andere mening hebben.
Avatar gebruiker
Azy
Donateur
Offline
 
Posts: 1950
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:56 pm

Re: .......

Berichtdoor loss » vr jul 29, 2011 4:51 pm

waarom moet het nu weg. Je zal veel ergere dingen meemaken dan een discussie op een drugsforum.
Vindt het echt wel jammer dat zon handige tekst verwijderd word.
loss
Newbie
Offline
 
Posts: 5
Geregistreerd: do jun 02, 2011 5:08 pm

Re: .......

Berichtdoor snuifduif » vr jul 29, 2011 5:26 pm

Er zaten handige stukken bij maar het meeste was toch maar "pas op drugs zijn gevaarlijk"
Dat kan je op elke drugssite wel lezen.
Avatar gebruiker
snuifduif
Lulhannes deluxe
DF Addict
Offline
 
Posts: 5161
Geregistreerd: za maart 05, 2011 7:00 pm
Woonplaats: Drugs en Omstreken

Re: .......

Berichtdoor Schism » vr jul 29, 2011 5:37 pm

Gelukkig hebben we altijd nog Google-cache.

http://pastebin.com/9j1YpZDX

Alstublieft.
Schism
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2684
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:28 pm

Re: .......

Berichtdoor Azy » vr jul 29, 2011 5:40 pm

Pascal schreef:Gelukkig hebben we altijd nog Google-cache.

http://pastebin.com/9j1YpZDX

Alstublieft.


Hé pascal je had wel even alcohol bij harddrugs kunnen zetten hé :mad:... :kleuter: :beer:
Avatar gebruiker
Azy
Donateur
Offline
 
Posts: 1950
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 6:56 pm

Re: .......

Berichtdoor Petrovic » vr jul 29, 2011 5:43 pm

Pascal schreef:Gelukkig hebben we altijd nog Google-cache.

http://pastebin.com/9j1YpZDX

Alstublieft.

Nice! Het staat nu weer online.
Avatar gebruiker
Petrovic
Wipkip Specialist
Moderator
Offline
 
Posts: 6922
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 9:12 pm
Woonplaats: Onder zeeniveau

Re: Handleiding Drugs

Berichtdoor Schism » vr jul 29, 2011 5:43 pm

:)

Het eerste plaatje is niet goed. En achter handleiding met een dubbele punt. Handleiding: Drugs.
Schism
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2684
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:28 pm

Volgende

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Drugs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten

Royal Queen Seeds banner